Tidningen Allt om Diabetes

Diabetesförbundets tidning Allt om Diabetes har kommit med nummer 2- 2016.
På sidan 5 är det en annons för Betavivo, ett havrepreparat för att sänka kolesterolet. Inte ett ord om att de lovar att det ska minska risken för hjärtsjukdom, vilket det sannolikt inte heller gör.
En artikel om Gun Forsander som verkar för CGM och insulinpumpar till alla (barn- och ungdoms-?) diabetiker.
Intervjun med Andreas Eenfeldt.
En krönikör, en ung typ 2-diabetiker, som berättar om att hon skriver på Facebook om sina problem, och får skrivet på näsan att hon bör äta LCHF. Hon växte upp på en bondgård där potatis, gräddsås och kött i enorma mängder var grunddieten. Råkade tydligen ut för jobbiga händelser och började använda kolhydrater och socker som tröst och belöning. Hon tycker att de som rekommenderar LCHF är naiva. ”Eftersom alla kämpar mot det vita mjölet blir vi som har svårt att hålla emot förlorare på riktigt….. Det handlar om respekt. Även jag förtjänar den.”
En artikel om Peter Jihde. Han lägger tydligen ut bilder på sina sprutor varje dag på Instagram. Han gör det för barnens skull. Han har runt 30000 följare. Han berättar om sitt bästa mellanmål: proteinbröd, smör, korvskivor, tomatskivor. Till det två enheter insulin. Avokado är bäst, för då behövs inget insulin alls. Han har kommit på att det går bättre att klara hela golfrundan om han minskar på insulinet före.
En lång artikel om sexuella problem vid diabetes.
Sen artikel om mat, och där är det ganska mycket kolhydrater, i Mexikansk mat.
Indien toppar världens diabetesstatistik. Indierna är inte särskilt överviktiga, men 12% har diabetes 2. Det kommer att innebära en hälsokatastrof för landet framöver. De äter mycket ris och naanbröd, och knaprar hela tiden på sockerrör, och dricker ständigt te med otroliga mängder socker.
Frågor-svar om kost. Jag reagerade särskilt på en fråga om äggätande. En dietist svarar att hon har träffat enstaka personer som fått förhöjda blodfetter sedan de börjat äta många ägg. Hon tycker därför att man ska äta ägg med måtta. Hon föreslår minskning av intaget av mättat fett, och öka omättade fetter, och mera lösliga fibrer. En fråga om godisintag besvarar hon med att t1-or ska dosera insulinet efter godismängd.

Diabetesfonden har fått in 19,5 milj kr år 2015. Så vitt jag vet så ger inte Diabetesfonden anslag till forskning på lågkolhydratkost.
Tänk om Kostfonden kunde få in lika mycket pengar till viktig kostforskning!

 

Comments

 1. 1
  Dennis säger
 2. 2

  @ Dennis:
  Ja Mercola gräver bra! Inte underligt attt denna studie varit djupt nergrävd i 40 år! Länge Leve LCHF, och de som anammat den livsstilen!

 3. 3
  Patrik säger

  Dr Banting som upptäckte insulinet avstod att ta patent eftersom han ansåg att detta var för angeläget för att göra profit på. Men insulin och diabetesmedicin har trots detta blivit läkemedelsbolagens största kassako. Och nu vill dom inte att diabetiker ska kunna sänka sina doser genom att äta LCHF eftersom det skadar profiten.

 4. 4
  Sinikka Naumanen säger

  Hej, har en fråga som sällan tas upp ordentligt tycker jag!
  Min fråga är man pratar om Indien där det är enormt varmt hur klarar sig och vilken påverkan har värmen för insulinbehandlad diabetes som jag har? Är 65 år och fick direkt insulin när jag insjuknade för ca 16 år sedan

  Vill fråga dig Annika, kan man eventuellt må bättre om man skulle bosätta sig några månader i tex.
  Spanien, tänker att man svettas ju mycket mer i värmen och det kanske är nyttigt? Här i Sverige är ju kallt också mörkt så många månader i sträck!

  Tack för alla fina brev som du skriver !
  Sinikka Naumanen Nynäshamn

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Sinikka Naumanen:
  Jag vet inte att värme påverkar insulinbehovet i nämnvärd grad. Det märker ju var och en som tar insulin och kollar sitt blodsocker. Det kan vara olika.
  Om svettning påverkar diabetes vet jag inte heller. Man får prova sig fram själv.
  Vad gäller mörker, så får man tänka på att man behöver D-vitamintillskott under den mörka delen av året.

 6. 6

  @ Erling:
  Nja, själva analysen är ju faktiskt dagsfärsk, även om den bygger på 40 år gamla data. Vi behöver inte predika konspirationsteorier om att oönskade resultat skulle ha slätats över i det här fallet.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa