Diabetesfonden avslår ansökan om medel för forskning om diabeteskost

Mats Lindgren berättar i sin blogg om att Diabetesfonden för andra gången avslagit ansökan om medel för forskning på diabeteskost. Man skulle ge en behandlingsgrupp LCHF-kost, och en kontrollgrupp skulle få tallriksmodell-kost, och sedan skulle man följa upp hur det gick för dem.
Etablissemanget säger alltid att det inte finns tillräcklig forskning på LCHF till diabetiker. Varför satsar man då inte på att undersöka det?
När jag har frågat någon fond har jag fått svaret att det inte har inkommit någon ansökan om det. Nu har det ju inkommit en ansökan…

 

Comments

 1. 1
  I Like Neil Young säger

  Nämmen snälla nån!…Ursäkta att jag skriver så här:

  Men…Naiviteten har tydligen inga gränser här. Det är dags för folk att vakna upp.Vi befinner oss i ett till stora centrala delar dysfunktionellt samhälle som styrs av en helt annan agenda än folks hälsa.
  Ca 370 miljoner människor i världen har diabetes – det blir mycket klirr i kassan det.Jag har ju handlat en hel del med aktier och jag har fått en hel del erbjudanden i mailen om att köpa aktier i diverse uppstickarbolag som ska tillverka Insulin eller annat för diabetiker.Dom skickar alltid med siffror över hur många diabetiker man räknar med att det ska finnas i världen till det och det årtalet…

  Så det är dags att sluta förvånas – Folks hälsa är inte INTE intressant här det är PENGAR som är intressant och korruptionen är horribel.

 2. 2
  Nisse Hult säger

  Det handlar om hyckleri, fulspel och stora pengar var så säker.

  Ingen tjänar pengar på dom som är friska så är det bara.

  Money talks thats it.

 3. 3

  @ I Like Neil Young:
  Usch, vi pratar så gärna om hur fruktansvärd korruption är i många utvecklingsländer samtidigt som realiteten tydligen är att våra längre kommna ”demokratier” i själva verket både har värre men även betydligt mer avancerad korruption som är både svårare att upptäcka och bevisa.

  Hur spridningen av ”att göra profit på sjuka” sprider sig ut från läkemedelsbolagen till ”alla som vill tjäna pengar” framgår tydligt i vad du skrev: ” …erbjudanden i mailen om att köpa aktier i diverse uppstickarbolag som ska tillverka Insulin eller annat för diabetiker.Dom skickar alltid med siffror över hur många diabetiker man räknar med att det ska finnas i världen till det och det årtalet…”
  Men om det nämns får man säkert snabbt till svar att här görs det pengar på att lindra effekterna för de som har diabetes…..

 4. 4
  kicki arvidsson säger

  Av de 9 forskare som sitter i expertgruppen och förordar vilka som skall få forskningsanslag från Diabetesfonden är det 5 forskare som under 2015 förordat/beviljat SIG SJÄLVA forskningsanslag.
  Ofta löper anslagen över flera år.
  Forskarna är:
  Unn-Britt Johanson Sophiahemmet och Danderyds sjh
  Anna Krook Karolinska Institutet Fysiologi och Farmakologi
  Hinarik Mulder Enh för Molykylär Metabolism Lund Univ och Malmö Allmänna Univ sjh
  Anders Tengholm Biomedica Medicinsk Cellbiologi Uppsala
  Per-Anders Jansson Sahlgrenska sjh, Göteborg

  https://fethalsa.files.wordpress.com/2016/01/diabetesfonden-veteskapliga-rc3a5det-2016.pdf

  Listan på beviljade ansökningar 2015. Kanske kan forskningsrådets medlemmar vara mer eller involverade med de andra sökande som fått medel ur fonden för forskning. De andra sökande kan t ex vara doktorander till personer i forskningsrådet.

  https://www.diabetes.se/PageFiles/28860/Bidragsbeslut%202015%20till%20webben_LL_151207.pdf
  Ja det är tydligt att om man är medlem i expertrådet så beviljar man gärna varandras ansökningar.

 5. 5
  kicki arvidsson säger

  EASD, European Association for the Study of Diabetes, Kostråd utarbetat av Study Group for Diabetes&Nutrition. Artikel från 2004 med råd och anvisningar om diabetes nutrition. Eftersom det är den officiella artikeln på hemsidan får man anta att inget har ändrat sig.
  Observera idéerna om restriktivt fettintag och tämligen liberalt med kolhydrater. Om detta är forskning som menar sig vara aktuell så är det inte förvånande att diabetiker får felaktiga råd från Livsmedelsverket m fl.
  https://www.dnsg-easd.org/info/general/Document/get/5/documentId/guida.pdf

 6. 6

  Ett önsketänkande är att det skulle vara för att de finner det oetiskt att ge diabetiker tallriksmodell-kost i en studie, men tvivlar på att detta var orsaken…

 7. 7
  Fredrik Söderlund säger

  Det här påminner ju om skandalen med Kommunals styrelse, men denna gång är det hundratusentals människor och deras förtida död man leker med.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa