Fett slut på hyllan

Aftonbladet. Det är  brist på ekologiskt smör i Sverige.
Journalisten frågar om det är Edvard Blom-effekten.
Jag tror snarare att det är en LCHF-effekt och även effekt av andra som ’Äkta vara’ med flera förespråkare för naturlig mat.

 

Comments

 1. 1
  Lars Henrik säger

  Kan det vara så att även herr Blom influerats av budskapet att smör är ofarligt och dessutom gott. I sådant fall kan det ju vara LCHF-lära bakom i bägge fallen.

  Positivt hursomhelst! På COOP kan man fortfarande köpa ekologiskt smör i ettkilosförpackningar 🙂 Halvkilos är däremot slut.

 2. 2

  Det sista Edward Blom bryr sig om är om saker är farliga eller inte. Han är bara ute efter maximal smak. Han har sagt att han är väl medveten om att kolhydrater är vad som gör folk överviktiga, men han äter massor av kolhydrater för att han gillar dem, han dricker även mycket alkohol med motiveringen att om man inte dricker missar man så mycket glädje.

 3. 3

  Edward har nyligen blivit pappa. Ett nytt medvetande växer i honom, där han inte själv står i centrum.

 4. 4
  I LIke Neil Young säger

  @ T:
  En jovialisk inställning som kan funka så länge man inte har nån metabol obalans – vilket jag antar att han kommer att upptäcka om några år – jag hade ungefär samma livsåskådning. Ville inte missunna mig nåt. Problemet är att det går ut över livskvaliten mångdubbelt till slut – man mår inte bra och förstår inte orsaken. Vaddå mat är ju nyttigt – typ..och lite övervikt har aldrig skadat nån.

  Jojomensan ja – så var det ju INTE. Jag hade råtur, vill jag påstå – LCHF räddade mig – på mer än ett sätt.

 5. 5
  Anders S säger

  Tydligen går det bra för de som säljer A2-mjölk. Så bra att andra mejerier försöker med en bluff och anger på förpackningen att deras vanliga mjölk naturligt innehåller A2 protein. Men det är frånvaron av A1-betakasein som är det viktiga! Man kan aldrig lita på livsmedelsindustrin.

  How One Dairy Stock Became a Cash Cow

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2016-02-29/the-milk-you-ve-never-heard-of-that-s-rocking-the-dairy-world

  I Sverige får man välja getmjölk från Dalspira om man vill ha A2-mjölk istället för A1. Någon A2-komjölk säljs inte här. Svenska kor har ungefär hälften/hälften A2/A1-betakasein. Allt blandas i tankarna istället för att hämtas separat. Av A1-mjölken kan man lämpligen göra smör eller ghee.

  Sedan kanske man kan hoppas på att få A2-mjölken ekologisk och GMO-fri också…

 6. 6
  Frida D säger

  Jag har inte bra koll på detta med a1, a2. Var/hur kan jag lära mig mer?
  Vill någon vänlig själ förklara?

 7. 7

  Hörde på morgonnyheterna att man sprider cadmiumhaltig aska på åkrarna, vilket omöjliggör ekologisk odling fortsättningsvis! Hoppas jag hörde fel.
  Hur va det: ”Vansinnig och omgiven av dåliga rådgivare” Hoppas det är ren okunnighet, som får bönder att tillåta sådan miljöförstöring.

 8. 8
  Lars Henrik säger
 9. 9

  Till T: Du har skrivit något du bara hittat på eller fantiserat fram själv.

  Så här är det: Edward följer lågkolhydratdieten Montignac-metoden sedan 1999. Det vill säga, han äter sedan 17 år knappt några kolhydrater alls – inget bröd, ingen pasta, ingen potatis, inget ris, inga söta rotfrukter och inget socker. Undantag om han måste provsmaka någon tugga av en kroppkaka i TV eller så. Men det händer nästan aldrig.

  Det händer dock att han _dricker_ kolhydrater i form av öl. Fast ganska måttligt.

  Alkoholcitatet du nämner står Edward absolut för, men det är sagt som en kul punchline i en underhållande TV-serie och inget annat.

  Till Annika Dahlqvist: Det finns såklart många anledningar till att efterfrågan ökar på ekologiskt smör – en allmän efterfrågan på ekologiska produkter, Äkta vara-gängets opinionsbildning med mera mera som du skriver. Edward pläderar dock i många olika sammanhang för vikten av att använda smör, och helst då ekologiskt sådant (förvisso pläderar han också även för andra fetter, såsom olivolja och ankflott). Så helt fel ute är Aftonbladets reporter inte. 🙂

  Det kan för övrigt vara värt att veta att Edwards båda kokböcker, ”Allting gott och alldeldes för mycket” samt ”Kokkonst för livsnjutare” (som jag också varit med och skrivit) nästan helt följer Montignac-dietens principer, och i stort sett inga av Edwards rätter och recept i böckerna innehåller kolhydrater. De innehåller desto mer fett. (Undantagen är få, och är främst de recept på bakverk med mjöl och ibland socker som jag bidragit med.)

 10. 10
  Lars Henrik säger

  @ Gunilla Kinn Blom:
  Tack för klargörandet Gunilla!

 11. 11

  Plötsligt blev Edward en hjälte! Strålande! Ber om ursäkt för min kommentar, som är en sten kastad inifrån ett glashus. Tror nog han håller med mig.

  Men vad gör han för fel eftersom han är så överviktig?

  Kan annan mat än kolhydrater lagras i kroppen?

 12. 12

  @ Georg W:
  Ja, det kan man ju fråga sig, eller du fråga dig – men gissningsvis har du svaret någonstans i denna bok:
  https://www.adlibris.com/se/bok/vikten-av-gener-hur-dna-paverkar-din-vikt-9789127131071

  Alltid lika komiskt när LCHF:are utgår från att Edward vräker i sig socker och andra kolhydrater. Vi har varit med om det många gånger med exempelvis Katrina Zytomierska. Men sanningen är alltså att han sedan länge knappt äter några kolhydrater alls.

 13. 13

  @ Gunilla Kinn Blom:

  Bra att du svarar och förklarar.
  Det är alltid trist att enskilda personer ska diskuteras i detalj.

  Till Georg W: Gör inte det.

 14. 14

  @ Gunilla Kinn Blom:
  Nej inte i den boken, speciellt eftersom den tydligen bekräftar Stephan Rössner. Även Karin Bojs stjärna är i dalande eftersom hon driver kötthypotesen, utifrån religiösa preferenser.

  Däremot är det en mycket spännande debatt om genetik och arv. Vilket inte gör det komiskt? Vi vill gärna förstå olika sammanhang och mysterier utmanar oss. Förmodligen är vi proppfulla av kolhydratfördomar och behöver förstå att historien alltid har haft riktigt storvuxna personer, av auktoritetsskäl. Fast det räcker inte som förklaring idag. Jag måste fråga mig hur man bygger en sådan kroppshydda utan kolhydrater? Det vänder upp och ned på hela min världsbild. PS, allt jag sett av Edvard är sympatiskt! Jag gillar honom och delar hans kulinariska vurm och jag gratulerar honom till faderskapet. Han borde bli lite tydligare om kolhydrater.

 15. 15
  Docent Göran säger

  Arvid Skrev:

  Det är alltid trist att enskilda personer ska diskuteras i detalj.

  Det ligger mycket i detta men när det gäller offentliga personer som har en framträdande roll när det gäller kostfrågor är det i mina ögon rimligt att man ’tar upp frågan’ eftersom övervikt verkar vara ett trauma idag.

  Det är många inom LCHF-leden som kämpar just med sin övervikt och då måste det också i mina ögon vara relevant att också diskutera frågan även om vi alla är genetiskt mer eller mindre predisponerade för att lägga på hulllet. Själv har jag märkt att det verkligen inte behövs mycket kolhydrater i kosten innan min vikt börjar klättra uppåt. Just nu äter jag en del egentillverkad surkål till maten och vågen pekar nu upp 3 kg i jämförelse med tidigare.

  Det verkar nästan som om jag kan ’reglera’ vikten genom att fintrimma mitt redan minimala kolhydratintag.

  Fasteperioder verkar ju vara en bra metod att ’bryta igenom’ om man nu verkligen vill gå ned i vikt.

 16. 16

  Jag som tänkte köpa hans bok på rean. Det var sååå mycket god mat. jag lagar mat från många kokböcker fast jag plockar bort alla kolhydrater, det blir smaskigt ändå utan dem.

  Jag kommer från en kultur där man kan bjuda folk på mat genom att säga. ”Nu ska ni äta utav helvete!”

 17. 17

  Kolhydraterna, jaa… jag läste på ett forum poster som skrivits av en person som beklagade sig över att hen inte gick ner i vikt längre trots LCHF och att hen gått ner 8 kg som ingenting till att börja med. Alla svarade och var hjälpsamma, sköldkörtelfel och kanske för lite motion etc.

  Jag läste på och kom till sista posten där denna person sade det förlösande orden; hen är sockerberoende. Jo, där satt den, det räckte jag, jag tror mig förstå.

 18. 18
  Lars Henrik säger

  Savoi Skrev:

  Jag läste på och kom till sista posten där denna person sade det förlösande orden; hen är sockerberoende. Jo, där satt den, det räckte jag, jag tror mig förstå.

  Ja det där sockertrollet verkar finnas hos många man läser om på forumen. Jag har nog aldrig haft det vad jag kan minnas men jag har ju också snusat sedan länge. Jag tror det beroendet helt har överskuggat eventuella sockersug.

  Det är ju inte bra med tobak heller men ändå bättre i vissa avseenden än socker… Och mitt snus är trots allt ekologiskt 🙂

 19. 19
  Docent Göran säger

  @ Georg W:

  Vi har just börjat läsa en fantastisk bok av Lilian Ryd, ”Urfödan”, som handlar om hur samerna och nybyggarna levde i nära samklang med naturen i det inre av Lappland- 1005 LCHF. Vi tor att detta är en bok som du skulle uppskatta med din nuvarande ’livsåskådning’.

  Det är risk för en ny krönika framöver 🙂

 20. 20

  @ Docent Göran:
  Jag fick en Crockpot av min bror. Jag har ställt den vid teven i vardagsrummet. I den slänger jag i allt jag ska äta och blir det något över så lägger jag tillbaka det för tillfället finns det 3 olika middagar i min kokare. Experimentlustan mellan stekt, grillat och kokt är oändlig. Jag rekommenderar alla att skaffa sig en crockpot. Enklare matlagning finns inte och jag har alltid färdig mat, på direkten.

  https://www.crockpot.se/

  Jag känner väldigt starkt kopplingen till fordom. Hur enkelt var inte livet en gång i grottan. När kitteln stod och kokade dygnet runt.

  Annars lever jag idag med fundamentalistiska ortodoxa kristna, som nu inlett fastan. Efter en lång vinter som tömt alla näringsdepåer i kroppen så utesluter nu hela nationer, allt som är nyttigt i mathållningen. För att bara äta vegetariskt, industriproducerad näringsfattig pesticidfylld skräpmat.

  Även representanter för den svenska kyrkan går nu ut och säger att fastan är den tid då vi ska fundera på världssvälten och klimathotet och köttkonsumtionen. Det är alltså inte bara den vegetariska ungdomsrörelsen vi slåss mot. Hela kristendomen har en skruv lös och det går inte att prata med dem om fysiska realiteter som näringsbrist, eftersom de är skyddade av Gud, mot näringsbrist.

  Igår mådde jag väldigt dåligt, för jag kunde inte hålla tyst längre och allt rann ur mig. Med resultatet att jag nu sårat och skadat oskuldsfulla tjugoåringar i grunden. De vet nu att den mat de så gärna bjuder på och är så stolta över. Är oätlig skitmat enligt mig och jag vill inte att de ska bjuda mina barn på mat som inte är ekologisk.

  Men jag har bett om förlåtelse och lovat att aldrig mer säga sanningen!

 21. 21
  Docent Göran säger

  Georg W Skrev:

  Jag fick en Crockpot av min bror.

  Jamen en sådan måste vi också skaffa oss. Vi har nu en kokplatta på balkongen där vi har ’långkok’ på svag värme – typ köttben eller som nu senast oxsvanssoppa – ett dygn.

 22. 22

  Georg W Skrev:

  Han borde bli lite tydligare om kolhydrater.

  Edward har sagt i hur många intervjuer som helst att han inte äter kolhydrater. Det står också mycket tydligt i båda hans kokböcker att han följer Méthode Montignac och vad den dieten innebär.
  Se även:
  https://www.edwardblom.se/2015/11/16/kokkonst-for-livsnjutare-en-halsokokbok
  Men det är klart, han skulle kunna tatuera in i pannan att han inte äter socker och andra kolhydrater så att ingen missar det. Tatueringar är dock inte riktigt Edwards stil. 🙂

 23. 23
  Ingrid säger

  – Jag fann en intressant artikel väl värd att sprida…

  – Med LCHF gick hon ner över 90 kilo… läs och gläds med denna unga kvinna:

  https://www.lerumstidning.se/2016/03/my-har-tappat-over-90-kilo/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa