Inga dödshot har förekommit

Vissa professorer och forskare har påstått att de har blivit dödshotade av LCHF-are. De har dock inte kunnat visa någon verifikation av det. Jag har aldrig hört talas om att några dödshot har förekommit.
Om hot ändå har förekommit skulle de lika gärna kunnat vara gjorda av ’troll’ som utger sig för att vara LCHF-are, men som i verkligheten vill LCHF-rörelsen illa.

Lars Bern kommenterar: Mordhot.

Det skulle vara bra om en journalist skulle be Mai-Lis Hellénius om exempel på de dödshot hon säger sig ha fått ta emot. Jag kan inte maila henne och fråga. Det skulle hon troligen tolka som ett dödshot.

 

Comments

 1. 1
  Lars Bern säger

  Maj-Lis Hellenius har i ett morgonprogram i SR berättat om dödshot, bl.a. med hänvisning till denna krönika där hennes högst officiella verksamhet kritiseras:
  https://anthropocene.live/2016/02/14/elefanten-i-kis-finrum/
  Hon hotar i intervjun med polisanmälan – hon är välkommen.

 2. 2

  Det (o)lustiga är att det oftast är ”tallriksmodellare” eller ”inochutare” som oftast är mest aggresiva på olika forum , Sen tar de på sig offerkoftan och gråter ut i pressen och anklagar LCHF:are för precis det de själva gjort. När vi konfronterade en av dem en gång, när hen gnällde om personliga påhopp, och visade svart på vitt vad hen själv skrivit hos Kostdoktorn så blev svaret; ja men det är ju för att jag säger sanningen?! ?!
  Sen undrar jag om ”de” glömt bort hur mycket du Annika fick stå ut med där i början. Jag säger som man sa när man var liten; den som sa’re han var’e.

 3. 3
  Docent Göran säger

  Lars Bern Skrev:

  Maj-Lis Hellenius har i ett morgonprogram i SR berättat om dödshot, bl.a. med hänvisning till denna krönika där hennes högst officiella verksamhet kritiseras:

  Efter att nu ha läst din krönika, och om Hellenius nu verkligen har hänvisat till den vilket jag i och för sig finner rent otroligt, får jag själv intrycket av att hon i så fall måste vara en väldigt psykiskt labil person om hon nu överhuvud taget kan läsa in något dödshot i din krönika. Din kritik är i mina ögon är istället mycket saklig i sitt ifrågasättande av hennes verksamhet och en kritik som du dessutom sätter in i ett större perspektiv och som definitivt stämmer med min egen syn på det medicinska etablissemanget som korrupt i händerna på BigPharma.

  Ja, i mina ögon tillhör nog den typ av verksamhet som Hellenius står för något av det mest nonsensartade inom dagens medicin. Hennes inställning till det mättade fettet tar nog själva priset. Närmare en religiös dogmatisk tro lär man nog inte komma inom näringsläran.

 4. 4
  Rolf Löfgren säger

  Tydligen har de inte gjort någon polis-anmälan utan bara till KI säkerhetstjänst. Om det nu stämmer.

  Det är alldeles för lätt för ”experter” att påstå att LCHF-are har hotat.

  Min fundering är om vi ska kräva att media ska kontakta redaktionen på LCHF-Magasinet för ev. kommentar i viss fråga. Har de inte gjort det så bör det betonas att inga uttalande har gjorts av LCHF-företrädare.

  Att vem som helst vräker ur sig skit, ska inte LCHF behöva stå ansvarig för. Lika lite som andra företeelser.

  Jag anser att detta drev är uppdiktat av ”experterna” och de kommer med ogrundade påståenden. Sånt kallas ljug!

 5. 5
  Karin20 säger

  Kvällens bästa citat: den värsta lögnen är den man tror på själv! Tolkas som man själv vill.

 6. 6
  Thomas Jansson säger

  En bunt kvasiintellektuella kostskojare vräker ur sig den ena lögnen efter den andra, de saknar helt vetenskaplig förankring och tittar vi på magoperationerna så tar de livet av folk eller ger dem livslånga komplikationer. Och så blir de förvånade över att folk ifrågasätter deras livsfarliga hantering?

 7. 7

  Finns det några kalkyler på hur många dödsfall som orsakats av felaktiga kostråd gällande margarin och kolesterol? Finns åtminstone överslagsberäkningar?

  Dessa siffror kan sedan jämföras med ett påstått dödshot från någon på webben som skrivit i ett kommentarsfält.

  Låt oss alltså spekulera i att ett påstått dödshot på Facebook vägs mot tex 10,000 dödsfall per år pga livsfarliga kostråd.

 8. 8

  Trodde aldrig att LCHF skulle bli utsatta fär ”False Flage attacks”.
  Men nu har tydligen Annikas ideer blivit både populära och viktiga.
  Och därmed ett hot mot existerande passiviserande information/propaganda.

  Dom enda dödshot jag känner till har varit dels till existerande men framförallt till potentiella LCHF-are.

 9. 9
  Thomas Jansson säger

  @ Torbjörn Sassersson:
  Sannolikt finns det ett bra värde på hur mycket kortare en typ 2 lever, sedan är det ju bara att multiplicera med antalet – det blir en hel del förlorade år tack vare alla stolligheter som denna akademiska undervegitation spridit under snart ett halvt sekel,,,,

 10. 10

  Kritiken mot lågkolhydratkosten har pågått ända sedan jag publicerade Annika Dahlqvists första stora publika artikel på våren 2005. Några år senare döpte vi kosten till LCHF, just för att betona betydelsen av att öka andelen av naturliga fetter i kosten. Annika fick utstå enormt mycket på den tiden. Dietisterna var som galna och anmälde henne till Socialstyrelsen. Allt det där känner vi till. De senaste åren tycker jag att kritiken mot LCHF i viss mån har bedarrat. Förra veckans attacker är mot den bakgrunden mycket märkliga. Av vad jag läst, hört och sett på TV, så förefaller det handla om ett drev. Inget av de påståenden om diverse hotelser har kunnat bekräftas. Det är lite märkligt eftersom vi alla har kunnat se andra hotelser på FB mfl där till exempel män vill göra processen kort med någon kvinna, eller där det riktas hot med rasistiska undertoner mot människor. Dylika hot förekommer och redovisas tydligt i ord och bild på TV-nyheterna. När det gäller de påstådda hotelserna från LCHF:are har jag inte sett en enda sådan fladdra förbi. Visst, folk har skrivit att de är förbannade på vissa kostexperter, men det är liksom en annan sak.

  Och när det gäller det ovetenskapliga hopkoket för att skrämma föräldrar från att ge sina barn med typ 1-diabetes lite bättre mat, så betraktar jag det som ett nästan oöverträffat lågvattenmärke. Att Ekots medicinreporter Anna Larsson okritiskt vidarebefordrar den typen av fusk är anmärkningsvärt. Jag förstår att hon inte vill svara i telefon när jag ringer, eller svarar på mejl. Snart kommer hon väl att påstå att hon har utsatts för ”dödshot”.

  Denna soppa behöver redas – UT!

  Bo Zackrisson
  redaktör
  LCHF-magasinet

 11. 11
  I Like Neil Young säger

  @ Bo Zackrisson:
  Varför nu, kan man fråga sig. Kan man misstänka att det hela (LCHF – ta ansvar för din egen hälsa PÅ RIKTIGT, vitamin-mineral, tänk själv – tänket) börjar få lite för stort genomslag? Kan det vara så att föräldrar i allt högre grad ringer kommunens kostchefer och ifrågasätter deras inställning? Patienter klagar på mat på sjukhussalen och det absurda utbudet i deras kafeteria/restaurang? Dietister blir emotsagda/ifrågasatta i högre grad och att patienter helt enkelt talar om för sin läkare ”att det där rävgiftet tänker jag INTE ta? Kan det vara så att några känner sig manade att ”stämma i bäcken” innan floden inte går att stoppa? Kan det vara så att GMO-maffian känner att LCHF och GMO frågan hör ihop? Kanske TTIP-ivrare känner sig ifrågasatta också.

  Dessutom börjar det kanske avspeglas, möjligen, i försäljningen av vissa varor i dagligvaruhandeln?
  Detta kanske kommer upp på diverse styrelse-möten?

  Men drevet stannar inte vid LCHF själv, kolloidalt silver får en känga här.
  https://www.expressen.se/ledare/sakine-madon/sag-i-stallet-nej-till-cancerbluffarna/

  Det gör att jag misstänker att det tillhör nån sorts samlad, koordinerad större attack på ”alternativrörelsen” som möjligen börjar visa för bra resultat för att det ska vara smakligt för det korrupta etablissemanget.

 12. 12
  Hanveden säger

  Skrev så här i en tråd hos Kostdoktorn för några dagar sedan…

  ”Det verkar som om vi är i fasen där de bekämpar LCHF…

  ”Först ignorerar de dig, sedan skrattar de åt dig,
  sedan bekämpar de dig, därefter vinner du”

  – Mahatma Gandhi”

  mLCHFh B-) .

 13. 13
  Thomas Jansson säger

  Visst påverkas handeln – brödförsäljningen är ju på nedgång, hur många artiklar om rågbrödets förträfflighet har vi sett de senaste åren?

  Men det är illa när man fortsätter med sina lögner och beskyller en så saklig person som Lars Bern för mordhot – det är ju rent förtal. Att statlig massmedia oxå förvränger lösrykta citat gör ju inte saken bättre – inte så konstigt om folk söker information på andra ställen numera istället för att läsa lögnerna som presenteras i ”gammelmedia”.

 14. 14

  Tidslinje: I början av februari disputerar Lisa S. Inte en människa utom de närmast sörjande vet om att Lisa disputerar. Bevis 1, ingen störning rapporterades från den okända disputationen och inga säkerhetsvakter behövde tillkallas, allt avlöper lugnt.
  I början av mars blir Lisa intervjuad i SVT.se och säger att fett är näringsfattigt! Vi skriver rent allmänt att det är alldeles för korkat och undrar vad hon håller på med. Hon dyker upp på bloggen och säger att det inte handlar om LCHF. Vi har en trevlig gemytlig diskussion, tills jag får läsa SVT-intervjun. Jag publicerar hennes uttalande här och undrar vad hon menar med det. I min upprördhet så frågar jag henne om hon är ”djävulens advokat”. När jag skriver orden får jag ett infall och sätter ett utropstecken, istället för ett frågetecken. Aj aj fel av mig. Typiskt mig!

  Detta hände en månad efter disputationen och varenda ord som sades finns här att läsa. Bevis 2 till 10. Vi var trevliga och artiga, tills jag såg SVT-intervjun och det blev mycket för fel för mig. Ingen förklaring!

  Istället ytterligare en månad senare. Så har hon blivit hotad och kallad djävulens advokat. Lisa och vetenskapsradion kopplar ihop det med disputationen och plötsligt behövde hon då, två månader tidigare, skydd av säkerhetsvakter. Det här är ett ruttet etablissemang där disputationer slickar finansieringsarsel och tar varje chans och uttalande för att försöka misskreditera sin opponent.

  De är ju inte så smarta dessa medicine doktorander. Eftersom de lämnat ett spår av bevis och brist på bevis, genom hela internet. Vem som helst kan följa dialogen och finna att alla har skött sig perfekt utom jag, som blandar in djävulen i samtalet och Lisa som tyvärr visar sig var en LÖGNARE.

  Det mest häpnadsväckande i den här historien är att i princip varje tidning och nyhetsredaktion samma dag gick till angrepp på oss oskyldiga vanliga människor. Hela den Svenska massmediavärlden ljög samtidigt kollektivt! För att skydda etablissemangets lögner.

  Jag kan knappt tro att det är sant det jag skriver men det är det! Ett samhälle i anarkistisk kaos skrämmer mig. Men frågan är om inte vårt etablissemang och människoelit i detta land är värre än kaos?

 15. 15

  Citat från Lisa en månad efter disputationen:

  Lisa says:
  7 mars, 2016 at 10:11
  Svara | Citera

  Ni var alla varmt välkomna på disputationen när jag försvarade avhandlingen. I artikeln står ingenting om LCHF. I hela avhandlingen står en mening om detta i diskussionsdelen, dvs att resultaten är intressanta med tanke på de populära fettrika dieter som finns. Jag uttalar mig ej om LCHFs effekter. Men det är roligt att ni uppmärksammar och är intresserade av min artikel! Jag kan gärna skicka själva artikeln till den som önskar och svara på de frågetecken som ni har efter att ni läst den. Vänligen Lisa

 16. 16
  Thomas Jansson säger

  Man ska ha klart för sig att man måste överäta energi om man skall följa livsmedelsverkets rekommendationer, så Lisa kanske trodde att vi äter Mamma Scans köttbullar och resten fett. Då blir det nog lite för lite näring,,,,

  Man ska köpa sin mat efter näring per krona, Björn Hammarsköld uttryckde det så här: gurka är dyrast och oxfile billigast”

 17. 17
  Docent Göran säger

  Mediadrev på enskilda personer med eller utan substans är inte helt ovanliga men i detta fall är det frågan om någonting helt annat.

  LCHF är, framför allt i Annikas tappning, inriktad på att återfå hälsan snarare än att bli av med några kilos övervikt. Det är i första hand alltså inte frågan om någon ’fåfänga’ när det gäller utseendet. Med andra ord använder vi kosten som ren medicin i Hippokrates anda och som Lars Bern nyligen betonade.

  Inställning att maten kan vara din medicin och att LCHF här verkligen har visat enastående resultat med att återställa vår hälsa innebär ett oerhört allvarligt hot både mot det medicinska etablissemanget och även mot livsmedelsindustrin. Det ovetenskapliga nonsens som båda dessa industrier vilar på avslöjas allt tydligare i vårt samhälle i takt med att alltfler gräsrötter upptäcker LCHF.

  Att några av våra LCHF-pionjärer uppvaktade SLV för ett antal år sedan och då i grunden avslöjade deras nonsens till försvar för kostråden de gav ut måste ha tagit dem oerhört hårt. Om man påstår att man har vetenskapen på sin sida och att ’amatörer’ sedan utan större besvär bevisar att man svamlar står man faktiskt där med all sin skam.

  Det är ingen tillfällighet att det medicinska etablissemanget blundat för kostens medicinska effekter under alla år och speciellt sedan den ’evidensbaserade medicinen’ idag totalt har tagit över men idag går det bara inte längre att dölja fakta.

  Ingenting är mer övertygande än resultatet av omfattande praktiska experiment när det gäller att göra upp med ovetenskapligt nonsens. Detta var också genom sådan experimentell verksamhet som man i samband med renässansen för 500 år långsamt lyckades göra upp med den vidskepelse som hade korrumperat vetenskapen och som kyrkan hade omhuldat under mer än tusen år.

  Det är en spännande tid vi lever i!

 18. 18

  Forskade om LCHF – hotades
  Publicerat torsdag 7 april kl 08.14
  Väktare fick kallas till platsen
  (2:04 min)
  Vispgrädde bacon och ägg, smörhylla i affär. Foto: Scanpix Montage: Sveriges Radio
  Vispgrädde bacon och ägg, smörhylla i affär. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

  Forskning kring den så kallade LCHF-dieten har visat sig vara känslig. När en doktorsavhandling i ämnet nyligen skulle presenteras i Västerås hade kommentarerna på nätet och i mejl innan varit så hätska att man hade väktare på plats.

  – Jag var djävulens advokat och jag var köpt av sockerindustrin och av KI och våra resultat var falska. En massa kommentarer som var tagna ur luften kändes det som, säger doktoranden Lisa Söderström.

  Det var bara några dagar kvar till disputationen och när kommentarerna blev allt fler, beslutade Lisa Söderström att berätta det för sin chef.

  – Då tyckte han ändå att vi skulle ha säkerhetspersonal närvarande hela tiden om det skulle uppstå någon konflikt, eftersom på internet hade folk skrivit att disputationen äger rum den här tiden på den här platsen och det vore bra om folk kom dit och opponerade sig och kunde sätta mig tillrätta, säger Lisa Söderholm.

  Lisa tror att orsaken till påhoppen var en delstudie i avhandlingen som visade att ett högt energiintag av fett tidigare i livet ledde till framtida risk för undernäring.

  – Jag skrev att det var intressanta resultat med tanke på de dieter som förekommer och som innehåller en hög andel fett. Jag nämnde väl inte LCHF direkt.

  Men det räckte för att väcka en storm av kommentarer. Avhandlingen kallades bland annat falsk och full av myter och snedvinklingar, och skribenterna ansåg att forskningen borde anmälas eftersom resultaten var fabricerade och att Lisa Söderström borde vara försiktig och inte att uttala sig om sin oseriösa forskning.

  Men Lisa Söderström försvarade sin avhandling utan att någon protesterade, och är nu nybliven doktor i medicinsk vetenskap vid Uppsala universitet. Men på disputationsdagen var det inte roligt, berättar hon.

  – Att fokus skulle bli på det här på min stora dag, det var inte det min avhandling handlade om, så det tyckte jag var jättetråkigt.

  Vad tror du det betyder på lång sikt om människor blir så provocerade av vetenskapliga rön att de hotar budbärarna?

  – Ja för min del skulle jag tycka att det vore väldigt läskigt om det blev så i framtiden. Jag tror inte man skulle våga presentera vad som helst om man vet att resultaten går emot en massa som är kända för att kränka och skicka hot till människor. Det tror jag verkligen är ett hot mot den vetenskapliga forskningen. Det är skrämmande om utvecklingen kommer leda till det, säger Lisa Söderström.

  Anna Larsson
  anna.larsson@sverigesradio.se

  Det jag undrade var hur hon kunde säga att fett är näringsfattigt! Det är ju så enkelt att kolla i Livsmedelsdatabasen. EN vetenskapsmänniska kan inte säga att fett är näringsfattigt som resultat för sin forskning. Kan inte någon tidning titta på det? Vi behöver fortfarande en förklaring till det uttalandet.

  I övrigt är det ju ganska lätt att konstatera att vår kommunikation var god en månad efter disputationen. Men i behov av säkerhetspersonal på disputationen, två månader senare.

  Är inte det här en överbevisad lögn? För mig är det det.

 19. 19
  Docent Göran säger

  @ Georg W:

  Ja, här verkar det verkligen finnas dubbla agendor.

  Om nu inte Lisa Söderström uttalanden blivit kraftigt vinklade av Anna Larssons var Lisa Söderströms framträdande och uttalanden här hos Annika för ett tag sedan mycket märkliga i mina ögon.

  Problemet för hela kostetablissemanget är att de påstår att den forskning de bedriver är någon form av solid vetenskap. I min värld vilar den på en minst sagt bräcklig grund där påhoppen på det mättade fettet och äggen under nu mer än femtio år nog är det mest absurda. Att vi LCHF-are som idag avslöjar denna bräckliga grund nu svartmålas på detta infama sätt är kanske mest betecknade för de personer inom akademin som försvarar den ovetenskapliga grunden för kostråden.

  Med min bakgrund inom den metallurgiska forskningen så har jag svårt att se någonting mer fjärran från den naturvetenskap som jag själv är bekant med. Grundförutsättning för forskningen inom näringsläran tycks för närvarande vara någon slags slags ”platt jord” och där jordens klotform förnekas med en dåres religiösa envishet. Om dessa råd nu inte bara hade varit så förödande för vår hälsa hade vi kanske kunna betrakta dem med samma löjets komik som förslaget att banta med hjälp av hallonbåtar.

  För övrigt anser jag att den vetenskapliga stringensen på många områden, speciellt inom medicinen, på universiteten idag eroderas alltmer i takt med den ökande industrifinansieringen. Man verkar uppenbarligen tro på att det finns ’gratisluncher’.

 20. 20
  Karin20 säger

  Lite sakta i backarna, inte för att jag anser avhandlingen är rätt eller fel, men media blåser ju upp detta något så oerhört. Med tanke på alla dödshot i olika sammanhang och alla andra hot om diverse. Lisa säger aldrig att hon blivit utsatt för dödshot, Lisa säger att många hade åsikter om hennes avhandling och att folk skulle komma dit och opponera sig för att bevisa att hon hade fel!
  Det är långt ifrån dödshot eller ens hot om våld ju!
  Egentligen tycker jag själv att det skulle ha varit rätt intressant att ha varit där och fått lyssna till hennes förklaringar till detta skeende, om det finns någon/några? Orkar inte läsa avhandlingen.

 21. 21

  Det är uppenbart att nu är den sista striden här och lite konstigt är det att hallonbåts professorn inte är med i kampanjen.

  Mai-Lis krokodiltårar är det väl ingen som bryr sig om med tanke på allt ovett hon har kläckt ur sig mot LCHF.

  Man vinner inte med lögner och överdrifter. Det krävs sakskäl som hon för länge sedan slutat att bekymra sig om eftersom hon är en köpt professor av läkemedelsindustrin.

 22. 22

  Jag glömde nämna att det börjar bli dags för tjära och fjädrar eller att flytta utomlands.

 23. 23
  Dennis säger

  Någon som vet hur Livsmedelsverket är finansierat?

 24. 24
  Dennis säger

  Frånta Livsmedelsverket sitt uppdrag!

  https://www.etc.se/inrikes/myndigheten-ar-kopt-av-matjattarna

 25. 25
  Docent Göran säger

  Karin20 Skrev:

  men media blåser ju upp detta något så oerhört

  Blåsa upp är ju en sak men att direkt ljuga om en sådan allvarlig sak som ett dödshot – ja då skjuter man sig nog själv i foten som journalist.

 26. 26

  Ser väl inte heller så snyggt ut att bara ta för givet att det inte stämmer – att inga dödshot har förekommit. I vilka andra sammanhang där det talas om dödshot visas det upp något bevis på det i media? Har ni koll på alla LCHF-förespråkare?

 27. 27

  @ viola:
  Det är uppenbart att vi LCHF-are är etablissemangets elefant i vardagsrummet. Självklart såg Lisa att hennes forskning skulle reta upp oss och hon var nog ganska rädd för att hennes disputation skulle komma till allmän kännedom. I verkligheten hade inte någon en aning om vad som disputerades och den genomfördes i lugn och ro, enligt hennes egen utsago.

  Den internetdebatt som blev efterspelet till disputationen, blev naturligtvis hårt fördömande. Men inte var det internetförföljelser. Det var en upprörd tråd här hos Annika, en månad senare, som lugnades av att Lisa dök upp och började kommunicera. Allt var vänligt tills jag frågade henne vad hon menade med det ovetenskapliga påståendet att mättat fett är näringsfattigt.

  Jag börjar tro att allt det här var en fälla som etablissemanget gillrade för oss och att det bara var jag som var tillräckligt aggressiv för att kunna användas som argument för vårt demoniserande. Hade alla hoppat på henne och sagt att hon är dum i huvudet. Så hade mediadrevet fått vatten på sin kvarn. Men nu fick de hålla tillgodo med mig. Eftersom ni lämnade debatten i pinsam tystnad 🙂

  Det är en märklig känsla att se sig själv citerad i ett demoniskt sammanhang, som handlar om en händelse, två månader tidigare. När själva händelsen utspelade sig en månad tidigare! Att sedan varenda tidning i Sverige publicerar detta som en huvudnyhet. Gör att jag känner att etablissemanget och svenska massmedia unisont ljugit och skjutit sig själva i foten. Nu vill jag att alla ska veta att Lisa S. och vetenskapsradion har spridit en demoniserande lögn i alla svenska tidningar.

 28. 28

  Alla mina illusioner om ärlighet, sans och vett är borta! Hoppas iallafall att de flesta av mina studenter på ekonomprogrammet tog intryck av min sakligt kritiska handledning av deras examensarbeten på kandidat och magisternivå och lever som jag lärde dem.

 29. 29
  Rolf Löfgren säger

  @ Georg W:
  ”på internet hade folk skrivit att disputationen äger rum den här tiden på den här platsen och det vore bra om folk kom dit och opponerade sig och kunde sätta mig tillrätta, säger Lisa Söderholm.”

  Jag har skuld i detta, för jag upptäckte disputationen ett par dagar innan. Och skrev några kommentarer om disputationen och att det vore bra om någon kunnig kunde gå dit och opponera.
  Men jag framförde absolut inga hot. Däremot ansåg jag att abstrakt visade på dålig forskning, och att det fanns all anledning att bevista och opponera sig.

  Det är också märkligt att opponent var Elisabet Rothenberg, ordförande i Dietisternas Riksförbund.
  Opponent bör väl vara någon som ifrågasätter avhandlingen.

  Jag finner annonseringen för disputationen undermålig. Det är en rättighet för vem som helst att deltaga, men då måste man ju veta om detta.

  https://uu.diva-portal.org/smash/record.jsf?aq=%5B%5B%5D%5D&aq2=%5B%5B%5D%5D&sf=all&aqe=%5B%5D&af=%5B%5D&searchType=LIST_COMING&sortOrder=author_sort_asc&onlyFullText=false&noOfRows=50&language=sv&pid=diva2%3A876410&dswid=-1447

 30. 30
  Hanveden säger

  Skrev ungefär så här i en tidigare tråd här hos Annika D…

  ”Opponenten vid Lisa Söderströms Disputation kanske låter som ett bekant namn det är Dietisternas Riksförbund ordförande Elisabet Rothenberg…
  Googla och läs!
  Det är väl inte konstigt att när någon skall disputera har googlat lite på sin opponent…”

  För att få godkänt och bli doktor måste man väl skriva som de handledare och opponent man har tycker är riktigt…

  I en avhandling där man doktorerar i samma ämne och håller sig till verkligheten kanske man har svårt att få godkänt med dessa personer…

  ”Opponent

  Rothenberg, Elisabet, Associate professor

  Handledare

  Bergkvist, Leif, Professor

  Thors Adolfsson, Eva, Med dr

  Rosenblad, Andreas, Associate professor

  Saletti, Anja, Med dr”

  Klipp ur annonseringen för disputationen…

  mLCHFh B-) .

 31. 31
  Docent Göran säger

  De akademiska traditionerna ser lite olika ut i olika länder.

  I Sverige har vi offentliga disputationer, dvs. vem som helst har rätt att närvara och anföra invändningar. För Lisa Söderström, liksom för alla andra doktorander som jag själv har träffat i samband med disputationer, är det en väldigt viktig examensdag, troligen den viktigaste, i doktorandens liv.

  Alla kulturer har sina så kallade initiationsriter som markerar avgörande förändringar i livet hos individerna i de aktuella samhällena och våra doktorsdisputationer är karaktäristiska för vår egna svenska förhållanden. I den anglosaxiska världen är de t.ex. inte offentliga utan slutna akademiska tillställningar.

  När jag var ung och tog studenten 1966 var även studentexamen en disputation om än inte offentlig, dvs. man fick försvara sig inför en kommitté i ett antal utvalda ämnen, och i mitt eget fall i matematik, fysik och kemi. Jag kommer ihåg detta var en väldigt tuff examen. Då kunde man faktiskt också bli underkänd och få smita ut bakvägen till en minst sagt snopen släkt som väntade med blommor på framsidan och detta hände med ett par stycken studenter varje år.

  När det gäller doktorsexamina inträffar detta aldrig idag vad jag vet. Jag kan tänka mig att detta kan hända om doktoranden beslutar sig för att kräva en disputation, vilket man har formell rätt till, trots att examinatorn sätter sig emot att man ska disputera. Som ledamot i betygskommittén har man också formell rätt att underkänna men det ska oerhört mycket till för att en enskild ledamot ska göra detta. Vad jag själv har gjort är att istället ha tackat nej till att delta i betygskommittén när jag konstaterat att underlaget som man får ta del av har varit för sorgligt undermåligt.

  Doktorsexamina idag kan därför kan betraktas som helt ’riggade’ eftersom det inte är någon risk över huvud taget att någon blir underkänd hur dåligt man än presterar. Jag har själv varit med om ett par stycken som har varit rent skandalöst dåliga men där doktoranderna som sagt ändå blivit godkända. Det enda som då har någon substans vid examinationen är att den doktorand som bevisligen inte kan svara på en enda fråga på ett vettigt sätt sedan får leva ’med själva skammen’ att offentligt ’gjort bort sig’ medan ’tuppkammen’ växer på de som ’gjort bra ifrån sig’.

  I hela detta system är ett vetenskapligt ifrågasättande av grundförutsättningar helt frånvarande. Det är därför en initiationsrit där man blir godkänd in i ett system. Man har helt enkelt blivit utbildad och inskolad i ett konsensussystem och lärt sig att behärska de formella procedurerna, framför allt referensteknik, som tillämpas i modern forskning. Ur denna synpunkt är det akademiska systemet idag alltmer korrupt.

  När det gäller näringsläran och kopplingar till medicin som ’vetenskap’ är det i mina ögon frågan om avancerat formellt nonsens. Det är själva själva grunden som denna lära vilar på som inte stämmer överens med vår verkliga verklighet. Här är det den religiösa dogm som hävdar att mättat fett och kolesterol är farligt för vår hälsa som utgör själva grunden men eftersom detta inte är sant ägnar sig alla som håller på med forskning inom näringsläran och försvarar denna dogm åt nonsens ur vetenskaplig synpunkt och detta gäller även Lisa Söderström hur trevlig hon än må var i övrigt.

  Det är därför knappast någon tillfällighet att LCHF är ett rött skynke för alla mer eller mindre uppköpta professorer inom näringsläran. Livsmedelsindustrin bjuder knappast på några gratisluncher. Idag är det därför vi LCHF-are som råkar stå för den vetenskapen inom näringsläran som bäst stämmer överens med vår verklighet och detta bevisar vi genom alla de lyckade experimenten vi utför på våra egna kroppar.

 32. 32
  I Like Neil Young säger

  @ Docent Göran:
  Jag har inte gått den formella akademiska vägen själv så det här du skriver är ju fantastiskt upplysande och klargörande för mig. Dom logiska kullerbyttorna i den här systemuppbyggnaden verkar ju vara avsevärda och då kan man ju förstå att om falsk och korrupt forskning smugit sig in och får stå som konsensus och ”värdegrund” för ett område så borde ju dom faktiska och rent ”vetenskapliga” problemen inom det området med tiden växa nästan exponentiellt. Man kan förstå att ett sånt område är enkelt att ”kapa” för några som har pengar och makt som främsta agenda.
  Att sedan dom akademiker som befolkar det området kanske inte haft det rent ”vetenskapliga” för ögonen när man ”utbildade” sig utan mera kanske ”position och inkomstmöjlighet” gör ju saken etter värre.

  Det är inte konstigt då att den svenska ”ankdammen” är så likriktad, så fri från vildvuxen debatt.
  I Sverige är allt PK och det är inte underligt eftersom medelmåttorna hela tiden släpps fram till höga positioner i samhället i ett trasigt akademiskt system där det sedan går ut på att ha en ”fin position och hög lön och att försvara den makt som redan hunnit korrumpera en” Är man tillräckligt slipad kan man ju vara ”politiker” inom alla områden.

  Grundforskning måste ju ändå göras antar jag och vilka betalar den? Jo dom med pengar – kommer forskningen fram till resultat som inte är till gagn för den som betalar antar jag att den forskningen försvinner in i ett väldigt låst skåp långt nere i nåt bergrum nånstans – i bildlig mening.

 33. 33
  I Like Neil Young säger

  Och för att ytterligare understryka det vi talar om här – detta postades hos kostdoktorn i dag.
  En lång artikel på anglese – den sopar banan med det mesta.

  Underbarare än underbar – om man inte heter Rössner, Hellenius eller Marcus. Jobbar man som kostchef på en kommun exempelvis så ska man inte läsa detta – det kan leda till mardrömmar och att man ligger krampandes i fosterställning. Dietister i gemen håller sig också undan.

  Alla andra som vill veta hur det kunnat gå så illa – Varsågod och njut – som kostdoktorn skriver.

  https://www.theguardian.com/society/2016/apr/07/the-sugar-conspiracy-robert-lustig-john-yudkin

 34. 34

  Åsiktsredaktionen (DN) Tack för ditt inlägg. Vi tackar nej till publicering. Mvh Åsiktsredaktionen.
  Today at 10:33 AM
  lowejko@yahoo.com
  To Åsiktsredaktionen (DN)
  Today at 10:51 AM
  Jag förstår att texten inte passar in.Jag glömde kopiera texten jag skickade till er. Skulle ni kunna vara så vänliga att ni returnerar texten? Jag behöver själv konstatera vad det var för fel.
  mvh
  Georg Lowejko
  Skogsborg Gamleby

  Reply, Reply All or Forward | More
  Åsiktsredaktionen (DN)
  To lowejko@yahoo.com
  Today at 10:57 AM

  Den kommer här.
  Mvh
  Åsiktsredaktionen.

  Lchf-rörelsen demoniseras i alla media. Men ingen kollar fakta! Alla media attackerar samtidigt. Det kallar jag en konspiration! Hur kan myndigheterna ha så stor makt över den fria pressen och varför blev svaren från LCHF raderade? finns det ekonomiska intressen bakom det här?

  Om jag har förstått saken rätt så är jag LCHF-rörelsens ondskefulla svans, som vi läst mycket om de senaste två veckorna. Jag har nu i ett decennium diskuterat mat och hälsa, tillsammans med andra till åren komna. Som skördar de sjukdomar som ett liv med Livsmedelsverkets och Karolinskas hälsoexperters kostråd förmedlat i snart 50 år. En livsmedelsfilosofi baserad på minskat fettintag, men desto större kolhydratintag.

  Min kropp är sliten efter sina 60 år på jorden. För 12 år sedan skulle jag avsluta mitt aktiva liv och sätta mig i en rullstol. Men istället blev jag ännu en framgångssaga för LCHF-rörelsens. Att plötsligt förstå att det skadliga sockerbegäret göds av en enkel smörgås och att all den pasta man vräkt i sig, bara gör mig mer hungrig. Jag hade högkostnadsskydd. Men nu har jag inte varit hos en doktor på 12 år och jag tänker aldrig gå dit, förutom om jag bryter benet. Resten av sjukvårdssytemet är nasare av de multinationella läkemedelsföretagens onaturliga och konstgjorda mediciner.

  Jag har fullständigt förlorat förtroendet för forskning (köpt), livsmedelsverket (köpt) och sjukvård (köpt)!

  Jag kritiserar er i alla tidningar som släpper in mig i sitt kommentarsfält. Jag ägnar i princip all min lediga tid till att försöka avslöja den vetenskapskorruption som genomsyrar detta etablissemang. Mitt vapen är biokemi, metabolism och vetenskapliga tidskrifter, som är en outsinlig källa till dagsfärsk vetenskap.

  Sanningen är snart uppenbar för hela Sveriges befolkning men inte vetenskapen, myndigheterna, sjukvården och ALLA tidningar OCH tevenyheter. De biter sig fast i margarinets och mjölets professorer.

  Senaste veckornas demonisering av oss är helt baserade på rena LÖGNER som emanerat från vetenskapsradion. Ska inte alla tidningar och alla journalister kolla sanningshalter INNAN ni börjar demonisera mig och mina meningsfränder. Beviset för en konspiration finns nedtecknat, nerifrån och upp på Västervikstidningens ledarsida, ”Värna vetenskapen”. Där avslöjas hela Sveriges propagandamaskin i sin demoniseringskampanj mot Annika Dahlkvist och hennes Lchf-anhängare. Klarlagt! Alla tidningar ljuger, här är beviset:

  Värna vetenskapen – Ledare – Nyheter Västervik Gamleby Ankarsrum

  Jag använder bara ord. Ibland kanske för hårda. Men ingen behöver skydda sig för mig! Jag vill bara ha en dialog! Förlåt om jag verkar aggressiv, egentligen är det engagemang.

  Georg Lowejko

  Skogsborg, Gamleby

  Reply, Reply All or Forward | More
  lowejko@yahoo.com
  To Åsiktsredaktionen (DN)
  Today at 11:18 AM
  Det här är en revolutionerande text! Ni borde publicera den på något sätt. Kanske insändarsidorna? Det är sanningen uttryckt på mitt outbildade sätt. Jag står för varenda ord jag säger och det är jag som är offer för en förtalskampanj från samtliga Sveriges nyhetsmedier. Er tidning har varit en ledande aktör i detta spridande av obekräftade lögner. Verkligheten är en vetenskaplig dialog där etablissemanget och makten har fel i grunden och använder lögn och en samlad mediacirkus för att demonisera oss. Ni behöver självrannsakan! Vem jobbar ni för egentligen? Får ni verkligen bete er så här mot oss vanliga människor. Är det inte så att vi gör ert jobb? Vi avslöjar kollektiva lögner i samhället som kostar lidande och pengar

  Med vänliga hälsningar
  från Sveriges mest cencurerade skribent
  Georg W Lowejko
  Skogsborg Gamleby

 35. 35
  Lars Henrik säger

  Georg W Skrev:

  Är det inte så att vi gör ert jobb? Vi avslöjar kollektiva lögner i samhället som kostar lidande och pengar

  Det verkar tyvärr vara fallet idag 🙁 Jag undrar hur avslöjande konversationen mellan en tidning och dess annonsörer och storägare skulle kunna vara.

 36. 36
  Ockultist säger

  @ Georg W:

  Georg, om jag förestod en sådan redaktion (vilket jag faktiskt gjorde i USA på 1960-talet), så skulle jag inte kunna publicera detta i föreliggande skick, hur överens jag än vore rörande sakinnehållet. Men jag skulle lämna ett par tips om hur det kunde bli publicrbart. Till exempel:

  ”Prägeln av personligt vittnesbörd skall avlägsnas. Skribenten är okänd och hans öde kan inte anses vara så allmänintressant som han själv tycker. Känsloladdade fraser och spekulationer bör tonas ned, eftersom de försvagar argumenteringen. ”

  Sådana tips får man inte i Sverige. Ännu en svaghet i svensk jiournalistik.

 37. 37

  @ Ockultist:
  Jag utgår numera från att jag blir refuserad och vänder mig till redaktionen istället. På så sätt får jag i alla fall göra mig hörd och kanske skapa någon ny åsikt hos journalisterna. Tro det eller ej men att ha en redaktion på sin sida kan vara mycket kraftfullt, har det visat sig.
  Dessutom måste de förstå att skiten de vräker ut på oss. Drabbar oss alla personligen som skriver på Internet. Mina utklippta ord används som bevis för en smal och rabiat svans och vi får skulden för saker vi inte gjort.

  Kollade de vad som stod bakom dessa starka formuleringar så kanske de skulle finna fog för dem. Jag anser att tonen är för god och kompromissande. Vår vetenskap möter (tack Göran) nonsens och omedvetenhet. Aldrig att de kan stå upp och försvara sin falska vetenskap mot oss. Vi vet för mycket!

 38. 38

  Jag säger då det – tala om att ’..göra en höna utav en fjäder..’ !!

  Det börjar bli tjatigt med studier av forskare som lider av antingen ’fett-fobi’ eller ’naturlig läkekonst-fobi’ (t ex ’KS-fobi’).

  Mer intressant vore studier på s.k. lättprodukter. Med alla de syntetiska ämnen dessa innehåller borde de ju vara mycket intressanta att göra avhandlingar på. Visserligen vet ju vi som tittar in här redan vilka skador dessa produkter kan orsaka – men för den sovande massan har ju tio-öringen ännu inte ramlat ner..

 39. 39
  Lipofil säger

  Så var det dags igen, på förstasidan på SVT Västmanland Lisa Söderholm och dödshotet, publicerat idag 18 april.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/ordningsvakter-togs-in-vid-disputation

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa