Gudiols aprilskämt

När jag ögnade Kostdoktorn.se/nytt idag så fick jag skrämselhicka när jag såg Gudiols rubrik:  ’Varför fett gör dig fet’. Jag försökte läsa inlägget, men det var jättelångt och jag hade inte tid att läsa färdigt. Jag mailade Erik Matfrisk Edlund och frågade efter hans reaktion på inlägget. Han svarade att om man läste färdigt så stod det att det var ett aprilskämt.
Jag kunde stryka kallsvetten ur pannan.

 

Comments

 1. 1

  Det var ett mycket dåligt aprilskämt. Längden på inlägget gjorde att man blev helt matt och gav katten i att läsa. Tur att du skrev att det var ett aprilskämt.

 2. 2
  Kenneth Thorberg säger

  Ett tidens tecken. Finns inte tid att vare sig läsa eller lyssna för många.

  Hur ofta läser man inte debattinlägg på nätet där folk skriver ”…såg artikeln
  men jag orkade inte läsa klart”. Men åsikter vill de gärna ha ändå.

  Undrar hur många det eg. är som bildar sin världsuppfattning endast
  utifrån löpsedelsrubrukerna.

 3. 3

  @ Kenneth Thorberg:
  Jag tillhör den grupp som sätter mig in i ett problem. Går inte på korta löpsedelsrubriker eller snuttar i gratistidningar eller på facebook eller andra ”snuttmedia”.
  Ang. min åsiktsbildning, så var jag nog en av dem som tidigast hade läst Peter Göetzsches bok om läkemedelsföretagens maffiametoder och även Ralf Sundbergs om forskningsfusket.
  Eftersom jag är seriöst forskarutbildad, så faller jag inte i farstun för mediala grepp.

 4. 4
  Kenneth Thorberg säger

  @Javo

  Ditt första inlägg hade inte kommit in när jag skrev min kommentar så det var inte
  riktat till dig direkt. Mer ett konstaterande att majoriteten inte HAR tid och/eller intresse
  för att läsa eller lyssna klart.

 5. 5

  Det kallas ’selektiv perception’! Hjärnan väljer vad som är intressant att slösa tid och energi på. Om skolan anpassade sina studier till barnens intressen så skulle vi kunna få studieengagerade skolbarn.

  Jag kan inte läsa en text som pratar strunt om t.ex. fett, eller hyllar ”nyttiga” grönsaker. Då börjar jag snabbläsa för att se om det finns några, för mig, nya ord i resonemanget, annars sorteras texten bort. Det är även det som är problemet när man försöker få folk att fatta något. Passar det inte i världsbilden, så är det även integritetskränkande med sanningar.

  ”Gudde” gillar tydligen att slösa på sina fans tid. Deras hjärnor är ju programmerade till att läsa hans utvikningar. Smart att lura sina trogna läsare! Gudiol verkar vara den ende i den nationella debatten som inte utvecklats de senaste 10 åren. Det beror förmodligen på att jag undantagslöst INTE läser hans texter. Jag selekterar bort dem och fyller min perception med intressantare saker. Livet är för kort!

 6. 6
  Docent Göran säger

  Ja – detta hade jag definitivt missat om det inte dykt upp här hos Annika.

  Jag har alltid varit imponerad av Gudiols intelligens men samtidigt alltid undrat vad hans egentliga agenda har gått ut på. Det enda jag kunnat komma på är att han vill vara en ”wannabe” – dvs. han vill vara en etablerad del av etablissemanget. Att han frenetiskt försvarar den mest grundläggande dogm som etablissemanget för fram angående uppkomsten av fetma (du äter för mycket och rör dig för lite) ligger då i själva sakens natur och detta har varit uppenbart för mig från första stund. Denna dogm är uppenbart stupid ur grundläggande vetenskapliga, termodynamiska, skäl och som jag blev uppmärksam på när jag läste Gary Taubes bok ”Good Calories and Bad Calories” för några år sedan och det är därför knappast någon tillfällighet att denna bok är Gudiols främsta ”hatobjekt”.

  Jag tycker faktiskt att hans aprilskämt inte bara pekar på hans intelligens utan också på en vacker insikt att man kan ’bevisa’ vad man vill när det gäller kosten och vår fetmaepidemi och då är vi tillbaka till ruta gå. Som min favoritfilosof Schopenhauer påpekade redan för snart 200 år sedan kan vi faktiskt inte närma oss världen utan ’förutfattade meningar’ eller med andra ord genom de övergripande koncept vi ständigt bär med oss. Denna sanning slår mig ständigt när jag försöker tränga in i medicinens värld.

  Jag brukar säga att det är den mest övertygande förklaringsmodellen, dvs. den modell där de flesta pusselbitarna faller på plats, är den mest vetenskapliga och övertygande modellen men sällan den enklaste även om de flesta av oss tenderar att köpa sådana enkla modeller. ”Du äter för mycket och blir fet!” är ju i detta sammanhang oslagbar i sin ’enkelhet’ men när en sådan enkel förklaringsmodell strider mot de mest grundläggande termodynamiska lagarna, som jag själv nu har förstått dessa lagar, och dessutom inte förklarar någonting fysiologiskt blir det frågan om ren populism som saknar vetenskapligt värde i mina ögon.

  Gudiols försvar av detta ovetenskapliga nonsens påminner mig därför om den skolastik som bedrevs av etablissemanget på medeltiden för att försvara de rådande absurditeterna på den tiden.

 7. 7

  Han har haft samma stående aprilskämt sedan 2012. Fortfarande lika bra och träffande ironi.

 8. 8
  Mikael säger

  Jävla korkat aprilskämt måste jag säga. Ett aprilskämt ska ge en wow-upplevelse. Som exemplen i den här artikeln:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Aprilsk%C3%A4mt

 9. 9

  Gudiol är kung!

  Kanske Sveriges viktigaste kostprofil.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Johan:
  Du som då tydligen orkar läsa Gudiols skrivalster, kan du kort sammanfatta hans lösning på världens ohälsoproblem?

 11. 11

  @ Annika Dahlqvist:

  Som jag förstår det så är det allra viktigaste att man undviker skitmat. Men den frågan kan du enkelt fråga honom själv.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Johan:
  Gudiol har avsagt sig all kommunikation med mig. Eller kanske det var tvärtom?
  Att undvika skitmat är en god början, och är kanske tillräckligt för slanka friska människor – men för oss som har problem med metabola syndromet räcker inte det. Vi måste dessutom ersätta merparten av kolhydraterna med naturligt fett.
  Men ni som tycker att det räcker med undvikande av skitmat, för alla, tycker kanske att det är bra att bli av med oss som inte klarar oss med det.

 13. 13

  ”Men ni som tycker att det räcker med undvikande av skitmat, för alla, tycker kanske att det är bra att bli av med oss som inte klarar oss med det.”

  Alla människor är olika. För dig räcker det kanske inte med att bara ta bort skitmaten.

  Vissa blir sjuka av ägg, mejerier, nötter, skaldjur, fisk, gluten. Alla är vi olika.

  Men tänk dig tanken om alla skulle sluta äta skitmat…

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 13 Johan:
  Jag håller absolut med dig. Alla borde sluta äta skitmat, och de som inte tål viss annan mat ska låta bli den. Dessutom ska ingen vara rädd för naturligt mättat fett.
  Gudiol har visat sitt gränslösa förakt för mig och de som tycker som jag. Du tycker ju att han är kung. Tycker du att han har rätt i sitt oändliga förakt för oss LCHF-are?

 15. 15

  Nu vill jag verkligen ha en länk eller liknande där Gudiol föraktar människor som äter LCHF. Har du det? Eller påstår du något som inte är sant?

 16. 16

  Docent Göran! Din beskrivning av Guidol är klockren!!! Intelligent, möjligen men hans otrevlighet gentemot dom som nu tycker annat bekräftar inte riktigt det…………. tycker jag! 🙂

 17. 17
  Docent Göran säger

  Jag har väldigt svårt att förstå hur man kan se upp till en kaxig person, som ’kung’, som inte ens begriper den mest grundläggande termodynamiken.

  Den trogna anhängarskaran begriper sig inte heller på termodynamiken så på det sättet utgör de ett homogent sällskap tillsammans med etablissemanget – jag har inte träffat på någon av anhängarna som har kunnat försvara hans nonsens på den här grundläggande nivån även om några gjort en del tappra försök.

  Kaxighet och vetenskap går bara inte ihop! JG pratar i mina ögon strunt när det gäller kost och hälsa och det här aprilskämtet antyder att han faktiskt själv också förstår det.

  Uttrycket ’skitmat’ är förstå en ’pärla’ i stil med att ”en kalori är en kalori”. Sådana uttryck säger ju egentligen allt om den mentala nivån hos alla de som ’vill vara med’ och sjunga ett hundraårigt kanon i dagens kostdebatt.

  I mina ögon ökar faktiskt inte trovärdigheten om man förespråkar SLV’s tallriksmodell. Att ha varit oförskämd mot Annika gör honom inte heller till någon hedervärd person i min värld – snarare en tölpaktig.

  Det roligaste var ju förstås när han genom sin kaxighet sköt sig själv i foten hos kostdoktorn för ett par år sedan. Då var det inget aprilskämt och jag skrattade så jag fick tårar i ögonen. Han visste minsann vem Professor Christer Persson på Chalmers var!

  Det piggade upp!

  Sedan dess har han egentligen varit en ointressant person för mig.

  Det slår mig nu att årets aprilskämt också kan ses som att han igen skjuter sig själv i foten, men på ett mer raffinerat sätt än vid det tidigare tillfället Han har nog själv inte helt insett hela vidden av sin nuvarande felskjutning.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Johan:
  Jag diskuterade mycket med honom för många år sen, när han frekventerade min blogg. Han gav ett absolut intryck av att förakta LCHF och kostens förespråkare. Jag sparade inga länkar från det.

 19. 19
  Dennis säger

  Den 1:a april är ju den enda dagen på året då vi är källkritiska. Borde vara 1:a april varje dag.

 20. 20

  Jag brukar inte läsa hans inlägg. De ganger jag överhuvudtaget begriper vad där star brukar det inte stämma med mina erfarenheter; förstår jag vad studierna sager tycker jag att de har fel upplägg. Den här gången läste jag (fast tydligen inte till slutet) och tyckte det stämde ganska väl med vad han brukar skriva…känns som ett ganska riskabelt aprilskämt om folk reagerar så här.

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  @ 20 Effie:
  Jag känner likadant. De gånger jag har läst hans inlägg känner jag mig frustrerad och tappar geisten. Resultaten av hans refererade studier stämmer inte med mina erfarenheter, och jag känner mig benägen att tro mera på mina kunskaper/erfarenheter än hans studieresultat.
  Hans refererade studier är ju sprungna ur det etablerade synsättet.

 22. 22

  @ Annika Dahlqvist:
  @ Effie:
  Hans s.k. aprilskämt verkar var ett sätt för honom att visa upp det uppblåsta SUPEREGOT och ett stort behov av självhävdelse samt för att driva med alla LCHF:are, som tar seriöst på hälsoproblem kopplade till övervikt, metabolt syndrom och diabetes.

  Jag kan tänka mig att han ville ha oss att läsa hela ”rapporten”, så att han kunde sitta och skratta åt oss då vi kämpade med hans rappakaljan! Så som han håller på är det inte konstigt att han inte blev klar med sin civ.ing.-examen. Som f.d. univ.lektor och uppsatshandledare (blivande civilekonomer), så misstänker jag att han inte färdigställde sin examensuppsats pga. att den inte höll måttet – han riskerade helt enkelt att få underkänt, vilket skulle strida mot hans självbild som den som vet bäst.

  Jag är inte ett dugg imponerad av hans meritlista – den vittnar snarare om svårighet att hitta ett seriöst fokus och mening i livet än om att han skulle vara nån form av multibegåvning, som kan hålla många bollar i luften samtidigt. Hade före det här bara sett namnet och visste inte vad han var för figur. Trodde inte han var svensk.

 23. 23

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 15 Johan:
  Jag diskuterade mycket med honom för många år sen, när han frekventerade min blogg. Han gav ett absolut intryck av att förakta LCHF och kostens förespråkare. Jag sparade inga länkar från det.

  Hej Annika!
  Inte som Gudiol i din kommentar ovan

  Jag har just läst lite i en bok, Magsmart…” av David Jonsson (näringsfysiolog), som har fokus på magens bakteriflora och vad sorts mat som gynnar magen och motverkar inflammatoriska sjukdomar.

  Han har en sympatisk och balanserad syn på t.ex. LCHF och andra ”dieter”. Och är inte så himla självsäker som Gudiol. Jag tycker att flera av Jonssons tips om mat för mig som diabetiker verkar sunda. Bl.a. hans syn på frukt (fibrer, antioxidanter) och havregryn (betaglukaner, fibrer), vilka jag båda undvikit en längre tid, men nu funderar på att lägga till i min liberala LCHF-meny.

  Boken är nyutkommen, http://www.fitnessforlaget.se, så du har kanske inte sett den ännu. Känner du till mannen ifråga och har du ev. nån synpunkt?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa