Brev till Fråga Doktorn

Jag fick mail från Helena Hesselmark. Hon har skickat ett brev till Fråga Doktorn, som har program om Gastric Bypass imorgon:

2008 medgav Socialstyrelsen att LCHF, Low Carb High Fat, lågkolhydratkost som dr Annika Dahlqvist hade föreslagit och för vilket hon blivit anmäld av två dietister, skulle vara lämpligt för överviktiga och andra med eller utan diabetes typ 2.
För 9 år sedan övergick jag som diabetiker typ 2 till LCHF: Efter endast två dagar på denna kost kunde jag helt sluta med 70 IE insulin. Mitt blodsocker stabiliserades och vikten gick ner dramatiskt. Efter ca 18 månader hade jag gått ner från 101 kg till 60 kg, trots att at jag tillhör gruppen som sägs ha mycket svårt att gå ner i vikt, äldre överviktiga kvinnor med diabetes typ 2.

Jag har de senaste 8 åren haft ett HbA1c på ca 38-40 % och vikten förblir omkring 62 kg, dvs samma vikt jag hade som nybliven student vid 19 års ålder 1959.

Min fråga är varför läkare och dietister envetet vägrar att ge överviktiga diabetiker typ 2 rådet att prova LCHF innan de utsätts för den kroppsstympning som en gastric bypass innebär.

Tilläggas kan att alla mina lab. värden är inom ramarna för vad som är normalt. Jag benämner mig själv numera diabetiker typ 0, mest för att slippa diskutera om jag är ”botad eller ej”. Diabetiker typ 0 – symptomfri. Vetenskapens värld hade hösten 2011 ett program som ordentligt förklarar metoden när en diabetiker typ 2 vill bli friskare med LCHF: Finns att se på Youtube.

Med mina vänligaste hälsningar
Helena Hesselmark
Diabetiker typ 0, 75 år.”

 

LCHF – Diabetes – Vetenskapens värld Svt2
Helena Hesselmark, Monique Forslund, Ann Fernholm m fl
Del 1, Del 2, Del 3

 

Comments

  1. 1
    Thomas Jansson säger

    De här så kallade ”läkarna” som förordar GBP innan LCHF provats borde bli av med sin läkarlegitimation – men det är klart, LCHF är väl inte lika kul att göra TV-program om,,,,

    För övrigt vore det på sin plats att de båda damerna i ”Fråga Doktorn” själva bytte ut fullkorn och den andra sockermaten, det skulle de må bra av,,,

  2. 2

    Intressanta Youtube delar. Intervjun med Mai-Lis Hellenius var lite pinsam! Hon skulle gärna göra studier på kosten LCHF, MEN hon måste ju sköta det hon redan åtagit sig!

  3. 3
    Hanveden säger

    @ Arvid:

    Här är en till som intervjuades i Del 3 Youtube nämligen Bengt Wessby

    Inte konstigt att det verkar sitta i ”väggarna” hos SLV att mättat fett är farligt…

    Klipp från Kostdoktorns blogg:

    ”Några förskräckande exempel

    Konstgjort margarin nyttigare än naturligt mättat fett?

    Några kostexperter fick våren 2008 sparken från medverkan i Socialstyrelsens expertgrupp för utredning av kostråd till diabetiker.

    Bengt VessbyDN: Kostexperter stoppas efter risk för jäv

    Bland dem var Bengt Vessby, som sedan mitten av 90-talet varit adjungerad professor, betald av margarinindustrin. Han var också betald av Danisco Sugar.

    DN: Professor betald av två margarinbolag

    https://www.kostdoktorn.se/wp-content/2009/02/bengt_vessby_liten.jpg

    Bengt Vessby satt med i Livsmedelsverkets expertgrupp för kost- och hälsofrågor 1989-2005, i egenskap av fettexpert. Medan margarinindustrin betalade hans lön medverkade han till Livsmedelsverkets kostråd att äta mindre naturlig mättat fett. Och att istället äta mer fleromättat fett. Som finns i margarin.”

    Som vi på vårt språk skulle säga: ”det är rôtet överallt”

    mLCHFh B-) .

  4. 4

    Fick hon något svar på brevet?

  5. 5
    Hanveden säger

    @ Marianne:

    Svar kommer förhoppningsvis i kvällens Fråga Doktorn

  6. 6

    Jobbar som sjukgymnast på ett sjukhus och träffar planerade GBP-patienter inför och ibland efter operationen för att gå igenom andning samt vikten av att komma upp och röra på sig efter en operation.
    Det jag tycker är anmärkningsvärt är att patienterna verkar få väldigt lite hjälp med vikten innan det går så långt att det blir nödvändigt med operation. Det kan stå i journalen att personen har försökt gå ner i vikt sedan ungdomen och försökt med alla tänkbara metoder, men inte lyckas. Det görs ingen genomgång av vilka metoder som använts och inga resurser sätts till för att hjälpa personen gå ner i vikt utan operation. Det enda som händer är att han/hon får gå en gruppundervisning vad operationen innebär och får sedan själv ta ställning till operation eller inte.
    Så allt ansvar för att hämta in info om bra viktnedgångsmetoder ligger helt och hållet på individen, inte på sjukvården.
    Lite grann kan jag förstå detta eftersom det ändå finns bara en metod att gå ner i vikt, att äta mindre och röra på sig mer. OBS, det sista var ironiskt, men tragiskt nog sant.

  7. 7

    Är Macciarini skandalen större än skandalen att låta Claude Marcus vara ansvarig för arbetet mot
    barnfetma på Karolinska?

    ”Socker – barnfetma samband
    • Många studier har påvisat ett samband mellan intag av sötade drycker och barnfetma.
    • Sådana samband bör tolkas försiktigt, orsak – verkan ofta oklar:
    Blir man fet av en produkt eller använder man produkten pga att det finns
    interna drivkrafter som driver aptiten?”

    Från: https://snf.ideon.se/wp-content/uploads/2015/06/Marcus_Sockerseminarium2015.pdf

    Claude Marcus är inte bara verksam på Karolinska, utan han är också med i SNF( https://snf.ideon.se/verksamhetom-snf/forskningsnamnd/ ). Claude Marcus har varit knuten till både Barilla och McDonalds. Claude Marcus har misslyckats i kampen mot barnfetma. Claude Marcus var också medförfattare till industrins sockerskrift. Där riskerna med socker inte togs seriöst!

    Varför inte rekrytera forskare som bedriver lyckad verksamhet mot fetma?

    T ex: David Ludwig: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2015/12/16/dr-david-ludwig-clears-up-carbohydrate-confusion/

  8. 8

    18.45
    Fråga doktorn

    Kommer att publiceras i SVT Play

    Del 6 av 18. När ska man operera mot övervikt, och hur mår man efteråt om man väl gör det? Ikväll är Torsten Olbers från Sahlgrenska sjukhuset expertgäst och svarar på tittarnas frågor om överviktsoperationer. Programledare som vanligt Suzanne Axell och husdoktor Gunilla Hasselgren.

    Även i SVT1 16/2

  9. 9

    https://www.svt.se/fraga-doktorn/stall-dina-fragor-om-overviktsoperationer

    Direkt efter programmet den 15 februari kan du chatta med forskaren och kirurgen Torsten Olbers om överviktoperationer.

    Vad ska man tänka på innan en operation? Vilka risker finns risker och vad händer efteråt?

    Chatten med Torsten Olbers, forskare och kirurg med specialitet överviktskirurgi, börjar direkt efter programmet, klockan 19.30, och pågår i en timme.

    Redan nu kan du skicka in dina frågor!

    Klicka här för att komma till chatten.
    https://rout.netdialoglive.com/ChatNode/MobileChat.aspx?Chatroom=chat-XNFJZcKj

  10. 10

    Carlanderska: Personalen – Överviktskirurgi:
    https://www.gastricbypass.se/personalen/

  11. 11
    Helena Hesselmark säger

    @ Marianne:
    Jag hoppas att SVT är dumma nog att ringa upp mig så att de får svar på tal.

    Jag tror egentligen inte alls att de ringer upp mig eftersom de inte vill bli utskrattade eller bortgjorda.
    För någon vecka sedan var det en lyssnare som fick tala om LCHF men ingen av programledarna verkade intresserade eller ens begripa vad det handlade om.
    Lyssna gärna i kväll 18.45.
    Det kan ju hända att fler personer med intresse för LCHF har skrivit på chatten.

    Hur många års uppvisande av medicinska fakta och hälsobefrämjande slutsatser skall det behövas för att den sjuka vården skall reagera?
    Med all ekonomiska problem i vården borde de som styr ekonomin vara glada att en del av oss, 350 000 eller fler, diabetiker typ 2 nu är diabetiker typ 0 och kan sköta oss själva.
    Men det är klart, de läkare som har milslånga listor med anknytningar till olika läkemedelsföretag får ju då inga ”forskningspengar” eller resor eller annat trevligt.

  12. 12

    Gäst Skrev:

    https://www.svt.se/fraga-doktorn/stall-dina-fragor-om-overviktsoperationer
    Direkt efter programmet den 15 februari kan du chatta med forskaren och kirurgen Torsten Olbers om överviktoperationer.
    Vad ska man tänka på innan en operation? Vilka risker finns risker och vad händer efteråt?
    Chatten med Torsten Olbers, forskare och kirurg med specialitet överviktskirurgi, börjar direkt efter programmet, klockan 19.30, och pågår i en timme.
    Redan nu kan du skicka in dina frågor!
    Klicka här för att komma till chatten.
    https://rout.netdialoglive.com/ChatNode/MobileChat.aspx?Chatroom=chat-XNFJZcKj

    Chatten:
    Fråga doktorn: Nu avslutar vi kvällens chatt om överviktsoperationer. Stort tack för alla frågor! Tyvärr kan inte alla få ett svar. Vi kommer lägga upp hela chatten på vår webb
    http://www.svt.se/fragadoktorn.

  13. 13

    Hei,
    Jeg ble gastric bypass operert i 2005 og har 150 cm av tynntarmen i loop. Med så stor loop reagerer kroppen min med diare og magevondt på for stort inntak av fett. Kan man, og i så fall hvordan, leve med LCHF-kosthold som GPB-operert ?
    På forhånd takk for svar.

  14. 14
    Annika Dahlqvist säger

    @ 13 Susan K:
    Som GBP-opererad är det bra att äta enligt LCHF, dvs inget socker alls, så lite stärkelse som möjligt, ’lagom’ mycket protein. Sen får man prova ut hur mycket naturligt fett man behöver, och tål, att äta för att få bästa ork och vikt. Börja gärna lågt och öka försiktigt. Det kan vara bra att dela upp fettintaget på även några mellanmål, som en tesked smör, om man har svårt att tåla fettet.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa