Den giftiga tungmetallen Kadmium i svensk mat

På Sverigesradio.se.
Kadmium kommer in i våra kroppar från jorden som maten odlas i. Vi som äter även animalier får också i oss via djuren som ätit gräs.

Ett sätt att inte ytterligare öka kadmiumupptaget är att sluta sprida kadmiumhaltigt slam från reningsverken på odlingsjordarna.

 

Comments

 1. 1
  I Like Neil Young säger

  Ja det här är helt obegripligt. Här kan man verkligen prata om en klockren miljöskandal. Jag kommer ihåg vilken otrolig medvetenhet det var om blyet i bensinen t.ex, innan det fasades ut. Att man nu helt medvetet gör på det här sättet måste betecknas som nån sorts haveri.

  Var är miljöpartiet?

 2. 2

  Annika, en fråga som nu gjorde mig orolig. Gäller detta även eko-djur? Skräckslagen av rapporten.

 3. 3
 4. 4
  Dennis säger

  Lika nyttigt som kvicksilver från amalgam.
  Historien kring detta påminner om Livsmedelsverkets kostråd som nu ska försvaras.

 5. 5

  ”Ett sätt att inte ytterligare öka kadmiumupptaget är att sluta sprida kadmiumhaltigt slam från reningsverken på odlingsjordarna.”

  TACK! Annika, kärnan på problemet! Kadmium kommer från våra reningsverk och sprids på åkrar för foderproduktion! Kommunala myndigheter och korrupta bönder förgiftar hela mänskligheten och hela naturen. Med stöd av ett regeringsbeslut från 2009.

  Bortsett från det, så är jag en ganska normal människa!

 6. 6

  ”Runt 80 % av det kadmium en icke-rökare får i sig kommer från vegetabilier. Kött och mjölk bidrar i liten grad eftersom halterna i dessa produkter är låga. Den höga kadmiumexponeringen via födan kommer därför i första hand från växtodling, dvs BÖNDERNA har ett stort ansvar för att vi inte får i oss för mycket. ”

  ”…stoppa att bönderna lägger ut avloppsslam på åkrarna. I ekologisk odling för KRAV-märkning finns regler för tillåtet högsta Cd-innehåll, så handla därför ekologiskt!”

  https://matbluffen.bl…-livsmedel.html

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Maja:
  Inom eko-odling får man enligt uppgift inte använda slam som gödning. Rimligtvis måste då eko-mat få ett mindre innehåll av kadmium. Är det någon som har sett siffror på detta?

 8. 8
  Majsan säger

  I vissa delar av Sverige är jordarna naturligt rika på kadmium. Man borde kunna rensa ut en del av detta genom att odla vissa energigrödor tex salix som tar upp detta.

  Vad jag förstått har man på vissa håll spridit aska från biomassa anläggningar vilket inte är bra då dessa kan inehålla just kadmium och bör därför tas omhand på annat sätt.

 9. 9

  I sverige är alla mjölkbönder
  Certifierade då är det förbjudet att
  Använda avloppsslam i sin foderproduktion

 10. 10
  Lekman säger

  Kadmium – Karolinska Institutet, Miljömedicin:
  https://ki.se/imm/kadmium

  ”Kadmium är en av de giftigaste tungmetallerna. Metallen har spridits i miljön genom bland annat gruv- och metallindustrin. Kadmium släpps i dag främst ut i luften vid sopförbränning, metalltillverkning/återvinning och förbränning av fossila bränslen och hamnar slutligen på våra åkermarker. Förutom deponering av kadmium från luften kan handelsgödsel och avloppsslam utgöra en betydande del av kadmiumtillförseln till åkermark.”

  ”Växternas rötter tar upp kadmium och halten i grödorna varierar beroende på växtslag, tillförseln av kadmium till marken och markförhållanden. Försurad åkermark kan medföra ökade kadmiumhalter i grödor. Denna förorening av åkermark och därmed även odlade grödor gör att människor får i sig kadmium främst via födan.”

  ”Kosten är den största exponeringskällan för kadmium hos den icke-rökande delen av befolkningen. Det genomsnittliga dagsintaget i Sverige uppskattas till 10-20 μg, men en liten del av befolkningen får i sig mer än 50 μg/dag. Spannmålsprodukter, rotfrukter och grönsaker bidrar i genomsnitt till 80% av det totala intaget av kadmium. Höga halter påträffas även i vissa skaldjur, inälvsmat, vissa svampar, kakao och fröer.”

 11. 11
  Rolf Löfgren säger

  Det är skandal att avloppsslam får spridas på åkermark. Detta slam är kemikalie blandning som ingen vet vad det innehåller. Där ska man odla mat!!

  Prof Göran Petersson skriver i rapporter att slammet bör förbrännas med adekvat rening. Flera länder i EU gör så redan nu, medan vi sprider det på åkermark.

  https://publications.lib.chalmers.se/publication/191107

 12. 12
  Dennis säger

  Jag har för mig att det är potatissorten ”Bintje” som har störst innehåll av kadmium i jämförelse med andra sorter. Inget vi kanske behöver tänka på som redan har sedan tidigare hållbara argument att undvika potatis rent generellt.

 13. 13
  Konsument i Sverige säger

  Aftonbladet (Plus) – Förbjudna gifter i frukt och grönt:
  https://www.aftonbladet.se/halsa/article22486871.ab?teaser=true

  ”Vanliga livsmedel i svenska matbutiker har visat sig innehålla rester av farliga bekämpningsmedel.”

 14. 14
  Konsument i Sverige säger

  Varning för gifter på årets påskbord:
  https://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article22499564.ab

  Aftonbladet – Krönika av Eva Franchell…

 15. 15
  Lars Henrik säger

  Konsument i Sverige Skrev:

  Varning för gifter på årets påskbord:
  https://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article22499564.ab

  Aftonbladet – Krönika av Eva Franchell…

  Jag tycker det är bra att vi konsumenter påminns om dessa saker ofta. Att jordbruk och livsmedelsindustri inte per automatik är hedersknyfflar bara för att de producerar livsmedel…

  Tack för länken!

 16. 16
  Konsument i Sverige säger

  SR P1 – Vetenskapsradion, Vetandets värld:
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/724491?programid=412

  ”Så hamnar mikroplasten i naturen
  Plastpartiklar finns överallt i miljön – och de fortsätter att öka. Samtidigt görs en hel del för att komma till rätta med problemet. I två program undersöker vi hur all plast kommer ut i naturen.”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa