Fråga Doktorn om överviktsoperationer

Fråga Doktorn idag. Kirurgen Torsten Olbers var på besök i studion. Han utför överviktsoperationer på privatkliniken Carlanderska i Göteborg.
Programmet handlade mycket om komplikationsproblem efter operationen, och det var bra, så att människor inte tror att det bara är en ’Quick fix’.

Men en sak jag reagerade på var att Gunilla Hasselgren sa att kirurgerna skötte förarbetet till operationen, distriktsläkarna bara skrev remiss.
Som jag har uppfattat det tidigare så skriver allmänläkarna operationsremiss när patienten så önskar. Möjligen att distriktsläkaren frågar om patienten har försökt själv först att gå ner i vikt – och patienten då svarar att hen har gjort ’allt’ för att tappa vikt.
Kirurgen som tar emot remissen förutsätter att distriktsläkaren har gjort ’allt’ för att patienten ska minska i vikt, och gör inga stora insatser i sin tur – utan sätter upp patienten för operation. Informationsmöten om operationen arrangeras. Dietist talar om hur man ska äta efter operationen.

Under allt detta nämns knappast LCHF-metoden, och om den gör det så brukar det vara i avskräckande termer. Sjukvårdspersonalen tror att LCHF är farligt, men att operationen är i stort sett ofarlig. Detta stämmer inte med verkligheten – det omvända gäller bättre.

 

Comments

 1. 1
  40-talist säger

  Jag har skickat en fråga på chatten – vad han tycker om LCHF-metoden, då den vanligtvis ger både viktnedgång och minskad diabetes typ 2.

  Ännu har jag inte sett något svar.

 2. 2
  40-talist säger

  Vaddå allting annat! Inte LCHF kanske!

  Chatten:
  Anna: Hej! Skulle du rekomendera en nära släkting/anhörig en GBP?
  Torsten Olbers: Alltid en bra fråga..:-) Ja, absolut. Om man har svår viktproblematik och har provat allting annat.

 3. 3

  Bra att du benar ut varför upplysningsplikten (om tex LCHF) inte iakttagits trots att man stympar halva patienten.

  De här skandalerns borde kunna bli en ny KI-skandal, minst.

  Hur många har avlidt, mått dåligt länge eller tagit livet av sig?

  Mats@FriskaDiabetiker.se.

 4. 4

  Köpte magoperation på nätet:
  https://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/109715

 5. 5
  Ingvar Bejvel säger

  Det är förnedrande mot mig som skattebetalare att public service inlåter sig till denna typ av ensidaga reklam för stympning!

  Inslaget kommer jag att anmäla till den myndighet som övervakar kanalens opartiskhet!

 6. 6
  Docent Göran säger

  Ingvar Bejvel Skrev:

  Inslaget kommer jag att anmäla till den myndighet som övervakar kanalens opartiskhet!

  Ett utmärkt initiativ i mina ögon!

 7. 7
  I LIke Neil Young säger

  @ Ingvar Bejvel:
  Och där kommer man dessvärre bara att hymla och gäspa vidare… Eftersom alla etablissemangets bläckfiskarmar omfamnar varandra.

  Jag är ju en sån som alltid håller på att gapa om inkompetens, korruption och systemfel – jag vet.
  Men vad annat kan man tycka.

  Intelligens och begreppsförmåga har inget med dom här frågorna (hälsofrågorna) att göra när man kommit lite djupare i det hela. Det är dessvärre helt andra krafter än rak logik som styr – det är maktens och därmed pengarnas logik som styr. Det är bara att hacka i sig – vare sig man vill eller inte.

  Jag som enskild individ kommer dock ALDRIG att acceptera att det är så. Jag kan medge och förstå att det är så men aldrig acceptera. Jag bara vägrar – så därför gapar jag vidare för det måste finnas en annan väg…till slut.

 8. 8
  Kjell Holmsten säger

  Var är alla ”läkare” när patienterna mår dåligt och blir allvarligt sjuka efter dessa stympningar? Jag har flera kollegor som opererat sig, sen arbetar de ett par månader sen har jag inte sett dem mer? Varför sätter inte sjukvården stopp för detta, obegripligt. Fega allmänläkare något annat kan jag inte förstå. Samma kåranda som i Karolinska fallet och ”forskare” som myglar utan att någon reagerar. Visst det var flera som opponerade sig men var fanns journalisterna? Visst efter några år så kom dokumentären som förändrade allt. Varför finns det inget intresse i magstympningsepedimin? Var finns journalisterna och läkarna, psykologerna, arbetsgivarna……?

 9. 9

  Jag känner också tre personer som gjort magsäcksoperationer men de mår definitivt inte bra. De är smala så operationerna anses nog lyckade med de mår inte bra.

 10. 10

  Jag läste chatten. Skrämmande. Var och varannan fråga besvaras med ”vi vet inte..” eller ”riskerna kan ha varit underskattade..”. De famlar i mörkret. Många av frågorna är enligt mig felställda av stackare som inte är det minsta kunniga, de litar blint på Den Vita Rocken, och det som Den Vita Rocken inte uttryckligen talar om, det finns inte. Jag blev riktigt ledsen, jag hade inte velat tro att det var så illa. Stympade människor, med allehanda hälsoproblem, de skriver att DE känner SIG misslyckade! När det är vården som är kass! 🙁

 11. 11

  Någonstans har jag hört att mer än 50% av GBP går fel, operativt, näringsmässigt eller beroende på att folk fortsätter att stoppa i sig som vanligt. Alla blir mer eller mindre invalidiserade.
  GBP är väl en form av ”lobotomering” på ett lägre plan och blir nog placerade i samma kategori i framtiden.

 12. 12
  Sadiye Us säger

  Hej!
  Kollade på Malou von Sivers efter tio om Therese Olofsson som gick ner 130 kg med Lchf. Tyvärr hörde jag bara att hon sade att hon gick ner i vikt med att äta fett och mycket ägg men inte med LCHF. Jag såg slutet men ska titta på klippet när den är laddad på Malous sida
  Det är inte långt kvar till det förbjudna ordet LCHF kommer kunna sägas rent ut på media

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa