Överviktsläget i Sverige och världen

Övervikten i Sverige, och i världen. Jag ser dock ingen kurva över överviktsutvecklingen i Sverige. Någon som har en länk på det?
Det står som vanligt att vi rör på oss för lite och har tillgång till mat dygnet runt.
7-11-butiker finns väl mest i städer, men övervikten är minst lika frekvent på landsbygden.
Flest överviktiga finns i Kina, men det är även det folkrikaste landet, därnäst USA. Turkiet och Tyskland ligger även högt i överviktsligan.
Indien har många feta ungdomar. Man ser på bilden att ungdomarna dricker läsk.
78 milj människor i Indien har diabetes.

 

Comments

 1. 1

  Så tråkigt att man inte kommit förbi den meningslösa BMI-referensen ännu. Enligt det måttet blir t.o.m. riktiga muskelknuttar feta eller överviktiga eftersom muskler och fetma inte särskiljs, alltså nästan meningslöst, dock hålls det vid liv för att en mycket liten del har muskler och en stor majoritet har fett i vikten när den går upp…

  Men med den nya (?) referens Dr Fung presenterar med midjeomkretsmaximum maximalt halva kroppslängden, identifierar man istället direkt det som räknas, det metabola syndroment. Alltså snart kvoten överstiger 0.5.
  Men då blir de flesta som äter enligt nyckelhålsmodellen snabbt avslöjade med begynnande metabolt syndrom, så det får vara. Se mer om referensen och en kurva om relaterad förlorad livsläng i Fungs blogginlägg från 24 Mars!

  Och så finns nu den utmärkta filmen ”That Sugar Film” gratis på youtube sedan slutet av förra året.
  https://www.youtube.com/watch?v=-fsAPoEAVpc&ebc=ANyPxKosHgiSPbJ6jdCu1BfXBiGnU0VXG8lC1FKatTf6TVxhNJfkjDEvRd7ljOf6zYuJ8n3P8ttrikq-wPx77iop_15GG7hlDg

  Den borde snarast förses med Svensk text !

 2. 2
  Lars Henrik säger

  I den bok jag läste ut för några dagar sedan och gjorde lite reklam för i allmänna diskussioner (https://annikadahlqvist.com/2013/10/01/allmanna-diskussioner/comment-page-3/#comment-388945) läste jag om sötningsmedel som är vanliga i s k lightprodukter. Flera av dessa ämnen används enligt författarinnan av grisuppfödare för att göra grisarna fetare!

 3. 3

  Herregud ! Marita Friberg, på Folkhälsomyndigheten, tror att man blir fet av korta utbildnningar, och att det är vad som hänt i utvecklingsländerna.

  Fattar hon inte att typ 2 diabetes inte orsakas av ”korta utbildningar”, utan av förändrade kostmönster. Se: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0057873

  Har de inga kompetenta på Folkhälsomyndigheten? Eller har hon lön från sockerindustrin? Det verkar vara något allvarligt fel på den myndigheten. Hur har de kunnat göra en sådan felrekrytering?

  Varför har hon inte satt sig in i ämnet?

 4. 4
  Nisse Hult säger

  Oavsett hur man vrider och vänder på mätmetoderna hit och dit så räcker det med att hålla ögonen öppna i vardagen för att inse att Svensken bara blir fetare och fetare år för år, och att det inte räcker med att köpa nåt gymkort till allt och alla för att vända den trenden. Sen finns det massor med cash att tjäna på det feta folket och starka krafter som vill att trenden skall rulla på vilket inte gör saken lättare.

 5. 5

  SCB: ”Sedan slutet av 1980‑talet har genomsnitts­svensken blivit ungefär 1 cm längre och nära 5 kilo tyngre..”

  Läs mer:
  https://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Vi-vaxer-pa-bredden/#

 6. 6

  @ Fru Olsson: i #5
  Intressant! Tittar man på motsvarande BMI betyder det att detta samtidigt gått upp ca 1.2 enheter.
  För att BMI skulle varit detsamma skulle vikten ökat med endast drygt 1 kg, enligt en internetkalkylator.
  @ Lars Henrik: i #2
  Mycket intressant fynd eftersom läskindustrin satsar hårt på ”Zero” nu med hjälp av just sötningsmedel, och kritiker hävdar att det skapar sötsug eller sugenhet i allmänhet.
  Men här pekar du på praktiska erfarenheter som bevis för viktökning av sötningsmedel!

 7. 7
  Docent Göran säger

  Lars Henrik Skrev:

  äste jag om sötningsmedel som är vanliga i s k lightprodukter. Flera av dessa ämnen används enligt författarinnan av grisuppfödare för att göra grisarna fetare!

  Intressant!

  När jag arbetade ett år i USA i slutet av 80-talet var min favoritdryck uteslutande ”Diet Coke” som jag drack i stora mängder med hänvisning till att jag borde gå ned i vikt med tanke på namnet. De fanns i förpackningar om storlekarna 6, 12, 24 eller 48 burkar och jag satsade då på den senare förpackningen.

  Under det året gick jag upp 10 kg.

 8. 8
  foie gras säger

  det egendomliga är att viktfrågor alltid diskuteras i tv som om det handlar om att folk rör på sig för litet. Motionsindustrin tar för sig.

 9. 9
  Lars Henrik säger

  @ sten:
  @ Docent Göran:
  Ja, detta var en överraskning för mig. Jag hade inte stött på uppgiften någonstans tidigare. Möjligen speglar detta metoderna hos tyska grusuppfödare eftersom författarinnan är tysk läkare och forskare men jag antar att det inte är annorlunda i den övriga globaliserade västvärlden.

  Hursomhelst var hon en frisk fläkt!

  Det som slog mig när jag läste om detta var att överviktiga säkert i högre grad börjar använda lightprodukter med dessa sötningsmedel, vilket gör dem ännu tjockare och får dem att äta ännu mer mer lightprodukter osv osv. En konstant brant uppförsbacke alltså.

 10. 10
  LatMask säger

  Jag bara måste berätta vad jag hittade i en bok jag just nu läser (lite OT, ursäkta). Det handlar om läkaren Andrea Andreen (1888-1972), kanske mest känd som fredsaktivist.

  ”Andrea Andreens läkargärning gällde dels laboratoriekontrollen av metaboliska sjukdomar, dels det kliniska omhändertagandet av patienter med olika ämnesomsättningsrubbningar, framför allt diabetes. Andrea var pionjär när det gällde införandet av insulin i behandlingen av diabetes. […] Under ett halvårs vistelse,1926, vid Harvard Medical School, Boston då Andrea studerade och arbetade vid professor Otto Folins laboratorium gavs hon även möjligheter att på Joslin Diabetes Center studera professor Elliott P Joslins framgångsrika principer för diabetesbehandling som innebar att insulintillförseln kombinerades med en regelbunden och väl avvägd kosthållning vad gäller kolhydrat-, protein- och fettinnehåll. […] Hon insåg vikten av att med en god avvägning mellan restriktioner i dieten och inställning av insulindosen hålla blodsockernivåerna inom acceptabla gränser för att minska risken för blodkärlsförändringar särskilt i ögonbottnarna. Denna behandlingsprincip var ej i överensstämmelse med den som lanserades av svenska experter i början av 30-talet, nämligen den om den fria kosten. Det ansågs allmänt att nu då man hade insulin så behövde man inte ”hålla diet”. […] Professor Nanna Swartz skriver i sin nekrolog över Andrea, att ”man har på senare år alltmera börjat inse vikten av en sådan inställning av insulin och diet” och ”hon gjorde utan tvekan en verklig insats med sin ofta uttalade varningar för en alltför liberal diabetskost.”

 11. 11
  Lars Henrik säger

  LatMask Skrev:

  Hon insåg vikten av att med en god avvägning mellan restriktioner i dieten och inställning av insulindosen hålla blodsockernivåerna inom acceptabla gränser för att minska risken för blodkärlsförändringar särskilt i ögonbottnarna. Denna behandlingsprincip var ej i överensstämmelse med den som lanserades av svenska experter i början av 30-talet, nämligen den om den fria kosten. Det ansågs allmänt att nu då man hade insulin så behövde man inte ”hålla diet”.

  Inte så värst mycket OT tror jag 🙂

  Beslutet att ta bort kostrestriktionerna för diabetiker när man kunde ge insulin måste ha tagits i brist på kunskap. Man visste väl inte då insulinets alla funktioner och effekten av höga insulinnivåer?

  Men nu när kritiken återigen hörs och vi vet att Andrea hade rätt så låter en läkemedelsindustri sina mäklare försvara misstaget på miljoner patienters bekostnad.

 12. 12
  Majsan säger

  Den ligger på SVT Play redan med svensk text

  https://www.svtplay.se/video/6614800/sockerfilmen/sockerfilmen-avsnitt-1

  @ sten:

  Den filmen fick både min man och hans bror att tvärsluta med socker.

 13. 13

  Här finns kostråd till överviktiga barn och unga som används av västra götalandsregionen. Samma region (Göteborg) där man förordar gastric-bypass operation från 13- årsålder. Läs och reflektera. För min del kan jag förstå att man misslyckads med att få barn att gå ner i vikt om man använder sig av dessa rekommendationer. Logiskt! Man förordar t ex lättmjölk till barnen samt osötad lättyoghurt som med högsta sannolikhet är sötad med olika sötningsmedel. Man häpnar över denna totala okunskap. Tråkigt att barn och föräldrar inte får råd och hjälp som är vetenskapligt grundade.
  https://www.vgregion.se/upload/Folkhälsa/Handlingspgm%20mot%20övervikt_fetma/2/Riktlinjer%20vid%20kostbehandling%20av%20fetma%20hos%20barn.pdf

 14. 14

  Vi pratar mest om förändrad kost för vuxna men jag känner mig mycket bekymrad över läget för överviktiga barn och unga som får en så dålig och felaktig ”hjälp”.
  Bifogar en studie on Lchf kost vid barnfetma.
  https://www.degruyter.com/view/j/jpem.2012.25.issue-7-8/jpem-2012-0131/jpem-2012-0131.xml

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa