Gudiol och varför blir allt fler feta och sjuka?

Jag har suttit en stund och tittat igenom några blogginlägg av Jacob Gudiol på Träna styrka och Träningslära. Avseende vikt och hälsa. Jag har kommit fram till att han är oerhört produktiv. Ofattbart att han har tid och ork att producera allt detta. Om han ska ha tid för arbetsliv och privatliv. Han verkar vara en unik person.
Men han som alla andra måste ha en personlig utgångspunkt, och för honom är det kanske en slank och frisk och fysiskt aktiv person, till skillnad från många av oss andra som är personer med övervikt, insulinresistens och metabola syndromet. Vi tillhör oftast en äldre åldersgrupp.
Han skriver tex: ’Vi vet alla själv att om vi har ätit mycket vid en måltid är vi sällan särskilt hungrigare senare på dagen’ ( I inlägget Hur portionsstorlekar påverkar hur mycket du äter). Just det kan vara väldigt olika. Jag och många med mig har många gånger frapperats av att jag är snarast mer hungrig efter att jag har ätit mycket. Tex morgonen efter en festmåltid så kan vi vara mycket hungriga på frukost.
Något man kan undra över är om Gudiol är medveten om hur, och hur mycket, livsmedelsindustrin och läkemedelsindustrin har påverkat vikten och hälsan hos befolkningen.
Jag tittade i hans inlägg: Påståendet att insulin gör dig fet är en stor fet lögn. Det var mycket förvirrande. Frågan är hur och varför LCHF fungerar i praktiken?
Ja det är mycket som är förvirrande fortfarande i frågan kost – hälsa – vikt.
Men – varje person borde få tillåtelse och möjlighet att prova ut vilket kostmönster som passar för dens hälsa och vikt, utan att bli skrämd för mättat fett och kolesterol. Det ser jag inte att Gudiol skriver något om, eller har jag missat det?

 

Comments

 1. 101
  Lars Henrik säger

  Josef Boberg Skrev:

  Jo… – LCHF-Bengt – men dom är ju ej blinda – så dom ser nog hur bra Du mår – och det påverkar dom, förhoppningsvis…

  Jag tror verkligen att detta är viktigt! När omgivningen, som gör som myndigheterna sagt blir sämre och en själv, som gör som man inte skulle göra förblir frisk. Det är en stark kraft men den verkar långsamt, som vattendroppen som gröper ur stenen…

 2. 102

  Han förefaller vara en guru för många. Det finns småbarnsföräldrar som tveklöst stoppar i sina ettåringar kvarg sötad med aspartam, med hänvisning till Gudiol.

 3. 103

  Japp…

  Spottar Wi på en sten tillräckligt mycket och länge – så blir den blöt till slut.

 4. 104

  Det är hemsk naivt att tro att ”jag mår jättebra” därför äter jag rätt. ”Jag mår bra” är ingen betyg på någon diet.

  Många gånger hörde jag det påstående om hur utmärkt man mår av både folk som går på vegetarian och vegan kost, de mår alldeles utmärkt på den dieten och har aldrig mått bättre sen de började. Även de som går på Itrims sockerdricka känner lika bra sen de började dom med. För 15 år sedan kände alla de som började med fettsnål diet underbart och lät precis som ni! Och igår la Gudiol ut en länk till historia om någon i Australien som bestämde sig för att leva i ett helt år på ENDAST potatis. Han gick ner 10 kg direkt, mår alldeles bra på sin diet och känner sig energetisk. Händerna upp: hur många här tycker att leva på endast potatis är det minsta hälsosamt??? Men han mår ju så bra på det så. Och vikt tappade han också…
  Och alla veganer mår också utmärkt förresten, tills de hamnar i sjukhuset en dag pga bl.a. brist på B12.

  Visst finns de som fick deras blodsocker stabiliserad eller blev av med en eller den andra symtom. Men bortse från dessa så kommer känslan av att må bra antingen av att man inte äter skitmat och socker (vilket man inte gör i någon diet), eller är rent av psykologisk pga att man känner sig nöjd med att lyckas hålla något man tycker är bra och att man gör något för sin hälsa. Det är inget betyg på kost eller någon bra indikation på att ni gör rätt.

  Nu säger jag absolut INTE att LCHF inte är super bra för hälsa. Jag säger bara att den argument är ingen saklig argument och betyder ingenting för eller mot LCHF eller någon annan kost.

  @ 102 Maria: Det där var att onödigt skit snack. Gudiol är ingen helgon men han kommer med mycket relevant kritik och är inte alls lika mycket driven av eget agenda så som många LCHF experter gör (det där som får de att själv bryta vetenskapens regler för att få åsikter i sin sida).
  Visst säger han att socker är ingen gift, men han säger inte att man ska äta stora mängder av det heller.

 5. 105
  Annika Dahlqvist säger

  @ 104 KSV:
  Jag tycker tvärtom att om man känner att man mår jättebra på en viss kost så kan man fortsätta med den tills vidare. Kombinerat med kunskap är ännu bättre. Om man vill äta veganmat så är det viktigt att känna till att man måste äta B-12-tillskott.
  Om man har kunskap så vet man att naturligt mättat fett är nyttigt och bra, och då kan man äta generöst av det. Om man dessutom vet att socker är skadligt att äta, och att övermått stärkelse höjer blodsockret och blodinsulinet vilket är skadligt, så kan man äta mindre av dessa.

 6. 106

  @ Annika Dahlqvist:

  Annika, jag applåderar dig. Så klargörande, klokt och enkelt svar av dig.

 7. 107

  @ 105 Annika Dahlqvist:
  Men då säger du ju själv att känslan att man mår bra inte räcker utan man måste också gå på kunskap. 🙂

  Förresten, jag skulle vara jättetacksam om du gav din synpunkt om något som togs upp här tidigare idag, dvs Gudiols påstående om att insulin inte alls gör att kroppen lagrar glukos utan snarare används för att förhindra levern från att producera och släppa ut för mycket glukos i blodet. Det säger han tex här:

  https://traningslara.se/insulinets-roll-i-din-kropp/

  Är det sant det han säger?

 8. 108
  Annika Dahlqvist säger

  @ 107 KSV:
  Känsla plus kunskap är det bästa.
  Insulinet både lagrar upp högt blodsocker till fett och hindrar glukosfrisättning till blodet. En viktig del i diabetessjukdomen är för hög frisättning av glukagon, vilket ökar glukoneogenesen och höjer blodsockret.

 9. 109

  @ 108 Annika Dahlqvist:
  Tack så mycket för svaret. 🙂
  Det förklarar en del. 🙂

 10. 110
  Annika Dahlqvist säger

  @ 109 KSV:
  Men jag förstår inte vari den kliniska konsekvensen ligger av JG:s långa artikel?
  Förstår du det KSV?

 11. 111

  @ 110 Annika Dahlqvist:
  Jag tänker kanske så här:
  Om insulinet får kroppen att lagra fett: Ju högre blodsockret -> desto högre insulin -> desto mer fett som lagras. Det är alltså skillnad på hur insulinet påverkar kroppen vid blodsocker (= bs) på 6,0, 8.0 eller 11,0.
  Om insulinet däremot endast stoppar utsläppet så borde insulinet inte påverka kroppen annorlunda om man har bs på 8,0 eller 11,0 för så snart att man har tillräckligt med insulin för att stoppa insläppet av glukos helt så har man. Mer insulin kan inte göra mer skada.
  Eller?

 12. 112

  En ung forskare om insulinresistens:
  Frida Renström studerar de mekanismer som bidrar till insulinresistens i kroppens fettceller, närmare bestämt hur en hög blodsockernivå påverkar cellens inre miljö. Studierna visar att insulinets förmåga att stimulera sockerupptaget i fettceller kraftigt försämras vid långvarigt höga insulinnivåer. När kroppens celler utsätts för både höga socker- och insulinnivåer minskar mängden av ett visst protein, IRS-1 (insulinreceptorsubstrat-1). Det är ett nyckelprotein i den komplexa signaleringskedja som aktiveras i cellen när insulin binder till sina målceller.

 13. 113
  Annika Dahlqvist säger

  @ 111 KSV:
  Högt blodsocker och högt blodinsulin verkar inflammerande i kroppen vilket skadar många olika organ. Tex artärerna blir inflammerade och skadar hjärnan, hjärtat, ögonbottnarna, njurarna och fötternas kärl och nerver, vilket orsakar amputationer.
  Resonemang som dina fås av Gudiols kringresonemang och dimridåer.

 14. 114

  @ 113 Annika Dahlqvist:
  Ja, men det finns ett problem med det du säger:
  Det finns folkslag som lever hela sitt liv på HC och ändå inte får de symptom som du pratar om. Även vissa blå zoner lever på HC och asiaterna tex var ett rätt så friskt folk fram till på senaste åren trots allt ris.
  Även om du har rätt i det du skriver så känns det som att det saknas en annan ingrediens som påverkar kroppen samtidigt eller så att man får dessa konsekvens bara av vissa typer av kh och / eller vis vissa omständigheter.

 15. 115
  Annika Dahlqvist säger

  @ 114 KSV:
  Ja orsaken till att vi utvecklar insulinresistens och diabetes 2, så att vi inte längre tål högt stärkelseintag, är troligen hög sockerkonsumtion, och/eller vissa industrikemikalier. Därför bör vi undvika alla dessa, särskilt när vi har börjat få tecken på begynnande eller utvecklad insulinresistens.

 16. 116

  @ 115 Annika Dahlqvist:
  Just det sista har jag börjat tänka på på senaste.
  Både kemikalier men också vissa läkemedel kan säkert förstöra tarmfloran. Det sista är inget som någon kommer att finansiera en studie på.

  Sen kommer jag ihåg hur förvånad jag blev när slutade med p-piller. Det var en känsla som jag glömde helt existerade: mättnad. Jag kände mig inte mätt i flera år (alla år som jag tog p-piller).
  Kanske vissa läkemedel eller kemikalier förstör vår naturliga mättnadsmekanism,

 17. 117

  Jag förstår inte riktigt syftet det här inlägget. Är det kritik mot Gudiol i allmänhet, eller något speciellt i synnerhet? Har han fel? Har han någonsin påstått att LCHF ”inte fungerar”?

 18. 118
  Annika Dahlqvist säger

  @ 117 Erik:
  Jag har uppfattat det som att Gudiol hela tiden hävdar att LCHF inte fungerar för vikt och hälsa. Men jag kanske har missuppfattat?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa