Forskningsetiken på KI är en härdsmälta

Karolinska är etikens Tjernobyl, av prof em Bo Risberg.

Man kan undra om även andra sektorer av forskning kopplat till Karolinska Institutet är präglade av samma härdsmälta i etikavseende, tex nutritionsforskningen. Där är det inte fråga om nya vågade idéer, utan envist kvarhållande av överbevisade fettskrämda idéer.

 

Comments

 1. 1
  foie gras säger

  och glöm inte tillverkaren av plaststruparna – i Bosse Lindquists lysande tv-dokumentär ses företrädaren för den amerikanska firman vid en patients sängkant inför en operation ivrigt försäkrande att strupen var absolut säker. Money talks.
  Nog jobbade tillverkaren med feta löften åt såväl Macchiarini som åt KI och KS.

 2. 2
  I LIke Neil Young säger

  Ja jag säger då det….Inte för att jag vill sån men ibland känns det som att hela samhället med politikerna i spetsen är på väg mot härdsmälta.

 3. 3

  Från kommentarsfältet i tidningen.

  ”Det är intressant att det endast är läkare verksamma utanför KI som skriver och kommenterar ärendet. Jag liksom dom tycker artikeln är alldeles utmärkt och författarens kritik adekvat. Skulle någon från KI kunna uttrycka sådan kritik utan att riskera bli brännmärkt för livet?”

 4. 4

  NU vill alla kommentera… skrev Anders Hernborg i Hyltebruk som kommentar till nämnda artikel. När han kommenterade i september, då det var aktuellt, fanns nästan ingen. Visselblåsarna stod ensamma.
  Ungefär så kommer det att bli bland ”den lärda delen” även om lchf om kanske tio år. Då kommer det att myllra av överläkare, professorer, forskare, politiker som enligt egen utsago alltid har trott att överdrifterna med så litet fett och så mycket kolhydrater som möjligt var fel. Det vill säga att ”de har alltid trott rätt” när faktum är etablerat och man inte längre riskerar sina välbetalda anställningar genom att ha en åsikt som för tillfället inte är rådande.

 5. 5

  Hur blåögda får svenska läkare vara?? Och vilken utbildning får dom egentligen?? Har dom inte läst immunologi på universitetet?? Och fysiologi??
  Hur kan en svensk välutbildad, som man trodde, läkare gå på en sån här grej?? Tro att det kan bli en fungerande luftstrupe, med fyra lager av olika slags celler och flimmerhår och hela faderullan, av en plast-strupe, bara för att den baddas med stamceller…och vilka stamceller?? Totipotenti?? Kan faktiskt inte tänka mej något värre öde än mamman till den ryska flickan, som upplevde hur hennes dotter ruttnade bort inifrån, levande…
  Urusel utbildning alltså…överhuvudtaget….och man blir rädd när man hör hur denna skandal har behandlats av ”kompetenta” kommittéer och vetenskaps-råd av olika slag.. Alla inblandade borde skämmas, även tillverkarna av detta konstgjorda organ borde ha vetat bättre…
  Själv får jag en otäck inflammation av en liten sticka i ett finger….men då är den ju inte baddad i stamceller förstås..

 6. 6

  Det här kan väl ändå inte vara sant?

  Citat:
  ”Nya Karolinska universitetssjukhuset är ett virrvarr av svarta pengar i en ekobrottshärva, kritiserad skatteplanering i Luxemburg, platsbrist, IT-störningar, patientsäkerhetsrisker och förskräckande kostnader för managementkonsulter.”

  https://www.expressen.se/kronikorer/lars-lindstrom/hur-manga-moderata-experiment-kan-den-svenska-valfarden-utharda/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa