Livsmedelsverkets nutritionister skriver debattinlägg på AB angående Litsfeldts kandidatur som GD

I Aftonbladet: Förlegad kritik mot kostråden.

Kommentar: Jag har aldrig sett någon jämförande studie som visar att frukt är nyttigt för hälsan. Skilt från grönsaker. Frukt innehåller mycket socker. Senaste decenniernas växtförädling har dessutom gjort frukten ännu mera sockerrik.
Jag har inte heller sett någon riktig forskning som visar att fullkorn eller vegetabiliska omega-6-oljor är nyttiga för hälsan.
Så Livsmedelsverkets experter är ute och cyklar.
Att inta mindre socker, särskilt i läsk och godis, är okontroversiellt. Jag har inte sett någon som haft annan åsikt om det.
Det finns ingen riktig forskning som visar att rött kött är skadligt.
Att livsmedelsverkets kostråd är desamma som i hela övriga västvärlden gör situationen ännu mera fruktansvärd, och något land måste börja påvisa deras felaktigheter.

Jag tycker att dessa nutritionister på SLV borde avgå och lämna plats för mera nytänkande personer.

18/3 Jag ser nu på Fb att Litsfeldt har fått besked från AB att hans svar på nutritionisternas inlägg ska komma in.

 

Comments

 1. 1
  Göran säger

  Helt rätt de borde avgå!! De gör mer skada än nytta. Nu tänker de nog mest på att rädda ansiktet efter år av helt fel kostråd. Helt fel fokus med andra ord!! Att de skulle göra avbön känns skapligt avlägset!! Inte riktigt samma kaliber som Professor Tim Noaks!!

 2. 2
  Gunnar Lantell säger

  Många går förhoppningsvis i pension om några år. Generationsförnyelse brukar kunna bidra till förnyelse

 3. 3
  Docent Göran säger

  ”Pudelns kärna” är Livsmedelsverkets negativa inställningen till det mättade fettet och deras positiva inställning till de fleromättade växtoljorna. Här visar vetenskapen att det är precis tvärtom.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Gunnar Lantell:
  Tyvärr är det inte så enkelt. Det finns en uppsjö av yngre människor som tror på SLV:s nuvarande paradigm. Problemet löser sig inte själv med tiden.
  Det måste till en aktiv strävan till förändring.

 5. 5
  Konsument i Sverige säger

  Jag har minskat mina inköp hos t ex Coop till under 1000 kr per månad, från ca 2000 kr per månad. Anledningen är att jag tycker det är allt mindre jag vill köpa av deras produkter, förutom toapapper, diskmedel, ett antal Änglamark-produkter. Samma sak gäller även Hemköp, ICA och enstaka till.

  80 % av livsmedelshandelns produkter köper jag aldrig.

  Är jag en udda konsument?

 6. 6
  I LIke Neil Young säger

  När jag läser den där artikeln så slås jag av att det är snömos och inget annat – rakt av.
  Vadå förlegad kritik – det är ju Livsmedelsverket som likt en 80-tals video med Susanne Lanefeldt (hon med kniiiip) har hakat upp sig – det känns ju inte som dom är helt rätt ute när dom attackerar Litsfeldt för att vara förlegad när dom själva rapar gammaldags meningslösheter. Men vad annat kan man förvänta sig av korrupta Industri-kolportörer.

  Förtroendet för det där verket såväl som det genomkorrupta Läkemedelsverket är som jag ser det Noll och Intet.

  Och det är som Annika säger – det måste till en aktiv strävan mot förändring. Ju snabbare man inser att de här inte kommer att ge med sig ”frivilligt” dess bättre. Folket måste vrida tillbaka makten ur händerna på diverse korrupta Instutioner. Hur ska det gå till? Jag vet inte – men frågan är vad alternativet är – jag tror inte vi vill leva i ett sånt samhälle.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  Det vore bra om någon orkade skriva ett svar till nutritionisternas artikel.

 8. 8
  foie gras säger

  Bara en sån sak som att Livsmedelsverket fegt skickar ut två nutritionister för replik. Nutritionister, som inte har minsta forskningsförankring! Och ältar vetenskaplighet som papegojor. Noll koll på läget att döma av repliken.

 9. 9
  I LIke Neil Young säger

  @ foie gras:
  Ja det är inte klokt, dom agerar som om dom har nån form av mental förlamning eller bara är mindre vetande – vilket iofs är vad man kan vänta sig från dessa verk.

 10. 10

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Det vore bra om någon orkade skriva ett svar till nutritionisternas artikel.

  Skulle inte den gode skribenten med vetenskaplig skolning, Docent Göran, kunna göra det! Aftonbladet var ju tuffa som skrev om Litsfeldt och hans ansökan som chef för Livsmedelsverket, så de är nog sugna på en debattartikel som grundar sig på vetenskaplighet.

 11. 11

  @ Konsument i Sverige:

  Nä inte alls för mig går nästan 90% av butikens utbud bort. Det är så befriande att gå förbi brödhyllor och ceralierna samt alla färglada förpackningar. Sen har jag numera ett elakt nöje och det är att glo i andras varukorgar. Du är en smart konsument. 🙂

 12. 12
  Docent Göran säger

  @ Javo:

  Jag kan göra ett försök.

  Min ’styrka’ i vår värld av vördnad inför ’akademiska’ experter är förstås att jag är ’Docent’. Min ’svaghet’ är å andra sidan uppenbar eftersom jag inte har fått min forskarutbildning inom det medicinska området eller inom näringsläran. Jag har noterat att en del ’kändisar’ har skaffat sig en medicinsk utbildning för att komplettera en annan akademisk utbildning för att just öka sin ’trovärdighet’.

  Det viktigaste är nog att man är ärlig när man deklarera sin ’titel’.

  Jag ska göra ett försök.

  Jag har tidigare lyckats få in kommentarer i läkartidningen så varför inte i Aftonbladet.

 13. 13

  Och jag applåderar dig Annika, bravo! Du sätter fingret rakt på problemen. Dessa mossiga halsstarriga nutritionister, de pratar i nattmössorna. Det är en stor besvikelse. Sverige hade kunnat gå i frontlinjen istället för att konservativt bibehålla en gammal mossig ouppdaterad syn på kost och hälsa. Det måste var nåt med att penningen styr…..

 14. 14

  @ Docent Göran:
  Jag skrev några rader på Aftonbladets kommentarfält till artikeln. Inte vetenskapligt underbyggt, Men med en släng åt Mai-Lis Hellenius, som de säkert haft som lärare i nått moment och med en kommentar att bara för att man läst en massa högskolepoäng, så innebär inte det att man förstått.
  Ja. Man ska ju förstå sammanhang och kunna använda rätt kunskap i rätt situation, etc. Jag har haft studenter som klarat sina tentor, fått sin examen, men trots det varit odugliga i praktisk tjänst.
  Pappersmeriter i alla ära, men i fält ska det fungera!

  ”Kunskap som är gömd i mörka rum, kan inte förändra världen” (Marianne Fredriksson, ”Den som vandrar om natten”).

 15. 15
  Docent Göran säger

  @ Javo:

  Jag tror att följande inlägg hamnade i kommentarsfältet – där fanns en hel del kommentarer.

  Som gammal forskare inom de hårda naturvetenskaperna (metallurgin) har jag av personliga skäl kommit att intressera mig för sambandet mellan vad vi äter och vår hälsa. Efter att ha upplevt ”revolutionerande” hälsoförbättringar genom att i princip ha vänt upp och ned på den berömda kostpyramiden från Livsmedelsverket har det varit naturligt för mig att ifrågasätta de vetenskapliga grunderna bakom dagen kostråd.

  Ärligt talat krävdes det verkligen inte någon speciellt ”avancerad forskning” 1999 för att jag skulle komma fram till att inte bara transfetterna och sockret var de stora bovarna när det gällde min försämrade hälsa och det har därför förvånat mig att det är först under de senaste åren som Livsmedelsverket vaknat till i denna fråga.

  Vad som ännu mer har förvånat mig är att man idag fortfarande kan höra nutritionister på Livsmedelsverket hävda att det mättade fett är farligt och att de fleromättade fetterna i de vegetabiliska oljorna istället skulle vara nyttiga för vår hälsa när vetenskapen istället klart visar att de mättade fettet är neutralt och att de fleromättade fetterna från växterna snarast skadar vårt immunförsvar. Redan för 40 år sedan lät man folk som skulle genomgå njurtransplantationer dricka solrosolja för att kroppen inte skulle stöta bort den nya främmande njuren. Man var dock tvungen att sluta med detta eftersom patienterna istället drabbades av cancer.

  Sedan jag själv övergick till en strikt LCHF-kost (utan växtoljor) för snart sju år har jag med tillfredsställelse noterat att jag inte längre har drabbats av någon av de vidriga förkylningarna eller influensorna som jag tidigare ständigt drabbades av så länge jag kan minnas – jag missade knappast någon som passerade. Jag inbillar mig därför att mitt immunförsvar har stärkts ordentligt.

  Docent Göran Sjöberg

  Chalmers

 16. 16
  Göran säger

  Måste finnas en dold agenda på Livsmedelsverket!! Ingen kan vara så här korkad eller så totalt ointresserade av de senaste rönen inom nutrition. Kikar man på Noakes, Attia, Pearlmutter, Westman, Fung med flera pekar allt bara i en riktning. LCHF IS DA SHIT!!!

 17. 17
  Konsument i Sverige säger

  @ Ari:
  Jag skrev först 90 % men ändrade till 80 %.
  Vad köper jag?
  Grönsaker/rotsaker – eko, oliver, ajvar, bacon, eko-ost, lax/fisk/räkor, djupfrysta grönsaker, diverse kål, kokosgrädde/-mjölk, kryddor, Änglamark kött/fläsk/kyckling, frön, nötter, olja, kaffe, yoghurt/gräddfil/crème fraiche, smör, ägg, mörk choklad… Ibland en blomma.

  Ungefär så.

 18. 18

  Richard David Feinman har granskat underlaget för WHOs syn på rött kött. Se:

  https://feinmantheother.com/2015/11/10/red-meat-and-cancer/

 19. 19
  I LIke Neil Young säger

  @ Göran:
  Nä – det stämmer man börjar ju verkligen fråga sig om inte NWO verkligen är på riktigt.
  Livsmedelsverket , Läkemedelsverket och så vill dom ha in oss i TTIP/ISDS och GMO / NATOmedlemskap propageras det för mer och mer …lite smygande.

  Man har nåt i kikarn – och för mig ser det inte snyggt ut..

 20. 20

  Det verkar som om ganska många har en viss respekt för begreppet ”Chalmers”. Det finns en professor Göran Petersson där, som under många år studerat just kostfetter. Följande länk borde vara intressant för SLV – men fakta tycks förstås inte intressera dem nämnvärt. Annars finns det en del här:
  https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_155237.pdf

  För övrigt verkar chefer på statliga verk ha ett stort och varaktigt inflytande. Inger Andersson som var GD på SLV under den pinsamma debatten om mättat fett 2009 tycks fortfarande sätta sin prägel på detta verk, och nu verkar nu ha tagit över Medicinalverket – med samma katastrofala följder. Anställda där tycks sluta för att de inte får framföra de risker de upptäcker med nya läkemedel. Det kan kanske också tyckas en aning anmärkningsvärt, att Läkemedelsverket till ca 95 % finansieras av de företag, vars produkter verket skall godkänna. Ett sådant beroendeförhållande skulle nog aldrig accepteras i andra sammanhang. Ingen skulle t.ex. acceptera, att de dopingkontroller som utförs inom idrotten skulle bekostas av dem som tillverkar dopingmedlen (inga jämförelser i övrigt).

 21. 21

  @ Sven Erik Nordin:
  Ja, jag läste det nyss och där finner du även min kommentar, som vunnit 5 gillare! Vi får väl kolla om de aningslösa nutritionisterna vill svara oss, eller om de slinker undan ”hårda” bevis mot deras förkärlek för kolhydrater och de dåliga växtoljorna.

 22. 22

  Jag fick mail från AB att min replik ska bli publicerad i papperstidningen:

  Referera till vetenskap och prata i nattmössan.

  Den kostnad Livsmedelsverket ÄR för oss skattebetalare, måste räknas i kvadrat. Skolmat, åldringsvården, sjukvården. Alla följer de livsmedelsverkets ”rekommendationer” slaviskt och alla protester mot detta intag av 60% kolhydrater. Viftas bort med att det är ett krav. Vi föräldrar kan inte förmå skolan att minska på barnens kolhydratintag.

  Ni säger mer grönsaker. Vilka då? Affärens besprutade grönsaker från nykolonialistiska jättejordbruk i Afrika eller Costa Rica? Visst finns det ekologiskt, men folk äter pesticidrester ändå, enligt affären. Er egen livsmedelsdatabas säger att ni ljuger om grönsaker och att ni aldrig läst er egen livsmedelsdatabas! För då skulle ni VETA att endast kött innehåller ALLA de livsnödvändiga näringsämnen som gör att vi inte drabbas av näringsbrist.

  Ni säger ät fisk. Vilken fisk? Inte odlad lax, penicillin. Inte fisken i närmiljön, miljögifter. Inte utrotningshotad fisk från haven. Den enda fisk man kan äta idag är makrill och sardiner.
  Omega 3, för att balansera allt ert skadliga Omega 6. Från monokulturer, aka mänsklighetens undergång! 2015 utropades till de hotade matjordarnas år, ALL er mat kommer därifrån.

  Hur kan ni tro att Homo Sapiens skulle ha överlevt om rött kött är skadligt? Den ”forskningen” och de myndigheter som rapar denna lögn, skadar de ungdomar som tror att de gör världen och klimatet en tjänst, genom att avstå kött och bli vegetariska näringsmässiga katastrofer. Ni är farliga för dessa unga vegetarianer, med bristande metabol livserfarenhet. Enligt ’Forskning och Framsteg’ så har 80% av dessa ungdomar järnbrist.

  Till sist , våra matbutiker är fulla med multinationell mat som är en mix av mjöl, vegetabiliska oljor och socker. Ju mindre animaliskt mättat fett vi äter, desto mer av kolhydratfyllda skräpprodukter äter vi. Denna lögn har ni drivit nu i ett halvt sekel! Ancel Keys ljög för 50 år sedan! Mättat fett är nyttigt, ALLA vet det idag! Utom NI!

  Georg Lowejko
  Hållbarhetsdebattör

 23. 23
  Göran säger

  WELL SPOKEN!!!

 24. 24
  I LIke Neil Young säger

  Grym kommentar George!!!Mycket bra!

 25. 25
  Göran Öström säger

  @ Göran:
  Det klart att det måste finnas en dold agenda. En snabb överblick på hur arbetsmarknaden ser ut, vad folk jobbar med och hur BNP byggs upp säger en del. Över 5.000.000 ton spannmål produceras i Sverige. Dessa ton (förutom den del som går till foder) ska vidareförädlas och transporteras och vidare ut i detaljistledet för försäljning till konsument. Det är bagerier, kvarnar, transportföretag, etc.
  Lägg till potatismarknaden, sockermarknaden. Det är många jobb det handlar om.
  Säg nu att kostråden ändrades. Inget bröd serveras i skolor, vård och omsorg, folk minskar drastiskt sina brödinköp. Samma sak med potatis och socker. Vi som äter LCHF vet ju att mängden mat man sätter i sig minskar drastiskt och hälsan ökar. Ta bara minskat behov av försäljningslokaler. Så lägg på den effekt som minskad vård, minskad medicinering. Diabetiker som kan drastiskt minska på medicinering. Nu är det en massiv förändring av den svenska ekonomin vi pratar om. Det krävs en hel del av våra politiker för att ta steget, men de fattar nog…

 26. 26

  Nyckerhållsmärkningen är kvar. Se t. ex.

  ”Mjölk, fermenterade produkter och vegetabiliska alternativ m.m.

  11 a) Mjölk och motsvarande fermenterade
  mjölkprodukter som är avsedda som dryck.
  Produkterna får inte vara smaksatta.
  Motsvarande laktosfria produkter samt laktosfri
  mjölkdryck omfattas också.
  – fett högst 0,7 g/100 g”

  Från: https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/lagstiftning1/gallande-lagstiftning/livsfs-20059/

  Undersökningar har klart visat att de som äter den fetaste mjölken är friskast!

  I USA skall politikerna utreda kostråden för de inte grundar sig på vetenskap.
  Nina Teicholz påvisade ovetenskapligheten i förslaget till kostråd. Se:

  https://www.bmj.com/content/351/bmj.h4962

  https://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Kommentar/2014/06/Fettintag-och-hjartsjukdom-i-omstridd-metaanalys/ Tommy Cederholm(https://www.nestle.com/asset-library/documents/library/events/2010-malnutrition-in-older-people/cv_cederholm_mrt_jan2010_e_final.pdf) är starkt knuten till SNF. Tittar man på SNFs
  skrift om deras 50-års jubileum, så ser man att Tommy Cederholm var med i styrelsen för SNF, och i
  redaktionskommitten för SNFs tidskrift. (Se sid 11och 12. i https://snf.ideon.se/wp-content/uploads/2012/06/verksam.ber-2011.pdf )

  Nåväl i länken ovan förespråkar Cederholm samma syn som SNF(Där han har spelat en framträdande roll) på mättat fet. Ett synsätt som inte håller för en strikt vetenskaplig granskning,
  vilket förtjänstfullt visas av SBUs docent Jonas Lindblom i kommentaren till Cederholms inlägg.

  Så nog ser det fortfarande ut som att SLV går i industrins ledband i stället för att ta ställning för modern vetenskap och folkhälsa.
  I USA skall en senats kommitte se över kostråden. När skall svenska politiker ta ansvar?

 27. 27
  I LIke Neil Young säger

  @ Göran Öström:
  Så är det – och genom hela historien så har det ju varit så att ekonomin alltid har gått före vett och sans, så småningom har man vaknat upp i vissa fall men då med enorma skadeverkningar på miljö och människor som följd. Det är väl så att NWO knackar på dörren nu. Det är därför vi fortfarande är kvar i Gas, Kol och Olja, därför vi bara kan titta på medan GMO/Pesticider tar över världen. Därför vi bara kan titta på medan Nato tvingar in hela västvärlden under sitt ok… Att vi snart har ett helt kontantlöst samhälle gör det bara ännu enklare för NWO att förslava oss. Man jobbar i en viss riktning… på många olika plan samtidigt…

 28. 28
  Docent Göran säger

  Georg W Skrev:

  Jag fick mail från AB att min replik ska bli publicerad i papperstidningen:

  Du blir bara bättre och bättre 🙂

 29. 29

  <"Det finns ingen riktig forskning som visar att rött kött är skadligt."

  Det finns ju (tyvärr) studier som hävdar det. Det blir genast komplicerat i debatterna när man hamnar i en diskussion om vilka studier som är tillförlitliga, och vilka som inte är det…

  Dock observeras att ”den andra sidan” systematiskt väljer att ignorera de studier som visar annat än deras preferenser, samt aldrig bemöter när man argumenterar mot de uppenbart bristfälliga studierna.

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  @ 29 Johan:
  Det är, som jag har förstått det, endast vissa epidemiologiska studier som antyder att rött kött skulle vara sämre för hälsan. Alltså inga orsaksbevisande studier.
  Själv ser jag ingen anledning att tro på det röda köttets farlighet, eftersom det ingår i människans ursprungliga kost. Ingen arts ursprungliga evolutionära kost är skadlig för dess hälsa. Om den hade varit det skulle arten inte ha överlevt.

 31. 31
  Göran säger

  BULLS EYE!!

 32. 32
  Lars Henrik säger

  Georg W Skrev:

  Jag fick mail från AB att min replik ska bli publicerad i papperstidningen:

  Mycket bra!

 33. 33
  I LIke Neil Young säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Och frågan är ju om man samtidigt tagit hänsyn till vad personerna som deltagit i dessa studier ätit för övrigt och haft för levnadsvanor. Jag kan inte tänka mig att dom levt på rött kött enbart, eller?

 34. 34
  Göran säger

  Är inte gräsbetat kött det enda som innehåller ”allt” man behöver ur näringshänseende??

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 33 I LIke Neil Young:
  Precis. Det kan vara så att i rött kött-gruppen finns en hel del som ätit mycket på hamburgerbarer, med bröd och läsk, och omega-6-oljor till fritering.

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  @ 34 Göran:
  Det vi brukar säga är att kött inte innehåller C-vitamin. Därför kan det vara bra med en måttlig mängd grönsaker till köttet och fettet. Annars innehåller inälvsmat, som lever, lite C-vitamin.

 37. 37
  Lars Johansson säger

  Bortförklaringar kommer varje gång rött kött visar sig farligt. Man gör antagandet att de som äter kött äter pommes frites och lyckas vrida till det till att pommes friten är det farliga fastän det är fria fantasier. Annars sker det motsatta. Göran känner sig bättre och detta extrapoleras till att gälla hela arten.

 38. 38
  Lars Henrik säger

  Ett annat problem med forskningen på kött och dess hälsoeffekter är att man inte gör skillnad på kött och kött.

  Det nötkött som vi brukar förespråka, alltså enbart ”gräsbetat” nötkött, har bevisligen (se studier av bl a SLU) en lägre halt av omega-6, låga halter av antibiotika, ingen användning av injicerade fosfater, nitrit etc än konventionellt ”industrikött”.

  Jag håller det inte för osannolikt att det finns hälsorisker med industrins behandling av kött på samma sätt som vid sk processat kött. Vad jag menar är att om det ligger något i uppgifterna om att rött kött skulle vara skadligt så är det tillsatserna, uppfödningen, behandlingen efter slakt och tillredningen som bär skulden. Inte köttet som sådant.

  Då det mesta av köttet som säljs i västvärlden är just detta industrikött, pga att det är billigast, är det förståss också överrepresenterat i epidemiologiska studier.

  Även Dr Moosly var ju inne på just denna anledning i det sista programmet om kött-hälsa som sändes i svensk television. Han och flera intervjuade forskare var av den åsikten att det behövs mer studier innan några bestämda slutsatser kan dras.

  Även debatten om djuruppfödningens växthusgasutsläpp behöver en hälsosam vitamininjektion. Och en dos levereras, kanske oväntat, av Svenska Naturskyddsföreningen:
  https://getpocket.com/redirect?url=https://m.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2016-1/pagar-en-konspiration

  Man kan ana, i alla fall gör jag det, att det finns en kontrovers inom föreningen i köttfrågan…

 39. 39
  Annika Dahlqvist säger

  @ 37 Lars Johansson:
  Min uppfattning är att rött kött inte har visat sig farligt.
  Vilka är de viktigaste studierna enligt dig som visar att rött kött är farligt?

 40. 40
  Helena Hesselmark säger

  Det är alltid bra att veta vad man diskuterar.
  Här följer en länk som rör till det ytterligare.
  https://www.svensktkott.se/om-kott/stall-en-fraga/faq-kvalitet/vad-menas-med-uttrycket-rott-kott/

  Maasaierna i östra Afrika äter mycket kött. Men trots mångfalden av vilt äter de förutom köttet av ko och get av vilda djur endast det ståtliga Eland.

  Jag såg aldrig under mina 5 år i Tanzania Maasaierna äta fisk eller fågel. Jag bodde tidvis i deras områden under perioder om flera veckor.

  Deras religion förbjuder dem att gräva i jorden, men jag upptäckte av en händelse efter ett par år att de i smyg odlade spannmål som de använde till att brygga öl av!!!!!

 41. 41
  Lars Johansson säger

  Annika, jag hade väntat dig att du skulle vara lite mer försiktig för vetenskapen talar emot det du har skrivit och det är istället en egen historia om ”arten” du har satt in. Din kollega Kostdoktorn har skrivit om kött ”Undantaget, området som jag tycker man bör ta på allvar – är risken för cancer i tjock- och ändtarmen. Av något skäl visar studier gång på gång att personer som äter rött – främst processat – kött får mer av just tarmcancer.”

 42. 42
  Docent Göran säger

  Mitt inlägg ovan #15 vill de nu också lägga in i papperstidningen

  ”Hej och tack för text.
  Vi publicerar gärna i papperstidningen under vår vinjett ”Läsardebatten””

  Jag undrar om Aftonbladet har svängt när det gäller LCHF? Expressen har ju haft sin bilaga ett tag nu.

 43. 43

  Docent Göran Skrev:

  Georg W Skrev:
  Jag fick mail från AB att min replik ska bli publicerad i papperstidningen:
  Du blir bara bättre och bättre

  Komplement till mitt första inlägg till Aftonbladets nutritionistartikel och på Facebook.

  ——————————– något redigerat här:

  Viktiga källor till problem med att förstå hur alla delkurser i en utbildning bildar en meningskapande helhet är råplugg, tentastress och det bristande samarbetet över ämnes-/institutionsgränserna samt att varje lärare ansvarar för var sin pusselbit, att ingen ansvarar för att pusselbitarna passar ihop och för helheten.

  Studenter får en massa pusselbitar, men kan inte lägga färdigt pusslet själv och går ut i arbetslivet och har glömt alla bitar som blev kvar på studentrummet. En ung nybliven professor, som jag, av humanitära skäl, inte vill nämna vid namn, svarde mig en gång på studentkritik: ”Studenterna får anse vad de vill om pedagogiken, lärarna och litteraturen. Det är deras skyldighet att lära sig i alla fall”.

  Jag tror inte det är bättre idag än på 80-90 talet som jag refererar till ovan. Snarare tvärtom med färre lärarledda timmar per poäng, mer ensamplugg hemma på kammaren, ekonomisk stress att bli färdig med studierna och få papper på att man har 180 poäng och kan kalla sig nutritionist, civilekonom (som mina studenter), etc…. Och man har kaos/är fullkomligt tom i bollen p.g.a. allt pluggande. Det finns studier från min yrkesverksamma tid av en prof. Lennart(?) Dahlgren vid Uppsala universitet, som visar på det. Jag tror han talade om att kunskapstoleransen brister – inlärningen blir sämre till men för förståelse och förmåga att lösa problem.

  Kanske det även är så att eftersom institutionerna får (fick på min tid) anslag i relation till avlagda poäng, så blir en del studenter godkända utan tillräckliga kunskaper. Min prefekt var på mig om att jag var för hård vid tentarättning – studenter hade klagat – men jag gav mig aldrig.

 44. 44

  @ Docent Göran:
  Gratulerar till svaret från AB.
  Kampen måste föras på många fronter. Såväl på gräsrotsnivå som mot etablissemanget. Märkligt att nutritionisterna inte gått i svaromål på webben

 45. 45
  Lars Henrik säger

  Docent Göran Skrev:

  Mitt inlägg ovan #15 vill de nu också lägga in i papperstidningen

  Alldeles utmärkt!

 46. 46
  Annika Dahlqvist säger

  @ 41 Lars Johansson:
  Den studie du hänvisar till är en epidemiologisk studie som inte kan bevisa orsakssamband. Dessutom var det en studie som visade att det var processat kött som korrelerade till tarmcancer.
  Kan du ange någon riktig jämförande studie som visar att oprocessat rött kött är farligt?

 47. 47
  Lars Johansson säger

  Ja jag kan göra en enpersons-”studie” som docent Göran. Jag har upplevt revolutionerande hälsoförbättringar av att inte äta rött kött eller mättat animaliskt fett så därför anser jag att arten som sådan inte ska äta kött. Iochmed att jag har vetenskapen och Livsmedelsverket på min sida så är ju risken stor att jag har rätt, men det jag vill poängtera är att ni har egna utsvävningar om arten som inte är sanna åt ena hållet och de undersökningar som motbevisar detta underkänner ni.

 48. 48
  Annika Dahlqvist säger

  @ 47 Lars Johansson:
  Grattis till din förbättrade hälsa! Jag brukar alltid säga att var och en ska prova sig fram till vad som passar bäst för den.
  Men det finns ändå ingen riktig vetenskap som stödjer att rött kött är negativt för hälsan för människor i gemen. Du kan inte heller länka till någon studie som visar det.
  Den enda epidemiologi som bevisat farlighet gäller rökning och lungcancer. Där är korrelationen flera hundra procent.
  Rött kött och cancer är alldeles för små siffror för att vara bevisande.

 49. 49
  Lars Johansson säger

  Så ett barn i en typisk LCHF-familj kan alltså i högre utsträckning än hos andra pröva sig fram om han ska få ta växtbaserat fett som olja eller animaliskt som smör och se vilket som känns bäst?

 50. 50
  Göran säger

  @ Lars Johansson:
  Mäter man kväveisotoper, -c14isotoper råder det inget tvivel om att människan är ett köttätande djur!!!

 51. 51
  Melker säger

  @ Lars Johansson:
  Eftersom du inte kunnat påvisa att du har ”vetenskapen med dig” så tycker jag det hör till god ton att sluta upprepa det som ett mantra i inlägg efter inlägg. WHO rapporten som jag antar att du syftar på var ju tydlig på att den inte kunde påvisa samband med oprocessat kött.

  Du har väl egentligen inte med dig SLV heller. De förespråkar ”balanserad kost” mer frukt och grönt och mindre rött kött men jag har inte sett att de vill nolla kött.

  Grattis till din enmansupplevelse 😉

 52. 52
  I Like Neil Young säger

  @ Lars Johansson:
  Vad består din mat av lite mera exakt? Beskriv vad du äter.

 53. 53
  Annika Dahlqvist säger

  @ 49 Lars Johansson:
  Små barn kan inte väja själva, utan måste äta det föräldrarna ger dem. När en person vuxit upp och tagit in kunskap kan den välja själv.

 54. 54
  Göran Wiberg säger

  Jan Kwasniewski säger att fransmännen äter 160 g animaliskt fett och därför är dom smalast i Europa.
  Han rankar fisk ganska lågt – rött kött högt – högst kommer inälvor och benbujong av nöt och kycklingbuljong (för lederna).
  Jan Kwasniewski: Optimal Nutrition.

 55. 55
  Lars Johansson säger

  Melker, myndigheterna går ut med att man ska minska intag av rött kött och jag syftar inte på någon särskild rapport. Ingen äter som SLV utan man kan få individanpassade kostråd av dietister. Neil, jag har prövat mig fram men sedan har jag retroaktivt fått veta hur man ska äta i mitt fall mot migrän och det är då inget som höjer insulinet, t ex kött höjer insulinet och såklart socker. Jag äter då istället potatis, pasta, havregryn, vegetabiliskt fett, grovt bröd, allt utan socker så det inte blir insulinpåslag. Annika, jag har sett hur LCHF ges till barn, bl a på en sida som heter Kostvägen, du kan titta där. Jag är allergisk mot kokos, smör och kan knappt äta kött, grädde mm. Det är det enda den lille sonen får. Hade jag varit sonen så hade jag nog dött. Därför känns det lite läskigt att se det där. Litsfelts vän Per Wikholm som tyvärr har gått bort har ju sagt att man ska äta potatis. Mai-Lis Hellenius har sagt ”Kokosfett är något bättre än smör men det är inte alls bra”. Så det är ju av allt att döma fel det som ges där till barnet.

 56. 56
  Annika Dahlqvist säger

  @ Lars Johansson:
  Lars, du är uppenbarligen vegan. Har veganer ökad benägenhet att bli födoämnesallergiker?
  De kolhydratkällor du uppger höjer väl insulinet?
  Mai-Lis Hellenius är helt felinformerad om kost.

 57. 57
  Lars Johansson säger

  Om man blir allergiker av att vara vegan? Det enda jag har märkt av bekanta är att om de har gjort ett undantag och ätit en köttbit så har den kommit upp. Det blir nog så när kroppen inte är van för köttet man äter är alltid till viss del ruttet (hängt) eftersom kroppen inte är anpassad till kött naturligt som hos t ex en katt. Nej det är osannolikt att nyttiga kolhydrater höjer insulinet på det skadliga sätt som socker och en biff. Jag har inte upplevt det och tro mig jag är petig med socker och insulin. Litsfelts ”vetenskap” saknar vidd, kunskap och finess. Den tycks vara baserad på vad han kan läsa av på sin glukosmätare i röd plast för på en sådan registreras kokt potatis som ”socker”. Maj-Lis Hellenius eventuella felinformering kan inte komma inärheten.

 58. 58
  Annika Dahlqvist säger

  @ 57 Lars Johansson:
  Har du några belägg för att kött höjer insulinet mera än kolhydrater?
  Potatis innehåller mycket stärkelse. Varje stärkelsemolekyl bryts ner till glukos. Potatis är alltså socker.

 59. 59
  Nisse Hult säger

  @ Göran Öström:
  Men äntligen nån fler som törs ta bladet från munnen och ge exempel på vilka stora
  ekonomiska intressen som står på spel om folket plötsligt skulle sluta äta maten som gör
  dom sjuka.
  Jag undrar varför så få ser kopplingen det handlar om här på bloggen?
  Ingen (få) tjänar kosing på friska människor men däremot många lever gott på alla
  ohälsoeffekter på längden och på tvären.

 60. 60
  Lars Johansson säger

  Ja det är nog socker och biffkött som är värst. Kyckling säkert också. Mark Sisson har tagit upp det bland annat men bara med förklaringen att det är naturligt med högt insulin för att kroppen vet vad den gör. Det som hände dig när du gick från ketos till glukos under glukostestet är inte heller bra för sådana som mig. Det blev enorma kurvor. Det hände redan för Atkins så han ville ändra testerna. Det är mycket förklaringar och ändrade preferenser snarare än att den kanske akut sjuke får en jämn insulinkurva. Där är ju dagens dietister överlägsna på det viset att de har lite lösningar. LCHF har du redan fått godkänd som råd för vissa som har diabetes typ 2. Ändå kampanjas det vidare så att vi andra ska äta upp köttet och smöret så det redan har tagit slut på många ställen för det kan man läsa om ibland hos Kostdoktorn. Det är såklart bättre att vi andra äter bakmargarin för jag tror det är betydligt billigare att framställa och det är bättre att vi äter sojan direkt istället för kött. Kampanja inte vidare att vi som inte behöver ska äta kött och animalisk mat. Det ingår miljötänk hos Livsmedelsverket och det ingår lite Köttfri måndag ibland och det tror jag Litsfeldt inte är inne på alls. Även mannen bakom Köttfri måndag har skrivit att om någon absolut behöver LCHF och kött för sin diabetsbehandling så ska det sparas till dem. Det är det det här egentligen handlar om, att vi andra ska äta upp deras mat för läser man vad som är skrivet här på den hör sidan och drar ihop det så är det vad som står och tydligen vad ni tycker.

 61. 61
  I Like Neil Young säger

  @ Nisse Hult:
  Jag tycker vi härinne tjatar om det hela tiden -kanske i överkant t.o.m….men iofs det måste ju verkligen dras fram i ljuset…så kör bara…:)

 62. 62
  Docent Göran säger

  Lars Johansson Skrev:

  eftersom kroppen inte är anpassad till kött naturligt som hos t ex en katt.

  Själv tror jag inte att våra förfäder för en miljon år sedan använde sina spjut och pilar för att få tag i grönsaker. På de 40 000 år gamla målningarna i grottorna i sydvästra Europa finns vad jag känner till inte heller några grönsaker avbildade. Hos den samiska ursprungsbefolkningen i Sverige betraktades inte heller grönsaker som något annat än mat till djuren.

  För övrigt tycker jag Lierre Keith i sin bok ”Vegomyten” har en hel del intressant att säga om de allvarliga hälsoproblemen som finns hos veganer på grund av undernäring.

 63. 63

  Docent Göran Skrev:

  Själv tror jag inte att våra förfäder för en miljon år sedan använde sina spjut och pilar för att få tag i grönsaker.

  Mitt i prick kan man säga! 🙂

 64. 64
  Lars Henrik säger

  Det vore fullständigt orimligt, som Annika skrev ovan, att rött kött per se (utan tillsatser och från djur som ätit sin naturliga föda) skulle vara skadligt för människor i stort. En näringskälla som vi och våra anfäder ätit i över en miljon år.

 65. 65
  Annika Dahlqvist säger

  @ 60 Lars Johansson:
  Men vad beror det då på att vi som äter kött och lite kolhydrater har ett mycket lågt insulinvärde?

 66. 66
  Lars Johansson säger

  Nej kött är inte idealiskt för att få lågt insulinvärde. Mark Sisson, paleoförfattare, har skrivit en egen förklaring till varför kött som han skriver är som sämsta möjliga kolhydrater och han kryper nästan ur skinnet för att förklara det men det är alltså inte alls så att detta förnekas inom LCHF/paleo. Att man utger sig för att vara low carb (med den förmodade andemeningen inget insulinpåslag) och ha LCHF-sidor som många har och så visar man recept på precis tvärtemot, om jag får säga min åsikt, så är jag såklart kritisk, och det tror jag du förstår utan att ta illa upp.

 67. 67
  Lars Henrik säger

  Även i Norge får kostråden stark kritik: Norsk professor kritiserar Helsedirektoratets (motsvarande SLV) kostråd:

  – Det har vært veldig stort fokus på fett i mange år, og de siste ti-femten år har det vært stort fokus på sukker. Men man har glemt stivelse. Har man et overvektsproblem, så må man også passe på å redusere inntaket av stivelsesrike matvarer, sier Svihus.

  Eksempler på stivelsesrik mat er korn og kornprodukter, eksempelvis bakervarer, pasta og ris.

  – Både stivelse og sukker kan påvirke apetitten negativt og føre til overspising. Overflødig sukker og stivelse fører også til hormonendringer og skadelige helseeffekter som ikke fett gjør. Det kan bidra blant annet til mer fettlagring, sier Lindberg.

  https://www.bt.no/100Sport/sprek/Professor-Dette-er-den-enkleste-maten-a-ga-ned-i-vekt-pa-705096_1.snd

 68. 68
  Annika Dahlqvist säger

  @ 66 Lars Johansson:
  Jag frågade inte om vad Mark Sisson skrivit. Jag frågade hur det kom sig att vi som äter LCHF med animaliskt innehåll har ett lågt insulinvärde?

 69. 69

  @ 66 Lars Johansson:
  För att citera hjärnforskaren professor Martin Ingvar:
  ”av fett blir man mätt – av kolhydrater blir man hungrig”. Martin Ingvar hävdar bestämt att människan behöver fett (t.ex. smör, kokosolja, olivolja, rapsolja) och protein (t.ex animaliskt protein av fisk, kött, fågel, ägg). Kolhydrater (socker) behöver inte människan för kroppen tillverkar själv det socker hjärnan behöver av fett och protein. Vi som håller oss mestadels till LCHF äter ändå mer eller mindre av grönsaker som växer ovan jord (innehåller måttligt med kolhydrater). En del av oss äter frukt i liten mängd eftersom frukt innehåller ganska mycket socker idag på grund av växtförädling. Man kan vara vegetarian/vegan och ändå äta LCHF men det är svårare och kräver mera kunskap. De flesta av oss som äter enligt LCHF håller oss till ekologiska varor eftersom det är bäst för vår hälsa och även bäst för vår miljö. T.ex. nötkött skall vara ”gräsbeteskött” för det är mest hälsosamt både för djuren och oss människor och för miljön – vilket även vår lantbruksminister Bucht framhåller. Att odla t.ex spannmål för att ge till kossor är helt galet. Vi ska naturligtvis inrikta oss på svenskt kött.

  Professor emeritus Lars Peterson (Chalmers) har ägnat sig mycket åt vilka fetter som är bäst för människor vilket är de fetter jag nämnde ovan. Rapsolja är ett modernt fett och ses med viss tveksamhet. En del av nya växtoljor innehåller för mycket Omega 6 i förhållande till Omega 3 vilket skapar inflammation enligt bland annat Professor emeritus Karl Arfors (expertområde inflammation).

  Själv upplever jag att jag äter mindre med mat, hälsan är klart förbättrad på många olika sätt och jag äter till ett billigare pris med LCHF (många år nu).

  För mycket kolhydrater (socker) är nu ett världshälsoproblem av stora mått. Högt blodsocker är roten till de flesta välfärdssjukdomarna (läs gärna Ann Fernholm forskare och vetenskapsjournalist).

  Lycka till Lars att söka dig fram till den kost du mår bäst av – vi är olika! Men var snäll och sluta tjata om köttets farlighet – det är inte farligt för oss om det produceras på rätt sätt.

  Kan rekommendera Lars Bergs böcker om Kalahari där han beskriver på ett lättläst sätt ”hur människan blev människa” genom att som apor kliva ner från träden där vi endast åt ”frukt och grönt” för att utöka vår kost med animaliskt föda (kött och fisk) – då växte våra hjärnor och vi utvecklades långsamt från apa till homo sapiens.

 70. 70
  Melker säger

  Lars Johansson Skrev:

  Litsfelts ”vetenskap” saknar vidd, kunskap och finess. Den tycks vara baserad på vad han kan läsa av på sin glukosmätare

  Hm, det man kan läsa av på en fungerande mätare bör vara närmare den verkliga sanningen än alla ideologiskt baserade idéer…

  Om det nu är så att du verkligen uppmätt högre påslag av kött än av potatis, pasta, havregryn så är det sanning för din kropp.

  För min är det tvärtom och efter vad jag läst så är det nog vanligare att det är så.

  För att få påslag från protein behöver jag dra i mig mjölk- eller vassleprotein (som är det kroppsbyggarna häller i sig efter träning).
  Animaliskt protein är lugnt och jag blir gott mätt länge utan efterföljande svackor.

  En annan sak som är värt att återigen kommentera är att jag efter övergång till LCHF inte äter mer kött än innan. Jag äter dock betydligt mer grönsaker vilka fått ersätta pasta och ris på tallriken.

 71. 71

  Fick ett mail av Gunnar Lindgren:

  Idag är vegetarianer en riskgrupp för att få i sig ohälsosamma mängder kadmium. En annan riskgrupp är kvinnor eftersom kroppen tar upp mer kadmium från maten om man har järnbrist.

  Följderna kan bli benskörhet och skador på njurarna.

  Ett par hundra tusen svenskar beräknas idag få i sig så mycket kadmium via vegetabilier att de riskerar att drabbas av den här typen av negativa hälsoeffekter, enligt Livsmedelsverket.

  – Så därför måste samhället se till att halterna sjunker i våra grödor, säger Marie Vahter som är professor i miljömedicin på Karolinska Institutet.

  Under många år har insatser gjorts för att minska vår exponering för kadmium, mindre mängder kadmium i handelsgödsel, mindre användning av kadmiumbatterier, minskade utsläpp av kadmium från industrin till exempel. Trots det minskar inte den här giftiga tungmetallen i livsmedlen i Sverige.

  – Trots alla insatser som är gjorda verkar det inte som att vi har sänkt människornas exponering. Så det måste nog till att sänka halterna i den mat vi äter. Jag tror det är det allra viktigaste, säger Marie Vahter.

  Ett skäl till att kadmiumet i maten inte sjunker är att vissa jordbruksområden har naturligt höga kadmiumhalter i jorden.

  Det mest effektiva sättet att minska mängden kadmium i maten kan vara att sluta upp med att odla livsmedel på bland annat delar av Österlen i Skåne, delar av Östergötland (rötslams-områden, min kommentar) och delar av Jämtland.

  Detta enligt kartläggningar som utförts av bland andra Jan Eriksson som är kadmiumforskare på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

  -Det man möjligen kan göra är att man helt enkelt inte odlar mat på marker där halterna är högst eller där upptaget i växterna av kadmium är högst helt enkelt.

  Reporter Gustaf Klarin
  Gustaf.klarin@sverigesradio.se

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa