HDL och LDL

Det blir en stor förvirring när man dissekerar begreppen om blodfetterna. Det handlar om lipoproteinerna som innehåller kolesterol.
Det sägs att det är de små täta LDL (low density lipoproteins) som är de ’farligaste’  lipoproteinerna.
Men de ’goda’ lipoproteinerna HDL (high density lipoproteins) är vad jag förstår ännu mindre och tätare.
Detta gör att alltihop blir svårförståeligt för vanliga människor. Jag tycker därför att vi helt enkelt ger upp att förstå detta med ’blodfetterna’. Vi får äta rätt mat, LCHF, och låta kroppen sköta om vilka blodfetter vi ska ha. Vi ska ju ändå inte äta några kolesterolsänkande mediciner. (Utom möjligen om vi har ’ärftligt förhöjt kolesterol’ – hereditär hyperkolesterolemi, vilket är en genetisk åkomma som ger en ökad risk för hjärtinfarkt, men det är inte det höga kolesterolet som orsakar hjärtinfarktrisken, utan andra rubbningar. Läs Uffe Ravnskovs böcker om detta)

Den första länken som kom upp på Google vid sökning på ApoB ApoA var: https://www.lakartidningen.se/OldWebArticlePdf/3/3418/LKT0610s751_753.pdf , från 2006. Den som orkar kan läsa vidare där.

När jag söker på ’små täta LDL’ så kommer en text från Kostdoktorn upp som första träff  ’Snabbkurs i kolesterol’.

 

Comments

 1. 1

  Lipoproteiner av olika slag (VLDL, IDL, LDL(small dense), LDL(large fluffy) och HDL) kännetecknas inte bara av densitet (täthet) och storlek utan även av sina ”adresslappar”, Apolipoproteiner. I stort sett visar de varifrån de kommer och vart de är på väg.

 2. 2
  Lars Henrik säger

  Erik Edlund / MatFrisk Blogg Skrev:

  sina ”adresslappar”, Apolipoproteiner. I stort sett visar de varifrån de kommer och vart de är på väg.

  Kan du utveckla detta? Det lät intressant.

 3. 3

  Lars Henrik Skrev:

  Kan du utveckla detta? Det lät intressant.

  Ämnet är stort och komplext samtidigt som himlen här är alltför blå för att ignoreras.

  I första hand föreslår jag att du/ni konsulterar Wikipedia om ApoB (både 48 och 100) samt ApoA av olika slag. Där finner man det grundläggande om än långt ifrån allt.

  Mvh / Erik Edlund

 4. 4

  Uffe R säger inte alls att de med FH ska äta statiner.

 5. 5
  Docent Göran säger

  Erik Edlund / MatFrisk Blogg Skrev:

  Ämnet är stort och komplext samtidigt som himlen här är alltför blå för att ignoreras.

  Vackert formulerat tycker jag 🙂

  Vad som har slagit mig på min egen kunskapsresa kring lipoproteinerna är det just detta.

  Det hela började med kärnfysikern John Gofman som runt 1950 använde sin ultracentrifug för att analysera blodfetter istället för att utveckla kärnvapen. Han hade antagligen fått ’ågren’ och ägnade sedan resten av sitt liv att varna för farorna med radioaktiv strålning.

  Han lyckades väldigt bra med ultracentrifugen för att sortera de olika lipoproteinerna i blodet efter deras densiteter (VLD, LD och HD för att nämna några) och insåg att centrifugen kunde bidra till det medicinska området. Snabbt insåg han dock att han nu hade att göra med ett B-gäng inom naturvetenskapen – de klarade bara inte av att hantera en så avancerad utrustning. Dessutom hade de redan på 50-talet sin dogmatiska uppfattning klar och var inte intresserade av något ifrågasättande av dogmerna.

  Det är så oerhört mycket som vi inte förstår när det gäller hur dessa ’transportbehållare’ för våra blodfetter och kolesterol via sina signalproteiner växelverkar med cellreceptorerna för att omfördela dessa ämnen efter behov i olika delar av kroppen.

 6. 6

  Kostdoktorns snabbkurs verkar vara riktigt bra – ta Er tid om Ni funderar på hur det hänger ihop. Märkas bör att LDL-halten är ett framräknat värde utifrån totalkolesterol och HDL. Bland LDL-partiklarna kan man sortera ut 7 olika fraktioner varav endast VLDL förtjänar att uppmärksammas, eftersom den partikeln förmår penetrera kärlväggarna och orsaka inflammatoriska förändringar. Som Annika så klokt uttryckte det: ”Vi får äta rätt mat, LCHF, och låta kroppen sköta om vilka blodfetter vi ska ha”. De farliga blodfettsvarianterna är alla kopplade till högt kolhydratintag – akta sig för det och Du mår bra!

 7. 7

  Erling Skrev:

  7 olika fraktioner varav endast VLDL

  Rättelse: byt ut VLDL till små täta LDL!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa