Frihandelns pris

På SVT: Frihandelns pris. Om TTIP-avtalet går igenom kommer företag i utlandet att kunna stämma stater om de försvårar för handeln av vissa varor, tex GMO-produkter.

 

Comments

 1. 1

  Då kommer kapitalets lakejer totalt ta över nationernas suveränitet.

 2. 2

  TRåkigt att man inte kan se från utlandet…
  Finns det något sätt att se detta?

 3. 3

  Om detta avtal går igenom så har Sveriges politiker begått självmord på Sverige! Usch! Det är ju förvisso vad de håller på med redan nu men det skulle väl vara ”spiken i kistan”…

 4. 4
  Anders S säger

  Full fart på GMO

  Genmanipulerad raps mat till laxodlingar!

  https://t.sr.se/24ZFnp5

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/692421?programid=412

  ”BASF satsar enligt uppgift runt 1,2 miljarder kronor för att få fram fiskolja på åkern genom att genmodifiera raps!”

  ”Sten Stymne, professor på SLU, jobbar med fiskoljeraps på uppdrag av BASF. I ett växthus i Alnarp visar han genmodifierad oljedådra. Om gmo-forskarna lyckas ta fram en åkergröda som producerar fiskolja finns stora pengar att tjäna både som kosttillskott och som foder till laxodlingar, bedömer han.”

 5. 5
  I LIke Neil Young säger

  *Flyttar över mitt inlägg hit då och editerar lite*

  Nu har jag sett programmet om TTIP och ISDS som dessa djävulska avtal kallas. Bara historiken i dessa avtal gör ju att man kan dra öronen åt sig för mindre.
  Det handlar om gammal unken kolonialmakt i botten. Man gör det numera till en affärside att stämma stater, bara för att vinsterna man kan få ut av en ren stämning är så stora.

  Ni som inte sett programmet och som är intresserade av dessa frågor, att se programmet är ett måste.

  Jag ställer mig mer frågande än nånsin till varför ett civiliserat samhälle överhuvudtaget behöver något liknande – jag förstår ärligt talat ingenting. Det är ju bara bondfångeri och maffia rakt av.
  Som dom sa i filmen – man kan ju förstå att företag vill ha dessa avtal – men att en stat skulle vilja det???… Ni kan ju förstå vilken enorm potential det finns i detta avtal (för jättebanker och investerare) när man kommer att kunna använda ISDS-delen till att stämma skiten ur, i princip hela EU.

  Ponera att en utländsk investerare skulle komma och köpa in sig i exempelvis något av våra stora svenska skogsföretag. Får man inte skövla som man vill – ja då stämmer man helt enkelt det Svenska folket på ett antal Miljarder – vad tror ni slutresultatet blir? Vilken vind vänder sig politikerna efter tror ni?

  Dom som vill bevara gammelskogen?…ha..ha..Glöm det.

  Om vi kör in Sverige helhjärtat i detta träsk kommer jag aldrig att glömma vilka politiker som stod bakom – det har dom mitt ord på. Nåt mer råbarkat elände har jag svårt att föreställa mig.

 6. 6
  foie gras säger

  det finns ett stort och vitalt motstånd motstånd i EU mot TTIP med bas i Berlin och som organiserar demonstrationer över hela Europa. Det är USA som insisterar på TTIP tillika förhandlingar som sker bakom lyckta dörrar med svenska Malmström som chefsförhandlare, hon är fd EU kommissionär i invandrarfrågor och nu på en viktig förhandlingspost utan att i något avseende ha visat sig vara mycket till förhandlare. Tillkommer sanktionerna mot Putin ett annat påtryckargrepp från USA i syfte att knäcka EU:s allt mer utvecklade handel med Ryssland. Konsekvenserna är svåra för rader av exportörer från Finland till Frankrike (och mer) – i Frankrike är bönderna helt desperata har demonstrerat hela vintern och buade nyligen ut president Hollande vid dennes besök på den stora lantbruksmässan Salon de l´Agriculture i Paris.

 7. 7

  @ stenB:
  Visst går det att se, Hämta program från ”hola.org”
  Installera ”VPN. Gå till sidan du vill läsa men blivit nobbad. Klicka på holasymbolen välj ett land och
  ”Sesam öppna dig”

 8. 8
  I LIke Neil Young säger

  Jag kan tillägga att i filmen får man veta att Kanada blivit det mest stämda landet i västvärlden eftersom man ingått ett liknande avtal med USA, deras avtal kallas NAFTA och innehåller samma ISDS-del.

  Man har velat skydda sin natur mot Fracking, gasutvinning och diverse – som jag förstod av filmen har man förlorat varje mål och därmed har det Kanadensiska folket blivit många miljarder fattigare.

  Hur kan det då vara att man förlorar jämt? Jo – p.g.a att dessa domstolar och skiljenämnder som dömer i dessa mål utses av – Världsbanken. Och alla vet ju vem som bestämmer där. Just det – dom stora amerikanska finansfamiljerna och bankjättarna. Och det vill man ha in EU i? I mina ögon är det kvalificerat vansinne.

  Ett annat land som vart stämt var Egypten som ville lagstadga om en högre minimilön. Det ansågs som ett ”hinder”…..så fram med stämningspapperen bara..

  Som jag ser det är det här ett steg närmare det s.k NWO – New World Order. Och jag begriper inte hur vi kan ha så fruktansvärt naiva, okunniga, dumma och ointresserade politiker. Vad exakt ska det svenska folket ha att vinna på det här? Kanske samma sak som vi vann med EU? Vad det nu var, det har jag fortfarande inte begripit. Kan nån säga vad vi som vanliga medborgare i Sverige vunnit på EU? Räkna upp något – som är värt något.

 9. 9

  @ stenB:
  Fick snabbt en referens från svt och sökning visade att filmen nu är upplagd på youtube!
  https://www.youtube.com/watch?v=j0LOwmwgkdA

  Så nu det går bra för alla oss i utlandet att se filmen också.

 10. 10
  Tord Melander säger

  Alla som inte såg Dokument utifrån i går söndag, och inte vet, måste leta rätt på det och titta/lyssna. Det var ohyggligt cyniska tänkesätt och metoder som avslöjades – och detta är Sverige och EU med Cecilia Malmström i spetsen beredd att införa/tillåta med öppna ögon – Gud förbjude.

  Vi som redan vet vilket elände TTIP och ISDS är och kan medföra behöver inte titta. Fast det gäller förstås att komma ihåg vilka människor som ställde sig bakom detta och drev på. Dessa blåögda, naiva människor har nu gjort sitt i politiken.

 11. 11

  Så vitt som jag förstår är Sverige det exportland som driver TTIP starkast i Europa. Cecilia M. representerar Alliansen, den svenska industrin och deras exportbehov. Sedan har vi väl en arbetarrörelse som sitter i knät på dessa industrialister. Med förklaringen att det är de som betalar vår lön och BNP.

  Jag vet inte vem av våra politiker, utom några få på vänsterkanten i EU-parlamentet, som aktivt kämpar emot. Resten är annars tysta eller för detta avtal. Som jag tycker det låter, så verkar det som det redan är klart och utan ISDS så måste de väl sätta sig ner och prata om de helt nya förutsättningarna, som i så fall betyder att avtalet är meningslöst eftersom det faktiskt inte finns några reella handelshinder idag. Det saknas bara garantier för den ”amerikanska” världsbanken att få den vinst de förväntar sig. Å andra sidan skulle det betyda att Investor och Wallenbergarna blev amerikanska. Hur skulle de annars kunna stämma den svenska staten och få ekonomisk kompensation? Jag säger bara Vattenfall och Tysk kärnkraft!

  Jag tror att Cecilia skriver på ISDS. Dessutom sitter hon visst mest bredvid numera eftersom hon blev förföljd av media och sa fel saker. Nu sker det helt anonymt, med okända men namngivna ”förhandlare”. Usch! Var kan man gömma sig? Var finns skyddet mot det som händer?

  Det enda vi kan hoppas på att vanliga politiker såg det här och ger sig tid att prata med sina kollegor om det. Egentligen borde det presenteras någon opinionsundersökning om vad som händer i en politikers huvud efter en sådan här dokumentär. Är de av sten eller formbara?

 12. 12

  Bra sammanfattning av ett kinkigt läge, Georg… oh låt oss hoppas att det inte är kört, även om det ser mörkt ut med all denna naivitet. Politikerna måste börja tänka själva och prata med sina kolleger hur de bäst företräder de människor som valt dem!

 13. 13

  Det är naturligtvis allas vår uppgift att få folk att rösta på partier som kommer skydda Sveriges demokrati. SD och V tycks vara vettiga alternativ i just denna fråga.

 14. 14

  @ Georg W:

  Gissar att det inte var många som såg filmen när den sändes: ”Bästa sändningstid” igår 06:00.

  Men som tur är kan man se det igen på svt, och på youtube.

 15. 15
  Konsument i Sverige säger

  https://www.svtplay.se/video/7078993/frihandelns-pris/dokument-utifran-frihandelns-pris-avsnitt-1

  Frihandelns pris

  Förhandlingar om ett nytt handelsavtal, TTIP, mellan USA och Europa har pågått i över två år. Om avtalet går igenom som beräknat nästa år skulle det resultera i världens största regionala frihandelszon. Men avtalet innehåller också delar som är mindre kända och som gör det möjligt för enskilda företag att stämma stater på miljardbelopp om de hotar bolagens investeringar.

  Repriser i TV

  SVTK
  tis 15 mar 22.50

  SVTK
  lör 19 mar 22.35

 16. 16

  stenB Skrev:

  @ Georg W:

  Gissar att det inte var många som såg filmen när den sändes: ”Bästa sändningstid” igår 06:00.

  Men som tur är kan man se det igen på svt, och på youtube.

  Svt till och med den 12 maj.

 17. 17
  Rolf Löfgren säger

  TTIP, innebär totalt slaveri under makt-eliten i USA. Det finns ett TPP också, som USA driver igenom i öst-asien.

  Dessa avtal plus propaganda för NATO, är alla steg på vägen att införa ett totalt slav-samhälle med en världs-regering i USA och NATO som militär maktfaktor för att hålla ordning på slavarna.

  https://www.stoppattip.se/10-saker-om-ttip.html

 18. 18
  Jörgen säger

  @ stenB:
  Installera prov ex av FSecure Freedome, aktivera och välj plats till Stockholm. Då bör det gå att se

 19. 19
  Lars Bern säger

  Med TTIP kommer vi att få se Coca Cola stämma staten och begära skadestånd om Riksdagen skulle införa en skatt på socker.

 20. 20

  @ Lars Bern:
  Va? Innehåller Coca-Cola socker? Jag trodde att det bara var kemikalier… fast receptet är ju rätt gammalt förstås!. Annars är ju sockerskatt ingen dum tanke. Fråga Annika!

 21. 21
  Lars Henrik säger

  OT: På SVD.se igår.

  Fetma hos mamman ger hög födelsevikt

  Övervikt eller fetma och höga blodsockernivåer under graviditeten leder till högre födelsevikt hos barnet, visar ny forskning. En riskfaktor både vid förlossningen och senare i barnets liv.

  https://www.svd.se/fetma-hos-mamman-ger-hog-fodelsevikt

 22. 22

  Från morgonteve idag så kallar Birgitta Olsson TTIP-avtalet en win win situation, hon hoppas att de skriver på avtalet nu och Mona Sahlin håller med. Hela deras politiska övertygelse verkar vara att det är jätteviktigt för vår välfärd att detta avtal kommer i kraft. Vi måste i sammanhanget vara bakåtsträvande idioter.

  Mona är lite av en idol för mig och jag anser henne jättesmart. Vad vet hon som inte jag vet???

  Hur som helst verkar vi ha förlorat slaget, synbarligen. Eller så är det samma politiska situation som när riksdagen unisont försökte tvinga på Svenska folket den monetära unionen. Stockholmare som är smartare vet bättre än landsortsbefolkningen. Bevisligen inte!

  Jag har ännu inte hört en enda politiker säga att de var helt ute och cyklade där. Jag tror att Stockholmseliten är helt ute och cyklar nu med. Det tråkiga är väl att inte svenska folket har någon som helst talan i sammanhanget.

  Massivt icke vålds motstånd nu, blockera alla hamnar. Lås in politikerna, stäng av deras telefoner. Sätt dem i skampålen och kasta kompost på dom.

 23. 23

  @ Georg W:
  Refererade de till filmen om TTIP som bloggen handlar om ?
  Fanns någon kritik med ?

  Varifrån fick de sin övertygelse av att det var en win/win situation , eller varför ?
  Vem pratade med dom om det innan programmet var färdigt att rulla ?

 24. 24

  Birgitta Olsson (L) passade på att slå ett slag för TTIP, med anledning av det amerikanska valet. Där Hillary C. då representerar de ”förnuftiga” frihandelsivrarna och Trump motsatsen. De har uppenbarligen inte sett dokumentären och kommenterade den inte.

  Helt rätt stenB, vi skriver till dessa damer och ber om deras kommentar, till filmen!!!
  De måste svara eftersom de propagerar FÖR påskriften och avtalet.

  https://www.birgitta.nu/

  Birgittas sida var rolig. Gör testet! Jag och B. håller sams i 7 frågor av 17. Oerhört förvånande. Hon är inte helt dum i huvet, alltså.

  Jag hittar inte någon direktmail till Mona.

 25. 25

  Hej Birgitta

  Vi är en grupp som diskuterar den dokumentärfilm, ”Frihandelns pris” som nu visas i SVT och SVTplay. Liksom på YOU Tube.

  ISDS-avtalet är uppenbarligen en fälla klädd i TTIP,s dräkt. Hur kan du sitta och säga i teve att det är en Win Win situation. Att (hypotetiskt) Coca Cola kan stämma svenska staten för att vi snart inför sockerskatt?

  Skriver du under på att ISDS-avtalet ska genomföras?

  Vi är några som ser TTIP och ISDS som slutet för vår civilisation, åtminstone metabolt och äganderättsmässigt. Maten amerikaner vill exportera är den sämsta och billigaste i hela världen.

  Investeringsskyddet är en juridisk konstruktion som öppnar en helt ny marknad för miljardinkomster för storbolag, genom att stämma stater för demokratiska beslut!!! Det bekräftas av denna dokumentär! Du verkar inte ha sett den? Borde du inte det?

  Kan du vara vänlig att kommentera dokumentären ”Frihandelns pris”, på SVT Play och ge mig en kommentar? Som jag kan sprida vidare till oss som är mycket oroliga och tror att det går åt H-e för Sverige med detta avtal. Svenska exportföretag har inga större problem med att exportera och skräpmat kan väl producentländerna behålla.

  Vänligen

  Georg Lowejko, Gamleby

  Frihandelns pris | SVT Play

 26. 26
  I LIke Neil Young säger

  @ Georg W:
  Dessvärre tror jag att ”skräpmat” är en petitess i det här sammanhanget. Skräpmat kan man med lite framsynthet undvika. Det jag är rädd för är hur vårt samhälle i stort kommer att utvecklas. Vi har redan ett av dom mest avreglerade samhällena i västvärlden. Demokratin behöver inte ytterligare abdikera för storfinansen, Nato och NWO.

  Det konstiga är att Socialmoderaterna sväljer det här med hull och hår – man besjälas fortfarande av nån sorts enad-värld-tanke kanske, den gamla socialist-internationalen och allt det där bla..bla.bla – för på annat sätt kan jag inte se det här. Det är ju facist-blå politik av finaste varumärke det här med ISDS.
  Man inser liksom inte att det här är Storfinansens övergrepp på demokratin. Går den här skiten igenom så som jag tror det gör – då måste Sverige ut ur EU.

  Ibland undrar jag om inte vissa delar av sossegänget är NyLiberalare än Ebba Busch Thor och A Lööf tillsammans.

 27. 27
  Docent Göran säger

  Nu på morgonen såg jag själv filmen och den är ju klart ”vänstervriden”, dvs. den speglar maktfrågan ur ett demokratiskt perspektiv och visar hur makten sitter hos ’kapitalet’ om någon nu tvekar på denna punkt. Det kändes som om 70-talet hade kommit tillbaka.

  Jag har nu hållit några föreläsningar om kosten och hälsan för en grupp från den tidigare ledningen på mitt gamla företag och detta är väldigt stimulerande eftersom deltagarna bevisligen är intelligenta människor och därför också ständigt kommer med kloka, kritska frågor.

  På föreläsningen igår föreläste jag om ekologisk mat och mycket handlade därför om pesticider och GMO och hur Monsanto utan skam idag förgiftar mänskligheten. En av deltagarna berättade då om den här filmen som han hade sett för att den så väl passade in i det som jag själv presenterade.

  Nu ska man ha klart för sig att det här ’gänget’ på samma sätt som Lars Bern verkligen vet hur företag tänker i en marknadsekonomi men i motsats till mig själv ser frågan ’högervriden’ måste man förmoda. Själv förstår jag inte hur man mentalt kan ’få ihop det hela’ med ett sådant perspektiv.

 28. 28
  Ingrid säger

  – Med avseende på GMO är det ytterst viktigt att alla informerar sig om eländet:

  – På denna länk finns mycket bra information om GMO – och många referenser:

  https://responsibletechnology.org/references-2/

 29. 29

  Kanadensarna trodde precis som Birgitta Olsson och Mona Sahlin att ett frihandelsavtal((NAFTA) med USA var en win win situation. Det som hände var att Kanada efter drygt tjugo år med detta avtal är världens mest stämda stat. Och då pratar vi inte småpengar, utan det är skadeståndskrav räknat i miljarder dollar. Det finns ju en anledning till att eliten vill flytta makten så långt bort från folket som möjligt. Personligen hoppas jag att britterna röstar för att kliva ur EU, då faller hela skiten som ett korthus.

 30. 30
  I Like Neil Young säger

  https://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article22471809.ab

  Norden möter Obama.

  Jag läser in nåt helt annat här: Gör norden till en GMO-zon , se till att Sverige kommer med i Nato och GIVETVIS ska ni väl vara positiva till vårt fina avtal TTIP/ISDS som vi från USA:s sida så rundhänt ställer upp med.

 31. 31
  Lars Henrik säger

  Forget ISIS, worry about ISDS foreign trade pact clause

  Columbia University Prof. Joseph Stiglitz, speaking at the National Press Club, decried an obscure treaty enforcement mechanism that would allow foreign firms in America to sue ”when the U.S. government passes a regulation they think hurts their profits.”

  ISDS finns även med i frihandelsavtalet TTIP som nu förhandlas mellan USA och EU.

  https://m.nydailynews.com/life-style/forget-isis-worry-isds-foreign-trade-pact-clause-article-1.2557485

 32. 32
  Konsument i Sverige säger

  FINDUS i Bjuv sålt!
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/helsingborg/efter-varslet-detta-ar-en-sorgens-dag

  …”De sista 15 åren har Findus bollats mellan olika riskkapitalbolag. När Nomad Foods köpte företaget förra sommaren trodde alla på orden om satsningar. Men istället blev det dödsstöten.”…

  https://www.setterwalls.se/sv/Aktuellt/Arenden/Nomad-Foods-Limited-har-lamnat-ett-bindande-bud-avseende-forvarv-av–Finduskoncernens-kontinentaleuropeiska-verksamheter-for-500-miljoner-pund/

  …”Genom denna transaktion kommer Nomad att förvärva Finduskoncernens verksamheter i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Frankrike, Spanien och Belgien.”…

  Kommer detta att gynna TTIP tro?

 33. 33
  Konsument i Sverige säger

  TTIP på Sveriges Radio – Studio Ett just nu.
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/711692?programid=1637

 34. 34

  Usch jag får lite panik, vill gå och demonstrera mot TTIP, vill inte att mina barnbarn skall behöva dras med skiten!
  Jag blir så jävla arg av att det inte debatteras mera på tv, det är ju bara struntprogram där.
  VI MÅSTE GÖRA NÅT!!
  Kom igen vi kan väl demonstrera iaf!

 35. 35
  Daniel säger

  Skiftet verkar ha någon kampanj nu:
  https://kampanj.skiftet.org/page/contribute/finansiera-forsta-majaktion

  Jag vet dock inte om de är seriösa och bra.

  Det som gör mig lite skeptisk är det ständigt tiggandet om pengar via mail. Jag vill gärna bidra men kan inte avgöra om det bra att gå via skiftet.

  Har någon annan koll?

  Finns andra/bättre sätt att bidra?

 36. 36

  Hej!

  Jag uppfttar nog Skiftet som seriöst men framtoningen är lite flåshurtig tycker jag. Ungdomar? Jag har också känt viss irritation över att de begär bidrag med pengar. Jag har inte skickat några (är pensionär med vanlig pension) men bidrar på annat sätt, sprida budskapet å Fejjan t ex.
  Tord Melander

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa