Kolhydratgräns till typ 1-diabetiker?

Med anledning av artiklar i Dagens Diabetes, där man varnat för utveckling av normoglykemisk ketoacidos hos t1-diabetiker, har det varit diskussion i mina bloggkommentarer, där flera har påpekat att insulin har flera andra effekter i kroppen än att reglera blodsockret. De flesta (?) typ 1-or har ingen egen insulinproduktion kvar, och då finns det en teoretisk risk att insulinhalten blir för låg om man inte äter nästan några kolhydrater alls. Dessutom kan man hamna i riskzonen att utveckla en alltför hög ketonhalt och då drabbas av ketoacidos vid en tillfällig infektion eller dylikt.

Därför vore det kanske anledning att sätta en nedre kolhydratgräns för typ 1-or? 50 g per dag har föreslagits. Kan det vara lämpligt? Vilken insulinmängd bör man lägst injicera vid t1 utan egen insulinproduktion?
Vilka kolhydrater är det då lämpligt att rekommendera  en t1-a? Ovanjords-grönsaker förstås, men det kan vara svårt att få till en nämnvärd kolhydratmängd av dem.
Socker av alla slag går ju fetbort. Vetemjöl likaså. Men hur är det med lite av varierande mängd av  korn, råg och havre? Rotsaker? Potatis? Ris? Majs? Mjölk?

 

Comments

 1. 1

  Jag är ingen expert men jag skulle nog kolla på andra värden som vitaminer, mineraler men kanske också den enskilda personens preferenser. En person kanske hellre äter någon enstaka potatis medan en annan hellre äter äpple och dricker mjölk. Jag hade nog sagt rotsaker i första hand, sedan mindre mängder frukt, potatis eller mjölk. Spannmål känns som det borde ligga längre ned på listan.

 2. 2
  EvaLi säger

  Har en god vän som fick t1 rätt sent i livet ca 40-50 års-åldern men har mor och syster som är t1:or. Tror dessutom att det är ”Lada”? hon har. Om jag förstått det rätt så äter hon LITE av antingen potatis, rotfrukter, ris eller baljväxter. Fungerar väl hyfsat tror jag, men ibland kan det nog vara problem med blodsocker som inte är helt stabilt.

 3. 3

  Kolla med Richard K Bernstein, han vet ju en hel del…..

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Aeh:
  Har du kollat med honom och kan berätta vad han säger i frågan?

 5. 5
  Kjell Granelli säger

  Richard Bernstein rekommenderar vanligen 30 g kolhydrater per dag vid typ 1 diabetes. Han diskuterar inte detta i förhållande till euglykemisk ketoacidos utan mer för att det blir en del kolhydrater när man äter den mängd grönsaker han menar behövs för en näringsriktig kost.

  Det enda han skriver om ketoacidos är den traditionella synen att den uppstår vid mycket låga halter av insulin i blodet samt allvarlig insulinresistens orsakad av högt blodsocker.

  Bra att du tar upp denna diskussion Annika!

 6. 6
  kosttörstig säger

  Jag säger som Annika brukar säga! Man får pröva sig fram!

  Jag har en kompis vars barn är typ 1 diabetiker. Jag har propagerat länge för lågkolhydratkost för honom. Hon har äntligen börjat ge honom mat med mycket lågt glykemiskt index.

  Träffade henne på stan. Hon var överlycklig att inte längre behöva ge sin son så mycket insulin för att få ner blodsockret! Han mådde så mycket bättre!

 7. 7
 8. 8

  Här är vad Kwasniewski har att säga.

  In order to obtain a cure for type I diabetes, the quantity of ingested carbohydrate ought to be reduced to the amount dictated by the insulin-producing capacity of the sufferer. That typically equates with a daily intake of 40 to 50 grams of carbohydrate for an adult, and approx. 1.5 grams per kg of body weight for children. Furthermore, the daily intake of protein should also be reduced to 0.5 grams per kg of body weight, being the highest quality animal-origin protein, e.g., egg yolks, poultry liver, or kidneys. Energy should be mainly sourced from fats of the highest biological value such as bone marrow, egg yolks, cream or butter. The proportions between the nutrients should be maintained at 4 to 5 grams of fat per gram of protein; for the obese that should be reduced to around 2.5 grams of fat.

  Hela kapitlet om t1 här. Ladda ner och läs i lämpligt program, inga hårda radbrytningar.
  https://fetbobba.net/stuff/Kwasniewski_on_Diabetes-I.txt

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa