Så klarar sig Sverige i kris

Artikel i sverigesradio.se.
Jordbruksverket och Livsmedelsverket har börjat titta på hur Sverige ska klara sig vid krigs- och kristillstånd.
Det handlar om några dagar som maten räcker i affärerna, när leveranserna upphör.
Då skulle det nog vara bra med några kött- och mjölkbönder kvar som kan förse oss med mat i viss utsträckning .

 

Comments

 1. 1
  Gunnar Lindgren säger

  Det stora hotet mot inhemsk försörjning är det faktum att Sverige sprider ut miljögifter som steg för steg förstör den svenska åkermarken. Ett hot är den höga halten kadmium i många åkrar. Spridning av avloppsslam är en viktig orsak. Nu finns föreslag att ta ut åkrar med höga kadmiumhalter – men inte att upphöra sprida kadmium med slam. I andra länder, t ex Holland och Schweiz, sprider man inte slam längre.

  Det känns bedrövande att tala om inhemsk livsmedelsproduktion mot denna lättsinniga bakgrund.
  Stoppa slamspridningen!

 2. 2

  @ Gunnar Lindgren:
  Absolut, slamspridning av ofta oanalyserat gift ( Man varken publicerar eller mäter metallhalter och annat gift i slammet, av naturliga skäl…) Man talar istället om hur mycket gifter som kommer in och vad man har gjort och kan göra för att användare begränsar sina utsläpp och hur rent det är i delarna man kan rena…
  Totalbilder ges inte av avloppsreningsverk idag. Det skulle ju kunna skada hanteringen. Istället kallar man sig ”vattenverk” och presenterar avloppsverken med bilder av sprinklande rent vatten. Rent propagandafokus istället för redovisning. Suck. Rejält tryck på politiker behövs här!
  Det blir ju billigare att ta ut metallerna ur slammet än att låta våra efterlevande försöka återställa förstörd åkermark. Titta på hur Holland gör t.ex.! Danmark siktar visst på att bli EUs första land med ekologisk odling, så dom har säkert också kunskap! Sverige ligger långt efter, ofta beroende på Ultuna och pensionsträngtande politiker tror iaf jag.

  Annars lär inte alla bönder vara så ansvarslösa att de sprider slam på sina jordar mot futtig ersättning som bjuds av dessa ”vattenverk”. Alltså lär det med hjälp av no-till, diversifierade täckväxter (minst 8 olika sorters täckväxter blandade) nedrullning med krympning och ibland i kombination med mob grazing gå utomordentligt väl att bli lönsam på andra sätt, som Gabriel Brown visar mycket väl i en youtubevideo! Alla som har minsta intresse i långtida jordbruksförsörjning bör se denna snarast, en mycket väl spenderad helgtimme!
  Borde komma på Svensk TV men SVT har nog ”inte råd” att sätta svensk text på en sådan kontroversiell gratisvideo. Den numera välbeställde Brown tar varken statsbidrag eller använder GMO eller kemisk gödsel, går med god vinst och har tid över! Videon kan vara ett ordentligt hot mot Monsantosponsrade Ultunaprofessorer.
  https://www.youtube.com/watch?v=9yPjoh9YJMk

  Med just samma teknik, att bevara och förbättra jorden, försvinner gradvis även den nedsmutsning av våra vattendrag, konstgödselorsakad algblommning, plankton- och fiskdöd som idag orsakas av de jordbruk som borde följa i Browns fotspår. Näringen behålls ju då i jorden istället för att som ofta idag spolas bort via täckdiken i höst- och vinterregn. Dessutom ”vattensäkras” jorden genom att den kan hålla betydligt mer vatten vilket samtidigt minskar och ofta eliminerar både konstbevattning och risker för katastrofala översvämmningar. Buffereffekt alltså.

  (Dom värsta översvämmningarna i världen idag är där öken ersatt jordbruk så att vatteninfiltration och vattenhållning eliminerats. Mellanöstern är ett bra exempel. ”Flash floods” och katastroftorka är ofta inte alls naturkatastrofer utan direkta långsiktiga resultat av jordbruksförstörelse. (Googla t.ex Irak flash floods, med ”bilder” !) )

  Brown började med ca 1.8% organiskt kol i sin jord. Idag har han över 5% i snitt och på vissa testplotter har han kommit upp över 10%. Avkastningen utan input av NPK har hela tiden ökat i takt med jordförbättringen. Vissa växtgifter finns kvar men dessa har minskat hela tiden och ibland eliminerats helt.
  Motsatsen, introduktion av kemisk NPK och plog på god jord resulterar vanligen i avkastningsökning första åren, följt av mer ogräs, ökad användning av växtgifter, samtidigt som konstgödseln och plog minskar jordliv och kolhalt år från år, långsiktigt skapande en jord som ej kan hålla vatten och till slut knappt odlas alls. Monsanto menar att detta händer med all viktig jord, men med nya GMO-grödor som kan växa bra även i torka och dålig jord kan de lösa problemen….
  Brown- och en snabbt växande skara med samma metoder – har bevisat motsatsen. T.o.m USDA har idag en held del material om plöjfritt med täckväxter. Vad erbjuder jordbruksverket i Sverige för information ?

 3. 3
  Eva Dalkvist säger

  Inspirerande video även för en stadsbo!

  På SVT har det sänts program om svenskt jordbruk där trenden är kreaturslöst jordbruk med monokulturer av tex vete, raps eller sockerbetor! Inte så hållbart!

  Har de bönder som protesterar mot nedläggningen av svenska jordbruk några sådana här tankar?

 4. 4

  Det tror jag nog att de har idag. De lurades in med lov om EU-bidrag, men de ser nog varthän de är på väg.
  .
  Att ett land är självförsörjande är en del av totalförsvaret. EUs frihandel och utförsäljningar har lett till försvagning av Sveriges totalförsvar. Det hela är så makabert att man kanske bör fråga sig om det handlar om landsförräderi.

 5. 5

  stenB
  Man blir glad av att höra att det finns alternativ, tack för den positiva infon, nu är jag glad igen 🙂

  Sen har vi Rockdust samt alger med ett +sjuttiotal spårämnen man kan gödsla med för att tillföra näring vid behov. Dessa två har vi massor av i Sverige, vi kan bli helt självförsörjande med 100% naturliga metoder.

  https://www.svd.se/mitt-pa-det-skotska-hoglandet-finns-en-prunkande-lustgard

 6. 6
  Lars Henrik säger

  Det handlar om några dagar som maten räcker i affärerna, när leveranserna upphör.

  Och därefter blir det hård ransonering! Om man tittar på tidigare ransoneringsperioder – 1:a och 2:a världskrigen – så kan man tyvärr konstatera att smör och kött troligen kommer att ransoneras hårdast och helt säkert i slv’s anda.

 7. 7

  Lista från Anna Sparres blogg (mycket fin och innehållsrik blogg). Hon redovisar glasklart, de av livsmedelsverket mörkade provresultaten av giftförekomster i importerad mat:

  Russin: 22 ämnen i samma prov
  Torkade gojibär: 20 ämnen
  Bordsdruva: 16 ämnen
  Jordgubbe: 14 ämnen
  Chilipeppar: 13 ämnen
  Gojibär: 13 ämnen
  Huvud­sallat: 13 ämnen
  Apelsin: 12 ämnen
  Björnbär: 12 ämnen
  Snittselleri: 12 ämnen
  Päron: 11 ämnen
  Äpple: 11 ämnen
  Ananas: 10 ämnen
  Vete: 10 ämnen
  Dill: 9 ämnen
  Övrigt: bl.a. paprika, örtte, kamomill, pepparmynta, stjälkselleri, basilika, melon, persika, gurka, tomat, aubergine, hallon, ris och olika sorters kål finns med här

  https://4health.se/livsmedel-och-giftinnehall-det-har-ska-du-undvika

  Livsmedelsverket är vidriga som skattefinansierad samhällsinstitution! Deras huvudsakliga mål verkar vara att stödja livsmedelsindustrins vinster. På bekostnad av vår hälsa!

  Kunskapsläget nu: Svenska vegetabilier innehåller höga halter kadmium och miljögifter från rötslam. Stora jordbruksarealer obrukbara.

  Importerade konventionella vegetabilier innehåller obegränsade mängder med förbjudna pesticider!

  Återstår ekologiska vegetabilier! Kanske?

  Stackars vegetarianer!

 8. 8
  Hanveden säger

  @ stenB:

  Är man lite nyfiken på Flash floods och andra händelser i världen finns en ungersk site och finns även som app till smartphones:

  https://hisz.rsoe.hu/alertmap/index2.php

  mLCHFh 😉 .

 9. 9
  Majsan säger

  EU har en stragegi om självförsörning på mat, och Sverige är ju en del av det. Vi har överskott på vissa produkter, men vi är nog knappast en av de viktigaste länderna.

  Om det blir kris med maten äter man nog det som finns till hands även om den är onyttig.

  Kolla på hitta.se (satellitkartan) kan du själv se hur mycket åkrar som vuxit igen i olika steg. Kräver lite kunskap, men de flesta borde kunna klura ut detta. Först kommer slyn, sedan större och större träd. Att återställa en åker som vuxit igen kan ta flera år. Vi ligger alltså rätt illa till.

 10. 10
  Docent Göran säger

  Tack för alla välinformerade inlägg!

  När jag tänker tillbaka på min teknikoptimistiska uppväxt och utbildning inser jag att en del av denna optimism var att alla risker med tekniken och framför allt med alla nya kemiska ämnen (t.ex. DDT) systematiskt tonades ned. Här fanns ingen tanke på någon ’långsiktig hållbarhet’ och framför allt ingen försiktighetsprincip baserad på vetenskap. Det vara bara enstaka miljökämpar som sett katastroferna i miljön som orkade slåss mot de stora ’väderkvarnarna’.

  Det ruskiga är att när jag nu själv slutligen har sett igenom de rökridåer som under åren lagts ut så ser jag hela tiden nya läggas ut som kräver nya ansträngningar för att se igenom. Vad vi kämpar emot är en alltmer sofistikerad korruption där de multinationella företagen (Corporates) inte skyr några medel för att uppfylla sin mission som enligt lagen måste vara att maximera utdelningen till sina aktieägare och på kort sikt

  Senaste nyhetsbrevet från Mercola avslöjar hur de också har korrumperat universiteten där professorer på olika subtila sätt köps upp och fungerar som ’målvakter’ och som hävdar att de inte har några som helst band till Corporates och hävdar att deras åsikter är helt deras egna och oberoende av Corporate tills de blir avslöjade med fingrarna i syltburkarna.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/03/29/gmo-labeling-monsanto-gma.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20160329Z2&et_cid=DM101532&et_rid=1418880609

 11. 11
  Konsument i Sverige säger

  ICA-handlaren Ylva bojkottar Findus:
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article22562389.ab

  Det tycker jag var bra.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa