Förhöjt fasteblodsocker

Ofta får vi frågan om varför man har ett förhöjt fasteblodsocker på morgonen. Senare på dagen kan det vara normalt, före och efter måltid.
Som jag har förstått det beror ett förhöjt fasteblodsocker på att man är insulinresistent.
Vid insulinresistens börjar kroppen  att bete sig onormalt beträffande blodsockerreglering. Det kan bildas mera glukagon i bukspottkörteln, som uppmanar levern att producera mera blodsocker, glukos. Detta sker mest under natten, och orsakar ett förhöjt fasteblodsocker på morgonen.
Av Jason Fung, (se småfilmer av honom om fasta hos Kostdoktorn.se), får vi lära oss att fasta kan minska fasteblodsockret.
Jag var upp till Själevad  med Margareta Lundström och fastade några dagar. Det gick helt problemfritt. Intressant nog noterade vi att vårt fasteblodsocker sjönk utefter morgnarna. Man kan alltså reversera sitt förhöjda fasteblodsocker, och sin insulinresistens, genom fasta.
Frågan är hur länge effekten sitter i efter en fasteperiod. Jag kollade inte hur länge det varade för mig. Det får bli nästa gång.

 

Comments

 1. 1
  Dennis säger

  Någon som har tips/länk om vad som är lämpligt stoppa i sig under en fasteperiod på någon dag för oss.

 2. 2

  @ Dennis:
  Helst bara vatten. Kaffe och även lite buljong säger Jason Fung, men ju mer man stoppar i dig under ”fastan”, ju mer lakas ju denna ut. Att fasta med ”500 kalorier om dan” betyder kanske 8 veckor (Dr. Mosely, BBC) för att nå samma resultat som med 1-2 veckors vattenfasta. På vattenfasta försvinner hungern dag 3, men med Moselys fasta släpper aldrig hungern.

 3. 3

  Morgonsockret sjunker gradvis, men kan enligt JF gå upp i början av fastan, beroende på hur ”full” levern är. Han förklarade ung. så här: När insulinnivåerna sjunker under natten blir de lägst på morgonen och detta orsakar att levern omvandlar en del av glykogenlagret till glukos som då avges.
  Om levern är förfettad är den även vanligen full med glykogen, eftersom fettet bildas när levern gör triglycerider av överskottssocker som säkerhetsventil när levern är ”full”. När insulinet sjunker pga fasta och/eller efter natten släpps glukosen på och ju större lager man har, desto högre blir morgonsockret.
  Vid fasta kan detta bli VÄRRE de första dagarna, så länge levern inte är ”tömd” (eller överfull?) på glykogen . Men efter ett par dars fasta blir detta bättre synbart i form av mer normalt morgonsocker.

  Detta kvarstår efter fastan, då levern töms/rensas ut under fastan!
  Hur länge bör bero på hur mycket onödigt leverfett finns kvar och uppföljningsdiet.

  För att ”veta lite bättre” kan det räcka med att dividera midjeomkretsen med längden och se hur långt från 0.5 man hamnar. Alltså borde man fasta tills det blir 0.5 ! (Också i länken nedan!)
  Om man sedan fortsätter med LCHF bör metabolt syndrom ej komma tillbaks, samtidigt som Diabetiker typ 0 då borde bli ”äkta ickediabetiker igen”, som jag ser det. Men om man återvänder till tallriksmodellen riskerar man att diabetes återvänder. återfall som framgår med tråkig klarhet i patientrapporter om botade diabetiker av Professor Roy Taylor. Han har utvecklad den metod Mosely skriver om i sin senaste bok.
  Läs Jason Fungs mycket intressanta rapport om Mosely i hans senaste blogginlägg:

  https://intensivedietarymanagement.com/book-review-8-week-blood-sugar-diet/#comment-32144

 4. 4

  Tänk om det är en naturlig rest från forntiden. Man kanske inte hade ’frukostmat’ tillgänglig i grottor och hyddor alltid utan måste ha resurser för ett antal timmars hårt fysiskt arbete (jakt, fiske, försvar, vandring t ex) innan man kunde slå sig ner för att vila och äta något i lugn och ro. Kroppen kanske mestadels ställde in sig på detta.. Om blodsockret (inkl HbA1c) i övrigt är ok kanske man inte behöver oroa sig så mycket? Kanske är det från början däremot onaturligt att äta ’frukost’ – att efter sömnen dra igång dagens fysiska aktiviteter några timmar först kanske är mer naturligt egentligen.
  En undring bara eftersom det inte är ovanligt med lite högre fasteblodsocker än värden i övrigt under dagen. Det kanske inte handlar om insulinresistens i just sådana fall. Kroppens system är ju komplexa och vi har långt ifrån alla svar. Det kanske har fyllt en funktion en gång att ha högst blodsocker just på morgonen.

 5. 5
  Dennis säger

  Finns det något stöd för att vi utvecklar sockersjuka p.g.a en för hög konsumtion av kolhydrater?

 6. 6

  Fung har fel här. Detta är en väl känt symptom sedan länge och det har inget med fastesocker att göra. Vi producerar det som heter gryningseffekten. Och det kommer från kortisolet som utsöndras runt 5 tiden på morgonen där av höjningen. Samma symtom sker på en typ 1 diabetiker även då de inte har insulin på morgonen men där sockret sjunker en anning.

 7. 7

  @ Micke:
  Min beskrivning ovan är inte fullständig. Jag pekar på deleffekten av en ”sockerfylld” lever, eftersom vi diskuterar fasta, något som tömmer levern på glykogen. Cortisol medverkar, men också glucagon, tillväxthormon och adrenalin är inblandade och insulinresistensen ligger i botten då denna medför att glukosflödet inte stängs av i tid.
  Utan glykogenlager lär det inte bli ett kraftigt glukosflöde, men jag har inte sökt på studier för detta.
  Det enda vi säkert vet är att minskat leverfett minskar fenomenet, ända till noll, bevisat av Dr Taylor då han visat att när fettet försvann upphörde diabetes-2, med hjälp av MRI bilder.
  Säkert bör vi kunna enas om att varje fasta som minskar leverfett minskar insulinresistens vilket betyder en mindre morgoneffekt. En effekt som alltså kan fås att blir normal när leverfetman försvinner.

  Fung beskskriver , den s.k. Somogyi effekten i detalj nedan.

  https://intensivedietarymanagement.com/dawn-phenomenon-t2d-8/

 8. 8
  Dennis säger

  @ Micke:
  Även njurstensanfall visar sig ofta vid gryningen.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Micke :
  Vad är din förklaring till att fasteblodsockret på morgonen normaliseras efter några dagars fasta?

 10. 10
  Pre-diabetiker säger

  Så här står det i inlägget:
  ”Vid insulinresistens börjar kroppen att bete sig onormalt beträffande blodsockerreglering. Det kan bildas mera glukagon i bukspottkörteln, som uppmanar levern att producera mera blodsocker, glukos. Detta sker mest under natten, och orsakar ett förhöjt fasteblodsocker på morgonen.”

  1. Kan man få en förklaring på skillnaden mellan glukagon och insulin?

  2. Kan ”högt” morgonsocker bero på fettlever?

  3. Vad kan man i så fall göra åt fettlever?

  4. Hur kommer det sig att blodsockret kan vara lägre efter frukost än på fastande?

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Pre-diabetiker:
  1 Glukagon är ett hormon som produceras i bukspottkörtelns alfaceller. Det har till uppgift att höja blodsockret från levern, via glykogenolys eller glukoneogenes. (slå upp orden på google om du inte vet).
  2 Fettlever är en delmekanism i insulinresistensen. Den stimuleras främst av fruktosintag, men även stärkelseintag.
  3 Minimera fruktos och stärkelseintaget. Periodisk fasta rensar levern från fettinlagring.
  4 Jag vet inte, men metabolismen kommer tydligen i fas i samband med måltid.

  Är det någon som vet hur det går med blodsockret under dagen vid fasta?

 12. 12
  Lipofil säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Vad är din förklaring till att fasteblodsockret på morgonen normaliseras efter några dagars fasta?

  Förklaringen är väl att du har använt det lagrade sockret i levern så den inte släpper ut lika mycket när gryningsfenomenet inträffar. Fasteblodsockret på morgonen normaliseras till en pytteliten stegring efter några dagars fasta. Jag tycker att förklaringen av Jason Fung i stenB’s länk var bra.

  https://intensivedietarymanagement.com/dawn-phenomenon-t2d-8/

  Man kan se det som att om man har en ganska stor stegring på morgonen så har man en aning förfettad lever och en aning för mycket glukogen lagrat i den. Det kan man fasta bort, eller kanske springa bort om man är lagd åt det hållet … 🙂

 13. 13
  Pre-diabetiker säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 10 Pre-diabetiker:
  1 Glukagon är ett hormon som produceras i bukspottkörtelns alfaceller. Det har till uppgift att höja blodsockret från levern, via glykogenolys eller glukoneogenes. (slå upp orden på google om du inte vet).
  2 Fettlever är en delmekanism i insulinresistensen. Den stimuleras främst av fruktosintag, men även stärkelseintag.
  3 Minimera fruktos och stärkelseintaget. Periodisk fasta rensar levern från fettinlagring.
  4 Jag vet inte, men metabolismen kommer tydligen i fas i samband med måltid.

  Är det någon som vet hur det går med blodsockret under dagen vid fasta?

  Jag har fastat vid ett tillfälle, åt ingenting, bara vätska typ kaffe och vatten. Fastan varade några dygn, dvs ca 50-60 timmar. Mitt blodsocker, såväl fasteblodsocker som blodsockret under dagen, blev betydligt lägre än vanligt, mellan 4.5 och runt 5 och lite däromkring. Annars vanligtvis mellan 6.2 och straxt över 7.

 14. 14

  @ Annika Dahlqvist:
  Egen erfarenhet är först att morgonsockret sjunker lite varje dag efter ett flertal 23 timmars fasta i rad, alltså en måltid om dan. I Söndags kväll – efter stor påskmåltid och även (ej mörk) choklad (kanske 2 ggr om året…) påbörjade jag fasta med åtminstone ett par dar i kikaren istf 23 timmar per dag. Blodsockret var 10.6 1 timme efter den ”påsksmällen”, en direkt anledning… 2 timmar senare var det iaf 6.5. Morgonsockret dan därpå 5.0, och i morse 4.4. (Långt tidigare mätt runt 6.7)

  Under dagen varierar blodsockret under fasta för mig beroende på aktivitet och stress. Högst 5.1 och lägst 3.3 har jag mätt. Ingen vekhet vid låga värden, så ketonerna bör fungera. Summan av glukos- ock keton-halt hamnar visst på 5 till 6, vilket om någon kan verifiera betyder att man slipper mäta ketoner…
  Direkt efter en rask promenad stiger blodsockret till runt 5, men redan en timme efter har det sjunkit till under 4. Regleringen verkar vettig för migl !

  En fråga jag vill ställa gäller ”autophagy”, som ju är den centrala funktionen med fastan. En del skriver att det bara sker när man sover, på andra ställen har jag läst att det kan ske närsomhelst, eller att det är behovsstyrt. Jag blev fascinerad av kroppens förmåga att rensa ut sig själv, bryta ned, kasta och återanvända, när jag för länge sedan läste rapporter från obduktioner av utsvultna koncentrationslägerfångar. Obducenter rapporterade att organen ofta hade krympt ihop till nära ”ingenting”, men blodådrorna var rena som hos nyfödda barn !
  Så långt ska ingen behöva gå, men kom ihåg att många av dessa överlevde åratals svält men dog ofta efter ett par rejäla måltider. En gradvis anpassning med långsamt ökat intag av god buljong verkar vettigt om man fastar mer än ett par dar. Ser fram emot vilka knölar och fläckar som kan försvinna på en veckas fastande, om jag klarar det bra!. Åtminstone ingen hunger och massor med energi idag, efter 40 timmar. Vad finns det för Svenska namn på autophagy ?
  Kan man kalla det för ”självrensning” ?

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Lipofil:
  Min fråga var riktad till Micke eftersom han skrev att Fung hade fel.

 16. 16
  Lars Bern säger

  Kan rekommendera att äta enligt Coltings tips 16:8. Jag äter mig mätt mellan 9 till 17 och sedan ingenting på kvällen. Ger bra fasteblodsocker.

 17. 17

  @ Lars Bern:
  Som jag ser det beror det nog på var morgonsockret ligger från början. En pre-diabetiker lär knappast få ned morgonsockret under 5.5 på det viset, med eller utan LCHF. Du kan alltså vara betydligt friskare än man kunnat tro efter ha läst flera av dina inlägg om vår sjuka vård !
  Ickediabetiskt morgonsocker under 5.5. Mycket friskt: 4.5 eller lägre.

  Kanske enklare än att mäta socker ofta är att mäta midjeomkretsen och dividera med kroppslängden, enligt Jason Fung.
  Om den ligger över 0.5 har man metabolt syndrom, i proportion till överskottet.
  Själv låg jag på 0.6 innan den här fastan så vi får se hur morgonsocker och kvot ser ut efter fastan med återgång till LCHF, typ 1 eller 2 mål om dan verkar vettigt.
  Annars håller jag helt med om att avsluta kvällsmålet före 17 så att man har tid att göra av med dom kalorierna innan man sover.
  Kommer efter fastan att söka lägga om till huvudmål mitt på dan och endast Te utan kolhydrater och proteiner på kvällen, så att man kan ha kvällsmål tillsammans med de som äter så.
  Men en kopp svart rent te går bra även under fastan, så man blir inte helt asocial…

 18. 18

  @StenB
  Någonstans läste jag skillnaden mellan autofagi och apoptos är att den första (självätande) verksamheten sker i organellerna (cellernas inre delar) medan apoptos är när hela cellen dör förutbestämt. Apoptos läste jag också sker när man sover. Autofagin verkar vara en hela tiden pågående process, liksom annan ”sårläkning”.
  En fråga, sker apoptosen bara när man sover eller även när man är i vila. Min sömn är ofta rätt kortvarig. Hinner kroppen med apoptos under kortvarig sömn, undrar en med lymfom och dålig apoptos?

  (Autofagi sysslar även en med självskadebegär med. Biter sig i armar o s v).

 19. 19

  @ stenB:
  Uppföljning av vad jag skrev om i #14 ovan.
  Morgonsocker fastedag 3 blev 4.2. Serien hitintills alltså: 5.0, 4.4, 4.2. Fungs beskrivningar ser ut att stämma bra än så länge.

  Ett bra tips att komma ihåg det egna målet för midjemåttet, enligt modellen på Fungs websida, är naturligtvis att bara dela sin längd med två. I mitt fall183 cm lång. Mitt mål är alltså midjeomkrets 91.5 cm. Fortfarande en bit bort gissar jag eftersom det var det runt 100 för ett par veckor sedan.

 20. 20

  Kanske med risk att tjata ut ämnet morgonblodsocker vid fasta. Istället för att plana ut något gick blodsockret i morse ned ytterligare, till 3.6. Fastemorgon 4. Serien: 5.0, 4.4, 4.2, 3.6.
  Av nyfikenhet mätte jag två timmar senare. 3.1, lägsta värde jag någonsin mätt!
  Har heller inte haft så mycket fokus och energi som idag vad jag kan när-minnas! (Tråkiga rutinuppgifter går som en dans…) I går tyckte jag att energinivån var hög, men idag tar nytt pris.

  Har fortfarande ingen fast plan på hur lång fastan ska bli. Efter att ha läst mer om ”Bone Broth” i Fungs artiklar (sökruta i högra hörnet fungerar bra) och hur viktigt detta är för längre fasta, har jag nu ersatt vatten mitt på dan med sådan buljong. Det blir kanske 50 kalorier extra om dan, vilket inte är någonting jämfört med Moselys 700-1000 per dag. Alltså räknat i ”omstartningstid” för autophagy eller ”cellrensning” efter stopp vid det yttre kalorintaget.
  Så ”vårstädningen” fortsätter! (Antalet kalorier i buljongen kanske t.o.m. blir mindre än om dom flitiga fagocyterna rensar upp en inflammerad tand eller någon abscess.)

  Anekdot: En man fastade ungefär ett helt år. Han var enormt överviktig när han startade, och blev under den långa fastan flera gånger tillfrågad om han inte var hungrig under sin långa svält. Han lär ha svarat ” -’svält’, så länge det finns så här mycket mat för att hålla mig igång svälter inte jag”, och klappade på sin fortfarande omfångsrika kropp.

 21. 21
  ing-marie säger

  Vet inte kan jag sluta med kolesteroltabletten till min sambo -vet att det är en dålig medicin Min sambo har fått en lättare stroke ,men inget syns på röntgen Vi var till Bada Hälsocenter ovanför Lysvik Han såg inget heller fast en del gifter här och där .Han sa att det är den största bluffen som finns med kolesterol tabletter

 22. 22
  Lars Henrik säger

  stenB Skrev:

  Av nyfikenhet mätte jag två timmar senare. 3.1, lägsta värde jag någonsin mätt!
  Har heller inte haft så mycket fokus och energi som idag vad jag kan när-minnas!

  För ett par månader sedan mätte man på VC upp 3.0 på mig. Just den raden i protokollet blev rödmarkerad på läkarens bildskärm. Det sågs som ytterst onormalt tydligen men jag upplevde inga svaghetstendenser alls.

  Det slog mig att man inom vården helt enkelt inte känner till vilka värden som bör betecknas som normala vid lågkolhydratkost t ex LCHF. Det ligger förståss en potentiell fara i detta.

  Även t ex snabbsänka (crp) sägs vara extra lågt vid LCHF-kost och fasta inför ett kolesterolprov bör enligt uppgift vara längre än 12 timmar för att inte uppvisa extra triglycerider i blodet från senaste måltiden. jag kan gott tänka mig att det finns fler mätvärden som ’normalt’ kommer att avvika.

 23. 23
  Gerd Elisabeth Grini säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Du etterlyser erfaringer med faste? Jeg faster nå 3. døgnet. Drikker vann med sitron og eplecidereddikk, kaffe m/kokos, svart te og oksehalebuljong + vitamintilskudd.

  Mitt HbA1c (langtidsblodsukker) målt hos legen er 5,6 med LCHF-kost

  I den siste tiden har jeg målt 6,1 og 6,2 på morgenen og det er det høyeste jeg har vært på flere år.
  Under denne tiden med faste har høyeste målte blodsukker vært 1. morgenen 5,6 og siden har den ligget på 4,4 – 4,2 – 3,9. I dag kl. 4.45 var den på 4,4 og 2 timer senere 5,1. Etter 1 times skitur hadde jeg 4,9. Føler meg svært pigg og husker plutselig ting som hadde vært borte fra hukommelsen. Jeg har vært plaget med øresus, den er borte!

  Årsaken til mitt forhøyde blodsukker i den siste tiden er uten tvil dårlig søvn pga skilsmisse.
  Under fastetiden har jeg sovnet momentalt om kvelden og våknet tidlig, men opplagt.

  Gruer meg litt til å starte opp med mat igjen, men har ikke planer om å trekke denne fasten lenger enn 4 dager. Er oppdatert på faste hos Jason Fung som jeg anbefaler på det sterkeste. Her har vi en spesialist som feier alle veganere og syre/base spesialister av veien.

  Denne bloggen din er også gull verd!

 24. 24

  Gerd Elisabeth Grini Skrev:

  Gruer meg litt til å starte opp med mat igjen, men har ikke planer om å trekke denne fasten lenger enn 4 dager. Er oppdatert på faste hos Jason Fung som jeg anbefaler på det sterkeste. Her har vi en spesialist som feier alle veganere og syre/base spesialister av veien.

  Jag har skrivit en serie blogginlägg om en extrem lågenergikost/svältkost som till stora delar kan appliceras på fasta. Du når en av artiklarna via länken under mitt namn.

  Med vänlig hälsning / Erik Edlund / MatFrisk Blogg

 25. 25
  Gerd Elisabeth Grini säger

  Gerd Elisabeth Grini Skrev:

  @ Annika Dahlqvist:
  Du etterlyser erfaringer med faste? Jeg faster nå 3. døgnet. Drikker vann med sitron og eplecidereddikk, kaffe m/kokos, svart te og oksehalebuljong + vitamintilskudd.

  Mitt HbA1c (langtidsblodsukker) målt hos legen er 5,6 med LCHF-kost

  I den siste tiden har jeg målt 6,1 og 6,2 på morgenen og det er det høyeste jeg har vært på flere år.
  Under denne tiden med faste har høyeste målte blodsukker vært 1. morgenen 5,6 og siden har den ligget på 4,4 – 4,2 – 3,9. I dag kl. 4.45 var den på 4,4 og 2 timer senere 5,1. Etter 1 times skitur hadde jeg 4,9. Føler meg svært pigg og husker plutselig ting som hadde vært borte fra hukommelsen. Jeg har vært plaget med øresus, den er borte!

  Årsaken til mitt forhøyde blodsukker i den siste tiden er uten tvil dårlig søvn pga skilsmisse.
  Under fastetiden har jeg sovnet momentalt om kvelden og våknet tidlig, men opplagt.

  Gruer meg litt til å starte opp med mat igjen, men har ikke planer om å trekke denne fasten lenger enn 4 dager. Er oppdatert på faste hos Jason Fung som jeg anbefaler på det sterkeste. Her har vi en spesialist som feier alle veganere og syre/base spesialister av veien.

  Denne bloggen din er også gull verd!

  Etter 4 dager med faste har det skjedd endringer i morgensukkeret, fettprosenten og søvnen.

  Jeg har en Tanita vekt som viser bla vann og fettinnhold i kroppen. Fettinnholdet sank fra 44 til 42 i løpet av 4 dager. Tidligere har jeg brukt opp mot 8 uker med hard trening for å oppnå det samme.

  Den 4. dagen av fasten var jeg litt kald på føttene, men etter at jeg brøt fasten kom varmen tilbake, men desverre også øresusen. Morgensukkeret er nå på 5,4, men synker raskt til 4,8 – 3,9 utover dagen. Jeg vil se om endringene forblir permanente før jeg går på nye 4 dager.

  Spennende om stoffskiftet har blitt forhøyet, hvordan måler jeg det tro?

  Jason Fung har gitt meg en ny retning som jeg skal følge opp.

  Det jeg ikke har funnet svar på er om morgensukkeret alltid vil være litt høyere normalt?
  Etter det jeg leser starter en prosess der kortisol blir forhøyet når vi våkner. Vil ikke dette gi automatisk forhøyet blodsukker?

 26. 26

  Hej! Jag har för mig att ett lågt blodsocker kan vara ett förstadie till insulinresistens? Jag har ett lågt blodsocker till och från, senaste mätningen låg på 3.3 blodsocker och 4.6 i ketoner. Jag ligger oftast runt 4.0 men inte onormalt att jag ligger som ovan. Är det något jag ska vara orolig över? Äter inget som kan trigga insulin direkt, inget smör bara ghee, inget sötningsmedel, inga grönsaker för tillfället.. Bara ren mat. Kan det ha något med saltsyrebrist att göra? Har nyss börjat med tillskott då jag mår illa långt efter måltider. Tacksam för svar och för en bra blogg!

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  26 Julia
  Ja i början av insulinresistensutvecklingen är det vanligt med svängande blodsocker, alltså attacker av hypoglykemier.
  Du skulle nog kunna söka läkare för att kolla tex HbA1c, insulin och C-peptid.
  Det finns en sjukdom som går med höga insulinnivåer: insulinproducerande tumör i bukspottkörteln. Den som är drabbad av det brukar gå upp i vikt eftersom insulin är ett fettinlagrande hormon.

 28. 28

  Okej, tack för svar. Tycker dock det ligger konstant lågt och inte svänger. Kollar rätt ofta och det går aldrig över 4.5. Mår heller inte dåligt eller märker av att jag har lågt. Tvärt om så här jag hög energi. Går upp i vikt gör jag inte. Är normalviktig och har svårt att tappa de sista kilona men det är ju rätt vanligt. Har högt kolesterol 10 i totalt och 8.7 i ldl om det kan ha nåt samband. Har också varit histamin intolerant ett bra tag men det börjar ge med sig efter jag börjat med keto-carnivore.. jaja mycket info.

 29. 29
  Annika Dahlqvist säger

  28 Julia
  Om du har ett lågt blodsocker och mår bra är det inget att oroa sig för. Om du äter ketogent så använder du ketoner som energikälla.
  Högt LDL är en prognostiskt positiv faktor.

 30. 30

  Tack snälla du för att du orkar svara! Då vet jag 🙂

 31. 31
  olle holmqvist säger

  OT ?
  https://www.vaxchoicevt.com/science/historical-disease-death-rates/

  samma data för Sverige. Obs att de stora barnadödarna praktiskt taget försvunnit – innan – vaccinet.
  Intressant är scharlakansfeber – Streptokocker, som börja minska faktiskt före 1900, och nästan försvann precis som de andra. Men – utan vaccin ! Kan det sägas tydligare att allt annat = trångboddhet, rent dricksvatten, fungerande latrinhämtning, allsidigare mat, cykel till logdanser och tåg till storstan, (som bröt upp inavelsisolaten/kusinäktenskapen), att det tillsammans slår ut effekt av vaccinering ?

 32. 32
  olle holmqvist säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa