Kolhydratbehov till barn med T1-diabetes

På Dagens diabetes.
Det är enorma mängder av kolhydrater de ordinerar till diabetesbarnen. De skriver att det är livsfarligt för barnen att få i sig mindre än 50 g kh per dag.
Jag har mailat till Stig Attvall som tycks vara ansvarig och frågat om referenser till kolhydratgränserna, men jag har inte fått något svar.  Vad gör man?

De hänvisar som referens till Socialstyrelsens skrift om diabeteskost, 2011. Där rekommenderar de måttlig lågkolhydratkost på sidan 18.  30-40 E% kolhydrater.  Det blir väldigt många kolhydrater. Man blir trött.

 

Comments

 1. 1

  Det är så frustrerande att det inte går att nå fram till dem som sprider dessa dumheter. De verkar bara bli mer och mer rabiata i sina smutskastningsförsök. Det är så dumt att det knappt går att begripa. De vet inte ens hur lchf funkar för oss typ-ettor, de påstår bl a att vi drabbas av insulinbrist. De, om några, borde väl ändå veta att vi ALLTID måste ha en viss mängd basinsulin oavsett vad vi äter. Jag upprepar för hundrade gången; vad är de ute efter som vi inte förstår?

 2. 2

  Vad gör man? Det enda sanna misstaget vi kan göra är att inte göra vårt bästa.

 3. 3
  Docent Göran säger

  Bettan Sjögren Skrev:

  Jag upprepar för hundrade gången; vad är de ute efter som vi inte förstår?

  Ärligt talat tror jag de utgör en modern variant av den inkvisitionen som hade alla maktmedel för att få de som inte trodde på den officiella läran att ändra uppfattning. Dagen medicinska inkvisition är knappast intresserade av vår verklighet. Det är nu lite av en modern häxjakt över det hela och som drivs av de oerhört starka ekonomiska läkemedelsintressena. 500 000 000 diabetiker som minskar eller helt upphör med insulinet (de flesta är ju T2) måste ge läkemedelsbolagen rena mardrömmar om nätterna. LCHF-are kommer rimligen förvandlas till ”vara mans niding” om de nu skulle lyckas i sitt uppsåt.

  Vad jag dock själv har svårast för är deras kaxiga stödtrupper inom våra egna led och här har jag alltid undrat vad DE egentligen är ute efter i sin arroganta högfärd. Tro DE på vad de säger eller är de helt enkelt uppköpta på något sätt. Detta begriper jag bara inte.

 4. 4

  Detta kanske är utanför ämnet. Det handlar inte om barn, men väl om Stig Attvall.

  Jag förstår att Stig Attvall inte svarar på ditt mail. Han skulle aldrig i livet klara en debatt med dig.
  Men som jag förstår har han ett stort inflytande över diabetesvården.
  Jag lyssnade på en föreläsning med honom för ett par år sedan på världsdiabetesdagen.
  Jag skrev om det på Kostdemokrati.se. Det han som är den ”andre föreläsaren” i mitt referat.

  https://www.kostdemokrati.se/margareta/2011/11/23/grattis-lakemedelsindustrin-pa-diabetesdagen/

 5. 5
  Micke säger

  Vi är flera som frågat men får inga svar.

 6. 6

  Märkligt bara att YAT inte kan ta en diskussion utan att känna sig ifrågasatt som resten av etablissemanget. Han som vet allt…..

 7. 7

  SVARET

  Här kommer svaret på vad vi måste göra … https://www.kostdemokrati.se/science/2012/11/15/dr-jorgen-vesti-nielsen-pm-om-diabetes-typ-1/#comment-43**

  Jag har försökt baxa etablerade politiker under tio års tid – i tron att de bara saknade sakkunskap. Men sanningen är att de helt enkelt är ointresserade av att göra nytta, De är lekmän som gjort politisk karriär och som främst är intresserade av att värna sin karriär (vilket består i att flyta med de monetära strömmarna likt badankor). Vi måste byta ut dem om vi vill har en förändring till det bättre.

  Ett intressant alternativ är Hälsopartiet … https://halsopartiet.se/

 8. 8

  Man får aldrig några svar. Istället levereras motfrågor i en aldrig sinande ström. Samt att man beläggs med egenskaper och epitet som är mindre trevliga. Detta är dock ett tydligt bevis på att det saknas vettiga argument.

  Bäst tror jag är att helt enkelt strunta i dem, då de ju faktiskt inte tillför något. Vi får lägga krutet på att fortsätta informera så att folk får veta att det finns ett val, och stötta de diabetiker som valt LCHF/lågkolhydratkost.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Martin Gustavsson – Vetenskapliga partiet:
  Ett problem är att fortsätta att orka göra sitt bästa år efter år. Etablissemanget har sin lön som motivation, men vi får arbeta ideellt.

 10. 10
  Docent Göran säger

  Lite filosofiska tankar så här på söndagsmorgonen vid kaffekoppen medan fötterna värms framför den sprakande kaminen.

  För att något ska vara vad man kallar för vetenskap måste det finnas en övergripande förklaringsmodell. Ju mer kristallklar och invändningsfri denna modell är ju rimligare är det att den också är vetenskaplig, dvs. stämmer väl överens med verkligheten. Om man dessutom med upprepade experiment kan bekräfta sanningshalten i vad denna modell hävdar är det svårt, om man fortfarande har sitt förstånd intakt, att förneka vetenskapligheten.

  Man måste i mina ögon faktiskt var totalt moraliskt korrupt om man på grund av ekonomiska bindningar då förnekar denna uppenbara vetenskap. Tyvärr ser vi nu detta överallt i samhället och inte minst på universiteten där man kanske skulle förvänta sig att vetenskapen råder.

  När det gäller sockersjuka så har detta moraliska förfall blivit så uppenbart att jag nu tvivlar på mänsklighetens framtid.

  Hur mycket förstånd behöver man egentligen ha för att inse att när kroppen blivit så sjuk att den till och med kissar ut socker så måste man faktiskt sluta äta socker (kolhydrater) eller i alla fall kraftigt minska ned på konsumtionen.

  Vi har nu en värld med ett rent ofattbart stort antal diabetiker och ett antal som dessutom kraftigt ökar. Att i denna värld på grund av ren girighet från läkemedelsbolagens sida uppmana diabetiker att köpa mediciner och sedan gå en långsam och kvalfull död tillmötes istället för att vi har en sjukvård som verkligt kraftfullt hjälper diabetikerna att sluta äta det som bevisligen gör dom sjuka gör att jag nu ser vår värld som nästan rent ofattbart cynisk.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 Bitte Kempe Björkman:
  Ja för att orka fortsätta med frågan är det bättre att informera människor om sitt budskap än att ta diskussionen med antagonisterna. Det är bara risk att de uppnår sitt mål – att utmatta oss till uppgivenhet.

 12. 12

  @ Docent Göran:
  Det är tur att vi fått lära oss att underkasta oss makten och inte ”rock the boat”. I ett demokratiskt samhälle kunde det här ha kunnat ge upphov till revolution. Vi borde ockupera ett sjukhus för att vinna gehör för vår sak. Vi är dåliga på att slåss ”vi” svenskar.

 13. 13

  När jag fick diabetes som 9 åring fick jag inte äta mkt kolhydrater, speciellt inte på kvällen. På den tiden fick jag en dos insulin på morgonen. Råden ändras till det sämre på 37 år…

 14. 14
  Docent Göran säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Ja för att orka fortsätta med frågan är det bättre att informera människor om sitt budskap än att ta diskussionen med antagonisterna. Det är bara risk att de uppnår sitt mål – att utmatta oss till uppgivenhet.

  Exakt min uppfattning.

  Själv går jag inte längre in i några diskussioner med dessa ’LCHF-skeptiker’ som inte verkar ha någon annan agenda än att försvara den rådande sjuka ordningen. Det blir fullständigt meningslöst att ge sig in i några detaljdiskussioner när man har helt olika uppfattning om hur den vetenskapliga förklaringsmodellen ser ut. Gör man det så har de som du så klokt påpekar uppnått sitt syfte av att sabotera vår kamp för en bättre hälsa. När de fortfarande ’yrar’ om att ’en kalori är en kalori’ tillsammans med ’dålig karaktär’ som den ’vetenskapliga’ förklaring till diabetesepidemin kan man bara ta sig för pannan.

  Jag begriper mig som sagt inte på dom och ärligt talat har jag heller inga ’höga tankar’ om dom eftersom de så frenetiskt försvarar det sjuka system vi har idag. De fungerar därför i mina ögon som en slags mobb som rimligen bara är ute efter att bli ’klappade på huvudet’ av etablissemanget när de har ’gjort sitt jobb’ och möjligen, som veganerna, få hamna i strålkastarljuset en stund.

  Som man brukar säga så har vi egentligen inga problem med våra verkliga fiender (de giriga läkemedelsbolagen) utan framför allt med dem som kallar sig ’våra vänner’ och som bara ’vill oss väl’ genom att argumentera om ’hur fel vi har i sak’ istället för att hjälpa oss att slåss mot det verkligt sjuka i vårt samhälle.

 15. 15
  Dennis säger

  Vilken vettig människa kan protestera mot att kosten innehåller så lite socker/kolhydrater som möjligt. Det är väl inget som behöver försvaras.

 16. 16
  Johan säger

  Som grädde på moset försöker de också få det till att ”ekonomiska intressen” ligger bakom lchf. Snacka om att kasta sten i kristallkåken…

 17. 17

  Detta är som en politisk debatt.
  Jag har ännu inte sett en politisk debatt där man försöker övertyga åhörarna.
  Alla politiska debatter går ut på att få en motståndare att omfamna mina åsikter vilket är omöjligt av politiska åsikters skäl

 18. 18
  Lisa Rasmussen säger

  Nu har jag ju inte läst socialstyrelsen, men om socialstyrelsen rekommenderar måttlig lågkolhydratkost är väl inte det samma sak som att säga att det är livsfarligt att inte få i sig mer än 50 g om dagen. Sen är Socialstyrelsen väl trög på att ta till sig fakta om kolhydraterna. Men här känns det som att dom inte har stöd där för påståendet om livsfarligt.

 19. 19
  I LIke Neil Young säger

  Om alla snabbt som attan begriper att vår nuvarande demokrati till sin största del är en chimär så gör man sig själv en väldigt stor tjänst. När man begriper det och det verkligen har sjunkit in så blir man ”friare” och man känner sig bättre till mods. Att tro att det finns nån därute, däruppe, i regeringen eller varför inte i kommunen som liksom ska komma till vår räddning – den tanken gör man klokast i att släppa. Det är i stort ingen sund tanke. Men den är väldigt verklig – speciellt för oss svenskar. ”Samhällskontraktet” som det traditionellt sett ut i Sverige kan man nog säga är på väg att monteras ner genom stenhård nyliberal vind som varit i gång sen Thatcher och Reagan (Ray-gun populärt kallad) som svept över västvärlden och där Sverige gått fram extra hårt och verkligen visat stor vilja att ta efter Amerikas avarter. Jag tror att mycket av grogrunden till vår numera uppenbart dysfunktionella (för medborgaren) koppling mellan kapitalet – vården i stort, vilket givetvis innefattar universitet och forskningsinstitutioner, också står att finna här. Viljan att reglera finns inte längre. Den har sakta eroderats bort. Marknaden ska lösa allt. Och som alla vet är det oändligt mycket lättare att rasera något än att bygga upp något.

  Vi har fortfarande ett Sverige som är hyfsat intakt – men EU, som ju är ett antidemokratibygge fast presenteras som motsatsen, gör sitt bästa för att rasera detta på alla möjliga områden. Ut med makten från Sverige och för över till Bryssel – där det i verkligheten är Bilderbergruppen, Nato, Amerika och Rockefeller-Morgan som styr.

  Bara en sån sak kära församling, som att hundar måste sitta i karantän eller avlivas innan dom kommer in i Sverige p.g.a rabiesrisk medan vi plockar in Människor från länder där dom säljer Antibiotika som godis rakt över disk utan nån som helst koll. Det medför att vi nu har tillbaka TBC, den här gången i obotlig form, i vårat schengen-gränslösa Sverige. Jag undrar hur det hade gått att sälja in JA till Europa med den sloganen.

  Säg JA Europa – säg JA till TTIP, obotliga sjukdomar , okontollerad införsel av vapen och knark, Säg ja till att lämna över vårt självbestämmande till dom som kan det här – nämligen Bryssel.
  Säg ja till tjänstedirektiv, säg ja till tusen och åter tusen tunga lastfordon från kontinenten där chaffisen kör till slavlön på sommardäck i Sverigevintern.

  Vi skulle få billig sprit och behövde inte visa passet när vi rör oss i Europa? Var det värt att rasera landet för?

  Nej vi behöver ta saken i egna händer. Och i den här LCHF kampen – som bara är en mängden som måste föras mot storfinansens och maktmånglarnas genomkorrupta styre – så är det nog bäst att orka. Jag tror inte jag vill leva i en värld där dom härjar fritt utan något mothugg. Vad reducerar dom oss till då? Själlösa slavrobotar – i den mån vi inte redan är det.

  Annika som driver den här bloggen – tack för att du orkar och tack för att du finns. Skribenterna här tillägnar jag samma tack.

 20. 20
  Majsan säger

  De tar upp detta på ekot idag!!!!

  Jag mailade ekot så fort jag hörde det.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa