För klimatets skull bör vi skilja på kött och kött

En ganska bra artikel av Åsa Odell från LRF. Om man inför köttskatt så riskerar man att gynna det billigare importerade köttet, som är producerat under sämre förhållanden. Om man inte skiljer på svenskt och importerat kött.

 

Comments

 1. 1
  Åke Carlsson säger

  Viktigast är att skilja på gräsuppfött och kraftfoderuppfött kött.

 2. 2

  Det ligger ju mängder med ”plastinbakade” höbalar, på massor av åkrar runt om i Sverige. Är inte det relativt dåligt med tanke på frön och insekter som blir kvar inne i balarna istf att ramla ner på marken, som dom skulle ha gjort på gammaldags vis med höhässjor?

 3. 3

  Viktigast är att vidta åtgärder för bättre köttuppfödning och ett skonsammare jordbruk. Staten borde se till att maten som produceras är så bra som möjligt, både för oss och för miljön. VAD vi äter tycker jag inte de ska lägga sig i, speciellt inte genom skatter. Det drabbar bara orättvist och är dessutom inte effektivt. Jeppe super fortfarande, såvitt jag vet.

 4. 4

  ”MÄNSKLIGHETENS FRAMTID HÄNGER PÅ KORNA”: …och vi behöver först skämmas, sedan be dem om ursäkt och lova bättre respekt för vårt 8000 år gamla samarbetsavtal”, skriver Jörgen Andersson.

 5. 5
  Mikael Strömvall säger

  @ Novis:
  Dom ”plastinbakade” balarna är inte hö utan ensilage (mjölksyrakonserverat gräs) och har inget med hö att göra. Ensilage skördas tidigare och har bättre näringsinnehåll.

 6. 6

  Instämmer med Åke. Det viktiga är att skilja mellan djur som fått beta gräs och de som utfodrats med kraftfoder. Det är faktiskt märkligt att detta inte går in i folk, som hör till branschen även om forskning har visat att gräsuppfödning ger högre kvalitet och omega 3. Verkar råda någon slags total förvirring i debatten som får mig att tvivla på experters förmåga att tänka självständigt. I stället verkar de rädda att uteslutas ur gemenskapen om deras uttalande skulle avvika från det som branschen menar är den korrekta synpunkten.

 7. 7

  Åke Carlsson Skrev:

  Viktigast är att skilja på gräsuppfött och kraftfoderuppfött kött.

  Så rätt så! Och ensilage är gräs eller odlat ”..klöver och timotej..”. – ett mycket näringsrikt foder alltså. Inga rester av den egna arten, som man kan finna i kraftfoder (med innehåll av animalier).

 8. 8

  @ Marianne:
  Vad jag förstår blir ofta en hel del fett insprängt i kött som matas med spannmål sista 6 månaderna av sina liv. Detta gör att grillning med inget eller lite fett går bättre och hjälper smaken!

  Sådan ”marmorering” ses som ett plus idag men indikerar alltså de skadliga/dåliga uppfödningsmetoderna, som jag ser det.

  Men det är onödigt. När gräsbetat kött steks med ordentligt med fett (mättat fett för att undvika giftiga gaser) kan resultatet bli bättre. Man kan t.ex marinera kött innan stekningen för att få den smak man tycker bäst om. Vilka fettsyror det insprängda fettet innehåller vet jag ej men misstänker att det blir en hel del omega-6 fetter efter snabbtillväxten, fetter som inte är nyttiga i mängd.

  Intressant nog så sker fettinsprängningen i muskler även på oss när vi matas med för mycket spannmål (bröd, pasta, pizza). Hos oss blir det då fettlever och metabolt syndrom, något som biffdjuren slipper uppleva då de slaktas långt innan de hinner bli sjuka.
  Men björnar och andra långlivande Zoo djur som matas med liknande ”rations” får dock samma hälsoproblem som vi får av onaturligt kolhydratrik kost. Och naturligtvis även hundar och katter när man blandar ut deras foder med billiga kolhydrater för att öka vinsten.

 9. 9

  Här är det också en bra artikel , tycker jag, av Gunnar Rundgren (som var med och startade KRAV) om veganskt kontra animaliskt för klimatet.

  https://tradgardenjorden.blogspot.se/2016/01/ar-sknkan-verkligen-battre-skinkan.html

 10. 10

  Den onaturliga människoskapade biomassan är mänsklighetens och planetens undergång! Den spränger våra tarmar genom decennierna. Den förgiftar oss med lektiner, fytinsyra, solanin. Den gör oss feta och sjuka. Biomassan till djur produceras till att innehålla mycket kolhydrater som gör djur (och människor) onaturligt feta. I monokulturens biomassa är ekologisk mångfald skadlig och en ekonomisk belastning. Ska det vara så svårt att fatta denna falska matematik! Det är ju så enkelt!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa