Fet mat och cancerrisk

Nu har några korkade forskare gjort en studie på fet mat igen (Aftonbladet).  Det är amerikanska forskare som gett råttor fet mat och sett att de då blir feta och får ökad frekvens av tarmcancer.
Men råttor är inte människor, och de är inte utvecklade på att äta fet mat, som människor är. Man bör forska på människor när det gäller mat till människor. En forskning som man skulle kunna göra är att fråga människor med tarmcancer om deras matvanor.
Har de med tarmcancer ätit mera fett än andra? Och i så fall vilket sorts fett? Margarin eller smör? Mättat eller omättat? Omega-6-oljor?

En intressant aspekt på detta är att personer med Ulcerös colit har en kraftigt ökad risk för tarmcancer. Erfarenhetsmässigt blir UC förbättrad vid ökat intag av naturligt mättat fett. Inflammationen minskar. Detta inger tanken att även cancerrisken borde minska vid ökat intag av naturligt mättat fett.

Om samma i Dagens Medicin.

Studien

 

Comments

 1. 1

  Vore intressant att veta vad de 40% av kosten som inte var fett bestod av. Vore även intressant att veta vilken typ av fett det var. Helt enkelt receptet på deras mat. Det är ju en stor skillnad beroende på vad man blandar fettet med. Själv är jag en av dem som på lchf slipper åka in på sjukhus flera gånger om året för en vecka med dropp pga inflammerade tarmfickor. Läkarnas råd om fiberrik mat gjorde det hela värre.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Nils:
  Är det någon som hittar länken till själva studien?

 3. 3

  Finns att köpa från nature 32$ eller ladda ner om man är prenumerant .
  Tror det här är rätt studie: https://www.nature.com/nature/journal/v531/n7592/full/nature17173.html#access

 4. 4
  stenB säger

  Tidningar som trycker upp referat borde vägra detta om studietexten inte finns tillgänglig utan avgift åtminstone någon månad runt när referat publiceras.
  I det här fallet får man gissa eftersom det knappast är värt 32 usd att läsa råttstudie som tros passa in på människor som dessutom verkar vara gjord för att visa att fett är farligt.

  Gissning 1: Fettyp angavs inte. Huvudparten kan vara lättoxiderat fleromättat och omega 6 fett, det inflammatoriska
  Gissning 2: Lite antioxidanter i resten av kosten så att fettet oxideras och inflammeras snabbare än annars.
  Fettet kan också vara uppblandat med socker eller snabba kolhydrater som när råttor gjordes till diabetiker-2 med ”mättat fett”, fett som kom tillsammans med 20% socker som var odeklarerat i studien….
  Alltså som Nils i #1 ovan påpekar behöver vi – och alla AB-läsare – känna till vad resten av råttkosten bestod av.

 5. 5
  I LIke Neil Young säger

  I Dagens medicin Illustrerar dom det hela med en bild på mestadels..eh..eh.. supersnabba kolhydrater…..:)…vad jag kan se..

  Lite fisk eller nåt…finns det väl där inne i paneringen nånstans också…

 6. 6
  I LIke Neil Young säger

  Hade dom haft lite kaxighet hade dom helt enkelt illustrerat med Grädde , ett pkt Smör , ett frp. Bacon och Cocosfett…..för man får väl anta att det är det som är måltavlan med det här svamlet.

 7. 7
  Lena i Umeå säger

  Orkar inte läsa artikeln, det är för mycket fackengelska för mig, men fetthalten var 60% och man nämner också ”Research Diets D12492” som kanske någon känner till. Dessutom förklarar man att eftersom fettet ökats så hade protein och kolhydrater minskat (!) jämfört med standard diet (Labdiet RMH3000).

 8. 8

  Mycket troligt är att fodret delvis bestod av GMO-växter. Hur var det nu, GMO+råttor gav cancersvulster i en rapport för några år sen.

 9. 9
  Molle säger

  D12492 – en typisk ”high-fat”-diet. Den innehåller av en ren slump (jag lovar!) en ansenlig mängd (19 e-%) raffinerade kolhydrater i form av maltodextrin och sackaros. Fett och raffinerade kolhydrater i kombo…

  Och standarddieten:
  Glucose 0.09 %
  Fructose 0.13 %
  Sucrose 1.01 %
  Lactose 0.00 %
  (Vet ej om det är e-%, men man ser ju vad det handlar om)

  https://www.researchdiets.com/search/collection1/document/view?click_through=true&id=https%3A%2F%2Fwww.researchdiets.com%2Fsystem%2Fresources%2FBAhbBlsHOgZmIicyMDEyLzA0LzIwLzE0XzQyXzUwXzcwMl9EMTI0OTIucGRm%2FD12492.pdf&pos=0

  https://www.labdiet.com/cs/groups/lolweb/@labdiet/documents/web_content/mdrf/mdi4/~edisp/ducm04_028406.pdf

 10. 10
  Lilian säger

  Hjälp mej någon, hur ska jag tänka?

  Jag har cancer med metastaser och vill försöka ”bota mej själv” med kosten. Äter sen många år tillbaka ganska strikt LCHF och ketogen kost som jag mår jättebra av.

  Nu tänker jag i banorna som gäller basisk och sur mathållning. Hur får jag in den basiska delen i LCHF och Ketos, blir ju ganska mycket kolhydrater i den basiska kosthållningen.

  Jag tar jättegärna emot tips på hur jag ska förhålla mig till min mat, kolhydrater, mättat fett eller inte.
  Jag är beredd att göra ALLT för att få bukt med min cancer. Det jag menar är att jag är öppen för LCHF, ketogen kost, icke köttätare, vegeterian, vegan, raw food, you name it…

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  10 Lilian
  Ett tips är att titta på Sven-Erik Nordins sida: svaradoktorn.se, Längst ut till hö står det ’Mer’, därunder finns olika rubriker bl a Cancer. Där har han skrivit mycket intressanta saker om alternativ behandling av cancer.

 12. 12
  Georg W säger

  Lilian,
  När jag var barn i Eksjö, var staden fylld av olika kyrkor och min första uppfattning om religion blev att alla kyrkor hade det gemensamt att om man inte dyrkade just deras religion, så kommer man att få brinna i h-et när man dör. Detta innebar att jag var tvungen att testa alla religioner, vilket i sin tur ledde mig till vegetarismen, under mottot att djur ”har också människors känslor”. 30 år senare står det glasklart för mig att jag levt ett liv med konstant näringsbrist. Som var orsaken till att min kropp bara blev sjukare och sjukare allt eftersom åren gick. Barnen som föddes, föddes lika sjukliga och snoriga som sina föräldrar. Jag var inte död men kroppen var redan i h-et och jag tog med mig mina förstfödda barn dit också.

  Plötsligt en dag läste jag en bok och insåg klart vad biokemi och metabolism är. Jag hittade livsmedelsdatabasen fineli.fi och lärde mig att det bästa är om jag bara äter 200gr protein och 200gr mättat animaliskt fett varje dag. En minimal mängd livsmedelsmassa i tarmarna som gör att buken vilar ständigt och aldrig behöver anstränga sig. Det viktiga i sammanhanget är en frisk bakterieflora i tarmarna och ett lågt ph-värde.

  Jag själv inbillar mig att jag får ett överskott av bakterier och essentiella näringsämnen genom att dricka mjölk direkt från lagården opastoriserad. Dessutom äter jag mellan 5-10gr Askorbinsyra (C-vitamin) i ett glas vatten och lägger i lika mycket bikarbonat som ju är basiskt.

  Att äta näringsfattigt och kolhydratrik biomassa är både onödigt och skadligt. Faktiskt helt fel!

  Istället måste man föra en ständig dialog med sig själv- vad är det jag stoppar i munnen och varför gör jag det? En tumör kräver glucos och fruktos, för sin metabolism. Tyvärr har det visat sig att tumörer kan ändra sin metabolism och även använda kroppsegen energi.

  Men för att bota en tumör finns bara en kyrka. LCHF och en ketogen diet är den enda vägen att naturligt utrota en tumör. Alla andra dieter slutar i h-et. Speciellt de med inneboende näringsbrist och högt kolhydratinnehåll.

  Problemet för dig är att alla har en idé om hur du ska bota dig själv. Men väldigt många har fel. Mest fel har onkologen och han är Gud i sammanhanget.

  Rättelse enligt nr 19 nedan:
  Jag fick ph-värdet om bakfoten, ber om ursäkt för det. Naturligtvis ska det vara högt om man inte ska vara sur.

 13. 13

  #10, Lilian:

  Jag antar att dina funderingar om sur och basisk kost kommer av att pH i cancertumörer är lägre, surare, än i frisk vävnad och att det därför skulle vara smart att äta så att pH stiger.

  Vårt pH är ett av de allra mest välreglerade parametrarna vilket beror på att om det i kroppen som helhet lämnar sitt ”friska” intervall så mår vi inte så bra och kan till slut vara livshotande. Regleringen sker sist och slutligen via urin och andningsluften. En av de mest surgörande aktiviteter vi kan ägna oss åt är intensiv fysisk ansträngning vilken gör att du måste stanna upp och ”hämta andan”, du djupandas och flämtar. Då andas du ut den koldioxid som gör blodet mindre basiskt. Märk väl att blodet hos en frisk människa alltid är basiskt med ett pH tydligt över 7, om värdet sjunker nära eller till och med under 7 så ligger du pyrt till.

  Cancercellens mitokondrier (mitokondrierna i celler raffinerar matens innehåll av ”energi” till det cellen kan använda, ATP) är skadade och klarar inte att förse cellen med fullvärdig energi från vare sig glukos eller fettsyror. Cellen får därför nöja sig det som kommer av det första nedbrytningssteget som förbereder glukosen för att bli användbart i mitokondrierna. Det ger ett mycket lågt utbyte av glukos jämfört med det när mitokondrierna fungerar fullt ut, ungefär 2/38.

  När det bildas överskott av det pyruvat som inte kommer till nytta slås de samman till mjölksyra som ska transporteras bort via blodet. Blodförsörjningen i cancertumörer är lite hipp som happ och lämnar kvar ett försurande överskott i tumören. Cancertumörer skapar därför den sura miljön omkring sig genom sina ”slarviga matvanor”, inte för att den ”trivs” i den.

  Det är fullständigt meningslöst att försöka äta ”basbildande” mat då kroppen självt med lätthet kommer att övertrumfa alla dina ansträngningar. Den bästa strategin för att minska försurningen i cancertumören är att inte äta den glukos och fruktos som ger den ”snabb energi”.

  Fortsätt med strikt ketogen kost med rejäla inslag av kokosolja. Helt nyligen har jag, för egen del, börjat testa den extremt kortkedjiga mättade fettsyran ETANSYRA. Jag har inte cancer utan gör det av andra skäl. Om kokosolja ger snabb energi genom att dess fettsyror är korta så bör etansyran vara ännu effektivare.

  Var finner man då etansyra? Med största säkerhet har du det hemma i köket, det finns i alla former av vinäger och i ren form i ättika, det är helt enkelt ÄTTIKSYRA! Använd rikligt där det passar i matlagningen eller, som jag gör, ta 1-3 matskedar äppelcidervinäger i vatten en eller flera gånger per dag.

  Jag förstår om du tycker att ättika verkar skumt att konsumera i större portioner än ”kryddmängder”, men se det som den fettsyra det är, om än kortare än andra.

  På MatFrisk har jag flera artiklar som tar upp olika aspekter på matens inflytande på cancer, här en länk till ett gäng av dem: https://matfrisk.com/tag/cancer-2/

  Välkommen med följdfrågor om det jag skriver verkar osammanhängande eller fel.

  Med vänliga hälsningar / Erik Edlund, MatFrisk Blogg

 14. 14

  nr 13 Erik Edlund
  Jag hakar på om Äppelcidervinäger som du skriver om här ovan.
  Just nu tar jag själv en knapp matsked äppelcidervinäger i en mugg uppkokt varmt vatten pga en förkylning. En bekant sjuksköterska sa till mig att äppelcidervinäger var slemlösande, vilket jag upptäckt fungerar.

  Nu undrar jag lite grann – du tar 1-3 matskedar flera gånger om dan – hur länge då? Inte hur länge som helst väl?

 15. 15

  nr 10 Lilian
  https://www.kostdoktorn.se/kan-ketogen-kost-vara-till-hjalp-vid-cancer

  Hittade en rubrik hos Kostdoktorn som kanske kan vara till hjälp.

 16. 16

  #14

  För experimentets skull blir det ett par, tre gånger om dagen till att börja med. Tar nya beslut om det visar för- eller nackdelar. Lägg märke till att det är en fettsyra bland andra, inget märkligt i det. Den påtagligt avvikande egenskapen är att de med lätthet transporteras direkt från upptaget i tarmen kortaste vägen i blodet till mottagarcellernas mitokondrier utan mellanliggande omvägar.

  Tack för frågan / Erik Edlund

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  16 Erik Edlund
  En liten varning bara. För ett antal år sedan var det populärt att ta en mängd av äppelcidervinäger dagligen som hjälp till viktnedgång (eller nåt). Tandläkarna blev förskräckta då de noterade en drastiskt ökad frekvens av frätskador på tänderna. Syra fräter på tänderna.

 18. 18
  XMargareta säger

  Såg nyss på Dr Mercolas utskick en bok han skrivit: ”Fat for fuel”.
  Jag har inte läst den, men blev lite nyfiken.
  Här är länken om någon är intresserad.

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/03/04/renowned-environmentalist-rachel-carson-story.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20170304Z2&et_cid=DM135040&et_rid=1910393506

 19. 19
  Georg W säger

  Jag fick ph-värdet om bakfoten, ber om ursäkt för det. Naturligtvis ska det vara högt om man inte ska vara sur.

  Ättiksyra låter väldigt surt? Hur kan det göra kroppen basisk? Bikarbonat gör kroppen basiskt och sjöar kalkar man mot försurningen. Gör inte kalk kroppen mindre sur också?

 20. 20

  #17, Annika

  Tack, jag ska tillfoga detta i mitt blogginlägg på MatFrisk.

  Mvh / Erik

 21. 21
  kicki säger

  Citat från dr Mercolas blogg där han varnar för ett alltför stort intag av proteiner och nämner bl a Paleo-kost som innehåller ganska mycket protein. – ”too much protein can also activate your body’s most important signaling pathway – mTOR, or the mammalian target of rapamycin – and boost your risk of cancer. Your mTOR pathway organizes all the nutrient sensors in your body to regulate metabolism, growth, cell differentiation, and cellular survival. ”

 22. 22

  #19

  Du behöver bara andas så försvinner ”syran” ut genom andedräkten, du andas ut koldioxid.

  OT: Om du följer ett vattendrag genom varierande landskap där det flyter långsamt och makligt för att sedan övergå till forsar kommer du att finna att det växer bra i de lugna och koldioxidrika delarna medan det i och strax efter en forssträcka, där vattnet luftar bort koldioxiden, är betydligt glesare. Vi och växter behöver varandra, vi (alla djurarter) behöver syre och andas ut koldioxid. Växterna tar in koldioxid, spjälkar bort syret och behåller kolet.

  Alla fettmolekyler innehåller tre fettsyror, vardera med precis samma ”sura” ände som ättiksyran. Så den som går omkring med 15 kg fettväv har potentiellt 10 kg syror i sig. (Siffran är höftad, men inte långt från den korrekta.) Varje ämnesomsättning av en fettmolekyl frigör dessa lätt sura fettsyramolekyler, något kroppen med lätthet kompenserar.

  Däremot kan försurningen bli ett livshotande problem för diabetiker typ 1 (insulinberoende) som av olika anledningar (glömska, värme- eller lagringsskadat insulin alternativt dåligt omdöme) råkar ut för absolut insulinbrist.

  Tack för frågan / Erik

 23. 23
  Lilian säger

  Tusen tack till er alla som delar med er av kunskaper och tips när det gäller sjukdomen cancer och även annat.

  Kostdoktorn och Annikas bloggar följer jag sen länge och jag trodde i min enfald att jag hade läst och hittat till alla läsvärda bloggar.

  Men icke, så fel jag hade. Alla synpunkter och tips på bloggar är guld värda för den som är eller har varit sjuk. Det tar lång tid att läsa allt, har skuggläst en hel del, men att sätta sig in i allt detta tar tid.

  Känns så skönt att få bekräftelse på många saker som jag tidigare vetat om, men varit lite osäker på.

  En sista fråga: jag använder kolloidalt silver, 3 x 5 ml per dag, är det tillräckligt eller är det någon som rekommenderar något annat.

  Än en gång, TACK, nu är jag sysselsatt med att läsa och läsa i minst en vecka.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa