Låt maten bli din medicin, och medicinen din mat

Artikel av Lars Bern

 

Comments

 1. 1
 2. 2
  kosttörstig säger

  Du resonerar inte reflekterande anser jag! Tänk på alla människor som blir friska av att äta denna kost! Jag fick psoriasis vid 10 års ålder. Min mamma var så omtänksam så att jag fick pröva allt som läkemedelsindustrin ordinerade för sjukdomen! På den tiden var inte läkemedlen subventionerade, så det var mycket pengar som spenderades på min sjukdom.
  Jag är numera frisk från min psoriasis. Spannmålsprodukterna vad det som orsakade sjukdomen!

  I dag äter jag strikt lchf och har nästan nollat mina kolhydrater. Jag mår bra av det, vilket jag gjort i åtta års tid! Mina värden är också utmärkta!

  Vilken fakta pratar du om? Fakta från vem då? Åsyftar du läkemedelsindustrin som också har ett kommersiellt syfte?

 3. 3

  Amina Manzoors inlägg är bara ett hopkok av påståenden utan tillstymmelse till underlag för påståendena. Det är ju bra om någon mår bra av statens kostråd men vi andra som mår avsevärt mycket bättre med annan kosthållning anses inte veta vad vi mår bra av. Jag tror det vore bra om DN-folket steg ned från elfenbenstornet och verkligen tittade på omvärlden, inte bara lyssnade på de få vännerna som får plats däruppe.

 4. 4
  Dennis säger

  Just det där med att Läkemedelsvekets drift till största delen betalas av drogindustrin är väl svart på vitt. Nästan för bra bevisning för att vara sann.

 5. 5
  Lars Henrik säger

  Man kan t.ex. läsa boken Åldrandets gåta, skriven av journalisten Henrik Ennart. Boken är en intressant exposé över hur vi med vår livsstil kan påverka vår hälsa och hur länge vi lever.

  Tack för påminnelsen Lars! Jag ska nu beställa även denna bok 🙂

  Idag äter vi ofta ganska nära 16:8 och det tycks fungera ganska bra. Kanske intermittent fasta med kalorirestriktion är vägen framåt även med lchf?

 6. 6
  I Like Neil Young säger

  @ viola:
  Ja det här rör ju inte Lars Berns inlägg.
  Men hursomhelst Det är roligt och nästintill löjeväckande att DN (oligarkmedia= korrupt och köpt) hänvisar tiil ”viktig forskning” – vem utför denna viktiga forskning tro? Vem sponsrar och betalar den? Vilka institutioner forskar? Jag tycker det är viktigare frågor för DN att ta upp – sanningen om vad som i matväg ger bra hälsa vet vi redan.

  Men det är ett väldigt intressant drev – detta. Jag sniffar med näsan i luften och känner en lukt av BigFood, BigPharma, Nato, Bilderberggruppen……..och så en sur lukt av GMO….Arla och Lantmännen…kanske?

  Jag rekommenderar alla som tror att Sverige inte är genomkorrupt att läsa en bok som heter
  Den härskande klassen – En bok om Sveriges politiska elit.

 7. 7
  Atonal säger
 8. 8
  Docent Göran säger

  Som vanlig står hela detta självgoda etablissemang med sina vetenskapligt ogrundade dogmer mig bara upp i halsen nuförtiden.

 9. 9
  Ockultist säger

  Docent Göran Skrev:

  står hela detta självgoda etablissemang med sina vetenskapligt ogrundade dogmer mig bara upp i halsen

  Göran ansluter till den nya bibelöversättningen (2000), där Israels barn ”klagat” över att de i fyrtio år bara fått manna att äta, varvid Herren lovade att de skulle få så mycket kött att ”det står er upp i halsen” (4 Mos 11.19). De hade ju ännu inte fått lära sig att deras mat skulle vara deras medicin, och det är ännu oklart i vad mån Herren själv kände till detta.

  Men när vi ser på mera saktrogna texter finner vi något mera dramatiskt. I min konfirmationsbibel, erhållen 1944, fick jag lära mig att eftersom folk ”knorrade” skulle kött tilldelas ”en hel månads tid till des att det går ut genom näsan på eder”, och i Karl XII:s bibel står också ”en månad långt, till dess att det skall gå eder utaf näsorna, och varda eder en vämjelse;”

  I den engelska King James Version från 1611 heter det ”until it come out at your nostrils”, och i Luthers egen text från 1545 finner vi ”einen Monden lang, bis daß es euch zur Nase ausgehe, und euch ein Ekel sei…” vilket han tagit ur den latinska Vulgata.

  Uttryck som ”knorra” och ”vämjelse” var för starka för den nyaste svenska bibelkommissionen. Och att något skulle tränga ut genom näsan vore väl anatomiskt orimligt? Så därför har vi nu en hårt nedtrubbad bibeltext som tar sig större friheter än något annat nutida språk som jag kan läsa. Det, om något, är vämjeligt.

  Vi bör hålla fast vid de klassiska formuleringarna. Kan det vara så att professor Hellenius tränger ut genom näsan på Göran?

 10. 10

  TÄNK OM

  – representanter för dessa två motpoler, vilka var för sig anser sig ha den yttersta kunskapen om vad, som är nyttig mat – dock ganska olika i sak – kunde samlas under gemensamt tak och diskutera och utbyta kunskap och erfarenhet tills det kommer ut vit rök från skorstenen!

  Vilket lyft för mänskligneten!

  Så fruktlös, som dagens pajkastning är blir det bara slöseri av energi.

 11. 11

  @ Ockultist:
  Gud är fanatisk LCHF-are och har alltid varit det. Hen föraktar grönsaker och slänger dem på golvet. Han vill bara ha Abels lammkotletter. Kains brist på EPA och DHA gjorde honom galen, så till slut mördade han sin bror, köttproducenten.

  När man läser bibeln idag så måste man kritiskt granska ursprunget i texterna. Egentligen kan vi bara lita på de äldsta texterna. Alla modernare texter, från 400 ekr är uppenbart skrivna av biskopar som introducerat egna värderingar och förmodligen även de äldsta också. Bibeln är skriven av människor, sorry.

  Dessutom är det ett beläte eftersom den är gjord av trä och dyrkas. Ännu har ingen troende kunnat förklara det för mig. Hur man kan dyrka en träbit när Gud förbjuder just det?

 12. 12
  Lars Henrik säger

  Atonal Skrev:

  Kan rekommendera den här boken:

  https://www.bokus.com/bok/9789187419935/matmyten-vetenskapen-om-var-mat/

  Här är en sorts recension av boken.

  https://www.google.se/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.dn.se/insidan/vi-har-blivit-for-radda-for-smuts/&ved=0ahUKEwjVp-LP54HMAhUClCwKHdgOD-8QFggqMAE&usg=AFQjCNGx6NESYQMZIjqn0XCmFlmIxmttyA&sig2=VeIseDLJEy3oDK41P52Fzg

  Jag läste någonstans att författaren bland annat menade att näringsbrister drev på hunger. Oftast kanske man då kompenserar med processad skräpmat som inte heller den är särskilt näringsrik.

  Av egen erfarenhet tycker jag det är en plausibel teori. Lyckas man konstruera en meny med näringstät mat verkar man klara sig med mindre.

  Kanske just detta är en förklaring till vissa upptäkter i boken som Lars Bern skriver om (i det ämne som denna tråd handlar om alltså 🙂 )

 13. 13
  I LIke Neil Young säger

  @ Erling:
  Ja tänk om du. Problemet för ”motståndarsidan” om jag nu får uttrycka mig så, är att det skulle ta en ”act of god” för deras del att ge gräsrotsrörelsen LCHF rätt. Varför? Miljarders, miljarders och åter miljarders kronor ligger i potten för deras del. BigFood , BigPharma, Bilderberggruppen m.fl
  vill inte frivilligt släppa ifrån sig dom pengarna/makten. Så det här är ju ingen pajkastning på hobbynivå längre – några känner sig hotade.

  Det här handlar inte om vem som har rätt och fel för deras del – det handlar om makt och pengar.

 14. 14
  Docent Göran säger

  Ockultist Skrev:

  Vi bör hålla fast vid de klassiska formuleringarna. Kan det vara så att professor Hellenius tränger ut genom näsan på Göran?

  Ja – detta var nog det den mest avancerade parabel jag stött på i denna LCHF-kontext.

  Jag läser gärna bibeln men helst det gamla testamentet som är så spännande med sina mustiga absurditeter. Den senaste bibelöversättningen undviker jag dock för att jag inte upplever samma ’must’.

  Sedan ett par år fördjupar jag mig i Platons samlade verk och här finns en hel del idealistiskt nonsens (ontologiskt flum skulle man nog mer specifikt kunna kalla det) men jag finner den senaste Oxfordupplagan väldigt lättläst – tydligen har man här ansträngt sig för att göra den ’begriplig’ för moderna läsare genom att välja uttryck som associerar till moderna uttryck.

  Även hos Platon finns en del pärlor som passar väl in i dagens strid mellan LCHF-are och de officiella godisätarna.

 15. 15
  Ockultist säger

  Georg W Skrev:

  Gud är fanatisk LCHF-are

  Vi har våra tvivel. Jesus hade inga betänkligheter rörande kolhydrater. Alla evangelisterna berättar om hur han bespisade femtusen personer med fem kornröd och ett par fiskar. Enligt Johannes påpekar han att ”det är min Fader som ger eder det rätta brödet från Himlen”, och i Psaltaren 132 har vi ett citat från Gud själv: ”åt dess fattiga skall jag giva bröd tillfyllest.”

  Är detta förenligt med LCHF? Enligt Wolfgang Lutz program, som tillämpas hos mig, är kornbröd inte tillrådligt. I Jesus ställe skulle vi ha valt annat tilltugg.

  Till exempel oliver, som inte nämns av evangelisterna men har ordentlig tradition i trakten. (Bibelns ”oljeberg” heter faktiskt ”olivberget” i grundtexten.) Tonfisk med svarta oliver är en förträfflig frukostkombination. Fisken blir lite torr när man hällt bort den skadliga solrosolja som den säljs i, så man kan mjuka upp den med en klick kokosfett, men i övrigt skulle Lutz ha gett sin välsignelse.

  Och hur var det med den ”manna”, med vilken Gud höll ökenvandrarna vid liv i så många år?
  ”Folket gick omkring och samlade sådant och malde det därefter på en handkvarn eller stötte sönder det i en mortel och kokte det sedan i en gryta och bakade kakor därav.” (4 Mos.1:8)

  Det låter som kolhydrat för mig. Men dessvärre säger moseböckerna inget om förekomsten av diabetes där i öknen.

 16. 16

  En bra information från dr Mark Hyman om nyttan med att äta bra cocosfett. Ät bra cocosfett det har bra effekt på ditt blodkolesterol.

  https://drhyman.com/blog/2016/04/06/is-coconut-oil-bad-for-your-cholesterol/

 17. 17
  Gunilla Larsson säger

  Hej,

  Nu hamnade jag säkert fel men fann ingen bättre plats att skriva min fråga på.
  Jag sliter med ont i lederna sedan några år men har nu blivit rekommenderad ett nytt preparat som säljs online av ett svenskt företag som verkar superseriösa http://www.se.ha-biocare.com.
  Preparatet är en tablett som innehåller något som de kallar hyaluronsyra som skall ha positiv effekt både på inflammationer och på smärtan i mina knäleder. Fungerar som smörmedel i leden skriver man på hemsidan. Vet du något om detta preparat, vad är hyaluronsyra och kan det fungera som de skriver? Preparatet heter Artro Go och på apoteket visste man inte vad det är för något.

 18. 18

  @ Gunilla Larsson:
  Det vanligaste sättet att inta hyaluronsyra är injektioner direkt den sjuka leden. Numera är dessa injektioner ej bekostade inom läkemedelsförmånen och är därför mycket ovanliga. Att ta syran via tabletter finns det i stort sett ingen information alls om förutom reklam av de som säljer produkten. I vetenskapliga studier har man kommit till att det som har allra bäst effekt vid artros är att röra sig och träna. Inga andra åtgärder kommer i närheten av motion i fråga om förbättring. Många sjukgymnaster erbjuder artrosskola. Dessutom är det mycket bra att dra ner kraftigt på socker och alla kolhydrater samt börja äta mer nyttiga fetter. Detta kan förbättra sjukdomen en hel del. Många menar att de har blivit i stort sett bra.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa