Psykiatriklinik går in för vegetarisk kost

Enligt Stockholm Fria.
Vilken forskning visar att vegetarisk kost är bättre för patienternas hälsa?
Nu gäller det dock inte vegankost, utan patienterna får både mejerier, fisk och ägg, så de får troligen ingen näringsbrist. Men vad är hälsonyttan med att inte äta kött?

 

Comments

 1. 1

  Jag blev så skakad av denna artikel att jag saknar ord. Återkommer när jag återfått skrivförmågan.
  Men jag litar på inlägg från de kloka människor som brukar skriva här.

 2. 2
  Lars Johansson säger

  Det är inte kött som ingår i LCHF-dieten som har tagits bort för ni säger er äta kött på gräsbete. Det som har tagits bort lär vara vanligt kött som har fått kraftfoder. Många blir gissningsvis glada även inom low carb-rörelsen att det felaktiga köttet som påstås inte ingå i LCHF-dieten har tagits bort.

 3. 3
  Docent Göran säger

  Det är uppenbart att det nu alltmer blir frågan om VI (LCHF) och DOM (Vego).

  Min magkänsla säger mig att ”etablissemanget” smyger med all sin infernaliska kraft bakom ”dom”. ”Dom” fungerar då som etablissemangets subtila ’stormtrupper’.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Lars Johansson:
  Menar du att psykiatri-patienterna kommer att få njuta av gräsbeteskött? Det stod inget om det i artikeln.

 5. 5
  Dennis säger

  Garanterad viktökning.

 6. 6
  Lars Johansson säger

  Nej de får inget gräsbeteskött för det finns ju inte i den volymen. Men de får ju grönsaker. Det ingår ju inte industrikött i LCHF men grönsaker ovan jord ingår i LCHF. Det är ett steg från icke-LCHF till vad som ingår i LCHF och om ni inte tycker så då äter ni något annat.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Lars Johansson:
  Du skriver att psyk-patienterna får mera grönsaker. Dessa innehåller ju inte mycket näring, vare sig för byggnad eller energi för kroppen. Det ger risk för näringsbrist.
  Dessutom innehåller många grönsaker rester av bekämpningsmedel.
  Hur kan man veta att bytet är positivt för hälsan?

 8. 8

  För mig låter det som ett bättre alternativ än den sjukhusmat jag har träffat på. Huvudalternativet är lakto-ovo-vego och tydligen fisk men de som vill ha kött får det, står det i artikeln.
  Att sluta äta kött men hänvisning till klimatet är trams. Det rika folket bak klimatalarmismen är samma folk som är bakom Big Pharma, Big Food, militärindustrin och den som vill att FN m fl ska bli en världsregering som kan beskatta oss.

 9. 9
  Lars Johansson säger

  Varje gång någon LCHF-ätare ska ”vinna” en diskussion så kommer den där filmen med Allan Savory. Det tycker jag bara är en film man visar och i verkligheten vill man ha vilket kött som helst inom LCHF, t o m hellre än produkter som faktiskt ingår i LCHF. Näring är ju inte i köttet på något specifikt sätt utan näring är ju vad man får ut som energi, socker.

 10. 10
  ing-marie säger

  Se filmen Human Diet bra film Våra magar är inte gjorda för enbart för vegetariskt enligt historien

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Lars Johansson:
  Vi vill ha gräsbeteskött, inte kraftfoderuppfött kött. Näring i form av proteiner finns i kött, och det bör vi äta i lämplig mängd, inte i överskott. Socker, i form av fruktos, bör vi inte äta, det är skadligt. Glukos behöver vi inte äta, vi kan tillverka det själva i glukoneogenes. Men det är inte farligt om vi äter en liten mängd glukos i form av stärkelse. Huvudsaken att vi inte höjer blodsockret, för då stiger även insulinet, och det är skadligt.

 12. 12
  Bokmal säger

  I morse hade Sveriges Radio en intervju med representant från Livsmedelsverket.
  Det handlade om gifter i konventionellt odlad frukt och grönsaker.

  ”Förbjudna bekämpningsmedel i mat i svenska butiker

  De förbjudna bekämpningsmedlen finns framförallt i livsmedel som odlats utanför EU. Men vår granskning visar att även grönsaker och frukter, som odlats i EU-länder innehåller rester av förbjudna ämnen. Även av sådana som misstänks vara hormonstörande. Rester av förbjudna bekämpningsmedel har hittats i apelsiner från Spanien, olivolja från Grekland, äpplen från Belgien, vindruvor från Grekland och gurka från Holland.”

  Läs resten och lyssa på
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6394766

 13. 13

  Det alla borde ha rätt till är en GIFTFRI KOST – oavsett vad man väljer att äta och om man lever med sjukdom eller ej.

  Det är ju rena löjan att ta bort något som helst ur kosten ..om den ändå inte är fri från gifter!

  Jag blir galen på detta evinnerliga ’ältande’ beträffande LCHF eller vegan -kost! Det är ju frivilligt att välja den kost man tycker man mår bra av. Den som väljer en kost där man måste hålla koll på om man får tillräckligt med näring får ju göra det (..och kanske skylla sig själv i slutänden). Och den som väljer en kost där man har möjlighet att slippa ta insulin och/eller andra mediciner måste ju få göra detta – utan ständiga påhopp!

  Det är ju inte klokt som det blivit – det lilla landet i norr som följer ’landet storebror’ hack i häl när det gäller snart sagt allt ..en mardröm i (halv..?) vaket tillstånd!!

  Jag såg att man ska protestera emot TTIP i Malmö den 29e – och slipper vi inte det gisslet kommer snaran snart att dras åt ännu mer!!!

  Det är min övertygelse att för att hålla sig frisk, vare sig det gäller psyket eller kroppen, är en hälsosam GIFTFRI KOST det enda rätta!!

 14. 14

  Det är många som upplevt sig må bättre av vegetarisk kost, speciellt bland reumatiker. Deras upplevelse smäller väl lika högt som er? Det enda som är allmänt uppfattat som bevisat är väl att LCHF funkar som bantningsmetod..

 15. 15

  Men kära viola! Som du säger! LCHF fungerar väldigt väl för många krämpor som av Skolmedicinen kallas för kroniska! Sen är det här med viktreducering enbart en Bonuseffekt 🙂 🙂
  Sen å andra sidan är en vegetarisk kost bra för reumatiker och det har nog varit känt i ett 80-tal år nu, så där har du mycket rätt! Det var väl bara det att när den kosten introducerades på vissa hälsohem förr i tiden så innehöll den vegetariska kosten mer nyttigheter än vad den gör nu! Se till att då inhandla rätt vegetarisk(Ekologisk) kost så blir det nog bra!!

 16. 16
  malamatina säger

  @ viola:
  Jag gick över till LCHF för 8 ½ år sedan för att jag fått tipset att många med migrän blivit dramatiskt mycket bättre av att minimera kolhydraterna. Det stämde för mig också. Jag fick gradvis färre och färre anfall och är nu migränfri sedan länge. Att jag tappade rätt många onödiga kilon blev en glad bonus.

  LCHF är inte i första hand en bantningsmetod! Det är en metod för att må bättre och återfå hälsan, vilket många tiotusentals människor med mig har upplevt. Varför inte prova?

 17. 17

  malamatina Skrev:

  @ viola:

  LCHF är inte i första hand en bantningsmetod! Det är en metod för att må bättre och återfå hälsan, vilket många tiotusentals människor med mig har upplevt. Varför inte prova?

  Zonen Skrev:

  Men kära viola! Som du säger! LCHF fungerar väldigt väl för många krämpor som av Skolmedicinen kallas för kroniska! Sen är det här med viktreducering enbart en Bonuseffekt
  Sen å andra sidan är en vegetarisk kost bra för reumatiker och det har nog varit känt i ett 80-tal år nu, så där har du mycket rätt! Det var väl bara det att när den kosten introducerades på vissa hälsohem förr i tiden så innehöll den vegetariska kosten mer nyttigheter än vad den gör nu! Se till att då inhandla rätt vegetarisk(Ekologisk) kost så blir det nog bra!!

  Jag kan inte prova LCHF malamatina eftersom jag inte klarar av större mängder fett än vad jag äter nu.

  Vegetariskt har jag ätit i perioder Zonen men nu har jag så stora problem att jag inte vet hur jag ska äta en vegetarisk och samtidigt skonsam kost för min mage. Man får äta det som funkar och strunta i alla teorier. Vi har olika kroppar och alla funkar inte efter samma mall.

  Men vad jag var ute efter här är att de som äter vegetariskt och mår bra av det – deras upplevelse är väl lika mycket ett bevis för den dietens förträfflighet som era upplevelser är det för er kosts förträfflighet. Sen finns det ju faktiskt de som mått dåligt av LCHF också.

 18. 18

  Äter du vegetarisk kost så innebär det att du inte äter förpackad skräpmat, vilket är bra för din kropp.
  Med andra ord, det är inte grönsakerna som är bra.

 19. 19

  jala Skrev:

  Äter du vegetarisk kost så innebär det att du inte äter förpackad skräpmat, vilket är bra för din kropp.
  Med andra ord, det är inte grönsakerna som är bra.

  Så snackar fundamentalister – motsatsen till att äta grönsaker gör man då att äta skräpmat och naturligtvis har alla som blivit vegetarianer tidigare ätit skräpmat.- alltså kan jag tryggt luta mig mot min idé som den enda rätta… Om inte grönsakerna vore bra skulle jag inte må så bra – eller hur??
  Och jag skulle gissa att många som prövar att bli vegetarianer av hälsoskäl redan tidigare varit ganska kostmedvetna. Låter mycket rimligare att anta…

 20. 20

  Din tolkning av vad jag skrev saknar all logik.

 21. 21
  Docent Göran säger

  Vad jag gillar på den här bloggen, till skillnad mot många andra, är att debatten oftast är saklig och utan personliga angrepp och där speciellt Annika har en ’ängels’ tålamod med besökare som är starkt kritiska till LCHF. Jag tycker själv inte heller att det finns någon anledning att betvivla att de veganer eller vegetarianer som hävdar att de mår bra på sin kost verkligen gör det även om hälsostatistiken och vetenskapen tycks indikera motsatsen.

  Och det går faktiskt att framföra sakliga argument utan de personliga ifrågasättanden som vi nu sett exempel på.

  Jag tycker istället vi borde kunna ena oss i motståndet mot den pågående förgiftningen av all mat som sker med den amerikanska jordbruksindustrin i spetsen och här håller jag verkligen med Mayne.

  Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

  Det är ju inte klokt som det blivit – det lilla landet i norr som följer ‘landet storebror’ hack i häl när det gäller snart sagt allt ..en mardröm i (halv..?) vaket tillstånd!!

 22. 22
  malamatina säger

  @ viola:
  ”Jag kan inte prova LCHF malamatina eftersom jag inte klarar av större mängder fett än vad jag äter nu.”

  Ja, det där är en vanlig kommentar, som man får, när man dristar sig till att prata om LCHF. Vad svarar man? Så grundmurad är fettskräcken numera. Inte hade folk den inställningen till fett för bara ett par generationer sedan. Min morfar, född 1890, åt med välbehag fettranden på fläskkotletten, minns jag väl. Numera får man leta efter fläskkotletter med fettranden kvar.

 23. 23

  Inledningsvis kan säkert en vegetarisk diet ge bra resultat, när de tar bort processad snabbmat och dylikt, men i längden kan de får problem med näringsinnehållet. Forskningen bakom den vegetariska kosten är ofta väldigt bristfällig vilket Nina Teicholz visar här.:

  https://thebigfatsurprise.com/critique-dean-ornish-op-ed/

  Men överkänslighetsreaktioner mot gluten, mjölkproteiner, eller dylikt kan skada tarmslemhinnan och därigenom orsaka näringsbrister. Så en blandning mellan LCHF och stenålderskost hjälper en del genom att ta bort nya inslag i kosten. Alltså sådant människor inte ätit i hundratusentals år.

 24. 24
  Anne Öhrn säger

  @ Viola
  Anna Sparring har bra förslag hur man kan öka sin fettmängd utan mejerier.
  https://4health.se/43-oka-fettinnehallet-men-ta-dig-ur-mejeritrasket-sa-har-gor-du

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa