Intervju med Andreas på Diabetesförbundets hemsida

På Diabetes.se: Heta Stolen: Andreas Eenfeldt, Kostdoktorn…

Andreas svarar tålmodigt på samma fråga om och om igen – om LCHF till typ 1-diabetiker…

 

Comments

 1. 1
  Ethel Loberg säger

  Ja jag undrade faktiskt om jag satt och läste en dubbelkopierad artikel, men märkte små skillnader i ordföljden här och där så då fortsatte jag att läsa.

  Ja Andreas är enastående lugn och bra i sina svar, ingen har lyckats dribbla ner honom. Kolla bara hans välbalanserade men ”mättade” svar till de, fåtalet griniga och fientliga kommentarer som ibland förekommer på Kostdoktorn.

 2. 2
  Dennis säger

  Vad sägs om en demonstration i huvudstaden i stället för en kryssning?

 3. 3
  Ingvar Bergdahl säger

  Jag stöder förslaget till demonstration i Stockholm

 4. 4

  ”Ketocidos” har enligt uppgifter hittats hos Typ 1 diabetiker i Sverige. Tydligen ofta i samband med magsjuka, just då förluster av gallsalter direkt kan försura hela systemet. Och om ketoner varit över 3 (?) och vederbörande har ätit LCHF så kan det fortfarande vara ”normalt”. Men om sjuklingen varit en Typ 1 diabetiker har alarmklockorna tydligen ringt ”ketoacidosis” i flera fall, trots att detta vanligen inträffar vid betydligt högre blodketoner än 3-4 vilket är normalt vid strikt LCHF, och vid lågt(!) blodsocker.
  Som jag ser det saknas fullständiga fallbeskrivningar i samtliga de få fall av ketoacidosis jag har läst eller hört talas om. Kan någon hjälpa till här ?

  Om man läser artikeln noga finner man att intervjuaren kommer tillbaksa just till ”ketoacidosen hos typ 1” ett flertal gånger, samtidigt som Andreas inte riktigt vågar försvara LCHF 100% här, som jag dock i min privata enfald tycker att han borde göra.

 5. 5
  Lars Henrik säger

  sten Skrev:

  samtidigt som Andreas inte riktigt vågar försvara LCHF 100% här, som jag dock i min privata enfald tycker att han borde göra.

  Jag upplevde det på samma sätt och jag ser att andra på Kostdoktorns forum gjort den iakttagelsen. Jag har full förståelse för att det kan vara svårt för en person som, med de ambitioner som han tagit på sig, att navigera i denna situation av drev men nog tyckte jag det fanns utrymme för ett tuffare ställningstagande. Både för LCHF & typ 1 samt LCHF & friska människor som han själv.

  https://forum.kostdoktorn.se/topic/8166-kostdoktorn-intervjuad-av-diabetesf%C3%B6rbundet/

 6. 6

  Jag tycker Andreas var perfekt. Det är ju precis som han säger, och han fick lugnt och pedagogiskt fram sina poänger. Intervjuarna verkade dock fatta lite trögt… Inga begåvade följdfrågor utifrån hans resonemang tyvärr.

 7. 7
  Melker säger

  Frågan är om AE höll igen för att inte låta fanatisk eller om artikelförfattaren formulerat om lite här och där.

  Det har på Kostdoktorn efterfrågats ett förtydligande, hoppas det kommer.

  (Baserat på min egen lilla erfarenhet av journalister så har jag i nästan samtliga fall blivit felciterad…)

 8. 8
  Ingvar Bergdahl säger

  Professor Jan Eriksson på Akademiska Sjukhuset i Uppsala skall göra en studie för att kolla vilken av 2 mediciner som är bäst för diabetes2 -sjuka och söker till studien försökspersoner. Om han menar allvar och vill se vilket/vad som är effektivast för den sjuke borde han ha en tredje grupp som äter LCHF. Men tillhör man etablissemanget får man väl inte ta risken att visa att kosten är viktigast för en diabetiker, att kostråden för diabetessjuka är felaktiga.

 9. 9
  Melker säger

  Ingvar,
  Någon måste ju betala och det är därför Kostfonden är så viktig. Utan en sådan finansiär kommer det bara fortsätta forskas på lukrativa mediciner….

 10. 10
  Lars Henrik säger

  Melker Skrev:

  Någon måste ju betala och det är därför Kostfonden är så viktig. Utan en sådan finansiär kommer det bara fortsätta forskas på lukrativa mediciner….

  Just precis så!

  Stöd Kostfonden, gärna som månadsgivare!

  https://www.kostfonden.se/

 11. 11

  Andreas Eenfeldt har kämpat så hårt med alla troll och skeptiker. Det har gjort att han blivit kanske lite väl försiktig för att inte bli anklagad för att vara kvacksalvare.

  Det finns ytterligare lite mera vi kan göra som ligger aningen utanför LCHF och som vi kan göra för att bromsa åldrandet och dess konsekvenser. Den som bara vågar yttra sig om sådant blir direkt anklagad för att vara kvacksalvare av VoF och deras dresserade journalister.

  Den nyare vetenskapen Epigenetiken är otroligt intressant och man har redan funnit riktiga samband mellan kost, livsstilsfaktorer och sjukdomar. Det kommer säkert mera resultat från den forskningen framöver och ketos är faktiskt sådant som stänger av gener för inflammation i cellerna vilket är jättebra. Vi vet ju redan att LCHF är antiinflammatorisk så det är inte så nytt men forskarna har tydligen fått ordentlig koll på detta.

 12. 12
  Ingrid säger

  – Vad sägs om detta måltidsförslag för skolorna?

  https://www.expressen.se/kvallsposten/kocken-servera-bara-vegansk-mat-i-skolan/

  – Sen kommer inte dietisterna att behövas enligt förslaget…

  MEN, hur går det med fetterna, och kolhydraterna… ???

  Kött och fisk kommer att finnas som tillbehör, sägs det.

 13. 13
  Elisabeth G säger

  @ Ingrid:
  Ja du, Ingrid, den kocken har inte många rätt. Den kost han vill servera är just något som ingen bör äta och definitivt ingen som är rädd om sin hälsa. Det är ingen mat ”som alla kan äta”, tvärtom. Jag är så glad över att inte ha några barn eller barnbarn som utsätts för detta vansinniga veganexperiment.

 14. 14
  MickeB säger
 15. 15
  Majsan säger

  @ Ingrid:
  Som person med flera allergier så har han faktiskt en poäng. Istället för att laga en rätt för de som inte tål gluten men tål mjölk. En för de som är laktosintoleranta men tål gluten. En tål inte tomater, fisk etc. Vissa skolor gör mängder av specialkost varje dag. Jag hade själv gärna ätit från samma serveringsbord som alla andra. Jag måste alltid fråga om vad maten innehåller. Maten komposition kan barnen bättre fördela det fanns ju kött och fisk också. Beroende hur det utförs kan det vara superbra likväl som urdåligt. Maten idag är kolhydratrik och fettfattig. Det kräver andra beslut för att ändra detta än på vilket sätt man serverar maten.

 16. 16

  Andreas gjorde mycket bra ifrån sig! Synd att han föll i samma grop som hallonbåtsprofessorn gjorde på frågan om vilka studier…

  Jag citerar:
  ”Vilka publicerade vetenskapliga studier finns det som styrker att LCHF är bra för människor med diabetes?

  – Vid typ 2-diabetes finns det en hel del. Vid typ 1-diabetes finns det massor av fallrapporter, och logik. Eftersom det inte finns studier är fallrapporter det bästa vi har. Samtidigt finns det inga studier som visar att dagens kostråd är bra för typ 1-diabetiker.”

  Det hade suttit bra med exakta hänvisningar. Svårt kanske att ha allt aktuellt, men frågan kunde knappast vara överraskande i denna intervju. Hallonbåtsprofessorn högg till med tusentals studier, medan Andreas höll sig till ”en hel del”.

 17. 17

  Andreas gjorde ett riktigt bra jobb. Han gör inte som SLV och läkare och dietister i allmänhet; han säger inte att en och samma sak är bra för alla. Agitation vinner redan övertygade; resonemang och förklaringar får fler att fundera och sluta vara obstinata.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa