Claude Marcus nämner socker först – håller fokus på att förändras?

Claude Marcus på Nyhetsmorgon. Han nämner socker först som orsak till fetma och sjukdom. Håller fokus på att förskjutas från fett till socker?

 

Comments

 1. 1
  Lars Bern säger

  Vad säger hans välgörare Coca Cola om det?

 2. 2
  Göran säger

  Vad har hänt, de tog ju inte så lång tid:-))

 3. 3

  @ Lars Bern:
  Coca Cola har flytt och flyr till sötningsmedel, Zero kalorier.
  Att man blir lika fet av det via nytt sug kommer man säkert använda Marcus m.fl. för att propagera emot, så länge det går. Utan sötma och sug bör deras nuvarande affärsmodell rasa ihop.
  Men dom borde klara sig bra ändå eftersom dom numera ofta säljer flaskvatten till liknande literpriser i många länder. Och med dagens jord och vattenförstörande kemibaserade jordbruk lär denna enorma världsmarknad dessvärre fortsätta att öka eftersom det medför att grundvattnet blir mer och mer förorenat eller i torrare länder oftare försvinner. Flaskvattnet blir deras framtid. Kolhydratsfritt iaf! För att se hur ”kommande” vattenkatastrof och ökenutbredning kan vändas med genomtänkta enkla medel så att även flaskvattnet blir osäljbart, se den utmärkt sammanfatande videon nedan!
  https://www.youtube.com/watch?v=YBLZmwlPa8A&feature=youtu.be

 4. 4
  I Like Neil Young säger

  Ärligt talat så skiter jag i vad Claude Marcus säger och inte säger. Precis som med Rössner, Mai-Lis Hellenius, PastaPaolo, Håkan och Åsa Melhus, VOF och Mainstream media i stort.

  Så enkelt är det givetvis inte för den stora allmänheten – men nu har jag fått förmånen att utbilda mig själv, på egen hand och sett, känt och levt vad som leder till hälsa så är det så min ståndpunkt kommit att bli. Det är alltså motsatsen till vad ovan nämnda vill få en att tro – det är nåt så enkelt som fet mat – lite kolhydrater , vitaminer, mineraler, gurkmeja och KS, måttlig motion.
  Goda skratt och bra sömn hjälper också…;)

  Men det klart – det tjänar inte Viktväktarna några miljoner på och inte Statin och Socker-industrin heller.

 5. 5
  Vivisfaxarn säger

  Eftersom Claude Marcus behandlar feta barn är det inte oväsentligt vad han anser!

 6. 6
  Göran säger

  kunde inte sagt de bättre själv!!

 7. 7
  Kareng säger

  Även hos Malou efter tio idag pratade de om sockrets skadliga påverkan. Inte bara vad gäller fetma utan också blodfetter, beroende, demens m.m. De pratade inte bara om socker i godis och läsk utan även dolda sockerfällor som juice och blodpudding etc. Ska man tolka dagens tv4 håller det helt klart på att vända!

 8. 8
  Lars Henrik säger

  Kanske är det så att TV 4 är lite mer progressiva än t ex SVT och Inte riktigt lika PK?

  Hursomhelst tror jag att somliga i det sk etablissemanget nu ser över sin egen situation och försöker ’städa’ upp lite i skymundan. Kanske kan man ’överleva’ som respekterad och namnkunnig forskare utan att öppet medge sina misstag? I alla fall om förändringen sker väldigt väldigt långsamt. Publiken glömmer som bekant fort…

 9. 9
  I Like Neil Young säger

  @ Lars Henrik:
  Det är möjligt att folk glömmer – men så länge det finns bloggar av den här typen så kommer dessa namn att poppa upp lite då och då – det drabbar ändå ingen fattig – så det får dom lov att leva med är min åsikt. Sen kan man väl kanske säga att det blir nån form av skampåle till slut – men vilken skada har dom inte ställt till med? Jag anser att det inte bara går att släta över och glömma…eller?

 10. 10
  Lars Henrik säger

  @ I Like Neil Young:
  Helt riktigt! Det jag menar är att de flesta nyhetskonsumenter glömmer fort. I all synnerhet om de inte är intresserade av ämnet. Och dessa tillhör nog tyvärr majoriteten.

  Men de som har ett öga fäst vid dessa frågor kommer förståss ihåg. Vi till och med sparar artiklar och nyheter i ämnet för framtida referenser.

  Och Internet glömmer ju inte som sagt 🙂

 11. 11
  Kareng säger

  Det är aldrig fel att gå ut och erkänna att man haft fel. Gör man det blir man ofta superpopulär – i alla fall i vissa kretsar :). Pinsamt blir det om man inte låtsas om att man propagerat för motsatsen tidigare, som om man haft denna åsikt hela tiden.

  Ska bli spännande att följa C M, läkaren och träningsexperten hos Malou. Kommer de pudla och kommer de att nämna att man ska byta ut kolhydraterna mot fett? Kommer mättat fett fortfarande att vara livsfarligt?

 12. 12
  I Like Neil Young säger

  @ Vivisfaxarn:
  Nej – jag kan kanske hålla med om det. Eftersom det gäller barn. Men just för att det gäller barn är ju skadan han har ställt till med genom åren ännu större. Och han har tjänat miljoner och blivit ”kändis” under den tid han har hållit på med sina skadliga råd till allmänheten. Just därför tycker jag att det är viktigt att exponera vad han står för egentligen.

 13. 13
  marianne lind säger

  Hoppas de!

 14. 14

  Claude Marcus är en skicklig företrädare för livsmedelsindustrin. Han nämner socker tidigt, men vad säger han egentligen? Många tycker om socker säger han, och man skall in äta för ofta. Han säger inte varför det inte är bra att äta socker. Han säger inget om nackdelarna med fruktos, eller stora mängder glukos. Han säger inget om vilket ansvar livsmedelsindustrin har för de många nya sockerarterna som finns i allt fler slags färdigmat.
  Han får det att låta som godis är det stora problemet.
  Men hur är det med tillsatt socker i allt fler processade maträtter? Varför pratade han inte något om vad den sockerrika kosten leder till? Naturligtvis sade han inget som strider mot hans ställning som framträdande SNF-företrädare.
  Nej en framträdande fetmaforskare på KI med ansvar för åtgärder mot barnfetma borde vara
  oberoende från livsmedelsindustrin.

  Han sa inget som går emot livsmedelsindustrins intressen.

  Nej om KI ville vara ett framstående sjukhus, så borde de anlita någon fetmaforskare som vågar agera så att barnen som behandlas verkligen blir smalare!

  Det är en väldig skillnad mellan en industrianknuten forskare som Claude Marcus, och en oberoende forskare som David Ludwig t. ex.

  Se: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2015/12/16/dr-david-ludwig-clears-up-carbohydrate-confusion/

  https://ki.se/forskning/okad-kunskap-om-fettceller-ger-hopp-om-att-bekampa-fetmaepidemin

  I KI-länken rulla ned till bilden av CM, så presenterar han sitt synsätt där. Där säger han bland annat:

  ”Redan vid ett års ålder ser vi att barn till lågutbildade föräldrar har lite mer fetma än de till högutbildade. Riktigt varför det är så det vet vi inte. Men att effekten är socialt betingad illustreras tydligt vid en jämförelse med resultatet av en liknande studie som Claude Marcus forskargrupp bedriver i Kina. Där är det istället barnen till högutbildade som är feta.

  – Där är det fortfarande en statussymbol att ge sina barn läsk och gå på McDonalds, säger han.

  Claude Marcus mest troliga förklaring ligger nära Erik Hemmingssons teori om otrygghet, men hos föräldrarna.

  – Vi tror att det är någon form av otrygghet vilket gör att barn får lite för mycket mat eftersom föräldrarna tror att de kanske får lite för lite, säger han.”

  Det där är ett hån mot föräldrar med överviktiga barn. Om ett barn är grav överviktigt vid 5-års ålder,
  så vet inte föräldrarna vilken kost som är bäst för deras barn Det bör de upplysas om. Där skiljer det en avgrund mellan David Ludwig och Claude Marcus.

 15. 15

  Claude Marcus, även kallad kludden, är antingen en intelligent skurk som tjänar mycket pengar och ljuger i kvadrat. Som skadat många människor och hindrat en intellektuell medvetandeutveckling i samhället. Eller så är han en fisförnäm outbildad nolla (0) som av rikedom och rövslickeri nått en position i samhället. Han kanske till och med tror att han gör rätt.

  Tyvärr är han ingen dum nolla! Han är en kriminell skurk och bedragare!

  Jag skulle uppskatta om någon kunde rentvå honom. Så vi kunde kategorisera honom, idiot. Det skulle kännas bättre. Åtminstone för dem som drabbats av honom.

 16. 16

  @ Helge:

  Här finns kostråd till överviktiga barn och unga som används av västra götalandsregionen. Samma region (Göteborg) där man förordar gastric-bypass operation från 13- årsålder. Läs och reflektera. För min del kan jag förstå att man misslyckads med att få barn att gå ner i vikt om man använder sig av dessa rekommendationer. Logiskt! Man förordar t ex lättmjölk till barnen samt osötad lättyoughurt som med högsta sannolikhet är sötad med olika sötningsmedel. Man häpnar över denna totala okunskap. Tråkigt att barn och föräldrar inte får råd och hjälp som är vetenskapligt grundade.
  https://www.vgregion.se/upload/Folkhälsa/Handlingspgm%20mot%20övervikt_fetma/2/Riktlinjer%20vid%20kostbehandling%20av%20fetma%20hos%20barn.pdf

 17. 17
  Ingvar Bejvel säger

  Sent ska syndaren vakna… men han lyckades ju få in lite fett bland sockret!

 18. 18
  I Like Neil Young säger

  @ kicki:
  Det är ju fruktansvärt – den som sammanställt den där skriften borde ju dömas för nån sorts folkrättsbrott eller liknande , lättmargariner , lättmjölk , nyckelhål , tallriksmodeller ”man kan äta allt men inte alltid” , man rekommenderar stekning med teflonpanna…

  Kriminellt.

 19. 19

  OT om D-vitamin och hjärtproblem. https://www.bbc.com/news/health-35959556

 20. 20
  Nisse Hult säger
 21. 21

  Att socker är illa är väl (nästan) alla överens om sedan en tid.
  Det var väl längesedan någon påstod att man blir fet av LCHF?
  Däremot att mättat fett är livsfarligt för det höjer kolesterolet, det har väl inte övergetts av den breda massan ännu.

 22. 22

  kicki här är ett utdrag ur pediatrics från 2007

  Pediatrics
  December 2007, VOLUME 120 / ISSUE Supplement 4
  Recommendations for Treatment of Child and Adolescent Overweight and Obesity
  Bonnie A. Spear, Sarah E. Barlow, Chris Ervin, David S. Ludwig, Brian E. Saelens, Karen E. Schetzina, Elsie M. Taveras

  https://pediatrics.aappublications.org/content/120/Supplement_4/S254

  Det visar var forskarna i DLs forskningsgrupp beskrev forskningsläget 2007, och även om bilden var splittrad, så tog de upp fördelar med lågkolhydrat kost.

  Men när Claude Marcus 2015 satte sitt namn på SNFs socker rapport 2014, så kan den hittas här:
  https://perspektiv.nu/sv/senaste-nytt/ny-rapport-om-socker-och-halsa.aspx?Action=1&PID=35&

  Så tog de inte upp mycket av nackdelarna med socker upp karies och avsaknad av vitaminer och mineraler. Rapporten var uppdelad i två delar.

  * Socker – fakta och hälsomässiga aspekter
  * Socker och beroende – en vetenskapsbaserad kunskapsöversikt

  Här är en annan rapport SNF kom ut med:

  https://www.betodlarna.se/radoinfo/pdf/Socker_Betodlarna_19mars2015_print.pdf

  Intressant rapport:
  https://medium.com/@davidludwigmd/declining-life-expectancy-according-to-new-cdc-data-d137ae07d1bb#.c0dlf4ma4

 23. 23
  foie gras säger

  Idag levererar P1 Morgon i radion en generalattack på LCHF utifrån en enskild läkare överläkare Gun Forsander vid drottning Silvias barn och ungdomssjukhus som gör gällande att LCHF kan vara livsfarlig för barn med diabetes typ 1 eftersom barnen behöver kolhydrater – inga studier anges.
  Vad är detta???

 24. 24
  Anders S säger

  Dravelrekord i statliga propagandaradion?

  SR: ”Livsfarligt att öka mängden fett i barnens kost!”

  ”Vi vet ju att riskfaktorerna för komplikationer på sikt när det gäller diabetes typ 1 är inte bara blodsocker. Det är också blodfetter, blodtryck och förstås rökning.”

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/701546?programid=4540

  kl 0530, 0600, 0630

 25. 25
  Lennart N. säger

  @ Anders S:
  Jag hörde inslaget i morse och gjorde precis samma reflektion. 🙁
  Antar att Annika kommer att skriva en kommentar?

 26. 26

  Har det med det här att göra som är från 13 Mars. Läs kommentarerna som är mycket bra.
  https://dagensdiabetes.info/index.php/alla-senaste-nyheter/2184-varning-for-att-ge-barn-med-typ-1-diabetes-lchf-kost-vardforbundets-tidskrift

 27. 27

  Myndigheterna använder hela sin propagandamaskin i ett desperat försök att stoppa vårt segertåg i människors medvetanden. Vi är livsfarliga för vårt korrumperade samhälle! Vi hotar hela kommersialismen!

  ”Hela” livsmedelsindustrin och sjukvårdsindustrin, står på avgrundens rand. Sälj era aktier omedelbart! De är snart inte värda att användas som toapapper. Det går inte att stoppa oss! De skämmer bara ut sig mer och mer.

  Ett sånt här samlat utspel från myndigheter och kommersiella intressen är ett utmärkt läge att gå till stenhård motattack och satsa på KO. Dags att dra ner byxorna på Staten!

  Man ska inte jäklas med ilskna diabetiker. Det är ett stort misstag.

 28. 28

  När Rapport nu på morgonen säger att LCHF-dieten ’MARKNADSFÖRS’, Så måste de väl kunna belägga att den marknadsförs? Är det Expressen eller Aftonbladets LCHF-bilagor de menar? Eller är det när vi svarar på dumma insändare i dagstidningar? Eller är det ANNIKAS BLOGG de menar?

  Att kalla vår gräsrotsrörelse för marknadsföring är en GROV MYNDIGHETSLÖGN! För att misstänkliggöra ekonomiska intressen bakom de vetenskapliga sanningar vi här presenterar. LCHF-rörelsen söker SANNINGEN! MYNDIGHETERNA LJUGER KOLLEKTIVT med kommersiella tidningar (oberoende liberal och avgiftsbelagd TV)!

  Vi betalar tv-avgift för att tv ska vara oberoende av kommersiella intressen. Jag tycker att livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin kan betala sin egen propaganda!

 29. 29
  Kareng säger

  I snitt lägger läkemedelsföretagen cirka 30% av sin omsättning på marknadsföring. Trist för dem om det hade varit helt i onödan. Ofta ingår ”utbildning av vårdpersonal” i dessa pengar.

  Ni kan ju bara tänka er vilken skräck det måste vara för läkemedelsföretagen om alla med diabetes 1 lärde sig från början att de bara behöver cirka hälften så mycket insulin. Läkemedelsföretagen får betalt per dos. De skulle bara få hälften så mycket betalt som de får idag.

  Tänker man så förstår man att de tycker att alla medel är tillåtna. De har ju ett ansvar mot sina aktieägare.

 30. 30
  I LIke Neil Young säger

  Visst det är ett fint upplägg det här !! – låt folket via sin skattsedel få betala för sin egen ”ubildning” via statlig TV o Radio”.
  Men få se nu….hmmmm… vilka ska utbilda egentligen, vem får sätta agendan? – jo det låter vi såklart storfinansen göra….folket är för dumt, dom fattar inte sammanhanget ändå?…eller hur?

  Då får dom ju betala i två ändar – perfekt – först arbete sen tar vi hand om det ”allmänna” också.
  Mycket bra – sa Oligarken och hans lobbyister! Hela Bilderberggruppen hurrar!!

  Sett från I Like Neil Youngs sida på saken – så skulle man precis lika gärna kunna betala för att få inälvsmask. Det är samma sak. Parasiter.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa