Veganorganisation skriver insändare i Aftonbladet

Veganorganisationen Läkare mot framtiden har skrivit en insändare i Aftonbladet: Sluta ge stöd till rött kött och förtida död.

Det finns emellertid inga riktiga vetenskapliga studier som visar att rött kött ger en förtida död. Urbefolkningar som ätit mycket animalisk kost har varit friska. De epidemiologiska studier som visat negativ effekt av rött kött är vridna och felaktigt gjorda.
WHO säger inte att rött kött orsakar cancer.

Se te x ett inlägg av Zoe Harcombe.

Feta mjölkprodukter är enligt alla riktiga studier till fördel för vår hälsa. Det finns ingen anledning att svartlista dem.
Charkprodukter behöver inte stöd.  Socker bör motarbetas, det orsakar sjukdom och förtidig död.

Epidemiologiska studier visar inte bättre hälsa och längre liv i vegetariska kulturer. Tex i vegetariska delar av Indien är sjuklighet och förtida död mycket hög.

 

Comments

 1. 1

  Eftersom alla här håller med om det vettlösa i artikeln blir det vettigt att kommentera i AB istf här.

 2. 2

  Först DT1 doktorn, nu detta…

  Om jag inte visste bättre skulle jag tro på en kampanj av spannmålsindustrin…

 3. 3

  ”Läkare mot framtiden” har ett passande namn. Vi köttätare är ”för framtiden”.

 4. 4
  Docent Göran säger

  @ sten:

  Det enda stället för kommentarer jag hittade hos AB var deras kommentarsida på FB och där la jag in en kommentar nyss..

 5. 5
  I Like Neil Young säger

  @ tipp:
  Han,,,ha,,,Läkare MOT framtiden…den var bra!!..Vad ska komma härnäst? Läkare MOT hälsa.?

 6. 6

  @ Docent Göran:
  Jag skrev kommentar straxt innan här. Man får scrolla ned ganska långt.
  Samma nu och min kommentar hamnade högst upp.
  Kanske din IP address är filtrerad så att dom slipper kommentarer från dig och andra välkända LCHF-are !

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 tipp:
  Det blev en freudiansk felskrivning.

 8. 8
  Docent Göran säger

  sten Skrev:

  Man får scrolla ned ganska långt.

  Jag är tydligen inte ’portad’ på AB. Jag hittade fältet och la in en kommentar. Intressant är att de flesta kommentarer tar avstånd från artikeln. Det kan vara en tröst i det politiskt korrekta eländet.

 9. 9

  @ Docent Göran:
  Kommentardelen kommer upp pa datorn men inte pa telefonen !
  Sten

 10. 10
  Rolf Löfgren säger

  Är det någon som vet vilka som ligger bakom Läkare mot framtiden? De har skrivit ett antal vegan-insändare och skickat runt till tidningar.

  Det känns som att det finns en agenda bakom. Får de stöd från industrin på något sätt?

 11. 11

  Ibland känns det som väldigt fånigt att vägra facebook. Jag skulle kunna sitta hela dagarna och kommentera artiklar på AB och flera andra stora drakar. Dessa imbeciller mot framtiden har jag en hel del att säga. Men de klarar sig idag.

  Jag känner att jag börjar förstå en viktig sak på global nivå. Alla människor som lever i fattigdom el. medelklass. Alla som lever efter traditionella religiösa riktlinjer. Antiköttätarnas föredöme! De lever på en miserabel bukfylla bestående av i huvudsak vetebröd, massproducerade industrigrönsaker, ihopkokat till en grönsaksgryta. Jag kan inte se någon som helst näring i den mat som äts av större delen av jordens befolkning.

  Kanske är det därför de är kolonialiserade av multinationella bolag som köper tyrannerna som styr deras länder. Kanske är det därför de sitter fast i sitt armod. De får aldrig den näring de behöver, förutom möjligen D-vitamin och C-vitamin om de har tillgång till frukt.

  Ja, jag tror att världens befolkning hålls i schack av näringsbrist och skadlig mat!

  Nästan alla ortodoxa invandrare som nu fastat enligt Guds bud i 2 månader lider svårt av näringsbrist, efter en vinter med D-vitaminbrist och religiös fasta.

  Vi LCHF-are verkar vara de enda människorna på den här planeten, förutom en spillra med ursprungslevande människor, som förstått vad som krävs av födan för att vi ska kunna blomma fullt ut som människor. Den häst jag rider på genom livet är kärnfrisk i en omgivning där alla är mer eller mindre skadade och på god väg att dö. Till 90% tror jag att det beror på höga dagliga doser av insulin under hela levnaden. Alla duktiga framgångsrika människor som inte slutar med sin höga kolhydratkonsumtion är döende. Vare sig de vet om det ännu eller inte.

  Det är svårt att förstå hur motparten kan kämpa så hårt och lägga så mycket energi på något som är helt kontraproduktivt till vad de tror att det är. Det finns tyvärr bara ett ord för det och det smakar illa i munnen och det skär sig i örat. Men sanningen är den, att detta är Idioti!

 12. 12
  Anders S säger

  Rolf Löfgren Skrev:

  Är det någon som vet vilka som ligger bakom Läkare mot framtiden?

  Läkare utan framtid?

  https://www.lakareforframtiden.se/om-oss/

  https://www.pcrm.org/

  Se även Wikipedia om deras kampanj mot Atkins.

 13. 13
  Lars Henrik säger
 14. 14
  Patrik säger

  Först berömmer dom Storbritanniens sockerskatt. Sen tycker dom man stödja produktion av frukt och bär istället för kött och mejeriprodukter…

 15. 15
  Docent Göran säger

  @ Anders S:

  Tack för länkarna!

  Den amerikanska moderorganisationen PCRM har inkomster på 100 miljoner kronor och där närmare 70 % är från donationer och bidrag sammanslagna.

  Det skulle vara intressant att se hur mycket som kommer från obskyra industriintressen. Vad vi tidigare har sett, från t.ex. Coca-Cola, är förstås att sådana bidrag döljs på olika raffinerade sätt och det är knappast någon tillfällighet att det går till på det sättet. Det är när sådant avslöjas som de högfärdiga moralpretationerna punkteras.

  Vi lever förvisso i en korrupt värld styrd av en liten ekonomisk elit som per definition inte kan ha någon moral.

 16. 16
  Maud Johansson säger

  Varför skall vi tillbaka till apstadiet?

 17. 17
  Ockultist säger

  ”…i vegetariska delar av Indien är sjuklighet och förtida död mycket hög.”

  https://undergroundhealthreporter.com/hunza-diet-health-weight-loss/#axzz45808sNMD

 18. 18

  @ Maud Johansson:
  Jag tror inte evolutionen tillåter oss att gå baklänges. Förmodligen blir vi bara mer och mer degenererade i arvsmassan. Om våra meningsmotståndare vinner gehör.

  Att vi är av klent virke syns tydligast inom elitidrotten och ärlig självrannsakan.

  Ganska komiskt egentligen att våra meningsmotståndare förmodligen måste hantera metabola problem. Det är så jag minns min veggistid. En ändlös räcka med metabola problem parad med övertygelsen att inga djur behöver lida för att jag ska få mat. Bara att hålla ordning på alla metangaser måste vara ett halvtidsjobb.

 19. 19

  @ Ockultist:
  Om du läser boken ”The big Fat Surprise” av Nina Teicholz så hittar du ett intressant exempel om hur fet djurbaserad mat påverkar sjukdom och livslängd jämfört med vegetarisk kost.
  Järnvägsläkaren Malhotra blev intresserad av Ancel Keys teorier om det mättade fettets farlighet och samlade in statistik för över en miljon Indiska järvägsarbetare. Kost, sjukdomar, livslängd och bostadsort. (Man kan köpa boken som Kindle på Amazon så att den laddas ned direkt för ca 12 dollar, sen sök på Malhotra.) Skillnaderna var otroliga, men de var tvärtom mot vad Ancel Keys hade hittat på i sina artiklar som då publicerats i Time Magazine mm. Malhotras sudier citerades inte ofta trots att de publicerades i erkända vetenskapstidskrifter. De gick ju tvärtemot vad man nyss lärt sig, så de flesta blundade. Vegeterianerna hade bl.a.kraftigt förhöjd hjärtsjuklighet och betydligt kortare livslängd, 13 år i snitt om jag inte minns fel.

 20. 20

  @ Docent Göran:
  Nu gick det tydligen så dåligt för den här artikeln att någon lyckades få det motsägande kommentarsfältet nedanför helt och hållet borttaget!

  Till och med röstfältet håller med eller ej togs bort. En klar majoritet höll ju inte med.

  Prominent nu nedanför artikeln kvarsår undertecknarna, inkl f.d. grisbönderna.
  TimeLine. Ca en halvtimme efter jag kopierade inlägget ovan om Malhotra till AB försvann kommentar och röstfälten i AB.

  Undrar vad tidningen hotades med för att dra in all den välformulerade kritiken på en gång.

 21. 21
  Lars Henrik säger

  Ett lästips om John Yudkin från The Guardian idag:

  https://www.theguardian.com/society/2016/apr/07/the-sugar-conspiracy-robert-lustig-john-yudkin

  Några citat med viss koppling till denna tråd:

  Heart disease, which had been a relative rarity in the 1920s, was now felling middle-aged men at a frightening rate, and Americans were casting around for cause and cure. Ancel Keys provided an answer: the “diet-heart hypothesis” (for simplicity’s sake, I am calling it the “fat hypothesis”). This is the idea, now familiar, that an excess of saturated fats in the diet, from red meat, cheese, butter, and eggs, raises cholesterol, which congeals on the inside of coronary arteries, causing them to harden and narrow, until the flow of blood is staunched and the heart seizes up.

  […]

  When Yudkin looked at the data on heart disease, he was struck by its correlation with the consumption of sugar, not fat.

  […]

  Ancel Keys was intensely aware that Yudkin’s sugar hypothesis posed an alternative to his own. If Yudkin published a paper, Keys would excoriate it, and him. He called Yudkin’s theory “a mountain of nonsense”, and accused him of issuing “propaganda” for the meat and dairy industries. [ 🙂 ] “Yudkin and his commercial backers are not deterred by the facts,” he said. “They continue to sing the same discredited tune.” Yudkin never responded in kind. He was a mild-mannered man, unskilled in the art of political combat.

  Så anklagelser om att gå i köttindustrins ärenden har rätt många år på nacken nu… 🙂

 22. 22

  Om jag minns rätt, så lever massajerna på nästen enbart kött och animaliskt fett. Men de odlar lite grönsaker i smyg, eftersom det är förbjudet att gräva i jord.

  Våra förfäder Neandertalarna, som jag tror kom till Europa för 40 000 år sedan var köttätare och uthärdade det bistra kalla klimat, som då rådde söder om de stora isglaciärerna. De blev senare bortträngda av den art (vi) vi kallar Homo Sapiens för 10 000 år sedan. De levde också huvudsakligen på rent och giftfritt kött från gräsbetande djur. Det är dagens stressprocessade kött, som är boven i köttdramat. Och visst är det så att den industriella köttproduktionen är ohälsosam med sina tillsatser av antibiotika och kraftfoder tillverkat på den egna artens kadaver och konstgödslad giftbesprutad spannmål.

  Men hur farao förklarar ni de högresta massajernas liv och människans utveckling på i stort sett en köttdiet. Sannolikt käkade våra förfäder en del nötter och ätliga rötter, men varken moroten, potatisen, salladen eller andra numera konstgödslade och genmodifierade grödor fanns och som numera ställer till det för hälsan för veganerna, så att de måste tillföra olika typer av vitaminer för att inte bli sjuka.

  Möjligen har jag inte helt rätt om ”årtal”, m.m., men generellt sett beror människans utveckling på tillgången till kött, fisk och animaliskt fett och inte på grönsaker och vegetabiliska processade oljor och dietistrekommenderade lättprodukter.

 23. 23

  @ Javo:

  Lite trött på kvällskvisten så läste jag fel på lättprodukter och läste slaggprodukter, det stod ju dietistrekommenderade innan och vi vet ju vad dom rekommenderar vid det här laget.

 24. 24
  Ockultist säger

  @ sten:
  Hunza, som här var ämnet, nämner Teicholz bara kortfattat på ett ställe (sid. 14), helt i samklang med den länk vi erbjöd. så tanken bakom denna kommentar var svårförståelig.

 25. 25
  Jörgen säger

  Aftonbladet Ledare (dvs Anders Lindberg) skriver https://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article22589710.ab
  LCHFanhängare hotar dem som är emot.
  Ledaren innehåller en del felaktigheter om LCHF men nog tycker jag att man kan avhålla sig från att hota och störa ordningen (som ena miljöaktivister) så att doktoranden inte kan försvara sin avhandling. Hur det verkligen låg till vet jag inte. Kanske någon i kommentarsfältet var där och åsåg spektaklet.
  Många blir bra med LCHF (grattis). Många är emot LCHF, låt dem vara det, mer LCHF kvar till oss andra.

 26. 26
  Bo Blomberg säger

  @Ockultist. Intressant om Hunzas, uppenbarligen finns det många traditionella kosthållningar och livsstilar som fungerar. Skulle dock inte våga mig på deras kosthållning med våra västerländska råvaror… Möjligen dom torkade aprikoserna då 🙂

 27. 27
  Ockultist säger

  @ Bo Blomberg:
  Det kan också sammanhänga med att de lever högt över havet. Ovanligt långlivade folkgrupper finns på flera håll, t.ex. även i Ecuador och Kaukasus.

 28. 28
  Ockultist säger
 29. 29
  Anders S säger

  Jörgen Skrev:

  Ledaren innehåller en del felaktigheter om LCHF men nog tycker jag att man kan avhålla sig från att hota och störa ordningen (som ena miljöaktivister) så att doktoranden inte kan försvara sin avhandling. Hur det verkligen låg till vet jag inte. Kanske någon i kommentarsfältet var där och åsåg spektaklet.

  Doktoranden ifråga var onekligen på disputationen och framförde inga klagomål efteråt i sina kommentarer här på Annikas blogg. Precis som i ett antal kända rättsfall förefaller det som andra har hjälpt henne minnas.

  Se:

  https://annikadahlqvist.com/2016/03/06/kan-fet-mat-leda-till-undernaring/#comment-389645

 30. 30

  @ Ockultist:
  Det jag skrev är ett ytterligare ett exempel på hur skadligt vegetarinsm kan vara, eller hur pass mycket bätrre en diet som baseras på animalskt fett och kött är, det här bloggämnet.
  Alltså ett medhåll till:
  ”…i vegetariska delar av Indien är sjuklighet och förtida död mycket hög.”

  Hunzafolket är inte vegeterianer utan som det står i artikeln:
  • Animal protein: especially milk, cheese, and chicken. The Hunzas are not strictly vegetarian, but they consume very little meat.

  Märk väl att i LCHF är det animaliska fettet det viktiga, inte proteiner.

  Malhotra’s I konklusion i Teicholz bok var att fermenterade mjölkprodukter och kött ger ett längre liv.

  Hunzafolket har lite andra förutsättningar högt upp i bergen med glaciärvatten med hög mineralhalt. Och den långa livslängden styrks inte av alla forskare som besökt dom.

  Om Masaaifolket i Afrika råder det däremot bättre enight om. Kost bestående av kött, smör,mjölk, fett och ”livstappat blod”. Men när dom flyttas till reservat och får spannmål istället kommer även hjärtsjukligjheten till dom.

  Men även stammar som levde huvudsakligen på vegetariska produkter klarade sig ifrån ”civilisationssjukdomarna” som Engelska forskare kallade vår kroniska åldersjukdomar i början av 1900-talet. Senare fann Weston Price att mjölet och sockret var huvudskillnaderna.

  Ett bättre namn för det man då kallade ”civilisationssjukdomar” som tar hänsyn till vad vi vet nu, blir alltså ”kostsjukdomar”. Helt enkelt kost som ger upphov till metabolt syndrom, eftersom det metabola syndromet ligger i botten för åtminstone diabetes-2, bukfetma och kärlsjukdomar.
  Finns mycket vegetariska produkter som platsar, men att läggat till mjölk- och kycklingprodukter plus lite kött fösäkrar säkert emot bristsjukdomar.
  Glöm heller inte att ett flertal vitaminer och antioxidanter i grönsaker är fettlösliga och spolas lätt rakt igenom vid lågfettkost oavsett kostnad och avseed nytta.

  (Suomibrottare lär äta och träna på ett speciellt sätt så att de inte får den bukfetma som orsakar metabolt syndrom förrän de slutar träna, om vikten inte samtidigt går ned)

  Märk väl att det ”bevisats” att råttor får Diabetes-2 av en högfettkost. En ”chow” som rutinmässigt utveckla diabetes hos råttor. Men namnet är mycket missvisande eftersom mellan 20 och 35 % socker även ingår. Annars vägrar råttorna äta.

 31. 31
  Helena Hesselmark säger

  @ Javo:
  Jag känner en hel del maasaier i Tanzania. De äter numera som vilka ”dekadenta” människor som helst men tidigare var deras huvudsakliga föda kött från ko och get och mjölk och blod från dessa djur.
  De äter endast kött från ett vilt djur, nämligen elanden. Den liknar ju till förvillelse en stor ko.
  De gräver inte i jorden eftersom deras gud Engai inte gillar det. Dock gör man numera undantag från hans bud och odlar säd som de använder till att brygga öl av. Uppenbart har öl blivit viktigare än religionen sedan de tyska missionärerna anlände omkring 1850.
  Det mesta av annat som de äter köper de på marknaden. Numera äter de också med stor förtjusning ägg och håller höns. Till kollekten på söndagen i kyrkan skänks det ofta ägg vilket ofta gynnade oss stackars utsocknes ”wazungu”, vita människor.
  Tidigare under historien samarbetade de med samlarfolk som de köpte mängder av honung av!
  Deras långa och ståtliga utseende beror till stor del på att de sägs komma från trakterna där Etiopien ligger i dag. Även människor från Rwanda och Burundi liknar dem.

 32. 32

  @ Helena Hesselmark:
  Ja som du förstår, så är jag inte helt uppdaterad på de moderna massajerna, men jag var ju bara ute efter ett historiskt perspektiv på den köttätande människans utveckling. Modernitetens både goda och onda sidor når ju in i minsta skrymsle i vår nuvarande värld och bryter gamla hållbara traditioner och mönster, men visar även på möjligheter, som tyvärr underkastas den s.k. marknadens spelregler

  Allt var inte bättre förr, men dessvärre är det mycket som är sämre och den s.k. ”utvecklingen” (i viss mån avvecklingen) lever sitt eget liv liksom de sociala och politiska fenomen, som vi i dagsläget förfasar oss över.

  GIRIGHETEN lever i högsta välmåga ser vi ju också. Island, Nordea och Panamadokumenten. Och den styr ju även det som ofta debatteras här – Big Pharma och Big Food. Inte underligt om man blir mer än lätt dystopisk när man tänker på vad som komma skall under 2000-talets fortsättning.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa