Hypothyreos under graviditet riskerar barnets mentala utveckling

I Läkartidningen. Sköldkörteln måste producera mer hormon under graviditeten, och jodbehovet dubbleras. Om den inte lyckas med detta riskeras barnets mentala utveckling. Först efter graviditetsvecka 18 börjar barnet producera eget sköldkörtelhormon.
Det är därför viktigt att man tillser att få i sig tillräckligt med jod under graviditet (finns mest i jodberikat salt). Det är lämpligt att kolla sköldkörtelprover under graviditeten. TSH tycks vara det viktigaste provet.

 

Comments

 1. 1

  Jag vet inte om det är komiskt eller tragiskt. Det är ju fantastiskt att de har kunnat hitta denna bromskloss i mänsklighetens mentala utveckling. Typiskt sjukvården att konstatera allvarliga symptom utan att spekulera djupare i vad problemet består i.

  Enligt Björn Hammarskjöld tar Fluorid Jodmolekylens plats i körtlarna och Jodmolekylen får inte plats längre i cellerna. När jag läste om detta problem, antog de att 80% av Europas befolkning led av detta problem. Det betyder teoretiskt att 80% av de barn som föds inte kan utvecklas mentalt enligt deras egen genetiska disposition. Den begränsas av en förorenad och skadad sköldkörtel. Det förklarar för mig varför mina barn är intelligentare och klarar skolan så bra.

  Som slaktare ser jag på djurets körtlar, vilket hälsotillstånd djuret levt under. Framför allt konventionella grisar kan ha vidriga svarta klumpar till körtlar. Medan i princip varje körtel på ett vilt djur är friskt och i princip går att äta. Körtlar är annars det enda jag inte äter på mina djur. Två liter hundmat på ett vildsvin som väger 45kg.

  Orsaken till att körtlarna förstörs är att det ansamlas tungmetaller där, ffa bly och fluorid. Därför vore det väl bäst att rekommendera blivande mammor att de MÅSTE köpa tandkräm utan Fluor. Dessutom kan man informera dem om att inte dricka det första vattnet i vattenkranen eftersom det är största källan till bly.

  Hela den här problematiken bottnar i den industriproducerade livsmedelsproduktionen, sockermisshandel och skräpmat, fluortandkräm och en fullt utvecklad plastisk perfluorerad livsmiljö.

  Det bästa botemedlet avråds det från i artikeln. Sköldkörtel från gris. Det äger inte medicinbolagen.

 2. 2

  @ 1 Georg W:

  Bra Georg – ”ord och inga visor”!

  Vidarebefordrar recept på utmärkt fluorfri tandkräm som man gör själv – billig och bra.
  Receptet har jag fått här på bloggen men kanske finns det personer som inte sett det?

  (Jag brukar blanda i en liten glasburk som har innehållit ekologiskt vaniljpulver och sedan blandar jag nytt när det tagit slut).

  1 tesked ekologisk kokosolja
  1 tesked bikarbonat
  några droppar pepparmyntsolja (finns på Apoteket men är bara till för smakens skull)
  Gegga ihop det hela med en liten tesked eller dylikt KLART!

 3. 3

  TSH är inte ett bra mått för att fastställa sköldkörtelnivåer. Det som är viktigt är att att kolla T3 som är det aktiva hormonet. Även viktigt att ha bra nivå på järn, b-vitaminer och d-vitamin.

  Har gått sjuk i över 35 år. Aldrig haft ett TSH över ett. Fått diagnoser som depression, uttmattningssyndrom och ADHD. En läkare ville sätta bipolär sjukdom, men jag vägrade. Har ätit ett tjugotal olika mediciner, bl a olika SSRI, sömnpiller och centralstimulerande. Till sist blev jag utförsäkrad och nära att få lämna hus och hem. Av en slump fick jag reda på att mina symptom kunde bero på sköldkörteln. För att göra en lång historia kort: Jag läste på och började självmedicinera med just sköldkörtel från gris. Nu lite mer än fyra år senare mår jag så mycket bättre och har jobbat de tre senaste åren.

  I höstas sökte jag läkare för att få hjälp med min medicinering. Blev rekommenderad att omedelbart sluta min behandling. Vad ska man säga?

  Jag är mer lönsam för läkemedelsföretagen om jag är kronisk sjuk och läkarna är inte intresserade, de följer sina riktlinjer. Jag kan förstå det, men efterlyser åtminstone lite nyfikenhet. Jag och många med mej har ju vänt åratal av sjukdom till hälsa.

 4. 4

  Hej!

  Här kommer tips på två böcker i ämnet.

  The iodine crisis: What you don’t know about iodine can wreck you Life – av Lynne Farrow

  https://www.adlibris.com/se/bok/the-iodine-crisis-what-you-dont-know-about-iodine-can-wreck-your-life-9780986032004

  Iodine. Why you need it, why you can’t live without it – av Dr David Brownstein MD

  https://www.drbrownstein.com/

  Hälsningar Ida

 5. 5

  Hej,

  detta är ett gammalt inlägg i bloggen, men jag vill skriva en kommentar ändå då jag tycker ämnet är så viktigt. Hoppas det är ok.

  Jag tror att betydelsen av Jod är kraftigt underskattad. Dagens rekommenderade nivåer (RDI) är extremt låga!

  RDI för en vuxen enligt livsmedelsverket är 150 mikrogram. Denna nivå är satt för att undvika Struma (Goiter), men det är låångt ifrån en optimal nivå. Optimal nivå för en vuxen ligger snarare på 10-15 milligram! Observera milligram: 15 milligram är 15000 mikrogram = 100 gånger mer än RDI. Låter det galet mycket? Det tyckte jag också först, men sanningen är att 150 mikrogram är galet lite. Men precis som man kan ha fobi för mättat fett kan man ha fobi för jod. En optimal nivå av jod kan radikalt minska förekomsten av t.ex. bröstcancer hos kvinnor. Jag tror att mer än 90% av all bröstcancer beror på för lite Jod. Samma med prostatacancer för män. Det är inte bara sköldkörteln som använder mycket jod, även brösten hos kvinnor har ett stort behov.

  Jag vill tipsa alla om att läsa på och tänka själva. Det kan ha en oerhört stor positiv betydelse för hälsan!

  Observera också detta:
  1. Jod är tillsatt i vanligt bordssalt och man räknar med att ca 3 gram salt då kan uppfylla dagsbehovet av dagens RDI. Men då har man gjort antagandet att 100% av det tillsatta jodet upptas av kroppen. Verkligheten visar något helt annat. I en studie uppmätte man upptaget till ca 10%. Detta misstänker man kan bero på konkurrensen av klorid i saltet. Däremot jod tillsatt i bröd (vilket man tidigare gjorde i USA) har en biotillgänglighet på närmare 100%.

  2. Jod är tillsatt i bordssaltet i formen kaliumjodid. Man har visat i studier att kroppen behöver både jod + jodid, alltså inte bara jodid.

  3. Ju mer kroppen utsätts för giftiga halogener såsom fluor, klor eller brom ju mer ökar behovet av jod. Både fluor och brom är väldigt lika jod och kan konkurrera om jodets plats i kroppen. Vad gäller klor vet jag inte, men att det påverkar negativt är helt klart.

  Lugols lösning innehåller en mycket bra kombination av jod + kaliumjodid. Två droppar av detta per dag (oralt) ger 12,5 mg jod vilket uppfyller behovet för dom flesta vuxna.

  Belägg för att en mycket högre nivå av Jod är en optimal nivå finns här: https://www.optimox.com/pdfs/IOD01.pdf

  Erfarenheter av praktisk användning av jod i terapeutiska doser finns här: https://www.optimox.com/pdfs/IOD10.pdf

  Timo

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa