Kostcheferna sponsras av livsmedelsindustrin

Inlägg i Naturlig mat i skolan.
Livsmedelsföretagen kan gå in som ”Grundpartner” eller ”Guldpartner” beroende på hur mycket de betalar.  Företagen bjuder bland annat på kurser och seminarier.  Man kan tänka sig vad dessa event går ut på. Och man biter inte den hand som föder en.

 

 

Comments

 1. 1

  Det är ju ej så konstigt att etablissemangets kostråd är så tokiga som det är.

 2. 2

  Varför inte kalla det vad et är – MUTOR!

 3. 3
  I Like Neil Young säger

  Det är ju precis så man jobbar.
  Man kan använda sig av mutor , förlöjligande , förföljande , falsk vetenskap , mörkläggning. Och om inte det räcker – mord.

  Ni måste förstå att det är inga små krafter vi har att göra med här – det är en internationell härva av kriminalitet helt enkelt, som använder alla ovan nämnda tilltag. Och det spänner som sagt över många fält. Det finns mycket starka krafter som inte alls är intresserade av att sanningen kryper fram. I Sverige har vi förmodligen större problem än i t.ex Frankrike eftersom svensken har väldigt svårt att göra något ”utanför konsensus” eller ”tänka utanför boxen”. Vi skulle idag vara ett betydligt hälsosammare land på många plan om fler vågade bryta sig ur och vara i opinion. Vi kan ju jämföra med socialdemokraterna – som befinner sig i fritt fall – helt enkelt p.g.a att vissa saker inte fick sägas och vissa saker inte fick tänkas. Det gör ont i en gammal sosse som mig. Historien har inget förbarmande med dylikt. Man hamnar på huvudskakningarnas skräphög. Hur kunde man…

  Annika vågade tänka utanför boxen och stå för det – men det kostade. Tänk på det.

 4. 4
  openminded606 säger

  @ I Like Neil Young

  Bra skrivet, instämmer helt i det. Jag tror att vi är många som förstår att det inte är små krafter vi har att göra med, i alla fall vi som läser Annika Dahlqvists inlägg här. Det är mer än vidrigt att det är så, och man undrar hur många människor som ska behöva betala med sina liv, innan sanningen kommer fram! 🙁

 5. 5

  openminded606 Skrev:

  Det är mer än vidrigt att det är så, och man undrar hur många människor som ska behöva betala med sina liv, innan sanningen kommer fram! 🙁

  Ifall Wi som överlever drar strån till stacken för att avslöja oligarkerna/månglarna – så löser det sig så småningom – är jag rätt säker på.

  Wi som äter LCHF-kost är ju ett livskraftigt släkte ! 🙄

 6. 6

  Livsmedelsindustrin köper kostcheferna, och förser dietisterna med informationsmaterialet. Läkemedelsindustrin bekostar huvudsakligen den medicinska forskningen. Var finns motparten, som ska kunna balansera ut de ekonomiska intressena? Det borde vara konsument och patientorganisationer, men hur ska dessa kunna mobilisera tillräckliga resurser? Deras företrädare, de av folket valda politikerna, har att lita på de experter, som är beroende av forskningsanslag från industrin. Vi är alltid i underläge och blir hela tiden manipulerade!

 7. 7

  Erling Skrev:

  Vi är alltid i underläge och blir hela tiden manipulerade!

  Erling – har blivit hoppas jag Du menar.

 8. 8
  I Like Neil Young säger

  @ Erling:
  Det är det som är problemet. Var finns motparten? Den globala ekonomin har gått Amok.Nån liten % äger hela jordens resurser.Det finns ingen motpart – ingen som har ”ballar” (ursäkta uttrycket) nog att göra jobbet i alla fall.Myndigheterna kan man glömma helt , i alla fall dom svenska.Dom är köpta eller har kapitulerat – dom kvirrar lite ibland om nån skitfråga mest för sakens skull men på det hela taget tittar dom bara på medans samhället krackelerar i sann nyliberal anda.Upproret och upplysningen måste komma underifrån.Vi kan inte längre leva under illusionen att ”nån annan ska göra jobbet”.Det är upp till var och en av oss att upplysa våra yngre medborgare.Skolan gör det definitivt inte.

 9. 9

  Jag läste ”Kostcheferna smutsas av livsmedelsindustrin”! Men tänkte sen att den rubriken torde väl inte komma på många år!

 10. 10

  Som jag ser det är den allt överskuggande orsaken till att det har gått så snett med det mesta i dagens samhälle – och då ej minst i Sverige – den världsomspännande ”religionen” brist på pengar. Det har gjort och gör att oligarkerna har näst intill oinskränkt makt – för dom har tillgång på ”oändligt” med pengar – på bekostnad av att Wi av vanligt folk har mindre än vad Wi behöver – och därför måste låna.

  I mitt perspektiv så finns det bara EN lösning på detta – och det är att Wi av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens länder – själva inser att brist på pengar i grund och botten är en ren bluff = rent lurendrejeri – som etablissemangets massmedia i all ”oändlighet” torgför om och om igen.

  Jag har ”forskat” på ämnet brist på pengar sedan 1994 – och kan sätta mitt huvud på att det är lögn och förbannad dikt. Ej mer och ej mindre än så.

  Därför torgför jag med en dåres envishet att: ”LUFT ATT ANDAS OCH SUVERÄNA PENGAR ATT BRUKA FINNS DET I ÖVERFLÖD AV !” – och det kommer jag att fortsätta med så länge som mitt hjärta ”tickar” på.

 11. 11
  Nisse Hult säger

  Håller två häften i min hand som jag nyligen norpade på min vårdcentral, heter ”Bra mat och diabetes” resp ”Matens påverkan på blodsockret”

  Utgivare Roche

 12. 12

  Josef Boberg Skrev:

  Erling – har blivit hoppas jag Du menar.

  Jag är säkert mindre manipulerad än för några år sedan, men ligger trots allt illa till för att mina kunskaper inte räcker för att avslöja alla försåtliga trick. Jag har ständigt kunskaps- och resursunderskott gentemot marknadskrafterna. Jag är hänvisad till att tro, när jag inte säkert vet. Det jag tror på kan mycket väl visa sig vara en bluff.
  Så länge vi lever i en marknadsekonomi har vi konsumenter svårt att hävda våra intressen, men alternativen är tyvärr inte bättre.

 13. 13

  Nisse Hult Skrev:

  Håller två häften i min hand som jag nyligen norpade på min vårdcentral, heter ”Bra mat och diabetes” resp ”Matens påverkan på blodsockret”

  Utgivare Roche

  Jag väntar spänt på recensionerna!

  Borde stå att: Ät de kolhydrater Du vill och vi säljer insulinet till Dig!

 14. 14

  Erling Skrev:

  Så länge vi lever i en marknadsekonomi har vi konsumenter svårt att hävda våra intressen, men alternativen är tyvärr inte bättre.

  Erling – marknadsekonomi är det i grund och botten inget fel på – men så länge som oligarkerna styr = vanstyr marknaden – så kan det ju aldrig bli någon jävla ordning och reda med någonting.

  Om vad jag menar med det i min föregående kommentar.

 15. 15
  I Like Neil Young säger

  @ Josef Boberg:
  Hel rätt – marknadsekonomi – tills för ca 10 – 15 år sen eller kanske ännu längre tillbaka har visat sig vara det bästa för att fördela välstånd i alla fall i västvärlden. Så är det inte längre. USA t.ex har snart ingen s.k medelklass kvar bara dom riktigt rika och låglöneslavar, Europa är på väg åt det hållet. Det är fullständigt förkastligt ur varenda möjlig synvinkel t.o.m ur dom rikas inom en inte alltför avlägsen framtid. Vi MÅSTE ändra detta för världens skull. Gör vi det inte så antar jag att det måste ligga nån annan agenda än världens och folkens överlevnad bakom.

 16. 16

  I Like Neil Young Skrev:

  Hel rätt – marknadsekonomi – tills för ca 10 – 15 år sen eller kanske ännu längre tillbaka har visat sig vara det bästa för att fördela välstånd i alla fall i västvärlden.Så är det inte längre.

  Den svenska välfärden började avvecklas i början av 1990-talet – och en graf som för det i bevis finns här.

  Hur länge till – innan Wi av vanligt folk = väsentligt fler än 90 % av medborgarna vaknar – och gör något åt det ?

 17. 17
  Lars Henrik säger

  Så mutor är olagliga men dessa former av ’samarbeten’ är ok trots att de, ur industrins synvinkel, antagligen skulle ha exakt samma syfte.

  Vad betyder integritet för dessa kostchefer kan man undra?

 18. 18

  Lite off topic: En ”glömd” studie om cancer och kost.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4109805/

  Att kosten inte spelar någon roll och sötsaker är ofarliga är något som etablissemanget åtminstone tidigare öppet hävdade. Nu tvekar man lite, men cancer anses fortfarande ha genrelaterade eller andra okända orsaker. Studien från 2009 jämförde ca 1400 cancerdrabbade kvinnor med motsvarande cancerfria som kontroll, alltså en bit bättre (hur mycket någon?) än observationsstudie.

  27% högre cancer frekvens bland de som åt alla slags mycket sötsaker
  55% högre risk för de som bara åt regelbunden dessert
  Den sista risken ökade till 100% för yngre kvinnor (premenopausal) och sjönk efter menopaus.

  Den studien border verkligen citeras i dagspressen, hur många liv och lidande sparas då per år?

  Det blir klarare åtminstone för mig att även cancer är starkt kopplat till blodsocker- insulinhöjande dieter. Inte bara hjärtsukdom och diabetes.
  Gissar att just dessert blir farligare än godis mellan målen då ett redan högt blodsocker och insulin efter en (standard!) huvudmåltid förstärks/förlängs med en sockerfylld dessert. Är ursprunsgsreceptet för gräddglass grädde plus äggula och en aning socker eller? Idag verkar det iaf vara mest socker. Finns det sockerfri gräddglass eller hur gör man själv ?

 19. 19

  Riktig glass är i princip omöjlig att få tag på utanför det egna köket. Här är två recept som går att variera en hel del.
  1 dl vispgrädde per äggula, 1,5 krm äkta vaniljpulver, 1 till 1,5 dl bär eller frukt + ev lite honung eller en dadel. Börja med att vispa grädden, resten förstår ni.
  En annan glass som inte behöver frysas ner utan kan ätas direkt:
  1 dl naturella caju-nötter (cashew på svengelska 🙂 1 pkt (ca 225 gr) frusen mango, två dadlar. Börja med att slå i lite kokhett vatten i mixern, sedan frukten och sist nötterna. Det kan vara lite meckigt att få knivarna att ”ta” och mixern måste klara av is.

 20. 20
  Bengt D Nilsson säger

  Jag skickade ett mail till Kost & Näring om Cecilias artikel och följande svar:

  Hej Bengt,

  Och tack för ditt mail. Cecilia Blidö är redan sedan tidigare varit kritisk mot Kost & Närings branschsamarbeten.
  Vi konstaterar att Cecilia har sin uppfattning, medan vi inom föreningen har en annan, där vi är positiva till att det finns ett utbyte och en dialog mellan de olika aktörer som omger de offentliga måltiderna.

  Närmare information om tanken bakom våra branschsamarbeten, tillsammans med branschsamarbetspartnernas egna presentationer, hittar du också på vår hemsida:
  https://www.kostochnaring.se/om-kost-naring/branchsamarbeten

  Bästa hälsningar,
  David H

 21. 21
  Docent Göran säger

  Det värmer mitt hjärta att personer som Cecilia Blidö tar strid mot denna form av korruption.

  Man kan inte snacka bort sådan här korruption hur krystat föreningen Kost&näring än försöker – det är ju ett faktum som erkänns när man tar emot själva bidragen. Jag vet inte heller om det gör saken bättre att man nu öppet erkänner det istället för att man försöker dölja det vilket nog är det vanligaste. I det senare fallet erkänner man ju också indirekt att man inser det omoraliska i bidragen medan man i nuvarande fall tydligen är stolta över sin korruption.

 22. 22
  Konsument i Sverige säger

  @ Bengt D Nilsson:
  Bra att du skrev Bengt.

 23. 23
  Lars Henrik säger

  @ Bengt D Nilsson:
  Tack Bengt för att du tog dig tid!

 24. 24

  @ I Like Neil Young:
  Har aldrig varit ” sosse ” men i nuläget är det ett av få partier jag kan tänka mig att rösta på. Minst dåligt. Lutar nog åt blankt.

 25. 25
  Docent Göran säger

  @ Spanstind:

  Ärligt talat har vi ju inget parti som bryr sig om vår hälsa eller miljön annat än som en läpparnas bekännelse.

  GMO som är vår tids absolut viktigaste hälsofråga och samtidigt politiska fråga finns det inget parti som ens våga röra i. En otroligt het potatis!

 26. 26
  foie gras säger

  @ Docent Göran:
  Nej inte i Sverige bryr man sig om GMO men i Frankrike är detta en stor opinionsbildande fråga precis som det finns en aktiv opinion i Frankrike och Tyskland och andra EU-länder mot det transatlantiska handelsavtalet som ju hamras fram bakom lyckta dörrar mellan EU och USA med svenska Malmström som huvudförhandlare. Men i Sverige är det så sorgligt tyst när man inte pratar i nattmössan.

 27. 27
  I Like Neil Young säger

  @ foie gras:
  Ja det är det som är så konstigt.
  Vi har ett parti som heter MILJÖPARTIET. Smaka på det namnet….
  När kan ni komma ihåg att dom senast satte frågorna: monokultur, bondgårdsdöd, pesticider, GMO, Cecilia Malmström, TTIP,…eller liknande frågor, på Agendan på riktigt?
  Ni kommer förmodligen inte ihåg det alls….om ni ska vara ärliga.

  Dom tjatar om förbifart stockholm, vindkraft och solpaneler och liknande pseudofrågor – istället för att skapa opinion om det som är verkligt viktigt och brännande i vår tid.

  Vad är miljöpartiet EGENTLIGEN – kan nån svara på det? Som jag ser det så skulle ju ett forum som Annikas krylla av miljöpartister som håller med här och kommer med viktiga påpekanden och vettiga förslag till förändringar.

 28. 28

  SR – Karlavagnen just nu: Vad väljer du i mataffären?

  ”Letar du kravmärkt eller extrapris i livsmedelsbutiken? Hur påverkas du av trenddieter och larm om dålig djurhållning? I kväll är maten i fokus. Vad väljer du att lägga på tallriken? Och varför?…”
  https://sverigesradio.se/sida/tabla.aspx?programid=214

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa