Mera hets mot LCHF

Artikel i Netdoktor.se: Finns det någon koppling mellan animalisk LCHF och ulcerös kolit?
Det är en fallrapport från Japan där en person åt animalisk LC-kost och drabbades av ulcerös kolit. Han övergick till vegetarisk kost och blev bra. Det är Läkare för framtiden, en vegansk kamporganisation, som har förmedlat storyn.

Om man undrar över detta vore det lämpligt att man gjorde en jämförande behandlingsstudie, och tittade om UC-patienter blev bättre av LCHF eller vegankost. Kanske något för Kostfonden?

Vi har fått ett antal fallrapporter från personer med UC som förbättrats på LCHF med naturligt mättat fett, såsom kokosfett.
Mättat fett är inte inflammationsframkallande, vilket vegetabiliskt fleromättat fett är. Fibrer = cellulosa skadar den känsliga UC-tarmslemhinnan och försämrar sjukdomen. Socker och stärkelse är också inflammationsframkallande.

 

Comments

 1. 1
  Anders säger

  Tror inte blödningarna berodde på kosten. När man läser rapporten verkar det märklig lokal blödning av mindre karaktär och just i ändtarmen! Frågan är om denne inte haft helt andra saker för sig, eller snarare; stoppat upp i sig.. 😉
  Finns många exempel på forum och fb-grupper där folk berättar hur de blivit av med sin UC på LCHF.

 2. 2
  Ingrid säger

  Det finns goda nyheter (trots allt):

  https://funmed.se/wp-content/uploads/2015/10/Functional-medicine_DL_4-15_ua.pdf

  https://funmed.se/

  Ovanstående PDF-fil finns att läsa under information (se länkar) på funmed.se – och handlar om en läkare som har återfått livet via påtagligt minskat kolhydratintag samt LCHF-kost… Mycket Positivt!

 3. 3

  En klient till mig som lidit av ulcerös proktit i över trettio år fick i det närmaste ett nytt liv efter sin kostomläggning. Innan var det dagliga kramper, värk, rusning till toalett och diarréer. Inga problem idag.

 4. 4

  Personligen tror jag att det kan finnas genetiska skillnader som gör att vissa mår bättre av kött och vissa mår bättre av vegetabilier.

 5. 5
  Lars Henrik säger

  Martin Gustavsson – Vetenskapliga partiet Skrev:

  Personligen tror jag att det kan finnas genetiska skillnader som gör att vissa mår bättre av kött och vissa mår bättre av vegetabilier.

  Jag tror också att det finns sådana skillnader. Däremot torde de inte vara särskilt stora. Vi talar ju om individuella skillnader inom samma art, inte olika arter.

  Däremot undrar jag varför en ’anekdot’ nedtecknad av läkare väger tyngre än många anekdoter nedtecknade av patienter?

 6. 6
  Hanveden säger

  Jag var tyvärr inte med på årets Kryssningen till Åbo men en av de bästa föreläsare jag hört ”i annat sammanhang” var ju med Nisse Simonsson… Han kanske tog upp hur han satt på sin Gustavsbergstron på grund av sin UC?

  Här föreläser professor Karl E Arfors och nämner hur Nisse S botade sig från UC…

  https://www.youtube.com/watch?v=Grh_bRrN5Ak

  För övrigt är hela denna video från ett föredrag ””från ”Låt Maten Vara Din Medicin” Hanaholmen 07.11.2015.””

  mLCHFh B-) .

 7. 7
  Karin20 säger

  Nu borde man fråga sig hur många med UC som inte äter/ har ätit lchf. Jag kan tänka mig att det är majoriteten av personer med sjukdomen.

 8. 8

  Det finns ju en del som äter LCHF som också stoppar i sig stora mängder med fibrer och tror det är bra. Något sådant kan ju skapa problem med UC.

 9. 9
  Anders S säger

  När Naturskyddsföreningens tidning Sveriges Natur granskade filmen Cowspiracy, visade det sig att flera av påståendena i filmen saknar täckning.

  https://www.va.se/nyheter/2016/03/03/cowspiracy/

  https://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2016-1/pagar-en-konspiration

 10. 10
  Docent Göran säger

  Tack för länken till naturskyddsföreningen!

  Med tanke på den motion som jag lagt in till Naturskyddsföreningens Riksstämman, ”Gräsbetande djur och frisk jord”, så känns det efter att ha läste detta helt plötsligt som det kanske inte är helt omöjligt att man skulle ta till sig den.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa