Sötsuget blir värre med sötningsmedel

Professor Göran Petersson på Chalmers skriver i Aftonbladet.
Den söta smaken driver sötsuget så att sockerintaget riskerar att öka i stället för att minska.

Andra risker med sötningsmedel är att medlen i sig kan ha toxiska effekter i kroppen.
Detta innebär att den söta smaken i sig bör undvikas. Söt smak ger söta vanor, och ovanor kan man träna bort.

 

Comments

 1. 1

  En utmärkt välbalanserad och formulerad artikel av Göran Petersson!
  Citatet nedan borde bli en tankeställare för många !

  ”Internationell jämförande forskning med socker talar starkt för att det i själva verket är sötman som är huvudproblemet med ledande sötningsmedel. Sötsuget hålls effektivt uppe och driver på det totala sockerintaget. Sötman påverkar även hormonellt och neurologiskt. Resultatet blir att sötningsmedel typiskt ökar fetma mer än motsvarande socker och ofta även risken för diabetes.”

  Och för de som bestämmer, Osborne m.fl.:
  ”Sötmans betydelse behöver nu lyftas fram genom att mängden sötningsmedel deklareras och översätts till motsvarande sockermängd eller antal sockerbitar.”

  Tänk om det fanns så starka bollar i Sveriges regering att dom vågade kopiera Osbornes manöver, med tillägget om sötningsmedel!

  Men här skickar man istället sådan förslag rakt i grav, alltså på remiss till SLV!
  Som man gjorde med transfettsbelutet som SLV fortfarnde ”sitter på” trots att man vet hur farligt det är för kärlsjukdomar.

 2. 2
  Hanveden säger

  Numera Sr Professor Göran Petersson har givit ut massor av skrifter här är länkar till det han har givit ut:

  https://www.chalmers.se/chem/SV/amnesomraden/kemisk-miljovetenskap/personal/goran-petersson

  Bland annat den senaste… ”Bättre kost för äldre” :

  https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/231496/local_231496.pdf

  mLCHFh (är tillbaka i Sverige och laptop…)

 3. 3

  Jag kollade den lilla TV-filmen med en dietist, som man kunde klicka på i artiklen av Göran Petersson. Så när som att hon visade tre produkter som sockerfällor. Vaniljyoghurt, bröd och flingor, så gjorde hon en blek insats. Hon svarade egentligen inte på en enda väsentlig fråga. Urdåligt!
  Bevare oss för den sortens dietister.

 4. 4

  ”Söt smak ger söta vanor, och ovanor kan man träna bort.”

  Sant.

 5. 5
  Majsan säger

  Han ger bra synpunkter.

 6. 6

  Jacob Gudiol tycker däremot att Göran Peterssons skrivelse är trams och avfärdar honom som en pajas som fabulerar fritt utan hänvisning till någon forskning. Vet inte vad Jacob Gudiol är ute efter eftersom han sällan kommer till sak. Blir dock lite trött på honom.

  https://tranastyrka.se/aftonbladet-om-lightlask/

 7. 7
  Docent Göran säger

  Ulf Skrev:

  Blir dock lite trött på honom.

  Jag har faktiskt alltid funderat på Gudiiols ’agenda’.

  Det var nu länge sedan jag läste något av honom men vad jag kommer ihåg var han alltid en ’aggressiv besserwisser’ som försvarade etablissemangets mest grundläggande nonsens och framför allt vad gäller ’kaloriräkning’. Hans typ av argumentering påminner mig om vad etablissemanget höll på med under medeltiden när de försvarade sina dogmer.

  ”En kalori är alltid en kalori!”

  Vilken intellektuell ’skolastisk’ ’briljans’!

 8. 8

  Det finns en hel tråd om Gudiols teorier på kostdoktorns forum. I det här inlägget citeras en dietist, som tackar honom. https://forum.kostdoktorn.se/topic/5714-gudiols-teorier/?p=106729

  Så JG försvarar Big-food, och de som inte gör det är tomtar, pajasar eller dylikt
  samtidigt som JG kör på med sina snurriga teorier. Om att Insulin inget har att göra med fetma osv, osv..

  Harvard professorn David Ludwig har många bra videos om den moderna kostvetenskapen:

  Tex.: https://www.youtube.com/watch?v=8S2ENOvAOak och 2.50 in i videon börjar intervjun med David Ludwig.: https://www.youtube.com/watch?v=8S2ENOvAOak Men även är hans bok bra

  En till video som är bra..https://www.youtube.com/watch?v=ZFHtNe0jEg4

  Bra att titta på när man tagit del av JGs onyanserade hyllningar till den kost som skapat fetma och typ 2 diabetes explosionen.

  Trist att JG propagerar för den skitmat som industrin säljer, samtidigt som han säger sig vara emot skitmat. Han är inte trovärdig.

 9. 9
  Bert Nilsson säger

  En förenklad orsakskedja skulle kunna vara: söt smak frisätter insulin som sänker blodsockret och skapar hunger och sockersug. För friska vill säga. För oss med d2 borde stimulering av insulinproduktionen fungera som vissa mediciner gör och sänka blodsockret till lämpligare nivåer! Eller?

 10. 10

  Bert Nilsson Skrev:

  En förenklad orsakskedja skulle kunna vara: söt smak frisätter insulin som sänker blodsockret och skapar hunger och sockersug.

  Så är det nog – som jag själv har upplevt och upplever det.

  Fördelningen i min kost är numera ca 20 % kolhydrater, ca 30 % proteiner och ca 50 % fett. Det gör att jag har en jämn normal blodsockernivå dygnet runt. Kroppen tillverkar själv den glukos = blodsocker som den behöver av proteiner och fett. Det finns inget hokus pokus i detta.

  När jag tills för ca sex år sedan åt Livsmedelsverkets = Livsfarliga Verkets rekommenderade kost med ca ca 60 % av socker och kolhydrater – så hade jag ett ständigt driv efter mera av sådan mat minst var tredje timme = då var blodsockernivån långt under normalen. Nu kan jag vara utan mat under 5-6 timmar utan att känna något driv efter mat.

  Mer om detta på min URL-länk.

 11. 11
  Lars M säger

  Jag tror olika människor reagerar olika på sötningsmedel. Jag får inget sötsug av det. Dricker ibland, någon eller några gånger i veckan, lightläsk utan problem eller cravings efter annat sött. Brukar i och för sig dricka Sprite Zero som smakar aningen surt snarare än sött, men den är sötad med aspartam.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa