Fibromyalgi/ledsmärtor förbättrades av LCHF

På Kostdoktorn såg jag ett engagerande vittnesmål om hur LCHF-kost botade ledsmärtor/fibromyalgi.
Jag har det svart på vitt att socker förstör. Det är Denise Brunzell som berättar om sitt mirakulösa tillfrisknande.

Min egen smärthistoria var snarlik efter kostomläggningen 2004-05. Sen dess är jag smärtfri.

 

Comments

 1. 1

  Läste Denises berättelse. Fantastiskt och uppmuntrande, man gläds med. henne.

  Min egen erfarenhet är att mycket av vad som finns i den av Livsmedelsverket rekommenderade ”normalkosten” ger oss inflammationssjukdomar. Drabbades själv av mycket svår fibromyalgi för 15 år sedan och fastän jag hade förmånen att få en omfattande lång (6 mån) smärtrehabilitering och ett otal mediciner samt en stark vilja från mig själv att ”komma tillbaka” så lyckades ej den konventionella rehabiliteringen/medicineringen att få mig uppleva någorlunda smärtfrihet. Rehabiliteringen var till stor hjälp när det gällde min förmåga att hantera mitt tillstånd, men gjorde mig inte fysiskt bättre.
  Dessutom visade det sig att jag drabbats av benskörhet vid en dexa undersökning – jag fick kontrollera mig eftersom min yngre syster drabbats. Som tur var hade jag inte hunnit få frakturer.
  För ca 21/2 år sedan fick jag nog av de svåra biverkningar som medicinerna gav och fasade ut dem över flera månader. Jag hade inget stöd av min doktor utan han var mest tveksam. Vid detta tillfälle slutade jag också helt att äta mat som innehåller gluten. Jag kände mig snart mycket bättre och minskade också på sockerintaget, dvs mat med tillsatt socker och honung och liknande. Så för 11/2 år sedan lade jag om kosten helt till LCHF (ganska restriktiv). De här förändringarna har gjort att min sjukdom inte besvärar mig särskilt mycket längre, och jag förmår att leva ett liv med normala aktiviteter, vilket var mycket svårt innan.
  Min mening är att så bra som jag mår nu beror helt på den radikala kostförändring jag gjort. Jag äter en mat som inte är inflammationsdrivande. Jag är verkligen tacksam att jag fick kännedom om att vad man äter kan ha så stor inverkan på hur man mår. Nu upplever jag att jag har ett bra liv och känner mig i stort sett frisk. Nu lever jag mjöl-socker-och mjölkfritt. Det hjälper förmodligen mig att inte få frakturer heller- vi få se. 🙂

 2. 2

  Hmm, jag fick inte benskörhet vid en Dexa undersökning – litet fel av mig 😉 istället ska det vara f Jag genomgick en Dexa där det konstaterades att jag var benskör.

 3. 3

  Det kan jag verkligen intyga, min fibromyalgi blev så otroligt mycket bättre sen jag började med LCHF efter Annikas föreläsning i Östersund för sju år sen.
  Nu i vinter har jag förbättrats ytterligare i leder, mage och sömn, sen jag började dricka benbuljong.
  Läs gärna mer här:
  https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2016/04/06/langkokt-kycklingbuljong-naturlig-bot-mot-vark-och-stelhet/

 4. 4

  @ Birgitta Höglund:
  Birgitta, jag måste prova. benbuljong, har tänk på det och läst en massa bra info från andra som upplever goda resultat.

 5. 5
  Dagmar Nägel säger

  Hej! Jag är så hemskt ledsen över att jag går mot strömmen.
  Äter LCHF sedan 6 år tillbaka, har både gått ner i vikt och förbättrade hälsan och energien.
  Nu i januari drabbades jag av en svår utmattningsdepression och samtidigt polyartrit i nästan alla leder och en del muskelvärk. Blev inom kort tid så pas dålig med feber, hög sänka och CRP, att jag behövde hjälp att kunna klä på mig.
  Är nu i utredning hos Reumatolog, en massa prover togs men ingen orsak hittas än. Blev insatt på kortison och smärtlindring. Fungerar nu men höger handen är sedan flera veckor bortdomnad och svag, axlarna och överarmsmuskler gör ändå ont. Svullnader och inflammationstecken har gått med sig. Tar jag tabletterna för sent, har jag ont i hela kroppen. Sötsuget är ibland som jag nästan hade glömmt… Vikten går upp. Men jag kan röra på mig och började gå igen, vadsenerna hade redan blivit kortare, gåträning gjorde jätteont i knäveckerna. Bättre nu, men springa kan jag inte än.
  Tillägger att jag har draghundar och varit aktiv och i vältränad form tills januari.
  Jag är lite( mycket) förtvivlad att jag drabbades av så mycket värk trots lchf. Skulle behöva höra ngt positivt, psyket mår ju inte heller bra. Har blivit mycket osäker vad jag skulle äta eller låta bli att äta.
  Dagmar

 6. 6

  Du har stor förståelse, det är inte sjävklart att bara för att man äter LCHF så är man befriad från sjukdom och motgångar. Jag delade min resa för att berätta vad jag har haft nytta av. Verkligen ledsamt för dig att du blivit så sjuk. Kanske var det olika händelser i ditt liv som gjorde att din kropp reagerade så här. Jag antar eftersom du att ätit LCHF under 6 år så har du mått bra av det?

  Du blev dålig i januari, mitt i vintern. Jag tror att det är en påfrestande tid för oss alla.
  Känner du till hur dina D-vitaminnivåer i blodet är? Om inte så be din doktor om att få ta detta blodprov snarast. Försök att fortsätta med din vanliga mat LCHF om du fortfarande mår bra av det. Läs också på Birgitta Höglunds blogg om benbuljong. Försök att inte falla i sockerfällan igen. Jag läser mellan raderna att du tränar och är mycket fysiskt aktiv när du är frisk. Kanske bör du ta det mycket varligt med träningen en tid. Men är man van att träna så kan man bli frustrerad när det inte funkar. när man drabbats svår utmattning så tror jag att det tar tid att komma tillbaka. Försök att ha tålamod med dig själv. Kram till dig.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Dagmar Nägel:
  Jag glömde att skriva att det finns inga garantier mot sjukdom för att man äter LCHF. De kan drabba ändå.

 8. 8
  Dagmar Nägel säger

  Tack för svaren!! Tålamod behövs men det är jag dålig på
  Jag mådde så jätte bra av lchf att jag kanske verkligen trodde att aldrig kunna bli sjuk.
  Jag kommer att fortsätta ändå!!!
  Kramar av mig!!!

 9. 9

  @ Dagmar Nägel:
  Jag tycker att Birgitta Höglund i kommentar ovan har bra förslag vad gäller kycklingbuljong. Någon annan på annat ställe kokade buljong på andra nötköttsbenbitar (skelettsoppa). Det är väl också en bra idé.

 10. 10

  Jag tycker alla våra erfarenheter tyder på sockrets dåliga påverkan på våra kroppar.Men jag tror mest att det är gluten som orsakar det mesta i o m läckande tarm, men effekten förstärks pga sockertillförsel! Obs en tro, men enligt beprövad erfarenhet borde detta uppmärksammas bättre av läkare etc!

 11. 11

  @ Dagmar Nägel

  Hej,

  För mig är det viktigt att kosten är giftfri (dvs ekologisk) och att jag tar tillräckligt med kosttillägg.

  Jag lever med SLE (..hade tidigare problem med Sjögrens, IBS och fibromyalgi) och problem med hjärtat. För att stärka kroppen tar jag bl a Omega3, C-vit, D3 (inte det syntetiska D2!), B12, Selen, Mulit-vit/min, Q10… plus homeopatiska medel, KS och regelbundna akupunktur, massage och osteopati -behandlingar.

  MSM och L-Glutamine och Serrapeptase har också hjälpt mig – speciellt mot fibron. Fast man får räkna med att gammalt elände dyker upp i början – det ska väl ur kroppen!

  Konstgödsel och besprutningsmedel påverkar mig starkt – så det har fått bli eget kök (LCHF ..ej strikt) lagad från grunden. All soppa är gjord på benbuljong och ’avskrap’ från grönsaker.
  Jag har aldrig sötsug och är aldrig sugen på mellanmål – tror tillräckligt med fett är rätt ’medusin’.

  Det är ett väldigt pysslande att leva ’som man gjorde förr’- och det blir snart så att man börjar återanvända allt möjligt. T ex går det utmärkt väl att klippa till använda vita kuvert till kom-ihåg-lappar, köpelistor osv. De bruna påsarna, som maten i vår ekologiska butik packas i, går oftast att använda igen osv. Jag ser det som så att ’många bäckar små..’ och nyligen sydde jag flera (..någon kanske minns boken om KattenKorven från tidiga 80-talet?) mjukisdjur till bl a ett par av mina barnbarn ..av deras mammas gamla urtvättade velourbyxor(!). Stor success! 😀

  Det finns så otroligt mycket man kan göra för hälsan. Jag brukar säga att om jag skulle tillämpa allt jag lärt mig om kost, tillskott, behandlingar och diverse övningar som är bra för hälsan, skulle det ta hela dagen ..varje dag! Så man får prova sig fram till det som passar ens egen situation ’as and when’ s a s.

  Hoppas din situation vänder snart Dagmar – det är i alla fall rätt årstid för snabbare läkning ..och glöm föralltivärlden inte att lyssna på glad ’sprittig’ musik.

  Bästa hälsningar, Mayne

 12. 12
  40-talist säger

  @ Mayne Sundewall Hopkins:

  Mayne – tummen upp för dig och din kommentar!

  (Sveriges Radio P4 Dans, söndagar kl 19:30-21:00) Hoppas det funkar där du bor.

 13. 13
  Docent Göran säger

  Dagmar Nägel Skrev:

  Jag mådde så jätte bra av lchf att jag kanske verkligen trodde att aldrig kunna bli sjuk.

  Jag kan instämma i detta även om ditt fall verkar vara allvarligt.

  Under mina sju år som LCHF-are har jag alltid ’kaxigt’ påpekat att jag aldrig drabbas av de eländiga förkylningar och influensor som jag varje år drabbades av innan övergången till strikt LCHF.

  Men igår hände det! Jag kände att en förkylning var på gång och ligger idag i sängen och dricker varma drycker istället för att arbeta med min nya motorsåg som planerat. Under dessa sju år har jag då och då känt att något varit på ’på gång’ men förkylningssymptomen har utom vid ett tidigare tillfälle alltid försvunnit under natten men inte nu.

 14. 14
  Thomas Jansson säger

  Förkyld 1 gång på drygt 11 år,,,

  Kan vara ”mosig” några timmar och upp till ett par dagar!

 15. 15
  Docent Göran säger

  @ Thomas Jansson:

  Mosig är ordet!

  Just nu känns det helt klart som om ’förkylningen’ (mosigheten) håller på att försvinna och jag sitter framför kaminen och värmer fötterna med ett glas vin.

  Vi får se i morgon om det blir någon motorsåg.

 16. 16
  Piltson säger

  Docent Göran Skrev:

  värmer fötterna med ett glas vin.

  Intressant. Hur går det till?

 17. 17
  Dennis säger

  Jag brukar mota förkylningen i grind med att spraya lite i halsen med ioniserat silvervatten.

 18. 18
  Majsan säger

  Jag brukar tänka att:
  Man vet ju inte hur sjuk man skulle varit annars, om man inte tänkte på vad man åt.

  Istället kanske man ska tänka att man är så frisk som man kan i sin sjukdom.

  Själv har jag inte märkt några fantastiska förbättringar i min sjukdom, spondartrit, gällande kosten. Jag upplever att sjukgymnastiken gör mer på den punkten. Men det är förstås en helhet som gäller: Bra mat, god sömn och lagom balans mellan vila och rörelse. Mår man bra så hanterar kroppen sjukdomar bättre. För mig som har kronisk värk är det oerhört viktigt även om jag inte blir av med värken.

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 Piltson:
  Fötterna blir kanske varma av att alkohol är perifert kärlvidgande?

 20. 20
  Thomas Jansson säger

  15 Docent Göran Skrev:

  @ Thomas Jansson:

  Mosig är ordet!

  Just nu känns det helt klart som om ‘förkylningen’ (mosigheten) håller på att försvinna och jag sitter framför kaminen och värmer fötterna med ett glas vin.

  Vi får se i morgon om det blir någon motorsåg.

  Jag har börjat gå omkring i T-shirt och kortärmad väst, folk ser förvånade ut när de fortfarande går omkring i vinterkläder – det var några grader varmt igår, dock nös jag flera gånger igår kväll vilket jag nästan har glömt bort hur det kändes.

  Dock måste jag erkänna att jag ibland får ont i ryggen av kylan och då speciellt på vår & höst.

  Dock verkar allt som inte tar livet av oss vara härdande!

  Själv har jag dock lagt ifrån mig motorsågen för gott verkar det som då vi snart flyttar från gården till en bostadsrätt i ett parhus samtidigt som jag passar på att ta ut pensionen vid 61 år – kommer dock att fortsätta jobba men enbart med mina egna böcker – kanske dags att besöka omgivningarna i Trollhättan igen för lite intressanta diskussioner om det metabola syndromet (jag jobbade ju som konstruktör på SAAB en gång i tiden).

 21. 21
  Thomas Jansson säger

  19@ Annika Dahlqvist:

  Helt klart att alkohol verkar värmande men vilken är mekanismen bakom det?

  Risken för att förfrysa är väl stor om man dricker och är rejält nedkyld?

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 Thomas Jansson:
  Kroppens försvarsmekanism vid nedkylning är att dra ihop perifera kärl för att spara värmen i de centrala delarna av kroppen. Efter alkoholtillförsel vidgas de perifera kärlen varvid kroppen förlorar ännu mera värme vilket drabbar de centrala delarna, framför allt hjärtat, som vid nedkylning får rytmrubbning och stannar.

 23. 23
  Dagmar Nägel säger

  Tack Mayne för kommentaret, tips och omtanke!!!
  Verkar som att jag har gått vilse, måste hitta mig själv och min väg igen. Bra med uppmuntran och påminnelse!!
  Dagmar

 24. 24
  Docent Göran säger

  Piltson Skrev:

  Docent Göran Skrev:

  värmer fötterna med ett glas vin.

  Intressant. Hur går det till?

  Man värmer vinet i mikrovågsugnen 🙂

 25. 25

  Dagmar Nägel Skrev:

  Äter LCHF sedan 6 år tillbaka, har både gått ner i vikt och förbättrade hälsan och energien.
  Nu i januari drabbades jag av en svår utmattningsdepression och samtidigt polyartrit i nästan alla leder och en del muskelvärk. Blev inom kort tid så pas dålig med feber, hög sänka och CRP, att jag behövde hjälp att kunna klä på mig.

  Utmattningsdepression, som Du beskriver, är väl beskriven i boken:
  Låg insulin regim : vid metabolt syndrom, binjureutmattning och hjärntrötthet Av Agneta Schnittger. Du kan läsa mer om boken om Du följer länken i min signatur. Boken finns även som e-bok. Dina symtom stämmer väl in i mönstret för binjureutmattning.
  Läkningsprocessen är lång och Du behöver hjälpa kroppen med LCHF, vila, kosttillskott av vitaminer och mineraler, anpassad fysisk och mental aktivitet etc. Se vidare på sid 27 i boken!

 26. 26
  Docent Göran säger

  Thomas Jansson Skrev:

  Risken för att förfrysa är väl stor om man dricker och är rejält nedkyld?

  Risken är förstås liten för förfrysning när man sitter framför sin kamin och det varma vinet gör knappast cirkulationen sämre.

  Förkylningen, den första ’rejäla’ på sju år, verkar nu ha gett med sig efter ungefär ett dygn vilket jag jämför med tiden före LCHF då det ’normala’ var att jag låg i sängen i en vecka med hög feber, en till två gånger per år. Jag kommer fortfarande ihåg en ovanligt ’vidrig’ flunsa för femton år sedan med 40 graders feber under en vecka. När jag kom tillbaka till jobbet gick jag till företagsläkaren och undrade om han inte kunde sjukskriva mig några dagar för att jag skulle återhämta mig. Det var en klok läkare vi hade för han sjukskrev mig faktiskt två veckor.

  Jag är väldigt sugen på att gå loss med min nyinköpta motorsåg (min förra skar ihop för att jag körde för hårt med den!) på högen med stockar men den kvarvarande ’mosigheten’ och min självbevarelsedrift säger att jag ska vänta till i morgon

 27. 27
  Swedboy säger

  Hoppsan!

  Jag trodde att ett under hade skett när min svåra axelvärk försvann. Jag har tröstätit en del frukt och ibland ännu värre mat i vinter. I januari drabbades jag av svår värk i axlar och armar. Så svår att jag var tvungen att ha vänsterarmen hängande utanför sängen på natten.

  I förra veckan fastade jag i tre dagar. På andra dagen försvann all värk och har inte återkommit. Nu kör jag som vanligt med strikt LCHF.

  Ingen i min omgivning har trott på att jag blev bra av att fasta. Nu har jag visat min fru Denises brev till kostdoktorn och hon börjar förstå att kolhydraterna orsakade värken.

  En uppmaning till alla som har fibromyalgi eller liknande värk: Kör en fasta och övergå sedan till LCHF. Det kan ske ett under redan på andra fastedagen!

 28. 28
  Swedboy säger

  Tilläggas kan att jag absolut inte överätit kolhydrater i vinter. En banan då, ett äpple då, och kanske en knäckemacka för att göra någon glad. För min del behövs det väldigt lite för att det ska gå snett. Därför kan jag bara säga att det är bättre att skärpa LCHF-dieten än att överge den om man har problem med värk.

 29. 29

  @ Swedboy:

  Jag har samma upplevelse som du. Äter ganska strikt LCHF helt utan socker o liknande. Om jag någon enstaka gång tar t ex tar en liten tårtbit på ett kalas. Ja, bara en liten tårtbit, inget annat så kan jag känna av det dagen efter. Jag har ett knä som är drabbat av artros och det börjar värka och svullna och ge sig tillkänna. Håller jag mig till min vanliga mat så är det inga större besvär.
  Detta som jag beskriver har hänt flera ggr, så för mig är sammanhanget socker = värk tydligt.
  Min kropp tål inte socker!

 30. 30

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 16 Piltson:
  Fötterna blir kanske varma av att alkohol är perifert kärlvidgande?

  Har man en liten hund i knät när man njuter vinet vid brasan blir den värmande effekten ännu bättre!
  🙂 🙂 🙂

 31. 31
  Åsa Lennartsson säger

  Hej!
  Fibromyalgi är tufft att leva med, ständig smärta och trötthet vilket jag dragits med i årtionden. Av en slump hittade jag ett inlägg som har hjälpt mig väldigt mycket och om jag rekommenderar att man läser om man har besvär.Mvh Åsa
  https://gluten-celiaki.blogspot.se/2011/03/fibromyalgi-kan-direkt-knytas-till.html

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa