Orsaker till diabetes

På Sveriges radio. Som orsak till diabetesutveckling anges fett och socker.
Jag vill att man i stället ska ange socker och stärkelse i överskott som orsak till diabetesutveckling.
Hur ska vi få till det?

Här fick jag en länk till studieupplägget av Johan Bergendorff.
Nu har jag mailat till Clas-Göran Östenson om dietrekommendationerna i studien.

 

Comments

 1. 1
  foie gras säger

  enda sättet att maila redaktionen i fråga.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ foie gras:
  Du har rätt. Jag ska göra det.

 3. 3

  Jaha, då är det bara proteiner man ska äta? 🙂

 4. 4
  Jsn Lindblom säger

  Vem har sagt att man bara ska äta proteiner?

 5. 5
  I like Neil Young säger

  Det är bara ett sätt att svamla ihop sammanhangen , vadå fett och socker? i kombination kanske..

 6. 6

  Dropparna urholkar förhoppningsvis stenen. Undrar om den här oförmågan att läsa in sig på ämnen beror på journalistkrisen dvs att nästan alla just nu får sparken och de stackare som är kvar inte hinner göra ett enda jobb ordentligt. Jag mailade häromdagen till Expressen där det var en artikel om kosttillskott. Det fördömdes generellt och hade bara källor som stämde in i den kören. Grundkursen på Journalisthögskolan säger att man ska ta in flera röster i en artikel gärna de som säger motsatsen till varandra och låta alla få motivera sina påståenden så läsaren själv kan bilda sig en uppfattning.. Dessutom var det magstarkt att slå ihop alla kosttillskott i en enda klump och ensidigt fördöma alla. Jag har inte fått något svar från journalisten som skrev den undermåliga artikeln. Men ändå måste vi fortsätta att rätta felaktiga påståenden. Tar ju inte så många minuter att skicka ett mail om saken.

 7. 7

  Man känner sig som Don Quijote. Han som tappert slogs mot väderkvarnar. Och det lönar sig inte att bli arg, det tar för mycket energi. Jag instämmer med Marianne (5), men tar det på latin:
  ”Gutta cavat lapidem. Non vi sed saepe cadendo” (dvs. Droppen urholkar stenen. Inte genom sin kraft, utan genom att ofta falla). Vi får hoppas på det.

 8. 8
  Karin20 säger

  https://www.swepad.info
  En test, jämförelse mellan paleo och vanlig diabeteskost

 9. 9
  Margareta Lundström säger

  @ Marianne:
  Dr Barbara Starfield, professor i hälsovetenskap, skriver i en rapport
  i Journal of the American Medical Association; år 2000.

  I USA inträffar varje år 106 000 dödsfall p.g.a. godkända läkemedel utskrivna av läkare.
  Totalt uppgår sjukvårds relaterade dödsfall i USA varje år till 225 000 personer.
  https://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=192908

  Professor Starfields rapport gjorde inget bestående avtryck varken i politik eller i det allmänna medvetandet. Många nya osäkra preparat har lanserats sedan rapporten publicerades.

  Det som vi tror är noggrant kontrollerade läkemedel och vetenskapliga grundade riktlinjer för vård och behandling tar livet 26 000 personer varje år i Sverige.

  Man kan göra jämförelsen med följande. American Association of Poison Control Centers, rapporterar i Clinical Toxicology ”att inget dödsfall under 2013 orsakats av mineraler, vitaminer, aminosyror, örtmediciner eller homeopatiska produkter.” Då handlar det inte om några marginalprodukter.

 10. 10
  Docent Göran säger

  @ Margareta Lundström:

  Intressanta siffror med tanke på ’trollet’ som nyss dök upp på parallelltråden om LCHF-magasinet och kolloidalt silver. Trollet har kanske har någon referens till något dödsfall pga kolloidalt silver även om jag tvivlar på detta.

  Om man söker på nätet finns det dock en ’lustig’ bild på en 95-årig (?) indisk man i vita kortbyxor som klunkat kolloidalt silver hela sitt liv och blivit blåfärgad. Pigg verkar han dock vara.

 11. 11

  @ Margareta Lundström:
  Undersökningar i Sverige visar också på samma sak. Var ett radioprogram i Konflikt (tror jag) om att en stor andel av patienter på akuten kommer dit pga biverkningar. De har trillat ihop på stan förvirrade av starka blodtrycksmediciner. Blivit apatiska av psykofarmaka och så vidare. Det är en katastrof med alla mediciner som mest verkar tjäna läkemedelsbolagens kassaflöde. Har läst boken som nyss kom på svenska av Goetsche (osäker stavning) där han drar ner byxorna på hela industrin. Men människor verkar bli mer och mer misstänksamma till medicin och de stackare som snällt äter vad som skrivs ut hamnar ofta i en cirkus av biverkningar, som ger ytterligare utskrivning av recept. Det krävs tydligen en kollaps av hela samhällsekonomin för att detta ska få ett slut och man kan börja om från början igen. Jag har jobbat rätt länge inom psykiatrin och min uppfattning är att de människor som undvek eller vägrade ta medicin hade bäst prognos.

 12. 12
  Docent Göran säger

  Marianne Skrev:

  Jag har jobbat rätt länge inom psykiatrin och min uppfattning är att de människor som undvek eller vägrade ta medicin hade bäst prognos.

  Detta är precis vad man kan läsa i den oerhört avslöjande boken ”Pillerparadoxen” om medicinernas verkan inom psykiatrin skriven av vetenskapsjournalisten Robert Whitaker. Du kanske redan har läst den boken?

 13. 13

  @ Docent Göran:
  Nej. Men tack för tipset.

 14. 14
  Dennis säger

  Någon som har tips på ett bra Omega3 ?

 15. 15

  Dennis Skrev:

  Någon som har tips på ett bra Omega3 ?

  Sardiner, Makril, viltfångad lax…

 16. 16
  Bokmal säger

  @ Marianne:

  Mediciner – diabetes-2 m.m.

  Jag noterade att docent Göran rekommenderade Pillerparadoxen av Robert Whitaker. Här kommer en patientberättelse från hans hemsida http://www.madinamerica.com
  samt ytterligare boktips (tyvärr på engelska).
  https://www.madinamerica.com/2016/03/my-shock-survivor-story/

  https://www.adlibris.com/se/bok/psychiatry-under-the-influence-9781137506924
  https://www.adlibris.com/se/bok/mad-in-america-9780465020140
  https://www.adlibris.com/se/bok/psychiatric-drug-withdrawal-9780826108432

  Diabetes-2 kan orsakas/utlösas av viss psykofarmaka t.ex. psykosmediciner som Risperdal och Zyprexa.

 17. 17

  Bokmal Skrev:

  Diabetes-2 kan orsakas/utlösas av viss psykofarmaka t.ex. psykosmediciner som Risperdal och Zyprexa.

  Och i bland av våra kära statiner!

 18. 18
  Bokmal säger

  @ Erling:

  Tack för det.

 19. 19

  Ja, detta är en skandal av stora mått. Antingen kommer det att leda till rättarting och förändring eller människans sakta undergång. Låt oss kämpa. Men smart så vi inte skrämmer bort någon.

 20. 20
  Docent Göran säger

  @ Bokmal:

  ”Mad in America” är verkligen en formidabel genomgång av synen på psykisk sjukdom och sätter framför allt in frågan i ett historiskt och socialt sammanhang. En av de bästa böcker jag läst om psykisk ohälsa.

  På bokmässan för två år sedan frågade jag hjärnforskaren Professor Martin Ingvar (som är öppen för LCHF om jag förstått saken rätt) och även Svenska Psykologiförbundet om hur man såg på Robert Whitaker, och det är faktiskt skrämmande hur ointresserade man från båda håll var av av det jag själv betraktar som vetenskap.

  Men det är ju klart att det är ju de som VET och deras dogmer kommer ingen utifrån och ruckar på.

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 Marianne:
  Vad menar du är osmart så att vi skrämmer bort folk?

 22. 22

  @ I like Neil Young:
  ”Fett och socker”, ja definitivt i kombination . Men eftersom det i kroppen är högt blodsocker som skadar måste nödvändigtvis även stärkelse ingå, som Annika menar. Att sockret dessutom innehåller leverskadande fruktos gör det extra farligt. Fettet tillsammans med högt glukos gör att näringstaket innan levern måste göra om överskottsglukos till fett för inlagring minskar. Metoden fett + socker är standardkost för att snabbt göra råttor till diabetiker-2. Dessvärre marknadsförs denna kost som ”högfettsdiet” utan någon som helst deklaration att över 20% socker ”ingår”.
  (Två sorters HFCS som har högre fruktoshalt än rent socker. Firman som tillverkar säger helt sonika att ”utan sockret äter råttorna inte vår högfettsdiet”.
  En mycket tråkig följd av detta är att 1000-tals forskare och läsare av otaliga studieresultat härigenom fått (helt felaktiga) indirekta ”praktiska bevis” för att diabetes-2 orskas av fett!

  Att stärkelse eller en kolhydratrik kost som dagens standardkost är skadlig bör framgå t.ex. av att medel-eftermaten blodsocker hos ickediabetiker efter frukost hamnade i intervallet 5.5 – 9 mmol/l. Medeltal 7.3. På en lågkolhydratskost blir det knappt någon höjning och på kosten innan den nu mer och mer skamfilade tallriksmodellen hittades på lär höjningarna betydligt mindre, gissningsvis hälften av vad ”normalkosten” ger i dag.
  Eftersom både cigarettrökning och högt blodsocker är skadligt blir alltså varken 1-3 cigaretter om dan eller 1-3 socker- och stärkelsedominerade måltider om dan nyttiga. Tvärtom, bägge blir en gradvis urholkning av de olikt begränsade hälsokapital vi var och en föddes med.
  När sedan ofta ”nödvändiga” mellanmål i form av t.ex. nyckelhålsmärkt konstgjord sockerstinn yogurt läggs till ekvationen kan skadorna lätt bli motsvarande fem ”cigaretter” om dan, ofta till barn och ungdomar.
  Alltså ”fett och högt blodsocker” istället för ”fett och socker” i kombination är farligt.
  Separat intaget är endast socker eller annat blodsockerhöjande plus fruktos farligt vilket framkommit i en rad välpublicerade studiesammanställningar de senaste åren.

 23. 23

  @ Annika Dahlqvist:
  Det jag menar är att bemöta stolligheter med saklighet och lugn. Inte aggressivt eller nedvärderande.

 24. 24

  Dennis 14 Skrev:

  Någon som har tips på ett bra Omega3 ?

  Om du menar kosttillskott med Omega 3 så tror jag ”MorEpa” hör till de bästa men ganska dyrt. Man kan ju ta en ”kur” då och då. Finns bl.a. på apote.se (fraktfritt).

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa