Kan man minska aptiten och hålla blodsockret nere med korn?

Nyhet från Lunds Universitet: Minska aptiten och håll blodsockret nere med korn.

Det ska bli intressant att se om de kan verifiera dessa påståenden i fortsatt forskning.
Annars innehåller korn lika mycket kolhydrater som andra sädeslag.

 

Comments

  1. 1
    Lars Pekkala säger

    Då jag upptäckte min diabetes 1994 fick jag råd av diabetessköterskan att jag skulle äta havregrynsgröt till frukost och det skulle vara med fibrer. Havregrynsgröt hade jag ätit i många år men inte med fibrer, därför testade jag att göra det. Blodsockret steg väldigt mycket och därför blev det inget alternativ för mig. Men min nyfikenhet hade väckts då de råd som jag fick inte fick min logik att stämma.
    Därför började jag testa alla typer av grötar och kom fram till att kornmjölsgröt var den som gav minst blodsockerpåslag även om den gröten inte heller var bra.
    Så helt ute och cyklar tror jag inte att Lunds universitet är, skall bli intressant att få se slutresultatet av deras forskning.

    2006 lade jag om kosten till LCHF och på två dagar fasade jag ut mitt insulin och har inte behövt något sedan dess, tar i och för sig metformin idag men det beror på att jag inte är tillräckligt strikt.

    Har ikväll ätit en apelsin och det påverkade mitt blodsocker direkt.

  2. 2

    Korn och Gluten…
    En bekant till mig vars barn är i 10 års åldern – barnet tål inte gluten, men det går bra med kornmjöl, dock kan man inte ersätta diverse bak och mat med just kornmjöl.

  3. 3

    Undrar om inte industrin är med i bakgrunden. Bäst är nog att skippa allt gluten och spannmål,
    kanske säljsiffror börjar dala och just därför dyker denna info upp nu när fler och fler fattar vad vete ställer till med.

  4. 4
    Thomas Jansson säger

    Jaja, de håller på med sin kvasi-forskning. Att utesluta sädesslag helt är klart bästa,,,,,

  5. 5

    Det tror jag nog de kommer att kunna. När jag åt GI för många år sedan (inte viktklubben!) åt jag mycket korn. Det har lågt GI och innehåller mycket lösliga fibrer. Man blir väldigt mätt på det och jag fick inte så kraftiga blodsockersvängningar som innan. Korngrynsgröt är faktist en av de få saker jag saknar numera. Korngryn och fläsk är inte dumt det heller! 🙂

  6. 6

    Då borde korngrynsgröten vara toppen enl. ovanstående. Har Annikasynpunkter

  7. 7

    Jag har sett UR’s program om den vetenskapligt undersökta ceralieproduktionen. Unga söta forskarflickor föreläser för det svenska etablissemanget, med overheadbilder och glasklara blodsockertabeller. Råg ställdes mot vetemjöl och vips var råg jättenyttigt. Samma sak med havre. Allt är nyttigt i jämförelse med vetemjöl! Som för övrigt hela planetens befolkning lever på, vetemjöl behöver ingen reklam det har kristendomen sett till. I övrigt är det bara samma gamla vanliga skitsnack. Ät mer mat från monokulturer så livsmedelsindustrin får lite mer pengar att köpa massmedia och myndigheter för!

  8. 8
    Annika Dahlqvist säger

    @ 6 Eva Lindroos:
    Jag tror att för de som är metabolt sjuka är korngrynsgröt inget bra alternativ. All gröt är kolhydratrik och inte bra för de sjuka. De som är slanka och icke insulinresistenta kan möjligen äta en viss mängd av korngrynsgröt utan att bli sjuka. Men då inte med sockersylt, för den är oftast sockerstark.

  9. 9

    Georg W Skrev:

    vetemjöl behöver ingen reklam det har kristendomen sett till

    Var det inte fem kornbröd och två fiskar i bibeln? Det räckte och blev över enligt berättelsen.

    https://runeberg.org/bibeln/43_06.html

    Där finns lösningen på problemet med livsmedelsförsörjningen i tråden bredvid – var är problemet?

    Jag tycker det liknar résistent stärkelse lång väg. Fast helt fritt från sädesslag är bäst hälsomässigt sett.

    Annika Dahlqvist Skrev:

    Men då inte med sockersylt, för den är oftast sockerstark.

    Hellre rårörda lingon, som på rågmjölsgröt, fast det var förr i tiden.

  10. 10

    @ Erling:
    Och nu är monokulturer mänsklighetens självmord och fisken måste vi anse vara slut. Fel av mig att peka ut kristendomen. Jag tror att det är alla bibelns folk som ska leva på bröd. De som inte äter bröd, äter istället ris eller majs. Mänskligheten håller på att gå under, för de tror att bröd är huvudfödan. Monokulturer dödar naturen och klimatet. Brödets lektiner och fytinsyra (+pesticidrester och tungmetaller) dödar dem som äter det.

  11. 11

    Jag har slutligen lärt mig att äta smörgåspålägget utan att ha en brödskiva under. Det går oftast riktigt bra, men ibland krävs en assiette och kniv och gaffel, t ex för sardiner i olja. Såg förresten en videosnutt om hur man äter semlor på ett kultiverat sätt. Lika bra att avstå helt. Med skägg och aptit var det förr riktigt kladdigt, med grädde och pudersocker över hela ansiktet. Då fick man många pussar av sina hundar efteråt!

  12. 12

    Det var faktiskt inte kongrynsgröt jag åt. Det var korngröt. Jag köpte korn, korn-korn alltså (ha-ha!), från en bonde. Det var ännu godare och antagligen ännu bättre.

    Jag säger inte att varken ni eller jag ska börja käka korn. Men faktum är att de flesta människor kommer att fortsätta äta kolhydratbaserad kost och en rätt stor del av de kolhydraterna kommer från spannmål. Alla är inte heller metabolt sjuka och kanske inte vill börja käka LCHF eller liknande. Då är det väl bra om de väljer ett bättre alternativ inom de ramar de har. Rostad bröd eller korngröt till frukost – korngröt alla gånger!

    Allt är inte så svart eller vitt. Folk måste få göra sina egna val och då tycker jag det är bra med så mycket fakta som möjligt att basera dessa val på. Jag sänkte mitt blodsocker ganska betydligt med min korngröt och surdegsbröd. Jag gick vidare, men för många hade det varit bra nog.

  13. 13

    Har tittat på en nyupplagd video på kostdoktorns sida. Det är psykiatern Ann Wilders som pratar. Det hon säger är att vi är karnivorer (köttätare). Vilket betyder att vi ska äta kött, inget annat. Det tycker jag låter rimligt. Enligt henne så är det fler och fler som anser det.

  14. 14
    kosttörstig säger

    En sak förvånar mig! Varför pratas det aldrig om vilka olika typer av fetter man skall äta under en dag?

  15. 15
    Lars Pekkala säger

    Jag tycker allt som oftast pratas om animaliskt mättat fett= naturligt mättat fett.

  16. 16
    Annika Dahlqvist säger

    @ 14 kosttörstig:
    Jag brukar prata om smör, och annat animaliskt fett, samt kokosfett , olivolja och ev rapsolja (rapsoljans hälsoeffekter är inte riktigt utvärderade), som rekommenderade fetter.

  17. 17

    I Lund så satsar väl brödproducenter sen några år mycket på forskning om diabeteskost och bättre sådan! Det här kommer mig att tänka på en bekant som häromåret sökte ett forskningsjobb hos Marlboro i Schweiz. Forskningen skulle handla om hitta positiva saker med deras produkter. Min bekant fick inte just det jobbet!

  18. 18

    #15

    Tittar man på de fetter vi ätit under evolutionen så har vi troligen ätit ungefär lika delar enkelomättat som mättat fett. Djurfett innehåller nämligen oftast lika mängd enkelomättat som mättat fett, och en liten del fleromättat. Undantagen är fisk som innehåller mest fleromättat och mjölkfett som mest innehåller mättat. Men vill man imitera våra förfäders fettfördelning är det en dålig idé att hälla på massa smör och grädde, eller att mest äta fisk och nötter.

  19. 19

    Om jag fattat rätt, kommer kornkärnorna ner i tjocktarmen. Alltså har väl inte mycket tagits upp av kroppen (jämför res. stärkelse som någon sade ovan). Dr Fung har också skrivit om att där folk traditionellt sluppit metabola sjukdomar trots kh-rik kost, beror det sannolikt på att man inte förädlat den, dvs ej tagit bort den skyddande fibern – t ex hela korn – som bromsar upptaget.

    Som diabetiker gäller väl att prova och se om man får blodsockerhöjning eller ej, samma som vid bönor och bönpasta. Många är rädda för spår av gluten, men det gäller de flesta livsmedel att det finns en baksida…och intolerans finns för en hel del andra livsmedel.

    (Sedan är jag också skeptisk till bagerisponsrad spannmålsforskning.)

  20. 20

    De övervägande flesta naturliga fetter är blandningar av olika fettsyror. Användandet av begreppet naturligt mättat fett gäller, vad jag vet, endast för kokosolja, som därför har en distinkt smältpunkt. Olivolja t ex får en fast fraktion med flytande olja runt vid låg temperatur och smör blir bredbart i rumstemperatur och flytande i solskenet.

  21. 21

    På siten http://www.vetenskaphalsa.se finns en rapport i ämnet daterad 2010-06-08 författad av en person vid namn Nina Nord.

    Siten redovisar forskning inom medicin, hälso- och vårdvetenskap i Skåne. Uppenbarligen skall hjulet uppfinnas på nytt eller så gäller det att dölja arbetsbrist inom professionen.

    Synd att AMS inte längre har yrkesutbildning. Förr var svetsare ett framtidsyrke, vilket kanske skulle kunna duga även här.

  22. 22
    Nisse Hult säger

    @ Zonen:
    Du är inne på rätt linje som många inte verkar förstå dvs pengar styr thats it
    När brödproducenter har fingrar med i spelet borde det räcka med etta i träslöjd
    för att begripa vart man vill komma.

  23. 23
    Helena Karlsson säger

    Korn smakar vedervärdigt. Sätter någon en tallrik kornmjölsgröt framför mig, ja då minskar i vart fall min aptit avsevärt. ; )

  24. 24

    Man kan notera att denna sk kornstudie från Lunds Universitet är finansierad av Antidiabetic Food Centre vars affärsidé är ”att motverka utveckling av diabetes med innovativa livsmedelskoncept”, vars vision är ”att vara ledande inom området utveckling av forskningsbaserade antidiabetiska livsmedelskoncept” och vars mål är ”att motverka diabetes med livsmedel”.

    Vetemjöl funkar inte så bra mot diabetes (pratar någon om VARFÖR? Utöver vi i detta forum alltså?) så nu tittar man istället på korn. Men herregud, hur snäv världsbild kan man egentligen ha? Av alla livsmedel man kan välja bland så väljer man vetemjölets snarlike kusin kornet. Måhända att den innehåller snäppet mer fibrer som dämpar effekten av kornets stärkelse aka socker – som för övrigt – INTRESSANT NOG!? – är lika hög som i vetemjölet.

    Varför inte titta på jaaaaa, kikärtor? Bönor? Fläsk? Ägg? Nötkött? Fisk? Ost? Eller varför inte ta till tillvara på alla dessa tusentals LCHF:are och diabetiker och deras fantastiska historier?

    Jag tvivlar ärligt talat starkt på att Antidiabetic Food Centre vill hitta ”antidiabetiska livsmedelskoncept”. Kanske för att det inte går att ta patent på fettrik och kolhydratsnål mat. Kanske för att medicinbolag tjänar stora pengar på att sälja insulin. Lösningen är för enkel och ingen kan tjäna stora pengar på den.

    Ack alltså, vilken villfarelse dagens sk forskning utgör. Skamligt. Pinsamt. Patetisk. Befängt.

  25. 25

    @ Emma K:
    De kan ju t ex titta i hyllorna efter kokböcker med LCHF! Det finns ju trots allt några stycken kvar.

  26. 26

    @ Emma K.
    Och ett litet tillägg beträffande Antidiabetic Food Centre ”Utveckling … kräver… strategier för kunskaps- och innovationsstimulerande allianser mellan akademi, näringsliv och hälso-/sjukvård”.
    Som jag ser det allianser med den vanliga livsmedelsindustrin.
    Vinnova ligger bakom det vackra namnet.

  27. 27

    Nu tänker jag på min släkt som var skogsbönder i södra Jämtland med små gårdar och självhushåll till stor del. Fjällkor naturligtvis samt kornåkrar. De åt tunnbröd och gröt bakat på sitt korn, de åt mjölkprodukter från sina fjällkor. Sen åt de kött från vilt och egna djur, fisk från sjön, ägg från sina höns. Salt och socker bytte de till sig förmodar jag, senare användes vetemjöl till småkrus (för fest) och så kaffe förstås. Men i stort var det ett hushåll med mycket korn och mejerier. De var för det mesta friska och de blev gamla, det ser man i den släktforskning som gjorts. De som överlevde epidemier som kopporna, mässling, scharlakansfeber, rödsot och ryska snuvan blev förvånansvärt gamla faktiskt, uppåt 80-90 år var inte ovanligt.

    Jag tror på korn och feta mejerier från fjällkomjölk. Inget konstigt med det.

  28. 28
    Arne Fälth säger

    Kornbröden behöver ju i och för sig vara så hälsosamma. Det hälsosamma kan ju vara att man slopat bröd gjorda på vete för man kan ju inte proppa i sig hur mycket som helst.

  29. 29
    kosttörstig säger

    Jag undrar en sak till om fetter! Skall man äta olika slags fetter under en dag som till exempel smör, kokosfett och olivolja?

  30. 30

    Mättat fett är utmärkt som energikälla: Kokos, smör, fett kött från ko, gris, lamm …
    Av de omättade är omega 9, omega 6 och omega 3 sk essentiella fettsyror, som kroppen behöver, men inte kan syntetisera själv. Omega 9 finns i hög halt i olivolja och anses särskilt nyttigt för hjärta och kärl. Omega 6 får vi i alldeles onödigt hög grad fr bl a från solrosolja, men också från diverse köttyper. Omega 3 finns hos feta viltfångade fiskar typ sill, makrill, strömming, sardiner och vild lax. Det anses att balansen omega 3/omega 6 bör vara mellan 1/1 och 1/2, medan den vanligen ligger på 1/20 i normal svensk mathållning. Hur hanterar man denna diskrepans? Ät aldrig friterad mat på restaurang eller som snabbmat, i fritösen finns det bergsäkert solrosolja – den är billig! Ta alltid smör eller bregott i st f margarin. Stek i smör och olivolja i blandning. Ät en liten bit fet fisk helst varje dag.

  31. 31
    kosttörstig säger

    Margarin är farligt! Jag har för mig att det beror på att det lägger sig på artärväggarna!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa