För och emot LCHF

Kicki Theander heter en matskribent som ibland skriver i vår gratistidning Sundsvalls Nyheter. Denna vecka skriver hon en krönika: ”Både för och emot LCHF”. Hon skriver sammanfattningsvis:
LCHF är mycket effektivt när det gäller viktnedgång. Hon har själv personer i sin närhet som har lyckats bra med LCHF. Hon har sett att de personer som följer LCHF mår bra på det. Om kosten är bra på längre sikt råder det delade meningar om.
Nu väcks kritiska röster om att LCHF-kosten är ohållbar för planeten. En som följer LCHF äter varken frukt, rotfrukter eller baljväxter. LCHF-aren äter animaliskt protein i stället för baljväxter för att det är mindre kolhydrater i kött. Enligt regelboken ska LCHF-aren dock inte äta mer än ’normal mängd’ av protein, och ersätter i stället de uteblivna kolhydraterna med fett. Hennes intryck är att LCHF-aren i första hand väljer grädde och smör som fettkälla.
Hon anser att den som behöver äta LCHF för sin hälsa och vikt bör få göra det. De som inte har dessa problem kan få äta spannmål, rotfrukter och baljväxter. Det är exempelvis wienerbröd, snacks, läsk och alkohol som är de stora hälsofarorna.
De som känner att de mår bra av LCHF bör få fortsätta med det.

Min kommentar: Jag tycker att det ligger mycket i vad hon skriver. De som känner att deras hälsa och vikt fungerar bra med LCHF bör få fortsätta med det. Var och en får prova ut hur mycket rotfrukter och baljväxter de ’tål’ för sin hälsa och vikt. (Ett blodsockerprov ca en timme efter måltid visar bra om man har ätit för mycket kolhydrater)

Frågan om den långsiktiga hälsan är inte så lätt. I första hand får man anta att den kost man kortsiktigt mår och fungerar bra på sannolikt också är bra på längre sikt. Sen finns det inga garantier för total långsiktig god hälsa för någon på någon kost.

Jag tycker inte att en person som bedömer att den mår bättre på LCHF än på högkolhydratkost, och äter så,  ska behöva känna att den agerar omoraliskt. Det handlar dock bara om naturlig riktig mat.

 

Comments

 1. 1

  Vad tycker du är ett okej blodsocker en timme efter måltid Annika?

 2. 2
  Docent Göran säger

  Bra att du tar upp den här debatten för det verkar som om det nu bara är det ’moraliska’ miljöargumentet man kan anföra mot LCHF och för en vegetarisk kost. Det är knappast frågan om några hälsoargument.

  För ett par dagar sedan fick jag en ny bok i brevlådan: ”DEFENDING BEEF” (2014) som är skriven av en vegetarian, Nicolette Hahn Niman, som är vegetarian och sedan länge också en miljöadvokat men samtidigt är hon boskapsuppfödare. Den här boken tar upp de miljöargument som anförs mot oss som äter kött och visar att dessa argument inte håller när man synar dem.

  Vad vi talar om är då gräsbetat kött och inte fabriksproducerat som matas med kraftfoder.

  Det är risk för en krönika framöver.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Magnus:
  Ja det beror ju lite på vad man uppfattar som ett acceptabelt blodsocker. Jag skulle säga under 6 ’till vardags’. Vid ’festliga tillfällen’ upp till 7. Andra åsikter om acceptabelt blodsocker efter måltid?

 4. 4

  @ Docent Göran:
  Ser fram emot den krönikan.
  Läser Peter C. Götzsches bok och jag var inte ”blåögd” men att det är så illa var svårt att föreställa sig. Det är dock inte svårt att tro när man läser om det.
  Lite OT men ändå inte. Du köper ju kött från Norrbete har du testat Gröna Gårdar? De levererar köttet färskt och rekommenderar att frysa in det först vid Bäst före datum.

 5. 5
  Docent Göran säger

  Bell Skrev:

  Du köper ju kött från Norrbete har du testat Gröna Gårdar?

  Det är säkert bra det också men min leverantör på Norrbete har jag besökt och med egna ögon sett de ’lyckliga korna’ och köttet är fantastiskt fint och det är synd att överge ett ’vinnande koncept’.

  Och tack för uppmuntran till en ny krönika. Att läsa seriösa böcker tror jag själv är ett utomordentligt sätt att skaffa sig solida kunskaper men tyvärr drar sig många för besväret att ägna tid åt detta.

  ”Defending Beef’ verkar nästan uteslutande handla om själva miljöaspekterna från djurhållning som är Nicolette Hahn Nimans yrkesmässiga specialité och det är ju också detta som denna tråd indirekt handlar om.

  https://www.nicolettehahnniman.com/#!about-nicolette

 6. 6
  Konsument i Sverige säger

  @ Bell:

  Jag har handlat både från Norrbete och Gröna Gårdar samt några andra också och jag håller med dig om få en färsk leverans har sina fördelar, men båda är bra.

  https://www.gronagardar.se/

  https://www.norrbete.se/

 7. 7

  Jag tror LCHF är den bästa på lång sikt och jag tror det är den bästa kosten för alla människor. Jo, många hävdar att de inte mår dåligt av lördagsgodis och fika på jobbet och födelsedagstårtor var och varannan vecka och pasta av vitt vetemjöl varje dag. Majoriteten äter samtidigt medicin mot högt blodtryck (med argumentet att högt blodtryck ändå drabbar alla). Sen pang, så kommer diabetes som ett brev på posten. Att blodsockret svingas upp och ned likt en jojo är såklart inte hälsosamt för någon.

  Möjligtvis skulle de flesta kunna leva ett friskt hälsosamt liv med en medel-LCHF, dvs man äter ibland även lite rotfrukter (ej potatis), baljväxter och vid enstaka tillfällen frukt och bär. Därtill givetvis endast fullfeta produkter. Detta förutsatt att man vill behålla sin vikt. Mer strikt LCHF om man vill gå ner.

 8. 8
  Thomas Jansson säger

  Annika lanserade en gång i tiden att kanske 30 E% kolhydrater av god kvalitet skulle kunna vara ett riktmärke för en frisk människa som inte har dragit på sig några metabola defekter – det kan nog vara en rimlig nivå?

 9. 9

  Bell: Apropå Gröna gårdar – du skriver: ”De levererar köttet färskt och rekommenderar att frysa in det först vid Bäst före datum”. Förstår inte vitsen med det? På deras hemsida står det: ”Nötfärsen bör frysas omgående efter leverans, då det inte sker någon kvalitetsförbättring av att låta den ligga i kylskåpet till sin sista förbrukningsdag”.

 10. 10

  Emma K Skrev:

  Bell: Apropå Gröna gårdar – du skriver: ”De levererar köttet färskt och rekommenderar att frysa in det först vid Bäst före datum”. Förstår inte vitsen med det? På deras hemsida står det: ”Nötfärsen bör frysas omgående efter leverans, då det inte sker någon kvalitetsförbättring av att låta den ligga i kylskåpet till sin sista förbrukningsdag”.

  Det gäller bara nötfärsen, den är mald vilket innebär att bindväv och celler redan är finfördelade. Nötfärsen håller några dagar i kylen, men ska annars frysas omgående i den vakuumförpackningen den ligger i.

  Andra ”vakuumförpackade köttstycken” ska ligga i kylen och möras till minst två veckor från förpackningsdatum.

 11. 11

  @ Annika Dahlqvist:

  Tack för ditt svar. Jag håller med, vill inte gå över 6-7 i onödan. Verkar som 8-10 är acceptabelt i vården? Men jag som är frisk, normalvikt och rör på mig kommer ganska lätt upp i 7-9 om jag äter lite för mycket spannmål, ris eller pasta.

 12. 12

  @ Magnus:
  Bra fråga vars svar kan ge oss bättre riktlinjer
  Skulle gärna vilja se siffror på hur samma blodsockervärden i snitt ser ut från ca 10 -60, om det finns data.
  Ser ut som om dom flesta av oss har ett mycket bra fungerande reglersystem som gradvis trubbas av genom ökad insulinresistens som i sin tur beror på för högt intag av proteiner men främst kolhydrater även i grad av dessas raffinering.
  Om det finns ett samband, dvs att eftermatenblodsockret ökar med ålder vid samma standardkost, kan man då lätt svara på din fråga eller mao räkna ut hur metabolt försliten man är.
  Sedan justera kosten och kanske fasta då och då för att tömma en stinn lever på glykogen och fett och därmed få ned dom skadliga värdena till tolerabla nivåer, som både Jason Fung och Dr Taylor (Newcastle) har visat är fullt möjligt. Om man inte gillar att äta LCHF eller fasta finns det en möjlighet som ofta rapporterats av +100-åringar. ”Aldrig äta sig helt mätt”. Det stämmer med vad Jason Fung skriver om fasta och leverfett och morgonsocker: När levern är ”överfull” orsakar hormonsignalen att öka blodsockret i preparering för ny dag en mycket större sockerutsöndring än om levern är ”normalfylld”. Kanske det är tydligare att mäta morgonsockret på unga och äldre? Att spendera 2-4 timmar varje morgon med blodsocker högt över normalt ökar säkert insulinresistens värre än när droppen urholkar stenen eftersom insulinresistensen då gradvis höjs när det inte ”finns plats” för mer socker varken i muskler eller fettvävnad.

 13. 13

  Har ätit LCHF i många år och har noterat att många blir väldigt svart-vita i sitt tänkande. Jag menar att olika människor har olika förmåga att processa kolhydrater. Det finns ett spektrum från de som nästan inte tål något alls (som jag själv) och såna som kan äta frukt och rotsaker till de som tål spannmålsprodukter (bröd och pasta) i kombination med en i övrigt sund kost. Socker, läsk och kaffebröd är inte bra för nån men något enstaka fusk måste nog tillåtas vid kalas så man inte blir fanatiker.

 14. 14
  Rolf Löfgren säger

  När det gäller LCHF, refererar jag ofta till hur svenska småbrukare levde i början av 1900-talet. De var i stort självförsörjande. De åt allt på sina djur och tog reda på mjölken på olika sätt, mycket användes till smör och ost pga. längre hållbarhet. De var inte rädda för fett, och de åt en del grönsaker, rotsaker och bär. Relativt lite spannmål, och i Norrland mest råg och korn. Och de arbeta mycket med kroppen.

  Jag tror att LCHF kommer ganska nära denna bild. Rena råvaror och rejält med fett. Frukt efter säsong i små mängder.

 15. 15

  Tror nog att det är rätt bra med djur ute i våra marker och även om de tillbringar vintertid inomhus. Men får gammaldags hö som vinterfoder eller ensilage, så är det lika bra som gräsbetat.

  Såg till min sorg hur min släktings skog och ängsmarker i mitten av Småland blivit mer igenväxt och artfattigare sen han inte släppte djur på skogen. Att sen den där Katrina eller vad hon hette välte drygt häften av hans skog och tog död på mer av den artrika undervegetationen och senare även av honom själv p.g.a. djup depression och sjukdomar som följde.

  En av mina studenter seglade över till Mellanamerika och blev rådgivare till regeringen i nån av bananrepublikerna – Costa Rica eller Venezuela tror jag. Han hade ägnat de sista åren av sina studier åt miljöfrågor. Han lät boskap går fritt i bananodlingarna för att hålla undan ogräs och gödsla med sitt bajs. Det blir ekologiska bananer av det. Nu driver han egen bananodling med boskap i och exporterar ekobananer vid sidan av sina konsultuppdrag. Har även får och getter, höns, hundar och katter på sin ”hacienda” med milsvid utsikt över havet och sina marker.

  Sen är ju boskap bra för att hindra ökenspridningen, som är ett värre och föga debatterat globalt problem än köttätandet om det sker med icke ”industriproducerat kött”. Finns idag inget som hindrar att man bedriver en mera ekologisk produktion. Man slipper droga djuren med antibiotika i de fullpackade djurhallarna med den globala skrämmande farsoten antibiotikaresistens som följd. Och bajset utgör i den här produktionen att stort problem. Kolla Allan Savorys TED-föreläsning om hans metod att sätta stopp för ökenspridningen och återskapa grönskan.

  Fascinerande! Verkar inte som om en enda vegan eller vegetarian känner till det. Bara att skriva Allan Savory på Google, så hittar ni. Vem kan odla baljväxter och andra grönsaker i torra områden utan konstbevattning och tillskott av konstgödsel, som kräver fossilbunden energi, etc… Boskapen ser till att de torra markerna åter grönskar och skaffar samtidigt foder till sig själv och vatten binds i marken och bäckar flödar åter.

  Metanet som djuren fiser ut tas med tiden om hand på ett naturligt sätt i atmosfären och marken och är ett mindre problem än resterna av den fossila förbränningen, som tillför mer farliga ämnen än naturen kan ta hand om. Det naturliga kretsloppet borde alltså få regera.

 16. 16

  Ni som hävdar att LCHF är något ursprungligt, den kost vi är evolutionärt ”skapade” för. För längre sen hade väl människor inte tillgång till så stor mängd fett. Viltkött är magert och boskap var väl också mindre fet. Det kanske var perioder man fick lite fetare mat, men inte kontinuerligt som vi välfärdsmänniskor kan få i oss det. Det måste vara något ganska nytt. Kan vi då veta att det är så nyttigt i längden?

 17. 17
  Docent Göran säger

  Roligt att se alla tänkvärda synpunkter som dykt upp sedan jag sist var inne!

  Mina egna erfarenheter säger mig att det är först sedan man blivit allvarligt metabolt skadad, vilket troligen är synonymt med insulinresistens och överproduktion av insulin, hyperinsulinemi, som man behöver bli väldigt strikt.

  Marianne Skrev:

  Socker, läsk och kaffebröd är inte bra för nån men något enstaka fusk måste nog tillåtas vid kalas så man inte blir fanatiker.

  Detta är nog en så kallad balansgång beroende på hur skadad man blivit.

  För min fru innebar en ytterligt strikt (fanatisk?) LCHF-linje att hon ’återvände till livet’ för nu sex år sedan. När hon sedan vid ett enstaka tillfälle fyra månader senare vid en födelsedag inte kunde stå emot ’tårttrugandet’ tog det nästan ett halvår innan hon hade repat sig. Omgivningen har ofta svårt att förstå sådant och vill gärna tro att man då ’överdriver’.Min tanke är att de helt enkelt inte vill ’förstå’ utan försvara sin livsstil även om de själva lider av massa ’välfärdssjukdomar’.

 18. 18
  Bengt D Nilsson säger

  viola Skrev:

  Ni som hävdar att LCHF är något ursprungligt, den kost vi är evolutionärt ”skapade” för. För längre sen hade väl människor inte tillgång till så stor mängd fett. Viltkött är magert och boskap var väl också mindre fet. Det kanske var perioder man fick lite fetare mat, men inte kontinuerligt som vi välfärdsmänniskor kan få i oss det. Det måste vara något ganska nytt. Kan vi då veta att det är så nyttigt i längden?

  Benmärg och hjärna innehåller fett och jag misstänker att det varit ganska populärt att äta då det är så lättuggat…

 19. 19

  @ viola:
  Varje sensommar och höst lagrade både människor och djur upp fett för att överleva vintern.
  Det blev ordentligt med fett då som ofta räckte hela vintern. Liknande med eskimåerna som innan de blev metabolt förstörda med vår kost livnärde sig på kött och framförallt fett från säl och annat.

  Att vi idag inte förbrukar eget fett under vintern bidrar till fetma som ökar år från år istället för vad det var menat som. Man fångade och slaktade på hösten för att få köttet så fett som möjligt. Med Salt och eller torkning etc. räckte det säkert lika länge som i frys idag.

 20. 20

  Bengt D Nilsson Skrev:

  viola Skrev:
  Ni som hävdar att LCHF är något ursprungligt, den kost vi är evolutionärt ”skapade” för. För längre sen hade väl människor inte tillgång till så stor mängd fett. Viltkött är magert och boskap var väl också mindre fet. Det kanske var perioder man fick lite fetare mat, men inte kontinuerligt som vi välfärdsmänniskor kan få i oss det. Det måste vara något ganska nytt. Kan vi då veta att det är så nyttigt i längden?

  Benmärg och hjärna innehåller fett och jag misstänker att det varit ganska populärt att äta då det är så lättuggat

  …och modersmjölken innehåller mycket fett!

 21. 21
  Hanveden säger

  Ett litet experiment som Ann F och Kerstin B gjorde inför Ann F skrev boken Ett sötare blod…

  ”I Ett sötare blod beskriver jag ett experiment som jag har gjort tillsammans med professor Kerstin Brismar på Karolinska sjukhuset. Vi åt samma mängd godis, men reagerade otroligt olika. Det visade sig att hon var insulinresistent och fick tio gånger mer insulin i blodet av samma dos godis. Här är grafen som visar skillnaden:

  https://ettsotareblod.se/wp-content/uploads/2013/11/Insulin-brismar.jpg

  Den bilden visar hur otroligt olika vi kan reagera på stärkelse.”

  Belyser hur olika blodsockersvar man får vid olika grad av insulinresistens vid given mängd stärkelse!

  nLCHFh B-) .

 22. 22
  kosttörstig säger

  Varför ska man äta kolhydrater? Det går alldeles utmärkt att nästan nolla dem. Då är kroppens och hjärnans bränsle ketoner.

  Ketoner är också ett superbränsle för hjärnan. Du blir full av energi! Du undanröjer olika sjukdomar. Till exempel kan kolhydrater orsaka alzheimer och andra farliga hjärnsjukdomar om du är känslig för dem!

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 viola:
  Våra förfäder jägarna och fiskarna åt så mycket fett de kom över från sina bytesdjur. Det var säkert många som åt en hög andel fett. Ändå blev de inte sjuka. Diabetes, övervikt, cancer och hjärtsjukdom var okända företeelser i deras kulturer. Men med vår mindre fysiskt aktiva livsstil så behöver vi sannolikt inte så stort fettintag, utan bara ’lagom’. Var och en får prova ut hur mycket fett den behöver äta, med ledning av vikt och hunger.

 24. 24
  Lars Henrik säger

  OT;

  Näringen och grönsakerna
  Vad har hänt med tomaterna?

  Daniel Öhman och Malin Olofsson är tillbaka med nya delar i den prisbelönta serien Matens pris och granskar hur nyttiga grönsakerna egentligen är.

  Hur modern odling fokuserad på stor avkastning gör grönsakerna mindre nyttiga samtidigt som vi vet att mark och miljö skadas.

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/671926?programid=3737

 25. 25

  @ Lars Henrik:
  Ja, jag lyssnade på det programmet! SKRÄMMANDE! ”Vart är vi på väg?” Iallafall inte på rätt spår mot en hälsosam framtid. Dietisten från ICA svarade aningslöst att det inte var ICA:s problem att köpa in nyttiga grönsaker. De köper in det som går att sälja med vinst! Det är alltså profiten som styr utvecklingen i all kommersiell födoämnesproduktion. Men till ICA Limhamns försvar får jag säga att deras EKO-sortiment har ökat betydligt på senare år. Men fortfarande ligger det billiga morötter, som smakar nån sorts metalliskt vatten, vid sidan om EKO-morötterna.

  Tackolov finns det en trend att det efterfrågas mer EKO-producerade livsmedel. mer än som kan mätta marknaden, läste jag in nått blad. Enligt marknadens lagar skulle då EKO-produktionen öka, men sitter det proppar i logistiksystemen som dietisten på ICA – och säkert på Coop, m.fl. oxå – så går det trögt.

  Och det är dystert att se när magra spattiga pensionärer på ICA här på Limhamn lägger Becel, minimjölk, magraste osten och andra lättprodukter i sina vagnar och därmed påskyndar sin död. De förstår inte när jag, en annan pensionär (74 år) talar om för dem att ta smör eller Bregott, en fet ost, etc… istället.

  Tackolov finns det unga familjer, som premierar riktig mat. Vår son och hans fru prenumererar på mat från en gård, som levererar till Malmö när det blev tillräckligt många som anslöt sig till systemet. Deras morötter är supergoda, liksom deras övriga varor, inkl. köttet. Och tomaterna var fantastiska.

  Kanske, kanske…? Hoppet finns iallafall.

 26. 26
  Bengt D Nilsson säger

  Hittade följande om fett på Smarta diabetikers hemsida:

  https://www.smartadiabetiker.com/wp/nyheter/tidiga-manniskor-alskade-hjarnor/

 27. 27
  Madeleine Ellingsen säger

  Jag har nyss börjar med LCHF och överraskas över hur mätt man faktiskt blir. Gällande blodsocker ska det ligga på max 6.1 på en frisk människa. Mvh Undersköterska

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa