Fråga Doktorn ikväll: Frukt o grönt

Enligt programtablån ska man avhandla kost och hälsa i Fråga doktorn ikväll.
Professor Bertil Marklund kommer att säga att vi kan förlänga livet med 10 år med mera frukt o grönt.

Tankar jag får av det är att äldre personer, med begränsad aptit, som äter mera grönsaker kan få svårt att få i sig tillräckligt av protein och fett som de behöver för sitt näringsbehov.
Vad gäller frukt så innehåller den hög andel socker, varav hälften den skadliga fruktosen. Vad finns det för riktiga jämförande studier som visar att högt fruktintag medför bättre hälsa?

Efteråt: Det sades inte något alls om kost, bara att man skulle äta sunt! Konstigt.

 

Comments

 1. 1
  Göran säger

  Sannolikt ingen studie som är sann eftersom frukt sannolikt endast genererar viktuppgång, bättre med grönsaker!!

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Göran:
  Grönsaker i måttlig mängd.

 3. 3
  Göran säger

  SÅ SANT!!

 4. 4
  Frida D säger

  Fruktogrönten är ett heligt livsmedel! Hur många fruktogrönter har ni ätit idag?

  Nej…. ge gamlingarna stekt fläsk med gräddsås och vitkål istället.

 5. 5
  Pingo säger

  De ursprungliga vilda frukterna var troligen nyttiga för de innehöll mycket lite socker. De förädlade som säljs i butikerna är ju förädlade för att bli maximalt söta.

  Tyvärr är folk så tillvanda med söt frukt och har fått hjälp att inbilla sig att vitaminerna i dem är så viktiga och bryr sig inte om sockret.

  Dessutom är det så att förbränning av kolhydrater förbrukar mer mineraler och vitaminer än en kost på LCHF.

 6. 6
  Marie Winterstam säger

  Vilka frukter är typ ” bäst” / ” sämst” att äta ?

 7. 7
  Robin säger

  Så länge man envisas att alltid gruppera frukt och grönt tillsammans så kommer det bli svårt att påvisa något öht.

 8. 8
  stenB säger

  Vid högt fettintag är frukt och grönt nyttigt, men kombinerat med lågfettkost kan det vara mycket skadligt!
  Sockret i frukten är ofta kombinerad med antioxidanter som kan uppväga sockrets skadliga effekter.
  Men de flesta antioxidanterna är fettlösliga. Utan fett kan de inte tas upp. Typexempel som dom flesta känner till är betakaroten i morötter som behöver fett för att inte försvinna direkt ut i urinen.
  En studie bara ett par år gammal visade att allvarlig hjärtsjukdom (intag på sjukhus och/eller död) minskade från ca 8% till 3% när F&G intogs med mycket fett, medans samma siffra gick upp till 13% för de F&G ätare som dessutom följde Livsmedelsverkets råd om lågfettkost !
  En observationsstudie, men 400% risksskillnad ligger i klass med rökning. 1-3 cigaretter om dan antas ge 100% riskökning, igen observationsstudie. Men vi accepterar att det ligger en hel del i det eftersom det handlar om en sådan stor riskökning. Något för SLV att titta närmare på. Statligt verk kan ju inte fortsätta ge råd som ser ut att öka sjukdom, 4 ggr mer än rökning 1-3 cig per dag.

  Länk till artikel i Läkartidningen om studien:
  https://ww2.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=14179
  Se staplarna till höger. 13.3/3.1 = 4.2. Alltså mer än 4ggr högre incidens !
  Studien varade i 12 år och följde över 1700 män. Kvinnor kan alltså klara sig bättre eller sämre än män på lågfettkost med frukt enligt SLVs rekommendationer.
  Länk till hela studien.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2790097/

 9. 9
  Dennis säger

  Redan i edens lustgård fick vi uppmaningen att inte äta äpplen 🙂
  Klarnar mer och mer att det var fruktosens skadeverkan som ska undvikas.

 10. 10

  Måste man verkligen äta 500 g grönsaker varje dag för att få i sig all näring man behöver, eller tar vi det bara för givet? Jag tänker prova några veckor med bara kött/fisk/fågel, ägg, smör/kokosolja, och litet lever som C-vitaminkälla. Startade igår, och testar detta för att äta mig frisk, eller åtminstone bättre, från neurologisk sjukdom. Vilka brister riskerar jag?

 11. 11

  Sist jag kollade på fineli.fi så innehöll ett äpple drygt 90% socker och fibrer. När jag jämförde äpplen med ägg. Så krävdes det över 200 äpplen för att någorlunda bli jämförbart med ett enda ägg. Jag blir gärna tillrättavisad om jag har fel?

  Det enda egentliga problemet med frukt och grönt är att de produceras industriellt i pesticidbemängda monokulturer och därför blir exeptionellt dyra för Moder Jord att föda oss människor med.

  Sedan är jag övertygad om att den mesta växtligheten är skadlig för våra tarmar under livets gång. Det ger ingen riktig näring men sliter på våra tarmar och körtlar. Som får arbeta en massa i onödan för ingenting eller socker.

  Grönsaker är det som gör maten rolig att äta det är en fröjd för gommen med frukt och grönt. Men det ska intas sparsamt. Det ÄR garnering! OCH det ska vara 100% ekologiskt!

 12. 12
  Konsument i Sverige säger

  Man ska passa sig för vindruvor! I den här butiken ställde man vindruvorna i städhyllan bland kemikalier.

  https://www.metro.se/nyheter/matbutiken-flyttade-vindruvorna-till-stadhyllan-ett-statement/EVHpbC!moLegZBglCRo/

 13. 13
  I LIke Neil Young säger

  @ Georg W:
  Det låter som du är pang på där…:)

 14. 14

  Frukt er nok ok i «måttliga» mengder. Det er ingen riktig vitenskap som kan bekrefte at mer frukt kan forlenge livet med 10 år. Det er ren ønsketenkning.

  Zoe Harcombe har letat frem hur fem-om-dagen kom til. Det er endast et markedsjippo
  https://www.zoeharcombe.com/the-knowledge/fruit-is-fuelling-the-obesity-epidemic/

 15. 15
  Arvid säger

  Läkaren Bertil Marklund har tydligen kommit på att det är livsstilen som avgör hälsan:
  ”I Fråga doktorn berättar han att man tidigare trott att det är generna som påverkar våra liv allra mest. Idag visar forskning att man till 90 % själv kan påverka genom den livsstil man har, menar han.”

  Vad har han i kikar´n tro?

 16. 16

  Förutom att man slipper giftbesprutning, vilket känns bra, så tycker jag mig känna skillnad på vitamininnehållet i ekologiska bär jämfört med icke-ekologiska bär. Verkar finnas stöd för det:
  https://www.livescience.com/27294-organic-tomatoes-nutrition.html

  Sannolikt samma sak med frukt och kött. En annan sak jag noterat är att besprutad frukt som ser ut att ha haft angrepp (kanske där giftet missat) som läkt ut verkar smaka mer kraftfullt, medan den övriga ”fina” frukten ofta smakar mer blaskigt och vitminfattigt.

  Jag känner dessutom att fruktsocker inte alls känns skadligt för min kropp såsom raffinerat socker gör.

  En annan sak ni ska uppmärksamma på frukt är om den är förpackad i ett nät eller en korg och har en innehållsförteckning! De kan få för sig att spruta in sötningsmedel i frukten!!!! (E900-serien)

 17. 17

  Det är uppenbart att fråga doktorn numera läser Annikas blogg innan sändning och det är det som styr programinnehållet. Professorn blev omedelbart nedtystad när han började prata mat. Han har klart blivit begränsad och censurerad av programledningen. Den här killen var för smart, han är också livsfarlig.

  Undrar var programledaren fick begreppet ”djävulens advokat” ifrån? Jag tror hon läser den här bloggen. Hon kanske till och med är en kommentator?

 18. 18

  @ Lena:
  Jag har fått bukt med min kroniska reumatism med en förhållandevis strikt LCHF.
  De kosttillskott jag tar är 5000 IE D vitamin/dag, Omega 3 och 800 mg Magnesium citrat./dag. Jag hade problem med näringsupptaget i tarmen tidigare och tog även Holistic Multivitamin och Multimineral.

 19. 19
  Gäst säger

  Nu har även han förstått att D-vitamin är viktigt. Det har han nog lärt sig av Mats Humble och alla LCHF-bloggare. D-vitamin har aldrig nämnts inom den vanliga vården, varken inom äldrevården eller inom vuxenvården i allmänhet, dock till små barn upp till 2 år eller kanske lite till.

  I övrigt tyckte jag inte att han var särskilt bra. Det gick nog bara ut på att sälja sin bok. Han tillförde absolut ingenting.

 20. 20
  Docent Göran säger

  Dennis Skrev:

  Redan i edens lustgård fick vi uppmaningen att inte äta äpplen

  Nå – detta är lite dubbeleggat

  Äpplet satt på kunskapens träd och det var därför knappast faran för kolhydratförgiftning som ”etablissemanget” på den tiden var oroligt för. 🙂

  Däremot är det intressant att Gud högeligen uppskattade Abels offer av fett på altaret framför Kains offer av säd. Att en kolhydratrik kost orsakar aggressivitet är uppenbart med tanke på det brodermord som följde.

  Man behöver ju bara tänka våra dagars ”militanta veganer” för att inse faran med hur kolhydrater orsakar allvarliga humörsvängningar i takt med blodsockersvängningarna.

 21. 21

  Docent Göran Skrev:

  Däremot är det intressant att Gud högeligen uppskattade Abels offer av fett på altaret framför Kains offer av säd.

  Fördelningen i min kost är numera ca 20 % kolhydrater, ca 30 % proteiner och ca 50 % fett. Det gör att jag har en jämn normal blodsockernivå dygnet runt. Kroppen tillverkar själv den glukos = blodsocker som den behöver av proteiner och fett. Det finns inget hokus pokus i detta.

  Det är sedan mer än 60 år tillbaka en ren bluff att Wi blir överviktiga av fett. Det är ett övermått (mer än 20 %) av kolhydrater/socker i kosten – som gör oss överviktiga och framförallt sjuka. Thats it – eller ?

 22. 22
  Arvid säger

  Arvid Skrev:

  Läkaren Bertil Marklund har tydligen kommit på att det är livsstilen som avgör hälsan:
  ”I Fråga doktorn berättar han att man tidigare trott att det är generna som påverkar våra liv allra mest. Idag visar forskning att man till 90 % själv kan påverka genom den livsstil man har, menar han.”

  Vad har han i kikar´n tro?

  Vad har han i kikar´n tro? -Jo, han fick göra reklam för sin folkliga bok!
  https://fethalsa.wordpress.com/2016/03/07/sa-lever-du-10-ar-langre/

 23. 23
  Maja gräddnos säger

  Enligt Expressen idag: Agnes Wold årets kvinna!! Ett av hennes 10 budord. LÅT DIG INTE LURAS AV NYCKELHÅLSMÄRKNINGEN. Suverän kvinna med mycket vettiga åsikter.

 24. 24

  @ Arvid:
  Han sålde ingen bok till mig. Däremot sa han inte ett enda fel och han avslutade med att berätta för oss att han inte tillåtits att prata något om maten. Varvid han omedelbart blir avbruten av programledaren som säger att DET tar vi i ett annat program!

  Kanske får vi se ett paradigmskifte hos Fråga doktorn. Fast jag är misstroende i det avseendet. Marklunds medverkan, i egenskap av medveten professor, kan vara en gudagåva till oss. Han verkar vara någon, som ett innehållslöst teveprogram, faktiskt lyssnar på. De kallar honom till och med ”Djävulens advokat”! Bråka inte med Marklund, ge honom en chans. Jag tror han är en etablissemangskrossare. Eller så var detta hans 15 minuter i rampljuset och vi ser honom aldrig igen.

 25. 25
  I Like Neil Young säger

  @ Georg W:
  Det var i sånna fall inte mycket till rampljus – gammelmedia är på fallrepet..

 26. 26

  Hela denna intervjuv visar oss med tydlig exakthet:

  1. Exakt hur nära fallrepet gammelmedia är! Och hur utvecklad censuren är

  2. Exakt hur nära fallrepet de multinationella läkemedelsbolagen är! Och vår sjuka vård

  3. Exakt hur nära fallrepet våra universitet är! Och hur nära de står pengarna

  En gubbe som kunde vara jag, men med den gyllene titeln, akademiskt nationellt erkänd professor.

  Han blev oerhört begränsad, men använde sin lilla stund att visa ett helt nytt medvetande. Träning och motion är skadligt men vardagssysslor är nödvändigt och bra för kroppen! Jag har nog fått en ny idol. Jag tror han börjar nu. Han har klivit ut ur garderoben.

 27. 27
  Dennis säger

  I fråga doktorn har de nu lärt sig att kolhydrater omvandlas till glukos och det är ett stort framsteg. De känner nog av att det svänger nu och medvetenheten bland s.k. vanligt folk är betydligt större nu på senare tid. Allt fler läkare får ett gott skratt av kunderna när de predikar gammal lära styrd av socialstyrelsen. Känns som vi nått i vart fall en bra bit på vägen till att tallriksmodellen blir historia.
  Själv beställde jag precis nu ”Dödlig medicin och organiserad brottslighet” även om jag redan har en full och fast övertygelse i ämnet.

 28. 28

  Dennis Skrev:

  Känns som vi nått i vart fall en bra bit på vägen till att tallriksmodellen blir historia.

  Jo… – Dennis – låt Oss hoppas på det.

 29. 29
  Mormor säger

  Håller med Josef om att övermått av kolhydrater gör många av oss sjuka…men hur bär sej kroppen åt för att göra glukos av fettsyror är mej en gåta…skulle vilja veta hur?? Socker kan bli fett…men fett kan aldrig bli socker….vad jag vet åtminstone!?

 30. 30
  Göran säger

  Här kommer nog en bra förklaring….
  https://www.jonasbergqvist.se/energiskola-1-glukos

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  @ 24 Georg W:
  Marklund gav inte mig någon känsla av kontroversiellt tänkande. (Jag har dock inte läst hans bok)
  Han verkar propagera för vardagsmotion, minskad stress, fruktogrönt, etc. Det låter för mig ganska konventionellt. Orsaken att han inte fick prata om sitt fruktogrönt i programmet var nog en rädsla hos programledningen för att dra igång kostbråket igen. Det var Susanne som sade sig vara ’djävulens advokat’ och inte Bertil.

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  @ 29 Mormor:
  Vid lågt intag av kolhydrater startar glukoneogenes i kroppen, eftersom kroppen behöver ett normalt blodsocker. Då tillverkas glukos från aminosyror i proteiner och från glycerol i triglycerider, fettsyror.
  Glukoneogenes är också orsaken till ketoacidos hos diabetiker t1 vid insulinbrist, eftersom det då blir en stegrande ketonhalt.

 33. 33

  @ Annika Dahlqvist:
  För mig var det första gången efter honom Linköpingsprofessorn, professor Fredrik Nyström som någon säger att träning och motion kan vara och är onaturligt och skadligt. Det är kontroversiellt, har jag erfarit. Jag hamnade i onåd hos kostdoktorn för det.

  Jag visste inte att han är grönsaksätare. Då borde han väl ha fått prata? Det är ju PK.

 34. 34
  Mormor säger

  Men glycerolen är väl en molekyl som kommer av socker?? Och som fettsyrorna är bundna till..? Dom flesta aminosyror kan bli glukos i processen gluconeogenes, ok, men en fettsyra kan bara inte göras om till en glukosmolekyl… Om man får tro det som står i dom flesta biokemi-böcker åtminstone..?? Skulle vara intressant att få klarhet i denna fråga…!?

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 34 Mormor:
  I wikipediaposten jag länkade till uppräknas glycerol som ett utgångsämne i glukoneogenesen.
  Så det står nog då fel i läroböckerna.

 36. 36
  Mormor säger

  Glycerol är ett av utgångsämnena i glukoneogenesen, det vet jag, men kommer Inte från en fettsyra…det kommer från en glukosmolekyl… Precis som laktat, som också kommer från en molekyl glukos…och alltså inte heller kommer från en fettsyra, och är ett annat utgångsämne i glukoneogenesen…alltså praktiskt taget rör det sej om socker som återgår till socker med en klar energiförlust..!? Som jag ser på det…?? I den länk som Göran (tack!!) hänvisade till av Jonas Bergqvist, står det faktiskt också klart och tydligt ”…men en fettsyra kan alltså inte ombildas till pyruvat och glukos..”, so that’s it..!?

 37. 37

  @ Georg W:
  Jo. Professorn har säkert fått instruktioner av läkemedelsindustrin/VOF. ”Smart” kan betyda lydig och därmed naturligtvis ”livsfarlig”. Han vet säkert vad vetenskaplighet är, men kommer han presentera den?

  Varför tror du jag bojkottar massmedia helt och hållet till förmån för alternativ media och bloggare som Annika?

  Jo. Den är givetvis livsfarlig att betrakta eftersom den är i händerna på livsfarliga människor.

 38. 38
  Lars Henrik säger

  @ Mormor:
  @ Annika Dahlqvist:
  Mycket intressant om ’råvaran’ till glykoneogenesen! Men om denna utgörs av glukos vad är det då som upprätthåller blodsockernivån hos en person som äter strikt LCHF?

 39. 39
  Annika Dahlqvist säger

  @ 37 Martin Gustavsson – Vetenskapliga partiet:
  Men det kan vara intressant och matnyttigt att få reda på vad folk som inte är så insatta får läsa i vanliga media.

 40. 40
  Annika Dahlqvist säger

  @ 38 Lars Henrik:
  ’Råvaran’ till glukoneogenesen utgörs av protein (från födan) och fett (från födan och fettväven).
  En som äter LCHF får sin glukos från födan och från glukoneogenes.

 41. 41
  Lars Henrik säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 38 Lars Henrik:
  ‘Råvaran’ till glukoneogenesen utgörs av protein (från födan) och fett (från födan och fettväven).
  En som äter LCHF får sin glukos från födan och från glukoneogenes.

  Jo, det är så jag också fått lära mig att det ligger till men signaturen mormor menar att:

  Glycerol är ett av utgångsämnena i glukoneogenesen, det vet jag, men kommer Inte från en fettsyra…det kommer från en glukosmolekyl… Precis som laktat, som också kommer från en molekyl glukos…och alltså inte heller kommer från en fettsyra, och är ett annat utgångsämne i glukoneogenesen…alltså praktiskt taget rör det sej om socker som återgår till socker med en klar energiförlust..!?

  Varifrån kommer i sådant fall den ursprungliga glukosmolekylråvaran i glukoneogenesen om man äter strikt LCHF?

 42. 42
  stenB säger

  Fler källor än proteiner för glukos:

  Även matfett är glycerider. (Mono- Di- eller Tri-)

  Går alltså att få ut glukos från både matfett (matglycerider) och de kroppsglycerider som bildats i kroppen av socker, vanligen vid intag av för mycket kolhydrater.
  (Tydligen är endast triglycerider naturliga, de andra två framställda, emulsionsbildare då de är vattenlösliga i en ände, men det hör inte riktigt hit.)

 43. 43
  Mormor säger

  Tittade just igenom ett gammalt inlägg av Jörgen Vesti Nielsen, som var återinlagd nu här på Annikas blogg bara för nåt tag sen…
  Ganska intressant, i raderna som börjar med ”Tänk på den fettmarmorerade biffen…” en bit ner….så står det: ”kroppen kan konvertera protein till blodsocker, men den gör det mycket långsamt och inte särskilt effektivt…” Och efter ytterligare några rader står det också: ” fett kan inte bli till blodsocker och orsakar därför inte någon insulinstegring eller kräver att man injicerar insulin…”.. Och vad jag förstår av det, är alltså att det är betydligt bättre att äta fett än snabba CHO….just vad LCHF förespråkar??
  Glukoneogenesen i all ära, men det är inte en abituell metabolisk cykel…

 44. 44
  Annika Dahlqvist säger

  @ 43 Mormor:
  Fett kan inte bli till glukos annat än vid glukoneogenes, då det är ’brist’ på kolhydrater (LCHF) eller insulin (vid t1-diabetes). Jörgen tänkte kanske inte på den situationen när han skrev detta.

 45. 45

  @ Annika Dahlqvist:
  Problemet med hjärnan, t.o.m. hos en riktigt vetenskapligt lagd doktor, är att hjärnan inte helt kan skilja på mängden information i förhållande till dess kvalitet. Detta är ett välkänt psykologiskt fenomen som t.o.m. kan förvrida synintryck.

  Det kan påverka din vokabulär till att bli lögnaktig t.o.m. indirekt

  Har du dessutom en överdrivet dominant typ på ett podium och folket hurrar i kör, eller att du vet att många tror på det som sägs eller skrivs, blir effekten givetvis ännu värre. Detta är något som t.o.m. kan få inbitna socialdemokrater att hurra för extremkapitalistisk politik eller ex. få fattiga amerikaner att hurra för den kriminellt rike och egoistiske Donald Trump.

 46. 46
  Dennis säger

  Förvrida synintryck helt klart. Det fanns bara en enda person tydligen som till en början kunde se att de 2 tornen vid 911 i New York inte rasade utan gick upp i rök.
  Den breda massan blev helt enkelt hjärntvättade av media.

  https://www.youtube.com/watch?v=x2IMiQzFu6I

 47. 47

  Dennis Skrev:
  Vi behöver inte gå in på olika teorier om detta spektakel här. Medicin-ämnet är redan fullt med forskningsfusk för att inse att allt inte står rätt till med förövarnas officiella förklaringar. Man kan ex. följa pengarnas väg inom 911 WTC precis som med pharma-industrin för att finna de sannolikt skyldiga. Qui Bono. Så gör polisen (normalt sett). Man finner motivet och därmed är det lätt att finna de högst misstänkta förövarna.

 48. 48

  Angående de äldre – det gäller bara att tillreda grönsakerna rätt. När jag stuvar morötter smörkokar jag dem först. Häller på grädde och låter det koka ihop lite. Ett par skivor stekt fläsk till det så är lyckan gjord och energibehovet mer än täckt. Dessutom är det fruktansvärt gott. 😉

 49. 49
  Kerstin säger

  @ 10 Lena: Broccoli, blomkål, tomater o 1/2 dl blåbär o lingon skulle vara ett lagom vitamintillskott i din kosthållning.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa