Whitening

Ibland tittar jag in på Facebook, fast jag förstår inte riktigt hur detta fungerar. När jag uppdaterar kommer helt andra inlägg upp, då blir jag förvirrad och går ofta därifrån.
Men nu häromdagen så jag ett tips om whitening av tänderna. Man skulle blanda kokosfett med gurkmeja och borsta tänderna med.
Jag brukar  ju borsta mina tänder med kranvatten och tycker att det fungerar utmärkt. Jag känner ett motstånd mot att borsta med köpta tandkrämer som ofta innehåller massor av tillsatser jag inte vet vilka de är, även om jag inte köper någon med Fluor.
Jag har inte tänkt speciellt på om mina tänder är vita eller gula, men jag gjorde i alla fall ett test med kokos-gurkmeja. Det gick alldeles utmärkt att borsta med. Man ska inte tömma fett i slasken, utan svälja ner det efteråt.
Efteråt hade mina tänder i alla fall inte blivit gulare av gurkmejan. Kanske till o med vitare? Någon annan som har erfarenhet av detta?

 

Comments

 1. 1
  Christina säger

  Nej, men har en liten burk m salt och en med bikarbonat där jag doppar tandborsten. Blir bra och rent och vitt.

 2. 2

  Jag har läst att man ska spotta ut, i sophinken eller i rabatten. Det innehåller allt för mycket bakterier. Googla ”oilpulling kokosolja” har inte testat själv, brukar använda Weleda Salt toothpaste.

 3. 3

  3 ssk kokosolje, 3 ssk bicarbonat + 30-40 dråper peppermynteolje er en perfekt tannkrem.

  Samme resept tilsatt 1 ssk havsalt er en bra deodorant.

 4. 4
  Sirkka säger

  @ Egil:

  Vad betyder förkortningen ssk?

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Laila:
  Det är en myt att det finns för mycket bakterier i munnen. De bakterier vi har där omsätts via salivbildning och nedsväljning, och vi behöver inte spotta ut. Vi ska definitivt inte använda munsköljmedel. Det är desinfektionsmedel som är sannolikt giftigt.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ Sirkka:
  msk betyder matsked. Ssk bör då analogt betyda något med sked.

 7. 7

  Farsans gulfärgade plasttallrikar och porslinstallrikar tyder istället på att gurkmejan i hans Kurry-rätter kan färga tänderna gula.

  Facebook och sociala nätverk och kanske t.o.m. e-mail ska man undvika, anser jag, även som läkare, speciellt när det handlar om så sekretessbelagd information. Facebook kontrolleras dessutom av det militärindustriella komplex som är orsaken till mycken ohälsa i världen, inte bara genom maten…

  Vem garanterar att kommunikationen inte förvrängs?

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 Martin Gustavsson – Vetenskapliga partiet:
  Det är kanske curryn som färgar tallrikarna gula?

 9. 9
  Dennis säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Tandfickor är vanligt och kan ställa till det.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Dennis:
  Jag hade tidigare tandfickor, men de försvann med LCHF-kost.

 11. 11

  LCHF-kost ger högt pH i munnen och det förhindrar bakterietillväxt.Dessutom ger kosten inget socker i munhålan, vilket också är positivt för tandhälsan. Kanske sockerbristen ger färre bakterier och högre pH?

 12. 12

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ Sirkka:
  msk betyder matsked. Ssk bör då analogt betyda något med sked.

  Kanske det här: suppeskje?

 13. 13

  66 år ung:-) som börjat borsta tänderna med kokosolja sommaren 2015. Blev kallad till min gamle tandläkare som vanligt och fick så mycket beröm för att jag borstat tänderna så väl Ingen tandsten!
  Jag frågade systrarna och doktorn om de hört talas om ”oilpulling”?
  NÄ sa dom.
  Googla sa jag!
  Skölja munnen med kokosolja har jag ändrat till att jag borstar tänderna med kokosoljan. Så mjukt å skönt i munnen + att tandsten och tandtroll försvann.
  De är nog ” fettintoleranta”
  Doktorn gav beröm och skrev på mitt ”tandstatusbrev” patienten bör fortsätta med nuvarande hygienrutiner!

 14. 14

  Om man vill ha vitare tänder ska man borsta dom med aktivt kol, finns att köpa på apoteket iform av kolsuspension eller koltabletter till exempel. Bikarbonat fungerar även det men aktivt kol suger med sin stora yta upp andra ämnen som missfärgar tänderna.

 15. 15
  Helge Andersson säger

  Har i två år borstat tänderna med en blandning av kokosolja+bikarbonat+lite havssalt+pepparmyntolja efter smak (finns på apoteket).

  Den senaste satsen jag gjorde la jag till gurkmeja. Fungerar utmärkt som tandkräm, tänderna är vita och blödande tandkött har jag aldrig numera.

 16. 16

  Det aktiva kol dom säljer på apoteket innehåller socker… Kanske inte ngn höjdare för tänderna 😀 @ Lars:

 17. 17

  Ssk är väl spiseskje. Spisa = äta. Alltså matsked som redan är nämnt.

 18. 18
  Sirkka säger

  Tack Annika, Erling och tipp. Matsked således.

 19. 19

  Min farmor, som hade vita friska tänder livet ut (hon dog 1952, 71 år gammal) lär ha borstat sina tänder enbart med salt, alltså ren natriumklorid. Själv borstar jag med Apotekets tandkräm och kör med oilpulling lite då och då och spottar ut kokosoljan efteråt. För säkerhetsskull. Litar inte på mina bakterier. Tänderna är skapligt vita.

 20. 20

  Msk = Matsked!
  Ssk = Småsked! Eller nu Skjuksköterska!

  🙂 🙂 🙂

 21. 21

  Ang msk, ssk och andra mått. Man behöver ju inte följa ett recept precis som det står. Det viktiga är att det blir rätt inbördes förhållande mellan ingredienserna . I det här fallet så blir det 3 mått av kokosolja, 3 samma mått av bikarbonat och droppa pepparmintsolja efter smak. Lägg till 1 mått havssalt för att göra en deodorant.
  Däremot är det ju intressant att få lära sig lite norsk emellanåt.
  Har heller inte förstått hur Facebook fungerar, men har ett konto av nån anledning. Förstår inte hur folk har tid att skriva så mycket.

 22. 22
  kosttörstig säger

  Man behöver inte svälja fettet efteråt! Det har ju bakterier i sig när man ”kört det runt” tänderna i 20 minuter som jag gör två gånger i veckan!

  Jag spottar ut det i hushållssoporna!

 23. 23
  Karin östblom säger

  Nån smart s vet vilket ämne i tandkrämen sensodym som är verksamt mot ilningar i tänderna ??
  Skulle bli mycket glad över ett kompetent svar
  Vill ej köra med den tandkrämen -förutom allt annat som ingår så finns
  Sorbitol i, det är väl ett socker ??

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ 22 Karin östblom:
  Jag vet inget om Sensodyne. När jag söker på Google hittar jag bara länkar från företaget.
  Men den innehåller väl som alla andra Fluor, och det är ett gift som vi LCHF-are inte behöver sätta i oss. Våra tänder blir skyddade av kosten: Inga kolhydrater som blir syra som fräter på tänder och inflammerar tandkött.

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  @ 22 kosttörstig:
  Kokosfettet som man har kört runt bland tänderna innehåller nog inga farliga bakterier. Det fettet är nog lika nyttigt som annat kokosfett, och kan med fördel sväljas ner.

 26. 26
  Emma K säger

  Intressant med gurkmeja. Jag köper färsk gurkmeja ibland för att ha i maten och fingrarna blir helt gula av det. Att det skulle göra tänderna något annat än gula finner jag osannolikt, men det funkar säkert.

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  @ 26 Emma K:
  Jag vet inte om mina tänder blev vitare av behandlingen. Gulare blev de definitivt inte.

 28. 28

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Vi ska definitivt inte använda munsköljmedel. Det är desinfektionsmedel som är sannolikt giftigt.

  Jo… – Annika – det kan jag skriva under på. Förra sommaren så sa tandläkaren till mig att jag skulle börja använda munskölj – p g a att han visste att jag borstar tänderna med bikarbonat löst i vatten + som ”efterrätt” lite kokosolja på tandborsten.

  Han var så övertygande att jag gick till apoteket och köpte munskölj Dentan med 0,2 % natriumfluorid – och sen gjorde jag munskölj med det en gång per dygn innan jag gick till sängs. Efter 3-4 dygn så blev jag så yr att jag hade svårt att gå rakt på vägen på mina dagliga promenader – och att jag ibland blev mer eller mindre spyfärdig när jag la mig på sängen.

  Då slutade jag med munskölj – och efter någon vecka så blev jag ”nykter” igen. Så munskölj med natriumfluorid är ingenting för mig.

 29. 29

  Annika, hvordan er blandingsforholdet for kokosolie og gurkemeje-tandpastaen? Altså hur mycket af hver?

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  @ 29 Lene:
  Jag såg tipset på Facebook, men lade inte receptet på minnet. Nu hittar jag inte klippet.
  Själv tog jag en skedsudd kokosfett på ett fat, pudrade ordentligt med gurkmeja på, och blandade med skeden. Sen doppade jag tandborsten i blandningen och borstade tänderna med det. Det smakade inte alls illa. Sköljde inte munnen efteråt utan svalde smeten.

 31. 31
  I Like Neil Young säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Jag har testat olika varianter av det där. Alla har funkat lika bra.
  Mina blandningar har bestått av: Gurkmeja, lite salt, ibland med C-vitaminpulver (med bikarbonat i) och ibland med Niacinamidepulver sen har jag droppat i lite vatten så att blandningen ska ”gegga ihop sig” och gå att sätta på tandborsten.Om det blir nåt över i koppen med blandningen så slår jag på vatten, blandar ut det och dricker upp det så att man slipper slänga det värdefulla. Vitaminpulvren har jag experimenterat med i blandningen p.g.a att man i munnen tar upp så mycket, vad jag förstår, via tandkött och slemhinnor.

  Det här med Fluor måste väl vara ett gigantiskt, fatalt misstag av ”vetenskapen”? Eller ska man vara konspirationsteoretiker och tro på att man ”vill göra oss lite lagom sjuka” och fluor är ett sätt att göra det på? Jag kommer dock aldrig att använda det mer – nånsin.
  Fluor ska ju, om man vill vara andlig och sprituell, bidra till förkalkningen av tallkottkörteln, människans 3:e öga, där vår intiution sitter, sägs det. Kan så vara – men ett gift är det väl likafullt.

 32. 32

  @ Annika Dahlqvist:
  (Gul) curry är en kryddblandning, där det gula består av just gurkmeja 🙂

 33. 33
  Annika Dahlqvist säger

  @ 32 Johan:
  OK, men mina tänder blev i alla fall inte gula av det.

 34. 34
  Gerd Gerd Sanamon säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Ssk är norska ock betyder ”spiseskjed”.

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 34 Gerd Gerd Sanamon:
  OK, jag har förstått det nu. Det gäller bara att komma ihåg det till nästa gång.

 36. 36
  Agneta Olofsson säger

  Min munhygien har blivit mycket bättre och tänderna betydligt vitare. Allt annat däremot gult, använder därför EN särskild handduk eller en bit papper när jag torkar mig om munnen efteråt. Receptet på tandkrämen jag använder är:
  1tsk gurkmeja
  1 tsk kokosolja
  Några droppar pepparmyntsolja
  Salt och bikarbonat har slipande effekt och skadar emaljen. Citrus e citron och lime innehåller syra med frätande effekt som skadar emaljen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa