Kött befriade våra förfäder

Artikel i Forskning och framsteg.
För 2,5 milj år sedan började våra förfäder att äta kött som bearbetades med redskap. Då behövdes inte så kraftiga tänder, käkar och tuggmuskulatur.

 

Comments

 1. 1

  Författare:
  Leif Hallberg
  Lena Hulthen
  Publicerad:
  2002-10-01
  Kött förser oss dels med lätttillgängligt järn, dels kan det öka kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn från andra livsmedel med 50-100 procent.

  Detta förklarar de gynnsamma effekterna av kött på kroppens järnbalans. Vi har gjort omfattande observationer på över 2 000 tonåringar i Göteborg och sett att vegetarianer, och givetvis även veganer, har lätt att utveckla järnbrist. Omkring 80 procent av dessa icke-köttätande ungdomar har klar järnbrist. Detta är oroande, då vi vet att även lätt järnbrist kan försämra inte bara den fysiska prestationsförmågan, utan även välbefinnande och skolprestationer, t ex inlärningsförmågan. Dessutom är det faktiskt så att rent kött är ett magert kostalternativ.

  De fördelar som anförs för en ”vegetarisk” livsstil är knappast relaterade till den vegetariska kosten som sådan, utan till en livsstil med mindre rökning och alkohol och med ökad fysisk aktivitet. En sådan livsstil är av nytta också hos icke vegetarianer.

  Människan är inte konstruerad för vegetarisk kost. Våra tänder, vår tarmlängd och det förhållandet att människan har ett speciellt enzym i tarmväggen med en enda uppgift att bryta ner hemeprodukter från kött talar emot att strikt vegetarisk kosthållning har en biologisk bakgrund. Det är snarare så att utvecklingen av dagens människa med hennes stora hjärna är en effekt av övergången till köttdiet hos våra tidigaste förfäder.

  Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg.
  Ur F&F 7/2002

  https://fof.se/tidning/2002/7/aterkoppling-kottdiet-gav-oss-stor-hjarna#overlay=tidning/2002/7/aterkoppling-kottdiet-gav-oss-stor-hjarna

 2. 2
  agneta.belfrage säger

  Ja, jag tänkte väl. Jag skulle trott att man fick bättre tuggmuskulatur av att tugga rått kött och grönsaker. Eller?

 3. 3
  Docent Göran säger

  Jag kom att bli intresserad av sjukdomen tuberkulos och gick ’som vanligt’ in på Wikipedia för att bilda mig en uppfattning om denna sjukdom där 5 000 000 årligen dör av den.

  Vad som nu blev uppenbart för mig är att denna infektionssjukdom som en stor del av befolkningen i världen latent bär på verkligen ska utvecklas beror på hur immunförsvaret fungerar hos den enskilda individen. Fattigdom och undernäring är kraftigt bidragande till det nedsatta immunförsvaret.

  En intressant avslutande kommentar om dietens betydelse för utvecklandet av sjukdomen i detta Wiki-inlägg, och som kopplar till ämnet för denna tråd, är att bland de hinduiska vegetarianer bland invandrarna i London var förekomsten 8.5 gånger större än bland de köttätande muslimer.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Tuberkulos

  Att jag själv inte har drabbats av någon enda allvarlig förkylning sedan övergången till strikt LCHF för snart sju år sedan talar ju också om ett förstärkt immunförsvar med animaliskt fett. Samtidigt är det väl känt att vegetabiliska oljor med sitt fleromättade omega-6 slår ut immunförsvaret.

  Pusselbitarna faller väl på plats i min nuvarande världsåskådning.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa