Måttlig alkoholkonsumtion ger ingen positiv hälsoeffekt

Läkartidningen: Måttlig alkoholkonsumtion ger ingen positiv hälsoeffekt.
Det är observationsstudier som visat att en måttlig alkoholkonsumtion ger en bättre kärlhälsa än ingen alkohol, men sådana studier kan lida av systematiska felkällor. De som uppgivit att de inte dricker alkohol alls kan vara före detta alkoholmissbrukare, och de som pga sjukdom inte dricker alkohol, och då kan detta snedvrida resultaten.

Jag brukar säga: ’Det är ofarligt att inte dricka alkohol’.
Risken när man säger att det är nyttigt med en viss liten alkoholförtäring är att många kan komma att dricka för mycket, då alkohol är tillvänjande och beroendeframkallande, och därigenom kan rådet riskera att göra mer skada än nytta.

 

Comments

 1. 1
  Docent Göran säger

  Kloka synpunkter som vanligt.

  Själv var jag i stort sett ’nykterist’ innan jag drabbades av min infarkt 1999 då min hustru införde ett glas rödvin varje dag. Uppenbarligen har detta inte förvärrat min hjärtstatus men har ändå blivit till en vana som faktiskt gjort mig lite orolig för att jag kanske har blivit ’alkoholberoende’ så jag bestämde mig för att ha en ’vit period’ under en månad.

  Denna period utan alkohol har dock inte inneburit några som helst ’abstinensproblem’ som jag var lite orolig för och inte heller någon negativ påverkan på tillståndet i mina igensatta kärl. Det är nog själva ’måttligheten’ som är det avgörande.

  Däremot måste jag erkänna att när jag försökte sluta med mitt ’kaffepimplande’ (6 – 8 koppar per dag) vara detta ’ohygggligt’ – en vecka klarade jag av. För första gången på 15 år var jag tvungen att ta huvudvärkstabletter. Eftersom man inom medicinen också hävdar att kaffe är en ’nyttig’ dryck så hade jag inga större betänkligheter att återgå till mina ’dåliga’ (?) vanor och acceptera mitt uppenbara drogberoende.

 2. 2
  Kjell Jewander säger

  Håller med Annika. Dricka lite grann ”för hälsans skull” är definitivt farligt, alltför många döljer sitt drickande bakom den rekommendationen. Mkt bättre då att säga som A gör ” Det är ofarligt att inte dricka alkohol”.

 3. 3

  Ja kaffe ger också beroende med abstinensbesvär. Själv dricker jag expressokaffe motsvarande kanske 5 koppar svenskt bryggkaffe om dagen. Efter kl 15.00 är det dock kaffefritt, annars stör det min nattsömn.

  Kaffe stimulerar binjurarna att utsöndra lite extra kortisol och adrenalin och på så sätt göra oss piggare. Samma effekt, fast ännu starkare har diverse sportdrycker. Ungdomar föser undan sina trötthetsreaktioner för att kunna koncentrera sig inför tentor eller för att kunna dansa tills festen är över vid 3-snåret.

  All denna stimulans har dock ett pris: Binjurar kan krokna på samma sätt som beta-cellerna hos en insulinresistent och vid brist på insulin får man diabètes, medan brist på kortisol och adrenalin ger utmattningssyndrom eller utbrändhet som det populärt kallas. Man blir helt utmattad och kan dessutom inte snabbt återhämta sig genom att vila och sova.

  Att ta insulin fungerar sisådär för en diabetiker. Vi vet ju alla vad som kallas naturalförloppet med hjärtinfarkter, stroke, utslagna njurar, amputerade fötter och synskador i korgen. Att tillföra stresshormonerna har inte alls lyckats och vid utbrändhet krävs vila och positivism och antioxidanter och annat, som minskar det inflammatoriska trycket (där strikt LCHF har utmärkta egenskaper) under år efter år. Har man tur tillhör man de, som kommer tillbaka 100%, men de flesta blir aldrig helt återställda.

 4. 4
  Docent Göran säger

  @ Kjell Jewander:

  Ja – Annika är alltid lika klok 🙂

 5. 5

  @ Erling:

  Tror mig förstå att du bor nere i Frankrike.
  Har du märkt nåt av?;

  Tungmetaller sprutas på ekovinerna
  https://www.vk.se/1638055/tungmetaller-sprutas-pa-ekovinerna

 6. 6

  Erling Skrev:

  Kaffe stimulerar binjurarna att utsöndra lite extra kortisol och adrenalin och på så sätt göra oss piggare

  Jag glömde att tillägga att stresshormonerna också piskar på levern att producera extra glukos, som förberedelse till strid eller flykt. Ganska viktig info för en diabetiker!

 7. 7

  @ Docent Göran:
  Visst är det klokt att inte berusa sig, oavsett vilket¨medel det gäller.

  Artikeln var en 9 sidor lång suck över hur svårt det är att mäta resultat av livsstilsfaktorer. Till och med effekterna av statiner ifrågasattes i en bisats.

  Här framgick dock inte det speciella problemet för fostret hos kvinnor, som dricker alkohol och/eller nyttjar tobak.

  En kvinna, som tänker bli gravid röker eller snusar inte och dessutom äter hon åtminstone en moderat LCHF. Detta för att hon ska vara i bästa trim och minska effekten av eventuell PCOS.

  När hon blivit gravid dricker hon inte alkohol heller – och det gäller särskilt perioden runt befruktningstillfället. I praktiken blir det vita månader under ”smekmånaden” och under hela graviditeten och fram tills hon slutat amma. LCHF-kosten finns där för att skydda fostret och det nyfödda barnet från risken att utveckla insulinresistens och för att skydda mamman från graviditetsdiabetes.

  Alkoholkonsumtion under graviditet kan ge barnet störningar i den mentala utvecklingen och de skador, som i en annan tråd ansågs ha koppling till miljögifter (barn med små hjärnor och litet kranium) kan också kopplas till alkohol.

 8. 8

  Stefan Skrev:

  @ Erling:

  Tror mig förstå att du bor nere i Frankrike.
  Har du märkt nåt av?;

  Tungmetaller sprutas på ekovinerna
  https://www.vk.se/1638055/tungmetaller-sprutas-pa-ekovinerna

  Ja vi bor i sydöstra delen av Frankrike, i Provence, en timmes resa norr ut från Marseille.

  Sann ekologisk odling av vin är nog en omöjlighet, därför tillåter man behandling med kopparsulfat i sk ekologiska odlingar. Annars skulle vinet slås ut av bladmögel t ex. Här i Provence har vi en stor fördel jämfört med mera västliga vindistrikt i Frankrike: vi har ett mycket torrt och soldränkt klimat. Både frånvaron av regn och den oerhörda tillgången av sol gör att behovet av bekämpning är avsevärt mindre än t ex i Bordeaux. Men icke för ty far bönderna ut med sina pulversprutor med jämna mellanrum och särskilt efter en liten regnskur. Jag tror dock att man hejdar sig lite när man närmar sig skörden i september.

 9. 9

  @ Erling:
  Vinet är rätt fritt från bekämpningsmedel här – ekologiskt eller inte. Livsmedelsverket redovisade för några år sedan innehållet från ett stort antal länder och världsdelar och det var ingen munter läsning. Kanske Du kan googla fram den rapporten?

  Det bästa med ekologisk odling av vinet är arbetsmiljön för de, som jobbar med vinodlingen. Att sitta på traktorn och köra mellan raderna med ett giftmoln bakom sig flera gånger i månaden i mån av behov kan inte vara hälsosamt. Kopparsulfaten anrikas dock i jorden och efter enveten vinodling blir halten tveksamt hög.

 10. 10

  När jag för sex år sedan – innan jag började med LCHF-kosten – hade panikframkallande kärlkrampsanfall – så använde jag 2-3 cl whisky mot det – och det hjälpte. Giftet nitroglycerin gick jag aldrig på att ta.

  Droger har varit människans följeslagare sedan ”urminnes” tider. Det finns som princip inga livsfarliga droger – utan bara livsfarlig användning av dem – genom att i övermått bruka dem = myntet droger har två sidor.

 11. 11

  Var det inte dessutom snarare antioxidanterna i den jästa druvjuicen (dvs ej alkoholen) som sägs vara det nyttiga?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa