Statinerna (kolesterolsänkare) gör inte nytta för någon

En studie redovisas i JCBMR.com, av Michel de Lorgeril mfl: Beyond confusion and controversy…
Sammandrag av Abstrakt: Studien har jämfört industri-sponsrade statinstudier. 2005/2006 infördes striktare regler för genomförande och publicering av RCT:s. Studier efter 2006 har därför granskats. Fyra rosuvastatinstuder visar otvetydigt att rosuvastatin inte är effektivt för sekundär prevention, och resultaten är högst diskutabla för primärprevention. På grund av heterogeniciteten är det inte möjligt att göra en metaanalys.
De nyligaste RCT:s  jämförda med varann visar att ingen statin är effektivare än någon annan. Dessutom kan man se att intensiv kolesterolsänkande behandling inte skyddar högriskpatienter bättre än mindre intensiv behandling. För specifika undergrupper är statiner ineffektiva mot kronisk hjärtsvikt och njursvikt. För diabetiker tycks statiner inte skydda hjärtat.
För säkerheten är det oroande att inse att det tog 30 år att få fram att statiner ökar risken för diabetesinsjuknande. Detta avspeglar en hög nivå av felaktigheter vad gäller att redovisa skadliga utfall i industrisponsrade studier, vilket har erkänts av framträdande experter på statinbehandling.
Sammanfattningsvis visar denna genomgång att statiner inte är av värde för kardiovaskulär prevention. En total omvärdering är nödvändig. Tills dess bör läkare vara medvetna om att nuvarande rekommendationer om statinförskrivning inte är evidensbaserade.

Kostdoktorn har skrivit om detta.

 

Comments

 1. 1
  Hanveden säger

  Dags för att stämma tillverkarna nu för alla bestående neurologiska skador dessa preparat orsakat?
  mLCHFh från ett soligt Gran Canaria

 2. 2
  agneta belfrage säger

  Varför ska vi sänka kolesterolvärden när de dels, är individuella, dels samband saknas mellan kolesterolvärde och förhöjd risk för cardiovaskulära sjukdomar, hjärt- hjärninfarkt.

  Med andra ord: mitt kolesterolvärde må vara högt eller lågt, det är mitt personliga och medför inte någon risk för något som helst.

  Correct me if I´m wrong.

 3. 3
  Dennis säger

  Varför ska blodtrycket sänkas med mediciner är nog ofta en lika befogad fråga. Åtminstone ska väl för bövelen inte alla ha under 140. Det är väl otroligt korkat att behandla efter en schablon. Det är givetvis den organiserade brottsligheten som ligger bakom den gränsen också.

 4. 4
  ulf pohl säger

  Det är väl också ett befogat antagande att kroppen ställer in blodtrycket på den nivån som säkerställer en adekvat syreförsörjning av ffa. hjärnan. Jag kan också tänka mig att ketos sänker blodtrycket därför att syrebehovet då minskar. Tycker jag har märkt det själv. Kolesterolnivån borde väl vid det här laget vara avfärdat som riskfaktor utom när det blir farligt lågt (t.ex. som en följd av statinmissbruk). Jag har själv varit nära 3 där det börjar bli farligt men klarade mig. När jag slutade med statinerna 2008 och började med Lchf gick värdet upp till 9.0,sjönk sedan till 7,8.(2012). Apokvoten var under 1 båda ggr.(men betydligt sämre/högre under ”statineran”). Idag vet jag inte,bryr mig inte heller och har inte haft kontakt med sjukvården sedan 2012 (undantag vaxproppsspolning). Men som S.E. Nordin (svaradoktorn.se) uttryckte det ironiskt: Varför diet när det finns mediciner?

 5. 5

  Har blivit ordinerad statiner (Simvastatin och Atorvastatin) vid 2 tillfällen 2012/2013 och efter att ha fått muskelvärk slutat med dem självmant, trots läkarens varnande finger.

  Blev återigen ordinerad statiner efter fortsatta höga kolesterolvärden (trots att alla provsvar ligger inom ref.värdet) o ett avvikande EKG där jag remitterades till myocardischmei där en sämre blodgenomströmning i vänster inte kunde utesluta coronarinsufficiens.  Remitterad till hjärtintensiven och kranskärlsröntgen. Läkaren som utförde kranskärlsröntgen sa jag efter 34 års diabetes hade tjocka fina kärlväggar och inget fel hittades (trots högt kolesterol sedan 1990!!!). Tillbaka på avdelningen sa läkaren där att jag skulle äta Crestor och Ezetrol då mitt LDL låg i övre ref (4,7), trots att de övriga (kolesterol, triglycerider, HDL samt LDL/HDL) låg inom ref.

  Vågar jag låta bli att ta dessa statiner? Det jag läser o hör om forskningen kring kolesterol, mina tidigare värkproblem i samband m statiner o dess biverkningar säger mig att jag inte ska ta dem, men läkarnas ord om riskerna med höga kolesterolvärden o typ 1 diabetes gör mig osäker…
  Vad säger ni som vet mer kring kolesterolets och statinernas forskning o evidens samt? Jag har svårt att förstå de medicinska termer som står i studien här ovan o därmed svårt med att tolka den.

  Kan tillägga att jag f.ö. lever hälsosamt, äter LCHF o är inte överviktig. Har dock hypotyreos om det kan påverka kolesterolet.

 6. 6

  @ ulf pohl:
  APO-kvoten, vad är det och vad säger den om kolesterolet? Detta har aldrig tagits på mig men företagsläkaren (som jag var hos av en annan anleding) sa att det var det viktigaste provet i samband m högt kolesterol. Varför tas inte det som rutin vid högt kolesterol, undrar jag?

 7. 7
  Docent Göran säger

  @ Laila:

  Jag själv tillhör sedan 1999 en av de mest allvarligt hjärtsjuka då jag också tackade nej till en omfattande bypassoperation och samtliga hjärtmediciner. Jag har dessutom har studerat frågan om kolesterol och statiner ingående och jag har inte kunnat hitta något förnuft över huvud taget i denna fråga hos det medicinska etablissemanget. Min uppfattning är att de läkare man träffar inte har en susning vad de pratar om.

  Jag skulle själv därför aldrig drömma om att frivilligt ta några statiner. Här ser jag själv bara allvarliga biverkningar och försumbar nytta. Förutom muskelförtvining och minnesförluster gynnar statinerna bevisligen uppkomsten av diabetes och om man redan har diabetes verkar det vara helt galet att man då blir ordinerad statiner. Det här med statiner är i mina ögon den absolut största medicinskandalen någonsin och helt arrangerad av de korrupta läkemedelsbolagen.

  Jag tror på vad du gör – en hälsosam livsstil helt enkelt. Höga kolesterolvärden tror jag dessutom är bra om kroppen nu bestämt sig för att lägga dessa på en hög nivå..

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Laila:
  Som du ser i inlägget är kolesterolhysterin enbart producerad av läkemedelsindustrin eftersom de vill sälja sina statiner. Ingen blir friskare av att ta dessa mediciner. Desto fler biverkningar medför de.
  Men läkarna är vilseförda av läkemedelsindustrin. Det är patienten själv som har rätt att bestämma vilka mediciner den ska ta. Läkaren har inte rätt att komma med några hotelser om man inte tar statinen.

 9. 9

  Jag tycker att man borde införa ett nytt begrepp. NNH – Number Needed to Harm. Det skulle förmodligen bli låga värden på det, för statiner.

 10. 10
  Dennis säger

  Jag tror inte läkare är så korkade att de har blivit vilseledda. Det har med förtjänst att göra och att de underkastat sig en överhet. De borde nyttja sitt fackliga förbund och styra upp.

 11. 11

  Det var ord och inga visor!
  Men tyvärr hindrar det inte att man fortsätter att skriva ut statiner. Jag blir erbjuden statiner vid varje läkarbesök. Det har råkat bli en del på sista tiden. Skillnaden från tidigare är att doktorn accepterar ett avböjande från min sida utan vidare diskussion.

 12. 12
  Håkan säger

  Annika, vad bestod regeländringen av, för genomförande och publicering av RCT, som gjordes 2005/6?

 13. 13
  ulf pohl säger

  @Laila.
  Apokvoten är mycket riktigt den enda parametern som har något att säga betr. hjärt-/kärlsjukdom och rekommenderades för många år sedan av vården själv att ersätta de vanliga kolesterolproven. Ligger man under 1 så är det ”grönt” oavsett kolesterolnivån. Det är där skon klämmer-det går då inte längre att skrämma någon att ta statiner. Ren affärslogik sålunda att ”glömma bort” apokvoten.

 14. 14
  Lars Henrik säger

  @ ulf pohl:
  @ Laila:
  En läkare berättade för mig alldeles nyligen att man inte längre fäster så stor vikt vid APO-kvoten. Detta skulle bero på att man inte kunnat enas om referensvärden.

  Kanske var det för många med högt kolesterol som låg inom de föreslagna gränserna och därför kunde försvara sig mot statinpåtryckningarna 🙂

 15. 15
  monica säger

  Jag har i många år trott att statiner är en bluff. Har som sjuksköterska delat mediciner i 45 år. Statiner till 95 åringar. Och många andra mediciner också. Att boten är värre än soten. Tablettantalet steg med åldern. 65 år 5 mediciner, 75 år 10 sorter, 85 år 15 sorter eller däråt. Och den eländiga maten, särskilt till diabetiker, alla supersockrade näringsdrycker och dito Proviva. Min man hade Alzheimers. Där ville en läkare ha ner kolesterolet från 6 till 3.5. Det skulle visst hjälpa. Och flera sorters bromsmediciner, som hade samma biverkningar som sjukdomen. Oro, rastlöshet, sömnlöshet, hallucinationer och vanföreställningar. Ju mer fler symtom, desto mer ökades medicinerna. Jag känner mig bitter, hade jag vetat det jag vet idag, så hade jag försökt avstå från dessa oerhört dyra och ineffektiva läkemedel.

 16. 16
  F d anhörig säger

  @ monica:
  Jag känner med dig. Har upplevt liknande med gamla föräldrar, dock inte just statiner, men en hel del annat.

 17. 17

  Jo visst gör statiner nytta. I medicin-industrins bokslut.
  Hur länge ska vi tolerera ha förtroende för dessa vidriga korrupta Lekare (stavningen!) som från sina vårdcentrals stolar spelar GUD (även på sjukhusen) och gör allt för att ”Statinera” alla patienter så de kan få de där extra poängen som utdelas så de kan utnyttja dom till kanske gratis semestrar någonstans. Där måste vara en ekonomiskt anledning till varför de gör som de gör.

  Lita på en korrupt Statinerare? Nä för H-E! Be föremålet dra Någonstans.

 18. 18
  sune granholm säger

  @ SEB:
  jag håller med föregående det är industrin kraft, å läkarna gå på det.

 19. 19
  Melker säger

  Jag vill inte tro att läkarna är korrupta.

  Däremot är det väl ingen tvekan om att det behövs forskning som inte bara är sponsrad av läkemedelsföretagen.

 20. 20
  Bokmal säger

  @ monica:

  Tack för berättelsen. Jag känner igen det mesta.

  Min pappa var 95 år när han plötsligt ställdes på en s.k. ”bromsmedicin” för demens under en s.k. ”avlastningsvecka”. Jag döpte om veckan till ”belastningsvecka” efersom pappa varken kunde prata eller stå på benen när han kom hem därifrån.

  Inte nog med det – det fanns inte heller någon läkemedelsinformation. Tack vare Internet kunde jag konstatera att den s.k. ”bromsmedicinen” inte skulle ges vid fem tillstånd – pappa hade samtliga.

  Som ”grädde på moset” hade man också lagt till en psykosmedicin – Mallorol – och det visade sig att den redan var indragen i England på grund av allvarliga hjärtbiverkningar. I Sverige fick den förskrivas ytterligare ett år innan den drogs in och då var det tyst i media.

  Pappa hann avlida innan jag hade gått igenom hela hans läkemedelslista och innan jag hade upptäckt vad Zocord (=simvastatin) kan ställa till med.

  Jag insåg att pappas fall bara var ”toppen på ett isberg”. Det verkar som man har tappat sunda förnuftet och att våra myndigheter och industrin sitter i knä på varann. De har ingått ett sjukt partnerskap som inte gagnar patienterna.

  P.S.
  Om Du inte har något emot att läsa engelska vill jag rekommendera Statin Toxic Side Effects av David Evans samt Doctoring Data av Malcolm Kendrick.

 21. 21
  Bokmal säger
 22. 22
  Lars Henrik säger

  Danska forskare har gjort en observationsstudie som visar att patienter på statiner är mer benägna att sluta med dumheterna om de ”exponeras” för negativa nyheter om läkemedlet!

  https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/03/24/statinstopp-kopplas-till-medias-skriverier/?acceptCookies=true

  De säger vidare att det krävs någon form av åtgärd för att öka följsamheten…

  Ska man skratta eller gråta?

 23. 23
  Lisbeth Andersson säger

  Vad skönt att veta att jag kommer att leva längre med mitt höga LDL!

 24. 24

  nr 15
  Melker

  Lever du med huvudet i armhålan?
  https://newsvoice.se/2014/06/02/lakare-medger-att-lakemedelsbolagen-bjuder-pa-lyxresor/

  Varför tror du Lekarna är så jätte-ivriga att Statinera patienterna, försök o tänk!
  Forskning, vem ska betala för den tror du? Milda makter vad du är naiv

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa