Diabetesfonden bedömer inte kostforskning konkurrenskraftig

Mats Lindgren berättar om den forskningsplanering, på diabeteskost, han varit engagerad i. Man skulle jämföra effekten av LCHF med tallriksmodell.
Det är forskare från Chalmers, Göteborgs Universitet och Sahlgrenska sjukhuset som skrivit försöksprotokollet och ansökan om forskningsbidrag från Diabetesfonden. De har nu fått avslag för andra gången. Ingen motivation för avslaget har givits.
Jag mailade till diabetesfonden och frågade om varför de hade givit avslag på  ansökan.

Jag fick nu svar från fonden:

Tack för ditt mejl. 2015 fick Diabetesfonden in 120 ansökningar varav 75 av dessa ansökningar har beviljats. För att välja ut de ansökningar som ska få anslag så genomgår alla ansökningar en granskning. Så för att svara på din fråga, så har det projekt du frågar om, inte beviljats anslag p.g.a. att den inte har bedömts tillräckligt konkurrenskraftig sett till alla ansökningar som har kommit in till Diabetesfonden.

 Forskning kring kost i relation till diabetes, är som du säger, ett område som det inte forskats så mycket på och vi hoppas att det framöver kommer in ansökningar på området som är tillräckligt konkurrenskraftiga för att beviljas anslag.
Hälsningar
Elise-Marianne Åberg
Vik. verksamhetsansvarig

De hade inte bedömt att den forskningen var tillräckligt ’konkurrenskraftig’. Det är stor skandal!

Vad ska vi göra?

 

Comments

 1. 1
  foie gras säger

  och vilka andens giganter är expertis i Diabetesfonden? De namnen måste offentliggöras.
  Och deras bakgrund belysas.

 2. 2
  Docent Göran säger

  Fint att du tog kontakt med Diabetesfonden.

  Svaret säger allt. Här avslöjar man sin verkliga agenda.

  Det finns inget intresse för att diabetiker ska bli friska utan endast för de affärer de som är inblandade i diabetesindustrin håller på med.

  Jo jag tackar!

  ”Konkurrenskraftig”!

 3. 3
  Lena i Umeå säger

  Går det att fråga vilka kriterierna för ”konkurrenskraftig” är, och specifikt vilka av dessa som ansökan inte uppfyllde?

  Och om det inte går att få svar på det så betyder det i princip ”vi bara tyckte så”.

 4. 4
  Ann-Therese Samuelsson säger

  Sjukvårdsministern borde vara intresserad.Miljoner i sparade sjukvårdskronor och minskad sjukskrivning och minskade läkemedelskostnader. Skriv ett öppet brev i DN…

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Lena i Umeå och 1 Foie gras:
  Om man går in på länken till Diabetesfonden, och klickar vidare till styrelsen
  https://www.diabetes.se/sv/Diabetesfonden/Om-Diabetesfonden/Styrelsen1/
  och Vetenskapliga rådet, https://www.diabetes.se/sv/Diabetesfonden/Om-Diabetesfonden/Vetenskapliga-radet/
  så ser man vilka personer som sitter där..

 6. 6

  Vilka 75 projekt fick forskningsmedel?

 7. 7

  Nu begär ni väl för mycket…vem sågar av grenen man sitter på??

 8. 8

  Utan att ha sett ansökan så är det rimligen svårt att veta om den håller kriterierna för att kunna uppfylla de krav som man rimligen kan ställa på en vetenskaplig undersökning. Jag försvarar inte beslutet i sig, men det kan vara så att upplägget av studien inte är tillräckligt bra helt enkelt. Jag tolkar ”konkurrenskraftig” som att i relation till andra studier så håller den inte måttet helt enkelt. Det måste ju inte beror på att det är LCHF vs tallriksmodellen. Det är totalt 45 ansökningar som fått avslag så den här studien är ju inte den enda. Däremot kan jag tycka att Diabetesförbundet borde vara intresserade av denna typ av undersökning och i så fall peka ut bristerna så att de som söker kan förbättra upplägget för att därmed ges beviljade medel.

 9. 9

  Visst PG kan man ha den synpunkten. Men om jag påstår att några av Sveriges bästa forskare inom sina områden varit med om att lägga upp studien och författa ansökan så säger väl det en hel del.
  Det unika med den här studien är att alla deltagare kommer att få all mat hemlevererad. Dessutom kommer varje deltagare att få utbildning på respektive kostmodell. Hypotesen här är att förutsättningarna för att man äter den mat som man fått hemlevererad ökar och därmed ökar också trovärdigheten i deltagarnas provsvar.
  Jag håller med Annika om att detta är en fruktansvärd skandal. Jag fick ett annat svar från dels sekreteraren i Diabetesfonden och dels från en professor som varit medlem tidigare att Diabetesfonden inte behöver redovisa skäl för att en ansökan inte blivit beviljad. Jag blir förbannad å alla diabetikers vägnar som inte är lika upplysta som vi är på denna bloggen. De tror ju att de får den modernaste behandlingen för sin sjukdom.
  Längst bak i mitt huvud går tankarna till att det kanske är för simpelt helt enkelt att tro att naturlig mat kan förebygga och bota sjukdomar. Vilken professor i hjärt -kärlsjukdomar kan föreställa sig att en bit ost med högt fettinnehåll kan stimulera immunförsvaret och minska inflammations-graden i kroppen? Tänk bara på vilka fina latinska namn det finns på mediciner och sjukdomar och vilka titlar sen. Det får ju inte plats på ett visitkort. Om sedan det räcker med att äta mer smör och avstå från spannmål för att bli friskare så förstår man att LCHF och ketogen kost är ett första gradens hot mot den rådande strukturen.

 10. 10

  Er det noen oversikt over «sponsorer» tull diabetesorganisasjonene i Sverige og Norge.
  Det burde kunne fremskaffe.

  Det er liten tvil om at disse forbundene i USA, Australia, SA, og England er sponset av industrien.

  https://www.diabetes-warrior.net/2011/02/08/19-million-paid-to-ada-by-bigpharma/
  https://www.diabetes-warrior.net/2011/01/16/would-this-shock-you/
  https://www.eatdrinkpolitics.com/2015/02/17/is-the-dietitians-association-of-australia-in-the-pocket-of-big-food/

  Jag har flere, men hittar inte just nu.
  Kan en journalist ta reda på dette ?

 11. 11

  Finansiera med ”Crowdfunding”. Jag är med i så fall.
  Lycka till

 12. 12
  kicki arvidsson säger

  @ Mats Lindgren:

  Dessa ansökningar beviljades 2015. 5 av dessa ansökningar kom från experterna själva.

  https://www.diabetes.se/PageFiles/28860/Bidragsbeslut%202015%20till%20webben_LL_151207.pdf

 13. 13
  kicki arvidsson säger

  Eftersom man nog får uppfatta motståndet som ganska stort gällande forskning om diabetes och olika sorters kost så kanske alternativet blir att stödja den fristående Kostfonden och hoppas att de med olika stöd kan få så bra ekonomi att man kan bevilja pengar till fler projekt.

  Så varför inte, stöd Kostfonden!

  https://www.kostfonden.se

 14. 14
  I Like Neil Young säger

  HAHAHA….Det var ibland det DUMMASTE jag hört i hela mitt liv….På allvar.
  Konkurrenskraftig i förhållande till vad?
  Det här samhället och dess institutioner fungerar faktiskt sämre och sämre år för år.Snart finns bara utrymme för ren och skär korruption.Det är väl inte långt borta innan folk betalar Polisen en hacka för att titta bort när man gör nåt brottsligt.

 15. 15
  kicki arvidsson säger

  @ Olle Strand:

  Gillar- crowdfunding brukar ge häpnadsväckande bra resultat!

 16. 16

  @ Mats Lindgren:
  Mats, vi är väl ändå ganska klara över att det finns massor av vetenskapliga/akademiska undersökningar som aldrig borde ha gjorts, trots att det finns namnkunnigt folk bakom dem. Namn är ingen garanti. Om vi tror annat så faller vi i samma fälla som Livsmedelsverket m.fl som ofta hänvisar till vetenskapliga rapporter och namnkunniga vetenskapsmän trots att undersökningarna är bristfälligt genomförda eller slarvigt/felaktigt tolkade. Vad jag vill ha sagt är att det KAN vara brister i upplägget – inte att det är det. Jag har ingen aning.

  Däremot är vi helt överens om att det skit, rent ut sagt, att de som får avslag av Diabetesfonden inte får reda på varför man inte är ”konkurrenskraftig”. Gäller det alla? Av de 45 som fått avslag finns kanske åtminstone några som är bra i tanken, men som bör få en bättre struktur och kvalitetssäkring. Om inte annat skulle en väl vägd motivering av beslutet ta död på spekulationer om jäv och egenintressen, vilket alla i vetenskapsrådet borde vara angelägna om – för var och ens trovärdighets och heders skull.

  Jag kan även tycka att om de är så övertygade om att vissa alternativ är helt felaktiga så borde det ligga i deras intresse att undersökningarna görs så att de får svart på vitt att de har rätt.

 17. 17

  @ kicki arvidsson:
  Jag håller med Kicki, stöd Kostfonden!

 18. 18
  I Like Neil Young säger

  @ PG:
  Det låter som du vädjar till sunt förnuft?

 19. 19

  @ I Like Neil Young:
  ??

 20. 20
  Lars Henrik säger

  Crowdfunding kan absolut vara ett alternativ för till exempel den studie som Mats arbetar för att gemomföra.

  I övrigt säger jag som flera andra här. Stöd Kostfonden! Kostfonden har redan organisation och erfarenhet för att kanalisera pengarna till bra studier.

 21. 21
  Göran Wiberg säger

  Att en obotlig sjukdom som diabetes skulle botas med riktig mat när det det finns avancerade mediciner från länder som ligger i framkant – det går bara inte.

 22. 22

  Om Mats Lindgren en dag skulle få sin ansökning beviljad.
  Ja då skulle ansökningarna i framtiden kunna se ut så här:
  HUR VI SKA FÅ ALLA ATT ÄTA LCHF. 🙂

 23. 23
  I Like Neil Young säger

  @ PG:
  Ja, jag menar i den här frågan kan vi ta ut ”sunt förnuft” ur ekvationen.Sunt förnuft har ingen relevans här.

 24. 24

  Om det kommer fram till mer allmän kännedom att en kost med mindre del kolhydrater är det bästa alternativet så måste den väl erbjudas på äldrehem e.t.c.

 25. 25

  ”Konkurrenskraftig” verkar betyda nått i stil med att forskning stödd av Diabetesfonden ska leda till att man får fram mediciner, som Big Pharma kan tjäna pengar på.
  Att ge folk rådet att äta LCHF faller nog inte heller Big Food på läppen.
  Dåligt att så välutbildade personer som sitter i det där rådet de har inte definierar begreppet konkurrenskraftig.

 26. 26

  ”Inte tillräckligt konkurrenskraftig” ? Mats Lindgren som förklarat i klartext hur han själv och hundratals av hans följare på bloggen övervunnit ett flertal av autoimmuna sjukdomar genom att förkasta tallriksmodellen och istället gjort tvärtom. D.v.s att utesluta kolhydrater och äta en ketogen kost. Vilket är särskilt viktigt för diabetiker. Förr var namnet på diabetes ”sockersjuka”, alltså, så blev man sjuk av socker om man var ”sockersjuk” Har man glömt det?
  Till sist, man kan fråga sig vad diabetesfonden är rädd för om man inte vill ha en oberoende forskning med ett flertal av kunniga experter på vad som gör diabetiker till just diabetiker.
  Vi får nog tillsammans leta efter den begravda hunden!!??

 27. 27
  Yvonne Wild säger

  Lägg ut e-postadresser samt foton på de personer som sitter i Diabetesfonden så hjälps vi åt att kräva bättre underbyggda svar från dem. En fråga i sammanhanget: Lever den fonden på skattepengar, eller ….?

 28. 28

  Det är helt enkelt inte klokt! ..totalt oklokt!!

 29. 29
  Jon Jonsson säger

  Det var inte bara det gångna året som en av de viktigaste konkurrensfaktorerna var att själv sitta i vetenskapliga rådet.
  Även 2014 gav man bidrag till de egna medlemmarna i rådet.
  2014 fick medlemmarna Stellan Sandler (ordf.), Tommy Olsson och Janeth Leksell bidrag.

  https://www.diabetes.se/PageFiles/28860/Bidragsbeslut%202014%20till%20webben_LL.pdf

 30. 30

  @ Jon Jonsson:
  Jag kollade oxå det där om att rådets egna medlemmar fick anslag. Fult! Diabetesfonden = fonden för inbördes gynnande och beundran. Inget nytänkande av högre kreativ klass alltså. För ”i en grupp där alla tänker lika där tänks inte mycket” (Voltaire)

  Ytterligare bevis på varför Mats Lindgrens, m.fl. ansökan inte beviljades finner vi i Lars Berns artikel (Annikas blogg idag) om patenterbara läkemedel, som Big Pharma ska tjäna storkovan på.

  LCHF, dvs naturlig mat kan man inte ta patent på och följaktligen finn där inga stora pengar att tjäna. Diabetesfonden är bara intresserad av att ge bidrag till forskning, som leder till syntetiska läkemedel vars miljonförtjänster ska tillfalla deras egna medlemmar och deras närstående partners – Big Pharma!

 31. 31
  Hanveden säger

  Kanske man skall tänka utanför ”boxen”… De som inte har Rockefeller Foundation som styr och bara tänker på patenterbara läkemedel att tjäna pengar på.

  Hur skulle det vara att vända sig till stater med en allternativ läkemedels användning öster ut… De kanske är öppna för att få en mera kostnadseffektiv behandling av diabetes och metabola sjukdomar överhuvudtaget…

  Att på ett smartare sätt ta hand om diabetesepidemin och andra sjukdomar som alzheimer mm kanske ligger i tiden i öststaterna eller gulfstaterna…

  mLCHFh B-) .

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  @ 31 Hanveden:
  Hur bär man sig åt i praktiken för att ”vända sig till öst- eller gulfstaterna”?

 33. 33
  Hanveden säger

  Jag har själv inga sådana kanaler men någon borde ha.

  Kanske man inte måste gå så långt. Tyskland verkar vara nyfikna på allternativ till skolmedicinen. Hittar man bara någon att samarbeta med som väljer att titta på kostnader inom vården före att göda pillertrillare…

  Det borde vara lätt att minska kostnader i det som idag kallas sjukvård och vända det till något som kan kallas friskvård. Hur mycket har inte du Annika D sparat åt våra Landsting utan att få så mycket kredit för det…

  Kanske det är ekonomerna vi skall inrikta oss på inom Landstingen och ge dom förslag på kostnadsminskningar inom diabetes- alzheimer- och överviktsvård mm.

  mLCHFh B-) .

 34. 34
  Annika Dahlqvist säger

  @ 33 Hanveden:
  Rimligen är det personer inom respektive land som tar tag i frågan där.
  I Tyskland finns tex LCHF Deutschland.
  Jag vet inte hur det går för dem att sprida budskapet. Någon som vet?
  Ekonomin är definitivt något som vi borde trycka på, och gör så fort vi får tillfälle. Problemet är att etablissemanget inte tror på att LCHF sparar pengar – och Big Pharma som inte kan acceptera att tjäna mindre pengar.

 35. 35
  Docent Göran säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Problemet är att etablissemanget inte tror på att LCHF sparar pengar – och Big Pharma som inte kan acceptera att tjäna mindre pengar.

  Man kanske kan formulera problemet som att etablissemanget TROR på Big Pharma 🙂

 36. 36

  Docent Göran Skrev:

  Annika Dahlqvist Skrev:
  Problemet är att etablissemanget inte tror på att LCHF sparar pengar – och Big Pharma som inte kan acceptera att tjäna mindre pengar.
  Man kanske kan formulera problemet som att etablissemanget TROR på Big Pharma

  Eller rent av SITTER I KNÄT på Big Pharma och matas/ammas (sponsras/mutas). Jag tror att Big Pharma mycket väl vet att LCHF och förebyggande åtgärder skulle spara stora pengar i vården. Slantar som Big Pharma inte får tag i. Det skulle rasera hela deras välutvecklade system för marknadsföring och indoktrinering av medicinstudenter redan från den dag de sätter sin fot på universiteten. Samt naturligtvis minska miljardinkomsterna.

  Jag upplevde hur de arbetar då jag en gång var i Baden Baden och smög mig in i det stora kongresscentret på en superlyxig läkarkongress och togs för läkare. Jädrar i det vad de bränner pengar på att kränga sina gifter. Det anlände även bussar med medicinstudenter dit. Och så har jag en systerdotter som är gift med en läkemedelskonsulent som arbetar för danska Lundbaeck.

  Han tjänar dubbelt så mycket som min dotter (och hon tjänar bra), som är duktig jurist och gick ut som en av de 50 (kanske bland de 10) bästa i Sverige när hon tog sin examen. Hon fick 2:a pris, 10 000 SEK i en riksomfattande tävling om årets bästa examensarbete (uppsats), som de juridiska institutioner lämnade in till tävlingen. Hon har bara aktivt sökt sitt första jobb. Hon är på det 3:e nu och har blivit headhuntad till de 2 senaste. Det första hon sökte fick hon trots att de anställde en annan först. Men 3 dagar senare ringde chefen och erbjöd henne ett jobb: ”För vi vill inte missa dig Maria!” (hon var ung och saknade förhandlingserfarenhet). Sen har jag ryktesvägen hört att hon var stentuff mot transportarbetarförbundet, som ansågs var mycket tuffa själv.

  Ska jag vara helt ärlig så tror jag att min dotter är en bättre garant för mänsklighetens bästa än min systerdotters man. Men han är en trevlig kille och duktig på det han gör.

 37. 37
  I Like Neil Young säger

  @ Javo:
  Det är det som är en del i problemställningen – dom allra, allra flesta människor är relativt trevliga och resonabla människor. Precis som dom flesta som avrättar sina medmänniskor gladligen på order i en krigssituation – för att återknyta till det du skriver sist i ditt mycket bra inlägg.

  När det gäller BigPharma skulle jag vilja säga att dom ÄR en väsentlig del av etablissemanget.

  För att förstå hur det kunnat gå så här illa så kan man ta det militärindustriella komplexet i framförallt USA och jämföra det rakt av med BigPharma / det sjukvårdsindustriella komplexet. Det skulle förvåna mig väldigt mycket om vi inte hittar i stort sett samma ägare i botten av dessa industrikomplex om man gräver tillräckligt.

  Sen om man verkligen vill få svindel så kan man ju till det lägga till hela agroindustriella komplexet.
  Här räknar jag förutom utsäde (GMO) m.m även in in bekämpningsmedel och konstgödning.

  Det är verkligen inte konstigt att dom vill ha in oss i TTIP

  Jag förstår ännu mera tydligt nu när jag har mer på fötterna varför man var så ivrig att skylla t.ex Linus Pauling (2 x Nobelpris på egen hand) för kvackare. Banne denna man som ville undervisa om hur man kunde hålla sig stort sett frisk på egen hand med en relativt billig opatenterbar substans.

  Precis så jobbar man i USA, Kan du inte köpa någon så kan man hota vederbörande och kan du inte hota så kan du förlöjliga. I sista han är det mord som gäller om det blir alltför jobbigt för etablissemanget.

  Detta har varit en OERHÖRT framgångsrik strategi – och nu sitter vi här. I samhälle och en värld som funkar så mycket sämre än det skulle kunna göra. Djuren, människorna, växterna och insekterna lider – helt i onödan.

 38. 38
  Nisse Hult säger
 39. 39
  Pre-diabetiker säger

  Såg det här hos Kostdoktorn – apropå ”diabeteskost”:
  https://www.kostdoktorn.se/sa-halls-diabetiker-sjuka-pa-sjukhus

  …”diagnosticerad med diabetes, blir matad med på sjukhuset.

  Banan, kaka, kex, fruktkräm, pudding, bröd, chilibönor och shakes. Detta var lunch. Jag är helt chockerad! Allt dietisten upprepar är att se upp med fettet.”…

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa