Industrin har påverkat sockerråd

Nyhet idag: Industrin kan ha påverkat sockerråd.
Men en genomgång visar att 4 av 5 studier, som är underlag för bedömningen, är bekostade av sockerindustrin. Den Europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa bedömer att det inte spelar någon roll vem som har bekostat studierna.
Det visar sig att de flesta av medlemmarna i Efsa har kopplingar till sockerindustrin… Man biter inte den hand som föder en.

 

Comments

 1. 1
  Helena Karlsson säger

  Kan ha?

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ Helena Karlsson:
  Det är i rubriken till artikeln. Jag ändrade i min rubrik till ’har’.

 3. 3

  Suck, man blir ju inte förvånad, men det är så sorgligt att kommersiella krafter ska påverka vetenskapen.

 4. 4
  Ingvar Bejvel säger

  Såg att någon företrädare för forskarna sagt, att det inte spelar någon roll varifrån pengarna kommer, utan forskningen är vetenskapligt och neutral. Han kan ju dra den där om jultomten också!

 5. 5
  Lars Henrik säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Jag ändrade i min rubrik till ‘har’.

  Jag tycker det var en utmärkt ändring! För mig råder det inga som helst tvivel om att denna industri påverkar forskningen bakom kostråden. Inte skulle de betala för forskning som visar att deras produkter är skadliga för hälsan. Deras intresse ligger givetvis i neutrala eller t o m motsatta resultat.

 6. 6
  Helena Karlsson säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ Helena Karlsson:
  Det är i rubriken till artikeln. Jag ändrade i min rubrik till ‘har’.

  Jag menar bara, är det någon som tvivlat på detta? Klart de har ljugit, det är pengar som styr.

 7. 7

  Man blir bara så himla trött på dess obetvingliga dinosurieorganisationer! Och den DUMHET, som STÄNDIGT VISAS av högutbildade medlemmar av de rådgivande instanserna. Jag kan inte fatta hur de kan säga så dumma saker som att de inte är påverkade av sponsorerna.
  Det behövs ingen utbildning i psykologi och sociologi, som jag själv råkar ha, för att begripa det. Vanligt folkvett räcker!

 8. 8

  Pure, White and Deadly – av John Yudkin
  ”How sugar is killing us and what we can do to stop it”
  https://www.adlibris.com/se/bok/pure-white-and-deadly-9780241965283

  (Tips från Nisse Simonson Facebook)

 9. 9

  Telegraph.co.uk
  John Yudkin: the man who tried to warn us about sugar
  A British professor’s 1972 book about the dangers of sugar is now seen as prophetic. So why did it lead to the end of his career?

  https://www.telegraph.co.uk/lifestyle/wellbeing/diet/10634081/John-Yudkin-the-man-who-tried-to-warn-us-about-sugar.html

  (Tips från Nisse Simonson Facebook)

 10. 10
  Lars Henrik säger

  Sveriges Radio (Matens pris) om skandalen med kommentarer av folkhälsominister Gabriel Wikström:

  https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3737&grupp=10544&artikel=6358551

  Podden kan laddas ned här som mp3-fil: https://sverigesradio.se/topsy/ljudfil/5599288-mp3

 11. 11

  SvD – Henrik Ennart – Industrins egna studier avslöjar risker med socker: (2014)
  https://blog.svd.se/ennartshalsa/2014/05/21/industrins-egna-studier-avslojar-risker-med-socker/

  ”Socker ökar risken för hjärtsjukdomar och ger troligen även ökat blodtryck, oberoende av effekten på kroppsvikten. Det visar en ny stor metaanalys som publiceras i American journal of clinical nutrition.”…

  (Han föreläser på LCHF-kryssningen till Åbo den 20-21 feb, men då om den blå zonen)

 12. 12
  Docent Göran säger

  Kanske håller en mindre del av den mer vakna delen av journalistkåren trots allt av självrespekt (?) på att göra sig av med det värsta ytliga knäfallet inför storindustrin och dess uppenbara kopplingar till det politiska etablissemanget i form av myndigheter och då inte bara en uppköpt forskarvärld utan även en uppköpt journalistkår. Det var bland annat mot detta uppenbara samhälleliga moraliska förfall och dubbelmoralen som vi studenter i miljontals demonstrerade på 70-talet.

  USA ligger långt före oss i denna process eftersom det är där som effekterna av ”corporate”, namnet på denna storindustri, av naturliga skäl är mest slående och på så många områden och plan. Detta är uppenbart om man som svensk med öppna ögon har bott en tid i det landet och som jag själv gjorde för 25 år sedan.

  Jag har fortfarande i färskt minne då den svenska chefen för BP, Svanberg, dock långt senare, efter oljekatastrofen i Mexikanska Gulfen fick förklara sig inför presidenten i Vita Huset och med sin beryktade språkmiss sände chockvågor genom den församlade eliten av den internationella journalistkåren. Han hävdade då att BP minsann brydde sig om vanligt folks väl och ve och hans språkmiss gjorde inte saken bättre. I sitt påstående ”BP cares for the small people!” blev hånet mot vanliga människor dubbelt eftersom ’small people’ inte betyder ’vanligt folk’ som Svanberg, som den svensk han är, trodde utan betyder ’dvärgar’ och då påstod han de facto att ’BP bryr sig om dvärgarna i samhället!’.

  Detta betraktades därför av de församlade journalisterna just som ett oerhört dubbelt hån från ’corporate’ och som därför förmådde bryta igenom dubbelmoralens ytskikt. I USA finns det faktiskt ingen normalt funtad människa, och definitivt inte någon journalist, som skulle inbilla sig att storindustrin på något sätt skulle bry sig om vanligt folk om de inte av politiska skäl tvingas till det men att dessutom kalla vanligt folk för ’dvärgar’ var förstås horribelt även i ögonen på denna ’upplysta mediaelit’.

  Inte för inte är USA landet med inte bara den mest utvecklade utan också den mest institutionaliserade dubbelmoralen i världen och där mediavärlden är en av de viktigaste komponenterna.

 13. 13
  I Like Neil Young säger

  @ Docent Göran:
  Jag vet inte om vi har så vakna journalister i Sverige överhuvudtaget.Dom rapporterar givetvis bara det som ägarna vill.Det kan låta fritt på ”papperet” men det är långt ifrån så.

  Var är TTIP , var är GMO ?

  https://www.youtube.com/watch?v=dX9SKEujJl8

 14. 14

  Ett tydligt exempel är min lokaltidning VT.se. Journalisterna gillar mina texter och publiserar dem sen kommer det någon och släcker ner kommenteringen. För första gången i deras historia. Igår var det måndag och tidningen skrev om alla lyckliga barn som tycker om vegetariskt. Den artikeln saknade, för första gången i tidningens historia, kommenteringsfunktion. Samtidigt plockar de bort flascharna om det som skrivs, de gömmer artiklarna inne i tidningarna.

  Det roliga är att sedan jag blev avstängd har ingen skrivit en enda kommentar i tidningen, sedan ett dygn tillbaka. Kan det vara så att skribenterna ser vad som händer och protesterar genom att inte delta längre. Jag tror att alla tidningsläsare här i vår lilla stad läser det jag skriver och blir påverkade i grunden. Jag är en anonym kändis.

  Det är inte journalisterna det är fel på. Det är chefredaktören!

 15. 15
  I Like Neil Young säger

  Frågan är vad man ska ha EFSA till egentligen? Är det nån som känner att en organisation som uppför sig såsom dom gör överhuvudtaget har ett existensberättigande?

  Jag är högst tveksam. Man kanske helt enkelt ska kalla det för vad det är – skit. Även om det är att dra skam över skiten i onödan som ju faktiskt kan användas till nåt bra – gödsel. Detsamma kan man inte säga om EFSA.

  Jag tycker det känns skönt personligen – nu när jag efter att antal års våndor har förstått att dom flesta myndigheter och beslutsfattare faktiskt är på Maffia och Bananrepubliksnivå. Någon kanske tycker jag är lite väl hård nu – men jag står för det. Ni kan personligen grotta ner er i vilket ämne som helst – när ni kommit en bit på väg brukar frågetecken och konstigheter uppenbara sig.

  Och nej – jag är inte rättshaverist men jag är bedrövad över att vår värld ska vara i ett sånt sorgligt tillstånd.

 16. 16

  Den blöta sanningen. Tore Persson – om socker.
  https://www.youtube.com/watch?v=1u4_H3xy_L4&feature=player_embedded
  ”Den här föreläsningen anbefaller jag å det varmaste. Den förklarar på ett basalt enkelt sätt hur detta med för mycket socker påverkar hela vår metabolism.”

  (Hittade på Nisse Simonsons Facebook)

  Finns också fler här vet jag:
  https://annikadahlqvist.com/2011/05/22/bocker-och-internet-om-lchf/

  Det farliga sockret – Den blöta sanningen, Tore Persson, narkosläkare
  Den blöta sanningen 2.0, Tore Persson, narkos-/överläkare, mars -15
  Vatten, vatten, Tore Persson, narkosläkare

 17. 17
  Konsument i Sverige säger

  Det dolda sockret…
  https://www.aftonbladet.se/halsa/article22447318.ab?teaser=true

  139 produkter: Så mycket socker innehåller de

  Brödet, fruktyoghurten, smoothien – en hel del vardagsmat kan vara riktiga sockerfällor.

  Vi listar över 100 produkter du ska se upp med.

   Bröd, gröt, välling

   Drycker och fruktsoppor

   Frukostflingor och müsli

   Mejeriprodukter

   Sylt och pålägg

   Smaksättare

   Energibars och viktminskningsprodukter

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa