Konfrontationen stegras

I senaste numret av SSDF:s tidning Leva med diabetes finns det en artikel om en mamma med en dotter 10 år med diabetes typ1. Flickan äter LCHF med god effekt på blodsockerstabilitet och mående.
Nu har Hans Jönsson  gjort ett inlägg på Facebook där han anklagar tidningen för allmänfarlig verksamhet. Han skriver att t1-diabetesbarnen riskerar att drabbas av Euglykemisk ketoacidos (ketoacidos med normalt blodsocker), vilket han påstår att flera t1-diabetesbarn har drabbats av (källa till det?), av att äta LCHF.

Det är ju fruktansvärt att man inte ska tillåtas att tala om att typ 1-diabetiker kan må mycket bättre på mer eller mindre strikt LCHF, utan att beskyllas för att riskera barnens hälsa och liv.
Varje typ1-a får naturligtvis själv prova sig fram till vilket kolhydratintag den fungerar bäst på, utan att skrämmas med att kroppen behöver ett minimiintag av kolhydrater. Skrämselpropagandan är helt utan grund.

Dagens Diabetes har utsett Leva med diabetes till Månadens Förvirrare, pga information omkring LCHF för DT1.
Vem ska man vända sig till för att få referenser till information omkring euDKA hos DT1-barn?
Jag har mailat fråga om det till Stig Attvall som står som kontaktperson för Diabetolognytt – DagensDiabetes.

 

Comments

 1. 1

  Jag undrar vart alla fallbeskrivningar angående euDKA som HJ och hans anhängare skulle presentera tog vägen? Har du Annika sett någon sådan? Jag har väntat och väntat.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ Bettan Sjögren:
  Nej jag har inte sett några referenser till detta stora antal av euKDA. Det är dags att vi börjar efterfråga dem.

 3. 3

  Kanske är med dem som med de där tusentals studierna som skulle visa att mättat fett är farligt?

 4. 4
  Thomas Jansson säger

  Jag tror att massor med kolhydrater och tillhörande insulin riskerar att fräta sönder hjärnan,,,,

 5. 5

  https://dagensdiabetes.se
  Artikel 3 om Årets förvillare; SSDFs tidning

 6. 6
  I Like Neil Young säger

  @ Karin20:
  Jag tycker det är ganska talande att det finns ett helt skrå man kallar för ”diabetesprofessionen”
  Några vill inte att andra ska ha fingrarna i deras syltburk. Speciellt inte som dom där ”andra” vill fylla den med Cocosfett istället.

 7. 7
  kosttörstig säger

  Jag har en kompis vars son fick diabetes 1 när han var nio månader.
  Min kompis och jag var kollegor och träffades varje dag. Jag propagerade ivrigt för LCHF och att den kosten skulle hjälpa hennes son.
  Min kompis bytte sedan arbete och vi kom ifrån varandra.
  När jag träffade henne några år senare var hon strålande glad, Hon berättade att hennes son mådde mycket bättre nu. Han hade gått ner i vikt (han var tidigare mycket överviktig) och insulinet som han tar hade han kunnat sänka med många enheter tack vare sin förändrade kosthållning!

 8. 8

  Hej. Jag hittar tyvärr inte Hans inlägg, länken går inte till facebook.
  Jag har varit inne på hans sida, och undrat vad han är ute efter egentligen. Inte att lindra diabetes i alla fall, den saken är klar. Sen ser jag att han har för avsikt att sälja ”diabetsrelaterade produkter”. Japp. Det går ju inte om folk äter LCHF och mår allt bättre i sin diabetes.

  Han skriver mycket om kostdoktorn. Och som vanligt när folk pratar strunt om andra är det sig själva de beskriver. Han lägger upp många recept på pasta och dylikt, med brasklappar då, som ”väl” är.

  ”Observera att alla personer med diabetes skall ta hjälp av sin behandlande läkare och dietist för hjälp med kolhydraträkning”

  Jaså? Är inte kolhydrater BRA för en diabetiker???

 9. 9
  I Like Neil Young säger

  @ Frida D:
  Ha..ha..det är lite som PastaPaolo för några år sen, svänger sig åt höger och vänster…Dom snackar skit helt enkelt – det vet dom egentligen – men pengar, prestige och makt. Det är inte lätt att släppa ifrån sig det inte – hur fel man än har.

 10. 10
 11. 11

  Det finns ett måste, när det gäller D1 och insulin: En D1a kan inte helt vara utan insulin, oavsett om hen äter eller fastar eller är magsjuk. Levern producerar den glukos, som kroppen behöver och det glukoset kräver lite insulin, för att bli åtkomligt för kroppens celler. Dessutom behövs lite insulin för att dämpa leverns energiproduktion, annars hamnar man i ketoacidos. Fuskar man med sitt insulin eller slutar helt, när blodsockernivån ser ut att vara normal är man illa ute! Det tror jag alla D1or är medvetna om, men i alla fall.
  Somliga D1or har lite egen insulinproduktion trots allt och är inte lika känsliga.

 12. 12

  För vissa förblir kartan referens även när verkligheten inte matchar.
  Bullshitare känns så lätt igen på att de upprepar sina mantran de aldrig kan belägga.

 13. 13

  Dom pratar om att ”diabetesprofessionen” är bäst i detta ämnet…… sicket skämt! Dom som övergav kunskapen om rätt diabeteskost (står om detta i den tidens läkarböcker) som man kände till i början på 60-talet och sen har man informerat fel om detta i femtio år! Och vad har detta kostat samhället i ohälsa och mer sjukvårdskostnad! Otroliga summor handlar det om!!!

  Vissa diabetesavdelningar har ju ännu inte köpt SoS nyare rekommendationer om detta…. utan fortsätter med att rekommendera läkemedel som första alternativ! Beklämmande och då drabbas de med stor sannolikhet av senkomplikationer vilket nu även läkemedelsindustrin i sina studier kommit fram till. Å andra sidan så ingick ju aldrig eventuella koständringar i dom studierna för då blir ju deras inkomster nästintill noll!!!

 14. 14
  I Like Neil Young säger

  @ Zonen:
  Ja så är det, sjukvårdsindustrikomplexet tjänar ju givetvis inga pengar på att folk har den ytterst dåliga smaken att hålla sig så friska som möjligt på egen hand med hjälp av att äta lite kolhydrater, motionera måttligt och se till att få i sig bra med vitaminer och mineraler.

  Det blir ju lixom varken statinpengar eller överdrivet med insulinpengar. Inte heller så mycket omläggning av elaka sårigheter och dessutom kanske människan har mage att behålla bra syn också. Aj..aj.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa