Kan socker krossa åderförkalkning?

Artikel i Illustrerad vetenskap: Socker krossar åderförkalkning.
Vad ska vi tro om detta?

Injektion av sockerarten Cyklodextrin under huden på åderförkalkade möss, gjorde att förkalkningarna löstes upp. Man ska nu gå vidare med försök på människor. Spännande.

Taget från Science Translational Medicine.

 

Comments

 1. 1

  ”Sockerarten cyclodextrin, som bland annat finns i mediciner och godis”

  Jäklar anåda, då måste det ju redan vara godkänt för förtäring så att säga, d.v.s. tämligen ofarligt. Var får man tag på det? Jag vill självmedicinera!

 2. 2

  Ha! Det finns redan som tillskott. Det är tydligen någon slags ”fettabsorberande fiber” och de säger att man ska bli smal av det också (tvivlar jag på).
  https://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss_2?url=search-alias%3Daps&field-keywords=cyclodextrin

  Är sugen på att prova. Har just fått veta att jag fått ett blåsljud på hjärtat, antagligen en liten ofarlig(?) förkalkning av en klaff, men är sådant någonsin ofarligt? Väntar på ultraljud.

  Någon som provat det här tillskottet, av vilken anledning som helst?

 3. 3

  Fort men fel är rätt vanligt när det gäller Ill. Vet. Så vem vet?

 4. 4

  Står lite om det i Wikipedia också. Det är tydligen beta-formen man testat.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Cyclodextrin#Methyl-.CE.B2-cyclodextrin

  Någon som har tillgång till hela artikeln? Vore ju intressant att veta exakt vilken form man använt, finns massor med derivat, och vilka mängder det rör sig om.

  Hittade ett företag som specialicerat sig på det och det är dyra grejer. T.ex kostar 10g betacyclodextrin €35.
  https://www.cyclodextrin-shop.com

 5. 5

  Här är en studie på alfaformen.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21127475

 6. 6

  Utmärkt med fler vapen mot åderförkalkningen! Dessutom en sockerart som inte går att patentera. Den finns tydligen även i Manukahounung, men naturligt gissningsvis i kombination med andra -skadande- sockerarter.. Alltså bör det bli fråga om en raffinerad dyrbarare variant. Men biverkningar kan ju ta 10 år att bli helt kartlagda, så jag avvaktar.

  Citat från artikeln i Illustrerad Vetenskap:
  ”…sockerarten hjälper till att stärka immunförsvarets renhållare, makrofagerna…”
  Alternativ, eller vad jag nyss har gjort som gör just det: Fasta, 5 (var-)dagar per vecka, i tre veckor. Det verkar ha hafte en utmärkt effekt just på åderförkalkning, vilket jag hoppades på efter att ha läst Jason Fungs artiklar om hur fagocyterna eller makrofagerna aktiveras av fasta. Något jag fick preliminärt bekräftat igår: Innan fastan har jag länge fått ont i handlederna efter ca 3-400 meters promenad, som dock gick bort med ett par minuters vila; inget allvarligt men obekvämt, och om jag inte lyssnade och vilade en stund gick det vanligen vidare till tilltagande bröstont.
  Och efter den här fasteperioden är alla symptomen helt borta ! (under de sista tre veckorna har jag varit intensivt sysselsatt med jobb och inte haft tid med dagliga promendader så har ej kunnat utvärdera förrän igår. Man får energi från fasta, konstigt nog!)

  I sommar blir det två år sedan sista förkalkningsbilderna av mitt hjärta togs och det ska bli intressant att se skillnaden nästa Juli eftersom symptomen i handlederna är det som kvarstått hos mej, efter att den allvarliga kärlkrampen tog slut i Januari 2012, straxt efter LCHF-start.

  Men om man väljer fasta bör man läsa Fungs artiklar först. Med mineralrik välsaltad benbuljung framförallt dom sista 3 dagarna innan fastans slut hjälper man t.ex att hålla ordning på elektrolyterna i kroppen.

 7. 7

  Resultatet motsäger LCHF-resonemang.

  Kollar upp ägarförhållandena bakom Illustrerad vetenskap:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Illustrerad_Vetenskap

  Bonnier. Samma skit som DN. Kända lögn-fabrikanter.
  Skulle inte förvåna mig om detta är köpta vetenskapsmän.

 8. 8

  Kan det vara så att dessa sockerarter är resultatet i kroppen när man fastar eller går på LCHF?

 9. 9
  Anders säger

  Skrev detta i Illustrerad Vetenskaps kommentarfält under artiklen:

  @Illustrerad Vetenskap
  Skriv inte socker i rubriken! Det är en sockerart detta handlar om och inget annat! Socker relaterar folk till det som består av ungefär 50% glukos och 50% fruktos. Stor andel människor läser bara rubriken och att ämnet finns i godis och så sitter de och sprider till folk att godis är bra mot åderförkalkning.

  En annan sak är intressant här. Det kan vara stor skillnad på att äta ett ämne, och att injicera det. Stor skillnad mellan möss och människor. Det var väldigt kortfattat och vagt om tester på människor därtill. Skriver man artiklar med Expressen-formuleringar och Se och Hör-rubrik som ”krossar” och versaler i en vetenskapstidning har man gett upp strävan mot all sorts seriös framförhållning.

  Sedan finns aspekter i det här som gör att det där ämnet kan tvärtom vara bidragande till hjärt- och kärlsjukdom hos människor;
  Kolesterol är en del av kroppens försvar/”skyddsplåster” när inflammationer på grund av gifter, högt blodsocker och insulin, virus och bakterier orsakar detta. Tar det där ämnet bort andel kolesterolet som patchat över inflammationen när det finns i mycket glukosrikt godis och föda så är det MYCKET ILLA!
  Kolesterol är inte upphovet till inflammationerna, det vet man ju idag inom modern forskning. Och fortsätter inflammationerna att exponeras av de riktiga orsakerna till dessa kommer blodkärlet bli kraftigt försvagat. Sker detta i en kroppspulsåder är det inte svårt att räkna ut vad som ökar att ske.

  En annan aspekt är att hjärt- och kärlsjuka har tvärtom lägre kolesterol än de som är markant friskare. De har inte höga.
  De som har högre är friskare. Däremot finns det det ett fåtal som har den ovanliga sjukdomen hyperkolesterolemi, men de har långt högre kolesterolvärden och triglycerider. De lever inte speciellt länge förbi medelåldern heller.
  Kroppen är i övrigt bra på att reglera sitt kolesterol själv, men lågfettkost med hög andel kolhydrater orsakar rubbing i lipidfetternas balans som ökar mängden skadligt ox-LDL (speciellt om växtsteroler höga på omega-6 används i kosten) , ger höga triglycerider, låga HDL.

  Ett sak att påpeka är att höga triglycerider, låga HDL kopplas till risken för blodproppar och sjukdom. Sockerarten i fråga gör tydligen inte så mycket mot den riskfaktorn, med ofta metabolt syndrom bakom. Och man har ingen som helst data på det här att det skulle alls minska hjärt- och kärlsjukdomar.

  Däremot är det ju trevligt om det kan tjäna som preparat att lösa upp proppar i blodkärlen, men kolesterol är livsviktigt i kroppen i övrigt för en stor mängd processer och funktioner.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 hemul:
  Jag skulle råda dig att vänta med att självmedicinera med socker tills vetenskapen har bevisat nyttan. Jag är skeptisk.

 11. 11

  @ Annika Dahlqvist:
  Det förekommer ju redan som i godis och medicin (som tillsats, smakämne?) så livsfarligt kan det ju inte vara. Frågan är hur mycket man måste ta. Räcker det med ganska små mängder kan det ju rimligtvis inte vara farligare än att äta lite godis – minus socker och junk.

  @ Anders:
  Den andra studien jag länkade till var på människor.

 12. 12
  Docent Göran säger

  Anders Skrev:

  Skrev detta i Illustrerad Vetenskaps kommentarfält under artiklen:

  En alldeles utmärkt kommentar i mina ögon!

  Apropå faran med låga kolesterolvärden läste jag följande på en engelsk websida och som jag återger för den som är intresserad av denna fråga.

  https://www.second-opinions.co.uk/index.html#.VxJ1QOnz6rc

  There I found the following about the effect of low cholesterol values on our immune system.

  Very scary reading indeed!

  ————————-

  Immunity to Infection

  Part 3: Low Blood Cholesterol Compromises Immune Function
  There is a substantial amount of evidence that relatively low cholesterol levels in apparently healthy individuals is associated with increased subsequent mortality from cancer. It is also associated with other, non-heart related deaths. A group at the Center for Clinical Pharmacology, University of Pittsburgh, Pennsylvania, tested whether the effectiveness of their immune systems differed in individuals with high and low levels of blood cholesterol.[i] The low cholesterol group’s cholesterol averaged 3.9 mmol/L (151 mg/dL); the high cholesterol group averaged 6.8 mmol/L (261 mg/dL). The immune systems of the men in the low cholesterol group were significantly less effective than those of the high cholesterol group. This finding was not surprising as several studies have shown that cholesterol is necessary for the proper functioning of blood cells — macrophages and lymphocytes — that form part of our immune systems. For this reason low blood cholesterol undoubtedly adversely affects our bodies’ ability to fight infection. This could well be another reason why infectious diseases are becoming more prevalent in our society.

  Tuberculosis (TB), a disease thought to have been conquered decades ago, is returning. It has been noticed that low levels of cholesterol are common in patients suffering from TB. TB patients with low cholesterol also have higher death rates, particularly those cases with small (military) nodules. A hospital for respiratory diseases tested whether giving TB patients high-cholesterol meals would be effective in treating their condition.[ii] They split patients into two groups. One had meals containing 800 mg of cholesterol per day; the other had 250 mg of cholesterol per day. The trial was a success. By the second week, the numbers of TB bacteria in sputum was reduced 80% in the high-cholesterol group; it was only reduced by 9% in the low-cholesterol group. High-cholesterol diets now form part of the treatment for TB.

  Infections and deaths in surgical patients
  Low cholesterol is also linked to increased susceptibility to infection, including development of postoperative infection,[iii] and it predicts death and adverse outcomes in hospitalised patients.[iv] While some of this could be due to illness causing lower cholesterol, it may also be that low cholesterol contributes to illness; indeed, animal studies suggest lipoproteins may serve to protect against bacterial infection-induced death.[v]

  It has been suggested in cases of critical surgical illness that a low cholesterol level is more likely to lead to the development of organ failure and death.

  A study of patients undergoing surgery for gastrointestinal diseases at the Universita di L’Aquila in Italy, found that ‘Hypocholesterolemia [low blood cholesterol] seems to represent a significant predictive factor of morbidity and mortality in critically ill patients.'[vi] Of the patients studied, 35.1% contracted a postoperative infection. The highest incidence of postoperative septic complications (72.7%) was encountered in patients with cholesterol levels below 2.73 mmol/L (105 mg/dl). The authors say ‘The results of this study seem to indicate a significant relationship between preoperative hypocholesterolemia and the incidence of septic complications after surgery. Moreover, evaluation of blood cholesterol levels before major surgery might represent a predictive factor of septic risk in the postoperative period.’

  Low cholesterol levels have also been associated clinically with the development of hospital infections. A study conducted at the Department of Surgery, Weill Medical College of Cornell University, New York, set out to verify this. They found that lower levels of total cholesterol, and of LDL and HDL occurred early in the course of critical illness; this led to the development of a hospital infection; and with or without the infection, lower cholesterol was independently associated with a higher death rate.[vii] The authors conclude: ‘Decreased serum cholesterol concentration is an independent predictor of mortality in critically ill surgical patients. Repletion of serum lipids is a feasible therapeutic approach for the management of critical illness.’

  Many patients in hospitals have or acquire infections during or after major abdominal surgery. The Department of Surgery at the Catholic University, Rome, Italy, conducted a study to identify factors that influenced mortality in patients who are affected by such infections.[viii] The hospital records of patients who had had a variety of abdominal operations and who had acquired an infection such as peritonitis were reviewed. Checking deaths against a battery of blood measurements, the authors of the study found that low cholesterol levels and low protein levels were both ‘strongly and independently associated with the outcome’.

  Professor Uffe Ravnskov would not be at all surprised. He found that: ‘There is much evidence that blood lipids play a key role in the immune defence system. Bacterial endotoxin and Staphylococcus aureus a-toxin bind rapidly to and become inactivated by low-density-lipoprotein (LDL).'[ix] (Staphylococcus aureus is what the ‘SA’ in MRSA stands for.) Ravnskov also pointed out that ‘Total cholesterol is inversely associated with mortality caused by respiratory and digestive disease, the aetiologies of which are mostly infectious. Total cholesterol is also inversely associated with the risk of being admitted to hospital because of an infectious disease.’ In other words, if you have low cholesterol, you are more likely to end up in hospital and more likely to contract an infection while there.
  References
  [i]. Muldoon MF, Marsland A, Flory JD, et al. Immune system differences in men with hypo- or hypercholesterolemia. Clin Immunol Immunopathol 1997; 84: 145-9.

  [ii]. Perez-Guzman C, Vargas, MH, Quinonez, F, et al. A Cholesterol-Rich Diet Accelerates Bacteriologic Sterilization in Pulmonary Tuberculosis. Chest 2005; 127: 643-651.

  [iii]. Leardi S, Altilia F, Delmonaco S, et al. Blood levels of cholesterol and postoperative septic complications. Ann Ital Chir 2001; 71: 233-237.

  [iv]. Crook MA, Velauthar U, Moran L, Griffiths W. Hypocholesterolaemia in a hospital population. Ann Clin Biochem 1999; 36: 613-616.

  [v]. Read TE, Harris HW, Grunfeld C, et al. The protective effect of serum lipoproteins against bacterial lipopolysaccharide. Eur Heart J 1993; 14(suppl K): 125-129.

  [vi]. Leardi S, Altilia F, Delmonaco S, et al. Op cit.

  [vii]. Bonville DA, Parker TS, Levine DM, et al. The relationships of hypocholesterolemia to cytokine concentrations and mortality in critically ill patients with systemic inflammatory response syndrome. Surg Infect (Larchmt). 2004; 5: 39-49.

  [viii]. Pacelli F, Doglietto GB, Alfieri S, et al. Prognosis in intra-abdominal infections. Multivariate analysis on 604 patients. Arch Surg 1996; 131: 641-5.

  [ix]. Uffe Ravnskov. High Cholesterol May Protect Against Infections and Atherosclerosis. Quart J Med 2003; 96: 927-34.

 13. 13

  @ Docent Göran:
  Otroligt. Statiner borde bannlysas direkt!

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 hemul:
  Socker är ju i princip ett gift, tills motsatsen är bevisad.
  Och det räcker inte med några korttidsstudier, utan det måste vara långa studier som visar att man får mindre hjärtinfarkter och andra sjukdomar innan det sockret kan anses vara ofarligt, eller nyttigt.
  Beträffande studien på människor sänkte sockret LDL. Personer med lägre LDL har en större risk för hjärtinfarkt, och större risk för död av hjärtinfarkten.

 15. 15

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Socker är ju i princip ett gift, tills motsatsen är bevisad

  Sant.

 16. 16

  Jag är mycket tveksam till att en viss sockerart skulle kunna ha någon som helst betydelse för åderförkalkning.

  LCHF i kombination med magnesium, vitamin D3 och vitamin K2 tror jag mer på och använder det själv. Fastar dessutom ett dygn i veckan samt 3 sammanhängande dygn en gång i månaden helt utan hunger.

  Fastan renoverar immunförsvaret och döda eller halvdöda celler i kroppen bryts ned. Dessutom har man åtminstone på möss sett att vid fasta så börjar stamceller att föröka sig och återfinns i hjärna och kroppens organ. Nu har man inte bevisat att det bildas nya stamceller i människor för det experimentet kan inte utföras eftersom det kräver obduktion för att få hållbara bevis.

 17. 17
  Dennis säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Samma Vetenskap som inte på 100 år kom fram till att Amalgam läcker kvicksilver.

 18. 18

  @ Annika Dahlqvist:
  Det här är ju en oligosackarid, i princip en fiber. Kan ju inte jämföras med bordssocker.

  Men, jag har funnit att det redan är i bruk – som bantningspiller. Det ska tas vid måltid och absorber upp till 50 g mättat fett per dag och sedan bajsar man ut det. Lät ju genast mindre attraktivt.
  https://www.bioformessentials.com/alpha-fibe

  Tänker ivf fortsätta leta fakta om det. Skulle det visa sig att jag är i ett taskigt läge, vilket jag egentligen inte tror, provar jag nog hellre något sånt här än statiner. Kanske slipper man bajsa fett om man tar det mellan måltiderna istället.

 19. 19
  Lennart säger

  Högt blodsocker och hög insulin nivå skadar våra blodkärl.
  Försöket tyder på att kolesterol kan frätas bort samtidigt som det blir nya inflammationer och skador på blodkärlen.
  Dvs kolesterol är inte problemet.
  Tillägg jag har lärt mig ett intressant samband på sista tiden som jag gärna vill ha synpukter på;
  gallsalterna har stor betydelse för regleringen av mängden kolesterol i kroppen.
  DVS äter vi inte fett så fungerar inte regleringen……

 20. 20
  Mormor säger

  Kolesterol är en precursor till gallsalterna….så då blir det väl tvärtom?? Utan kolesterol, inga gallsalter och alltså svårt att metabolisera fett…

 21. 21

  @ Mormor:
  Så här förstår jag det: Kolesterol i dieten kommer tillsammans med fett och när vi äter fett spolas galla ut i tunntarmen från gallblåsan. Med ordentligt med fett ofta i kosten hålls gallan tunn och levern i gott skick eftersom samtidigt som gallan spolas för att emulgera fett i tunntarmen spolas föroreningar som levern plockat upp också ut vilket gör att levern blir renare/får ökad kapacitet att rena blodet.
  Förmodligen en anledning till att t.ex hyn blir bättre när man byter till LCHF. Gallstenar å andra sidan bör bildas vid lågt gallflöde som fås av lågt fettintag vilket betyder att gallan blir mer koncentrerad och trögflytande och därför lätt kristalliserar till stenar, som blockerar mer ju mer trögflytande gallan är…

  Inbitna lågfettsätare bör alltså öka fettintaget gradvis när dom går över till LCHF för att inte riskera gallstensanfall mm.
  Sjukhusintag av gallstensanfall ökar just efter jul och påskkalas.

 22. 22
  Mormor säger

  @Sten

  Är helt överens med ditt resonemang, utom på en punkt:
  Kolesterolet i dieten är vanligtvis inte mer än cirkus 10-12%, resten tillverkar kroppen själv genom stimulans av insulin, vårt viktigaste anabola hormon. Triggas till största delen av CHO, men även av vissa aminosyror och t o m av några fettsyror, som ju logiskt är, eftersom alla tre grupperna av nutrienter medverkar i uppbyggnaden av organismen.

 23. 23

  Off Topic!
  Mercola upplyser idag om att benämningen internet ”Troll” ser ut att ersättas med det mer passande namnet ”sockdoll”, alltså strumpdocka på Svenska. Vem som kom på denna nya utmärkta beskrivning av dessa vanligen köpta låtsaspersoner vet jag ej, kanske en Huffington Post skribent.

  Länk till Mercola’s artikel: https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/04/19/gmos-scientific-american-monsanto.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20160419Z2&et_cid=DM103306&et_rid=1447547898

  Citat från artikeln: ”internet “sockpuppets” — fake internet personas who interject themselves into social media conversations to steer the debate.

 24. 24

  Dennis Skrev:

  @ Annika Dahlqvist:
  Samma Vetenskap som inte på 100 år kom fram till att Amalgam läcker kvicksilver.

  Bara som kuriosum, eftersom amalgam kom upp: Amalgam innehåller också silver och små mängder koppar. Silver i ytterst låga doser anser somliga botar både bakterieinfektioner och cancer. Pest eller kolera?

 25. 25
 26. 26
  Lennart säger

  Angående fett som emulgeras i tunntarmen och därefter transporteras ut i blodomloppet.
  Om Vi jämför detta med fett som bildas i levern (när vi äter för mkt kolhydrater) detta fett transporteras ut i blodomloppet utan att emulgeras av galla… eller?
  Är det ngn som vet hur det fungerar?

 27. 27

  @ Lennart:
  Emulgering sker endast i tarmen tills fettet tagits upp av s.k. Cylomicrons som senare kan transportera fettet i blodet, . Triglycerider från levern transporteras med hjälp av VLDL.
  Inga emulsioner i blodet alltså, endast i tarmen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa