Litsfeldts svar till SLV:s nutritionister

Aftonbladet.se.

 

Comments

 1. 1
  Hanveden säger

  Så här har det varit på SLV!

  ”Konstgjort margarin nyttigare än naturligt mättat fett?

  Några kostexperter fick våren 2008 sparken från medverkan i Socialstyrelsens expertgrupp för utredning av kostråd till diabetiker.

  Bland dem var Bengt Vessby, som sedan mitten av 90-talet varit adjungerad professor, betald av margarinindustrin. Han var också betald av Danisco Sugar.

  Bengt Vessby satt med i Livsmedelsverkets expertgrupp för kost- och hälsofrågor 1989-2005, i egenskap av fettexpert. Medan margarinindustrin betalade hans lön medverkade han till Livsmedelsverkets kostråd att äta mindre naturligt mättat fett. Och att istället äta mer fleromättat fett. Som finns i margarin.”

  Kostexperternas inflytande har tyvärr inte reviderats…

  Läs vad som kostdoktorn skrivit om bla köpeprofessor:

  https://www.kostdoktorn.se/att-kopa-en-professor

  mLCHF B-) .

 2. 2

  I Facebookgruppen Vi som vill avveckla Livsmedelsverket var det igår en medlem som anmält Livsmedelsverket till JO för att experterna som är knutna till SLV är jäviga.
  Läs, njut och dela!

 3. 3
  Melker säger

  Nu tyckte jag Litsfeldt var väldigt snäll.
  Fanns en del mer tacksamma upplägg i SLVs svar han kunnat ”smasha in”.

 4. 4

  Inget snällt i kommentaren jag postade i AB.

  ”Våra metabola sjukdomar, alltså dom som drivs av onaturligt höga blodsocker- och insulinnivåer och syns som en bulle på magen eller s.k. ”widowmaker” är i grunden KOSTSJUKDOMAR. Pådrivna av en blodsockerhöjande kost som livsmedelsverket vägrar sluta rekommendera.”

  Välförtjänt JO-anmälan av jäviga experter, en bra nyhet !

 5. 5

  @ Misan:
  Tack för den passningen. Här kopia av Gunnar Carlestams JO-anmälan.

  Gunnar Carlestam
  1 tim ·
  Namn: carlestam, gunnar
  Med den verkan det hava kan har jag anmält Livsmedelsverket /SLV/ till Justitieombudsmannen /JO/. Diarie nr 1758-2016.
  Anmälan är också skickad till ett antal medier. Bilagorna med detaljer angående jävsförhållandena på SLV är inte med här men har gått ut till JO och media.
  Adress:
  C/O:
  Gatuadress: roslagsgatan 14
  Postnr: 11355
  Postort: stockholm
  Epost: gunnar.gcab@gmail.com
  Härmed anmäler jag Livsmedelsverket /SLV/ till Justitieombudsmannen /JO/ med anledning av att det finns starka skäl att misstänka att många experter som är knutna till SLV är jäviga, dvs att de har direkta eller indirekta bindningar till livsmedelsföretag, läkemedelsföretag, lobbyorganisationer och internationella dietistorganisationer.
  Detta förhållande har med största sannolikhet fått till följd att SLV inte klarar att neutralt och vetenskapligt ge svenska folket de kostråd det förtjänar och har rätt att få enligt lag. Enligt Folkhälsomyndigheten blir svenskarna fetare och fetare. Enligt WHO kommer en fjärdedel av alla svenskar att lida av fetma år 2030.
  Allt färre svenskar verkar idag ha förtroende för SLVs kostråd som i allt högre grad synes öka riskerna för övervikt och säkert ohälsa i allmänhet.
  Det som gällde för 30-40 år sedan har den moderna och oberoende forskningen sprungit förbi för länge sedan.
  Några exempel på SLVs ofta helt obegripliga råd:
  SLV säger – lightprodukter är bra!
  Oberoende forskare säger – lightprodukter är en konstruktion som tillkommit för att kunna dra ner fetthalten och i stället addera en rad andra ohälsosamma ingredienser. Eftersom man inte blir fet av fett blir resultatet att man blir fet av lightprodukter som ofta innehåller den största boven i dramat, dvs socker i olika former.
  SLV säger – margarin är nyttigt och bra!
  Oberoende forskare säger – margarin är en skräpprodukt som bl.a. innehåller transfett
  vilket är förbjudet i Danmark men av någon anledning inte i Sverige.
  SLV säger – nyckelhålsmärkning är bra!
  Oberoende forskare säger – nyckelhålsmärkning leder konsumenten till fettsnåla produkter som i stället för fett innehåller socker i olika former och andra tveksamma tillsatser.
  SLV säger – träna dig smal!
  Oberoende forskare säger – fysisk aktivitet är nödvändig för olika kroppsfunktioner men, du kan knappast träna dig smal om du inte är elitidrottare. Det beror till 80-90% på den mat du äter om du vill må bra och gå ner i vikt. Att gå ner i vikt går riktigt bra om du tar bort de snabba kolhydraterna. Vi talar om socker, potatis, vitt ris, vit pasta, vitt mjöl, vitt bröd, bananer, godis och läsk bl.a. och byter ut dem mot animaliska fetter eller näringsrika långsamma kolhydrater.
  SLV säger – basen för all viktminskning är att få i sig färre kalorier än vad man gör av med!
  Oberoende forskare säger – detta stämmer inte alls eftersom man vet att kalorierna från de snabba kolhydraterna triggar insulinproduktionen och fettinlagringen.
  På SLVs hemsida framgår det att man är mycket angelägen om att understryka att alla expert-medarbetare är noga kontrollerade och måste avge jävsdeklarationer.
  Speciellt gäller deklarationskravet medlemmar i expertgruppen för nutrition och folkhälsa men inte ledningsgruppen och övriga anställda.
  Av de jävsdeklarationer jag och andra fått av SLV framgår det att de flesta personerna synes klart jäviga, d.v.s. har kontakter inom industrin eller lobbyorganisationer, eller internationella dietistorganisationer som i sin tur får stora ekonomiska bidrag från livsmedelsindustrin. Mer information om de enskilda experternas jävsförhållanden finns i mina bilagor där professor Björn Hammarskjöld, som oberoende forskare, mycket noggrant redogör för jävssituationen hos SLV. Det viktiga är att SLV synes ha låtit bli att kontrollera jävsdeklarationerna mot allmänt kända jäv.Hade man gjort denna enkla och självklara kontroll hade man säkert funnit att sju personer har undanhållit klara jäv från Livsmedelsverket.Fem av övriga sex experter har klara jäv som de uppgivit. Sockerindustrin syns ofta i jävsförhållandena. Det är anmärkningsvärt att SLVs ledning inte verkar ha reagerat alls på att så många ledamöter i expertgruppen har bindningar som borde medföra jäv och därmed utesluta dem från expertgruppen.
  Livsmedelsverket är tillsatt för att garantera att svenska folket får rätt information om nyttiga och hälsosamma livsmedel. Så blir tyvärr inte fallet med en påverkan som hela tiden verkar finnas i bakgrunden. Det är ingen nyhet att SLV under decennier torgfört synnerligen ifrågasatta kostråd till läkare och dietister. Idag finns modern oberoende forskning vars resultat SLV verkar ha oerhört svårt att ta till sig.
  Därför anmodar jag vördsamt Justitieombudsmannen /JO/ att noga syna SLVs jävsförhållanden. Resultatet borde få till följd att 12 av 13 experter tvingas lämna expertgruppen.
  Svenska folket har gjort sig förtjänt av nyttiga och oberoende kostråd som inte hotar folkhälsan.
  Bilaga 1. Byt ut SLVs experter
  Bilaga 2. Experternas jävsdeklarationer

 6. 6
  Melker säger

  Bra kommentarer i AB.

  När jag sansar mig lite så var det kanske också bra att Litsfeldt gav en såpass återhållen och balanserad slutreplik.
  Min reflexmässiga tanke var dock att det var ett upplagt läge för att sabla ner dietisterna vid fotknölarna.

  Intressant JO anmälan, hoppas de suger tag i den.

 7. 7

  Det största problemet med Livsmedelsverkets rekommendationer är att de som bestämmer vad som ska serveras till våra barn och gamla följer i många fall dessa rekommendationer slaviskt. Man bör JO anmäla detta förhållande också.

 8. 8
  Dennis säger

  Undrar just om media tar upp detta om anmälan. Den som ser något om detta kan väl skriva om det här på forumet.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa