LCHT i ICA buffé

Vi får en gratistidning från ICA – ICA Buffé. Den innehåller texter och recept. Det senaste numret har vegetarisk inriktning. På framsidan står förkortningen LCHT. I chefredaktörsspalten ser jag vad man avser med förkortningen; Low Cost High Trend. Hög trendfaktor till låg kostnad.
Jag har inget emot vegetarisk mat i sig. Det är var och ens frihet att äta vegetariskt lika väl som LCHF. Men jag tycker att det är orättvist när vegetarianer/veganer ljuger om den animaliska kostens alla nackdelar, för hälsan, miljön och klimatet.

Jordbruk medför jorderosion då den av plogen sargade jorden släpper alla näringsämnen ifrån sig. och de lakas ut i närmsta vattendrag. Konstgödsel som är en förutsättning för vegetarisk produktion tillverkas från olja, vilken är en ändlig råvara.
Soja används ofta som köttersättning. Den odlas nästan enbart i GMO-form. Monsanto härskar oinskränkt över många odlingsprodukter, som majs och soja.
Djurens urin och avföring berikar jordens ytlager och det bördiga matjordslagret tillväxer.
Metangasen som korna rapar upp ingår i kolkretsloppet och orsakar ingen ökning av koldioxidhalten. Det är heller inte sant att kornas antal i Sverige har ökat. Tvärtom. De animaliska produkterna är mycket höga i näringsvärde, till skillnad från vegetabiliska.
Man behöver inte äta djur som behandlats illa. Det finns möjlighet att köpa djurprodukter som tillkommit under djurvänliga förhållanden.

 

Comments

 1. 1
  Fredrik Söderlund säger

  Bra sammanfattat Annika!

 2. 2

  Väldigt kortfattat och bra Annika!

 3. 3

  ”MÄNSKLIGHETENS FRAMTID HÄNGER PÅ KORNA”: …och vi behöver först skämmas, sedan be dem om ursäkt och lova bättre respekt för vårt 8000 år gamla samarbetsavtal”, skriver Jörgen Andersson.

 4. 4

  Balans i allt. Ät olika saker, upplev, meditera och finn sanningen om tingens ordning. 😉

 5. 5

  https://alltommat.se/recept-for-en-vecka-med-lchf/
  Då är detta också lite roligt! I tidningen Allt om mat, en tidning med massor av kolhydratrika rätter och bakning alltsom oftast!

 6. 6
  Christian säger

  Jag tycker att det är precis lika illa när lchf:are ljuger om köttets alla fördelar för hälsan, miljön o klimatet. Är inte animalieproduktion en del av jordbruket menar du? Du har inte funderat på vad djuren äter? Foder som också odlats med plog o konstgödsel…o den mesta sojan som odlas används ju faktiskt för djuruppfödning…både vegetabilier och animalier, konventionella såväl som ekologiska är i vår del av världen helt o hållet beroende av olja..du kanske borde fundera några varv till på vad det är du faktiskt har skrivit!?

 7. 7

  Mycket bra sammanfattat! Det optimala vore självhushåll med växelvis odling av grönsaker och växelvis bete.

 8. 8

  Christian,

  Tror Annika talar om gräsbetat kött som enl WHO är jämställt med bönor vad gäller klimatpåverkan, det som faktiskt gör gräsbetat kött ännu lite klimatsmartare är att människan tar upp proteinet från köttet lite bättre än från bönorna. Alltså får du lite mera protein av ett hekto kött än ett hekto bönor.

  Så vad gäller klimatet så vinner vi köttätare över vegetarianerna, deras monokulturer förbrukar enorma mängder olja i form konstgödsel som också läcker ut i vattendragen. roundup och andra konstsgödsel dödar också mikroorganismer som i naturen behövs för att hjälpa växterna att ta upp näring.

  Som om detta inte vore illa nog: Med GMO blir det sju resor värre, GMO-utsäde är i princip näringsfritt, mineraler och spårämnen är det tomt på… Starkt jobbat Monsanto!

  https://www.momsacrossamerica.com/stunning_corn_comparison_gmo_versus_non_gmo

 9. 9

  Baljväxter kräver enligt WWF lika mycket fossilt bränsle per kg bönor som naturbeteskött per kg. Eftersom bönor enligt Livsmedelsverket har halva proteinmängden eller mindre per kg jämfört med kött krävs det dubbelt eller mer så mycket bönor som kött.

  Sedan har protein från bönor begränsningar då det gäller livsnödvändiga aminosyror, proteiners byggstenar. Därför behövs ytterligare protein från bönor jämfört med kött, det behövs 10-20 gånger mer bönor än kött för att tillgodose behovet av livsnödvändiga aminosyror. Kor är självgående automatgödslande gräsklippare som bygger mull medan bönor kräver ändliga resurser av fossilbaserad konstgödsel som tär på jorden.

  Så kor (gräsbetare) är mycket mer klimatsmarta än bönor

  Björn Hammarskjöld

 10. 10

  Vitaminer, mineraler och spårämnen, aminosyror, rätt fördelning av omega 3/6 är nödvändiga för människornas hälsa. Är utdelat ett halvdussin Nobelpris i ämnet… Men det får du inte lära dej i skolan, vare sej du går i grundskolan eller i läkarskolan.

  Världen är snurrig.

 11. 11

  Då LCHF är näringstätt lär chanserna att få mera av alla dessa näringsämnen i sej öka markant, tack Annika och ni andra kloka bloggare för det ni gör.

 12. 12
 13. 13

  Georg W Skrev:

  Sedan har protein från bönor begränsningar då det gäller livsnödvändiga aminosyror, proteiners byggstenar. Därför behövs ytterligare protein från bönor jämfört med kött, det behövs 10-20 gånger mer bönor än kött för att tillgodose behovet av livsnödvändiga aminosyror

  Om man i stället kombinerar bönor med protein från sädesslag kommer man snabbare upp till nödvändiga nivåer av livsnödvändiga aminosyror, men bieffekterna i försämrad hälsa av kolhydrater och gluten förskräcker!

 14. 14
  Christian säger

  Jag tror inte att det här handlar om att vinna=)

  Det är väldigt problematiskt att både vegetarianer och lchf:are inte vidgar vyerna, utan bara letar argument för den egna saken..att skriva att kor per definition är bra o bönor per definition är dåliga är ju ett bra exempel på detta, det beror ju helt på sammanhanget. Precis den typen av argumentet fast omvänt används ju av vissa vegetarianer.

  Att som lchf:are jämföra det sämsta av växtodling med det bästa av köttproduktion för att försöka få fram att kött är bäst är väl lika dumt som om en vegetarian gör det omvända.

  Jag håller helt med om att naturbeteskött är en del av framtiden, i kombination med växtodling (varav baljväxter är en viktig del), alltså ett kretsloppsjordbruk.

  Problemet är ju att detta i nuläget är önsketänkande, vilka är ”vi köttätare” som ”vinner” över vegetarianerna, är det de få som har tillgång till/råd med naturbeteskött?

  Vi har inte ett jordbruk där kor i huvudsak är på naturbete, de betar oftast vall som såtts in med traktorer som går på fossila bränslen. O under vintern äter de inte hö producerat på den egna gården, utan kraftfoder producerat med just fossila bränslen..precis lika ohållbart som den mesta vegetabilieproduktionen..

  Om vi skulle ha ett verkligt hållbart jordbruk så tror jag inte att folk skulle ha råd att sätta i sig de mängder kött som lchf förespråkar..o inte heller att folk skulle kunna välja bort animalier, åtminstone inte på våra breddgrader..

  Men så länge vi i huvudsak har ett fossilbränsledrivet jordbruk och odlar växter till oss själva och till djurfoder så är det nog dessvärre vegetarianerna som har de starkare argumenten om att vi borde minska vår köttkonsumtion för att det går åt mer energi, markareal och vatten när vi matar djuren i stället för oss själva..

  Bra mycket bättre än att jämföra bacon o sallad utifrån kaloriinnehållet som bl.a kostdoktorn gjort, mer irrelevant jämförelse får man leta efter. https://www.kostdoktorn.se/sallad-tre-ganger-samre-for-klimatet-an-bacon

  Jag tycker inte att det räcker med en friskrivning om att det är naturbeteskött man pratar om när man som lchf-rörelsen argumenterar för att vi ska äta stora mängder kött..

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 o 14 Christian:
  Vi LCHF-are anser att köttet har en bättre hälsoeffekt än vegetabliska proteinkällor, åtminstone för de som är metabolt sjuka och inte tål de kolhydrater som ingår i de vegetabilska proteinkällorna.
  Sen har var och en möjlighet att välja svenskt kött som inte är producerat med kraftfoder, antibiotika och massiva åtgångar av fossila bränslen och råvaror. Vi behöver inte äta stora mängder av kött, utan bara den mängd som Livsmedelsverket rekommenderar.
  Ingenting blir bättre av att man beskattar det ekologiskt producerade köttet.

 16. 16

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Vi behöver inte äta stora mängder av kött, utan bara den mängd som Livsmedelsverket rekommenderar

  Ca 20 g animaliskt protein per dag, eller har jag fel? Därav kan fisk eller fågel komma på menyn 3-4 dar i veckan. Då hamnar vi på högst 600-800 g kött = ca 40 kg per år! Rätta mig om jag har fel!

  Det tycker jag inte är stora mängder.
  Christian Skrev:

  Jag tycker inte att det räcker med en friskrivning om att det är naturbeteskött man pratar om när man som lchf-rörelsen argumenterar för att vi ska äta stora mängder kött..

  Var kommer detta ifrån?

 17. 17

  Det är en mycket underlig kommentar att LCHF-rörelsen argumenterar för att vi skall äta mycket kött. Jag har aldrig sett detta någon gång. Personligen äter jag väldigt sällan kött utan mer fisk, ägg och lever.

 18. 18

  Christian Skrev:

  Jag tycker inte att det räcker med en friskrivning om att det är naturbeteskött man pratar om när man som lchf-rörelsen argumenterar för att vi ska äta stora mängder kött..

  Christian – detta har du fått om bakfoten!
  lchf-rörelsen argumenterar inte alls för att man ska äta ”stora” mängder kött!

 19. 19

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Vi behöver inte äta stora mängder av kött, utan bara den mängd som Livsmedelsverket rekommenderar.

  Jo… – Annika – men jag äter MINDRE kött nu – än vad jag gjorde för fem år sedan som normalkostare. Hälsogrejen är ju att äta minsta möjliga = mindre än 20 % av socker och kolhydrater – till förmån för mera av fett.

 20. 20

  Jag får lov att korrigera mig: det går åt 1g/kg kroppsvikt dvs för en 80 kg person 80g/dag, 3-4 dagar i veckan ger 320g per vecka, 16.5 kg per år. Där är också inkluderat ägg och ost. Hur mycket kött kan Norrbete producera per år?

 21. 21
  Hanveden säger

  @ Christian:

  Gräsbeteskött behövs för att som Karl E Arfors komma ned till 1,3 / 1 i omega6 / omega3 förhållande och kan hålla sina ”kärlträd” vid Arteriographimätning på samma nivå som 40-åringar vid över 70 års ålder mm. För att slippa Alzheimer skall vi inte äta bröd socker och andra kolhydrater…
  Han tar upp hur Epigenetik påverkar hur våra gener påverkas av hur vi mår och känner mm…

  Ett mycket tänkvärt föredrag:

  https://www.youtube.com/watch?v=Grh_bRrN5Ak

  mLCHFh

 22. 22
  Docent Göran säger

  Erling Skrev:

  1g/kg kroppsvikt dvs för en 80 kg person 80g/dag, 3-4 dagar i veckan ger 320g per vecka, 16.5 kg per år.

  Det är förstås bara en mindre del av köttbiten som är protein. Om det är 20% av vikten som är protein behövs det fem gånger så mycket dvs ca 80 kg per år och för två personer blir det 160 kg per år.

  Jag fick för ett par veckor sedan 60 kg kött, inälvor och märgben från Norrbete, ett vildsvin på 20 kg före jul och ett får på 25 kg i slutet av september och detta bör räcka drygt ett halvår. Sedan köper vi en hel del fisk så det blir nog ganska precis något gram protein per kg och dag.

  Jag har faktiskt aldrig räknat på detta utan vi äter till vi blir mätta och ofta bara ett enda rejält mål mitt på dagen och med en liten ostbit med smör på morgonen och på kvällen. Intressant är ju att detta intuitiva ätande stämmer med ”teorin” om måttlighet med proteinet.

 23. 23
  Docent Göran säger

  Erling Skrev:

  Hur mycket kött kan Norrbete producera per år?

  Det är flera producenter som samarbetar och vad jag förstått har de för närvarande inga problem att möta efterfrågan. Det mest prisvärda i mina ögon är inälvorna 60 kr/kg och märgbenen 30 kr/kg medan köttet kostar 175 kr/kg men med den kvaliteten är detta förstås också ett försvarbart pris.

  Sedan har vi förstås Gröna Gårdar i Västsverige och de är ganska många som samarbetar så det händer en del positivt trots allt och det gäller som LCHF-are att stödja denna verksamhet efter förmåga.

 24. 24
  Konsument i Sverige säger

  Närproducerat – Stockholmsområdet!
  https://www.gardssallskapet.se/

 25. 25
  Christian säger

  Oj nu blev det väldigt mycket på en gång här..o det verkar inte vara många som har läst vad jag faktiskt skrev, men ok. Jag ifrågasätter som jag skrev tidigare inte nyttan med naturbeteskött..jag är för!!

  jala Skrev:

  Det är en mycket underlig kommentar att LCHF-rörelsen argumenterar för att vi skall äta mycket kött. Jag har aldrig sett detta någon gång. Personligen äter jag väldigt sällan kött utan mer fisk,ägg och lever.

  Själva inlägget som Annika skrivit ställer ju animalisk föda mot vegetabilisk. O dessutom började ju nån skriva om att ”vi köttätare” vinner mot vegetarianerna..

  Det jag ställer mig frågande till är vad Annika vill säga med det här inlägget? Det är till stora delar väldigt förvirrat och svepande..

  ”Jordbruk medför jorderosion då den av plogen sargade jorden släpper alla näringsämnen ifrån sig. och de lakas ut i närmsta vattendrag. Konstgödsel som är en förutsättning för vegetarisk produktion tillverkas från olja, vilken är en ändlig råvara.”

  Är det här ett argument mot vegetabilisk föda som sådan?

  O det här med soja, va? O klumpa ihop det med GMO..som ett argument mot vegetabilisk föda för människor?
  Eftersom den mesta sojan används som djurfoder vore det väl ett bättre argument mot kött isåfall.

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  @ 25 Christian:
  Du går ett steg för långt. Det är ett argument mot soja till djur, inte ett argument mot djuruppfödning.
  Gräsbetande djur ska äta gräs och inte soja.

 27. 27

  Så vi måste sansa oss och jobba tillsammans veganer och kötterianer, se till att maten är naturlig.
  Sen kan vi som sagt kivas om de filosofiska dimensionerna. Med en handfull oligarker som äger mera än halva jordens befolkning i pengar räknat som också äger Big Agro, Big Pharma och har våra politiker/media i sitt våld med mutor och hot om utpressning behöver vi folket av alla kulörer att förenas. Detta är det enda vi har. och vet du vad? Som Josef Boberg skriver: Det är många flera av Wi än av dom så vi kommer nog att lyckas. Diggar din stavning Josef. 🙂

  Förenar vi oss kommer oligarkerna att spricka som troll i solen…

 28. 28

  Bo Skrev:

  Som Josef Boberg skriver: Det är många flera av Wi än av dom så vi kommer nog att lyckas.

  Jo… – Bo – det vore ju fan så konstigt annars.


  ÖVERFLÖD AV ALLT FÖR ALLA PÅ JORDEN TERRAS YTTERYTA ! ? !

  ”Det Gäller Livet !” – på temat att det finns i ÖverFlöd av allt för alla på jorden Terras ytteryta. Maria Wendehög på SR Göteborg intervjuar mig i två 36-minuters program 1994 – om min syn på mig själv och världen. Jag var då namnad som Josef Paul Svensson – men ändrade det 2004 till Josef Boberg. Boberg är mamma Kristinas flicknamn.

  Sedan dess har jag lagt ned åtskilliga tusentals timmar på att ta reda på om det finns i ÖverFlöd av allt för alla – och entydigt kommit fram till att så är det. Thats it.


  T ex att: ”LUFT ATT ANDAS OCH SUVERÄNA PENGAR ATT BRUKA FINNS DET I ÖVERFLÖD AV !”

  Jag är om några månader halvvägs 150 år LivsErfaren – och kommer med en dåres envishet att så länge som jag fortfar att andas att torgföra att brist på pengar är en ren bluff – som bör förpassas dit där den hör hemma = soptippen.


  Men alla principer har undantag – och undantaget från brist på pengar är pengar till krig. Historiskt så har det aldrig varit något bekymmer med det – och än mindre är det så i dags dato.

  Varför ?

  Tja… – följer man pengarnas väg så upptäcker man att det är samma oligarker som sponsrar krig – som tillverkar vapen och ammunition – och tjänar multum med slantar på det.

  Alla pågående krig skulle avslutas inom max tre månader – ifall oligarkerna ej höll igång dem.

  Kommer det att ske inom överskådlig tid ?

 29. 29
  Christian säger

  O det du skriver är ju bara ett argument mot GMO-soja, och därmed inte ett bra argument mot vegetabilisk föda i allmänhet..det var det som var min poäng=)
  Soja används ofta som köttersättning skriver du, men soja används oftare till köttproduktion kan man ju lika gärna säga då..så det är inget bra argument att använda i det här sammanhanget..

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  @ 29 Christian:
  Då är det väl bättre att argumentera mot soja än mot djur.

 31. 31

  Annika – jag gillar Ditt klarspråk. 🙄

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  @ Christian:
  Jag tycker att vi avslutar denna diskussion, eftersom den bara går runt.

 33. 33
  Christian säger

  I och med att den mesta sojan används för animalieproduktion så är det väl lite ojuste att dumpa problemen och hela GMO-lasset på den vegetariska maten i allmänhet? Vilket ju är precis vad du gör i ditt inlägg..genom några svepande otydliga påståenden framställs all vegetabilisk mat som associerad med olja, GMO-soja och annat djävulskap..jag menar bara att isåfall får du ju vara konsekvent o associera alla animaliska till detsamma..annars försöker du ju bara vinna billiga poänger, precis som stora delar av den vegetariska rörelsen gör genom att demonisera allt som har med animaliska produkter att göra oavsett produktionssätt..

 34. 34
  Christian säger

  Japp, det blir rundgång=)

 35. 35

  Ha ha, slutkommentar från Georg borta i cyberrymden.

 36. 36
  Bengt D Nilsson säger

  Jag skickade mail till Icas Buffé (red.buffe@otw.se) och frågade vad de tyckte om Annikas text:

  Hej Bengt,
  Jag känner väl till Annikas vurm för kött och fett, vilket får stå för henne. Vi utesluter varken kött eller smör. Det viktiga är nog att ha en varierad kost – som i grunden bygger på de nya Nordiska kostråden. Men, och det är viktigt att påpeka, vi är ödmjuka inför olika människors personliga val. Jag hoppas också att den som följer LCHF-förespråkarnas kostråd hittar recept i Buffé som är användbara!
  Med vänliga hälsningar
  Tony

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa