Svår IBS

På Netdoktor.se.
Man kan undra om hon någon gång har provat LCHF?

IBD

 

Comments

 1. 1

  Det har hon nog inte gjort, tyvärr. Jag har tipsat en del vänner och bekanta med magproblem om att dra ned på kolhydraterna och äta mer fett men de flesta skriker då nästan rakt ut för fett har de blivit totalt avrådda från att äta.

  Jag hade stora problem med min mage innan jag började med lchf. I nästan 20 år hade jag svåra magsmärtor, illamående och diarré. De sista 10 åren hände det mellan 1 och 10 gånger i månaden och varje gång höll anfallen i sig mellan 3 och 8 timmar. Jag sökte läkarhjälp ett antal gånger men de senaste åren brydde jag mig inte ens om det eftersom ingen kunde hjälpa mig.

  När jag började med lchf för att få koll på mitt blodsocker försvann magproblemen som en väldigt välkommen bieffekt. De senaste 5 åren har jag haft problem med magen ungefär 4 gånger totalt.

  Jag skulle önska att fler vågade ta chansen och göra tvärt emot läkarnas råd; slopa den fettsnåla fiberrika maten och äta mer fett.

 2. 2

  Gäst 2016-01-04 14:08:27

  Jag vill tipsa om Kostfonden, som utvärderar kosten och IBS:
  …”För att stärka kunskaperna på området satsar Kostfonden under 2015 och 2016 på en studie som utvärderar vilken effekt olika former av kolhydrater har på sjukdomen.”…
  https://www.kostfonden.se/sjukdomarna/kolhydraters-roll-vid-ibs/

 3. 3

  Väldig typisk historik för en person med slasktratt-diagnosen ”IBS”. Lite som ”psykosomatiska besvär” som läkare brukar dra till med när de inte vet vad som är fel.

 4. 4
  Hanveden säger

  Problemen liknar UC.

  Här berättar Karl Arfors hur Nisse tog bort socker snabba kolhydrater -ökade på D3-vitamin eller rättare D3-hormon plus mer Omega 3 som fiskoljekapslar.

  Så blev Nisse Simonson frisk från sin ulcerösa kolit och -blev FRISK

  https://www.youtube.com/watch?v=t2axIB4J9GM&feature=youtu.be

  Föredraget av Professor Karl Arfors framfördes på Integrativ Medicin november 2012.

  Verkligt intressant detta med epigenetik!

  mLCHFh B-) .

 5. 5

  Alla klarar inte av att äta mycket fett. Jag har aldrig gjort det och nu ännu mindre när jag verkligen har magproblem, så LCHF är nog inte lösningen för alla.

 6. 6

  Jag tror inte heller att hon provat LCHF. Jag led i tio år av magkatarr, kramper, gallbesvär, återkommande förstoppning. Efter tre dagar på LCHF var min mage som ny. En klient med ulcerös proctit säger att hon fick ett nytt liv efter kostomläggningen. Efter trettio år av fruktansvärda kramper, diarréer och blodig avföring. Alla klienter upplever faktiskt att magen blir lugnare, oavsett om de haft problem eller ej.

 7. 7

  @ viola:
  Hej
  Menar du verkligen att det är bättre att ”tjura på” och köra som du alltid gjort med magproblem
  (som många många flera också gör) i stället för att byta spår och må bra/bättre?
  Att det finns många som hellre är ”lite sjuka” och gynnar industrin i stället för att sätta den
  enda kropp och hälsa dom har i fokus och vara friska, det vet vi men hur tänker man bakom
  pannbenet är en gåta.

 8. 8

  @ Nisse:

  Jag ”tjurar” inte men tror mig känna min kropp. Mycket fett har min mage alltid reagerat på ända sen jag var barn. Nu är det ännu värre.
  Jag kör sockersnålt och försöker minska ned snabba kolhydrater och förstå skillnaden mellan att äta mig mätt och icke-hungrig för att jag ska må bättre. Jag försöker också öka andelen fågel och fisk och minska rött kött.
  Ni gör som alla ”troende” – drar fram de positiva vittnesbörden och tystar ned de som inte mår bra av LCHF.

 9. 9

  @ viola:
  Viola, även om du inte kan öka på fettet så kanske du skulle prova att ta bort gluten. Kan vara värt ett försök. 🙂 Men undvik helst glutenfria produkter som i vissa fall ändå innehåller lite gluten + en massa tillsatser som i sig kan vara irriterande för magen. Bäst är att laga all mat från grunden för att undvika fällor. 🙂

 10. 10

  @ viola:
  Hur menar du när du säger kör sockersnålt och ”försöker minska ned snabba kolhydrater”?
  Varför inte ta bort alla snabba kolhydrater till 100%?
  I mina ögon är det svårt att ”må dåligt på att äta LCHF” men visst det kanske inte passar alla, men
  vad är det då som är ok kan man undra?

 11. 11

  @ Nisse:

  Ibland när magen är riktigt risig kanske man inte tål så mycket fibriga och grova kolhydrater heller och kött är inte tänkbart alls i det läget och definitivt inte fett. Senast jag åt råris fick jag ont i magen så jag får ta lite vanligt vitt ris istället….
  Jag tror inte man mår bra av rigorösa förbud, bättre med lite balans. Jag unnar mig fikabröd då och då men bakar själv och har halva eller en tredjedel av mängden socker som det står i recepten så nu tycker jag det blir äckligt sött med full sockermängd. Jag tar hellre lite socker än konstgjorda sötningsmedel med bismak och som man inte heller har full koll på hur det påverkar kroppen, Har glutenfritt mjöl (är glutenintolerant) men skulle nog inte tåla alltför tungt med mandelmjöl och massor av frön och liknande,. blandar i lite mandelmjöl för att det ska minska kolhydraterna och för att det är gott. Glutenfritt a la LCHF verkar vara på tok för kraftigt för min mage.
  Grejen är att det inte finns nåt färdigt svar på vad som är ok utan det funkar olika för olika personer.
  Man får pröva sig fram. Men en del vill ju ha enkla lösningar.
  Det viktiga för mig när jag har problem är att maten är rent konkret mjuk och lättsmält och inte belastar tarmsystemet för mycket.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 viola:
  Jag föreslår att du tar bort allt socker, och minimerar stärkelse och cellulosa. Sen provar du ut hur mycket naturligt fett du tål att äta. Normal mängd av proteinmat som du tål.
  Det kan vara kombinationen av kolhydrater och fett som ger problem för magen.

 13. 13

  @ Annika Dahlqvist:

  En stor del av problemet är störd peristaltik – problem med nervfunktionen helt enkelt.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 13 viola:
  Mättat fett gynnar normal tarmperistaltik. Det både smörjer tarminnehållet och stimulerar tarmmuskulaturen. Men det är möjligt att man måste öka fettmängden successivt, för att vänja tarmen.

 15. 15
  Hanveden säger

  I kommentar # 4 visar videon bla hur viktigt det är med Omega6 / Omega3 fördelning i kroppen och det vi stoppar i oss. Karl Arfors lyckades med förhållandet 1,4 / 1 och det är mycket bra värden för att minska inflammationerna i kroppen…

  Dessutom är det en nutritionist som ställer en fråga om Omega3 från tex linfröolja kan ersätta Omega3 i fiskolja vilket hon fått lära sig i sin utbildning på KS! Jämför Becel reklamen…

  Vilket Karl A naturligtvis dementerar och hänvisar till att KS skall fråga Göran Petersson vid Chalmers om vilket som gäller ang de olika Omega 3 sorterna.

  Länk till Göran P om Omega-3 : https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/212028/local_212028.pdf

  mLCHFh B-) .

 16. 16
  LCHF-Bengt säger

  En viktig faktor när det gäller att hitta en lösning på sina krämpor är inställningen till att verkligen försöka lösa problemen, och tro att det måste finnas ett sätt, oavsett vad den sk vården säger.
  Våra kroppar vill inget annat än att försöka hålla sig så frisk och stark som möjligt, annars hade människan för länge sen dött ut. Ingen krämpa eller sjukdom är omöjlig att bota är min egen erfarenhet. Mediciner i alla dess former verkar bara störa kroppens reparationssystem och man sjunker sakta ner i ännu fler krämpor och problem. Får kroppen bara den artegna födan så finns iallafall chansen att krämpor botas. Följer man sina gamla mat/fikavanor verkar inte någon bli bättre.

 17. 17
  LCHF-Bengt säger

  Jag tålde inte grädde och mjölk före lchf, men 3 månader med strikt lchf märkte jag att magen anpassat sig. Åt ganska mycket protein i början av min lchf-kost pga jag måste få energin från någonstans. Idag äter jag mindre kött och fisk än jag gjort någonsin, mera fett bara.

  Har egentligen inga magproblem, men har mixtrat med syrade grönsaker nu, och det ska bli intressant att undersöka om de kan ge mig extra energi. Man måste hela tiden utveckla sig, otroligt spännande är livet numer.

 18. 18
  Nisse Hult säger

  @ viola:
  En annan sak du borde undvika till 100% för att skona din mage är allt vad Citronsyra heter i det som passerar in genom munnen. Finns inblandat lite överallt.

 19. 19
  Docent Göran säger

  @ Hanveden:

  Tack för länken till Karl Arfors föreläsning.

  Mycket lärorikt!

  Jag håller just nu på att ’läsa på’ om den molekylära cellbiologin, i Alberts et al., och för närvarande om hur våra gener uttrycks. Arfors föreläsning passar perfekt in i den förklaringsmodell/karta som jag håller på att bygga upp kring genetiken.

  Oerhört intressant område att studera under min nuvarande livslånga semester. Det finns olika sätt att bli ’lycklig’ på och att skaffa sig kunskap om verkligheten är inte något dåligt sätt enligt min mening 🙂

 20. 20

  @ Annika Dahlqvist:
  @ Nisse Hult:

  Jag vågar nog inte laborera med fett – har häftiga diarréattacker efter att jag opererat bort gallblåsan och det blir nog när det blivit lite för mycket fett fast jag är ganska försiktig utan att undvika som man inte heller ska göra. Blev sjuk av revbensspjäll som innehöll mer insprängt fett än jag insåg….
  Tror också att jag skulle höra till dem som blir deprimerade av för lågt kolhydratintag så det vågar jag inte heller laborera för mycket med. Men det är nog inte många som äter så sockersnålt som jag gör. Många konstgjorda sötningsmedel kan väl också påverka magen negativt har jag förstått och tyvärr finns det mycket sånt i olika kosttillskott och i Lunelax

 21. 21
  Hanveden säger

  @ Docent Göran:

  Här är en föreläsning i ungefär samma ämne…

  Professor Tore Scherstén föreläser om ”inflammation som orsak till folksjukdomar”.

  https://www.youtube.com/watch?v=0X6xdaeDNEA

  mLCHFh B-) .

 22. 22
  Hanveden säger

  @ Docent Göran:

  Tittar just nu på en video från ”Låt Maten Vara Din Medicin” Hanaholmen 07.11.2015. Denna hittade jag i Kostdoktorns Forum inlagt av Bengt Nilsson…

  https://www.youtube.com/watch?v=Grh_bRrN5Ak

  Karl E Arfors har här utvecklat föredraget från Integrativ Medicin…

  mLCHFh B-) .

 23. 23

  @22 Hanveden:
  Här finns det fler från Hanaholmen:
  https://annikadahlqvist.com/2011/05/22/bocker-och-internet-om-lchf/
  Längst ner på sidan under rubriken Filmer…

 24. 24
  Hanveden säger

  @ 23 Arvid:

  De här föredragen är bara några månader gamla bla detta med Ralf Sundberg vid seminariet ”Låt Maten Vara Din Medicin” Hanaholmen 2015…

  https://www.youtube.com/watch?v=RxMe7tqm8yM

  I detta talar Ralf S om kolesterol mm…

  mLCHFh B-) .

 25. 25

  SR – E407 Karragenan (Tommy Svensson, år 2013)
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=233&artikel=5512000

  …”Det är inte ovanligt att personer som haft problem med sin mage i många år och där läkaren gett diagnosen IBS, blir helt återställda några månader efter att man tagit bort karragenan ur sin kost.”…

 26. 26
  Docent Göran säger

  @ Arvid:

  Nu lärde jag mig någonting nytt igen – karragenan från alger!

  Och jag som trodde att alger var nyttiga.

  Att man tillsätter 4 % av det till vispgrädde (E407) och att fetthalten då sänks från 40 till 36 procent ger svaret på min fundering kring denna skillnad. Nuförtiden köper jag bara ekologisk grädde som inte nämner någon tillsats och dessutom är 40%. Intressant är att fettet på ett ’naturligt’ sätt samlar sig högst upp i förpackningen och detta undviks tydligen i ’normal’ grädde som också har ökad hållbarhet och det är väl detta man som vanligt är ute efter inom livsmedelsindustrin.

  Och som vanligt är livsmedelsindustrin knappast intresserad av vad som är hälsosamt för kunderna i butiken.

 27. 27

  @ Docent Göran:
  Tommy Svensson har mycket intressanta Nyhetsbrev:
  https://www.utbildningscenter.se/

 28. 28
  Docent Göran säger

  @ Arvid:

  Tack för länken!

  Boken ”Bli en kräsen konsument” verkar klart intressant. Trots att den tydligen gått ut i 11 upplagor har jag inte hört talas om den. ”Den hemliga kocken” läste jag för ett tag sedan och här verkar det finnas likheter.

 29. 29

  @ Docent Göran:
  Kan varmt rekommendera boken ” Bli en kräsen konsument”. Han har flera intressanta böcker.

 30. 30
  Lars Henrik säger

  Tyvärr har jag ’tvingats’ dra ned kraftigt på grädden då jag både är laktosintolerant och vill undvika karragenan 🙁 nu är det nästan enbart i såser som vi använder lite vanlig eko-grädde.

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  @ 30 Lars Henrik:
  Annars är det väl bara i lågfettgrädde (36-38%) som det är tillsatt Karragenan. För den som är laktosintolerant finns det laktosfri grädde, om den vill.

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  @ 27 Docent Göran och Jala:
  Så vitt jag kan hitta heter Tommy Svenssons bok ’Handbok för den kräsne konsumenten’, och det är hans föreläsningar som heter ’Bli en kräsen konsument’.
  Hans utmärkta bok kan beställas från hans företag https://www.utbildningscenter.se/

 33. 33

  Jag har boken hemma.

  Handbok för den Kräsne Konsumenten:

  En av Sveriges hetaste böcker just nu
  NU KAN DEN BLI DIN!
  För endast 78:- + 12:- i porto

  Handbok för den Kräsne Konsumenten handlar om alla tveksamma tillsatser i mat och de problem
  många forskare misstänker att dessa kan orsaka hos oss människor.
  Visste Du att allergier, astma, tarmstörningar, cancer, depressioner, aggressioner, m.m.
  kan i vissa fall förekomma bara för att vi äter fel.
  Aspartam, natriumglutamat, sojalecitin och modifierad stärkelse är några av
  de tillsatser som vi själva måste hålla koll på.
  Visste du förresten att glutamaterna förmodligen är orsak till mer än
  hälften av alla migränanfall i vårt land, att aspartam misstänks orsaka minskad
  seretoninproduktion och där med kan ge svåra depressioner och att när man tillverkar
  sojalecitin används extrationsbensinet Hexan.

  Denna bok har redan förändrat många människors liv.
  Vill du själv få ett friskare liv? Beställ till både dig själv och dina vänner.

  Boken är på 52 sidor och lättläst även för den okunnige.

 34. 34

  @ jala:
  Totalt finns 12 böcker.

 35. 35
  Lars Henrik säger

  @ Annika Dahlqvist:
  De laktosfria gräddförpackningar jag sett i de affärer jag går till har alla innehållit karragenan (ibland står det E407 eller E407a vilket är samma sak).

  Jag tar gärna emot tips på laktosfri grädde utan detta ämne 🙂

 36. 36
  Berittis säger

  Lars Henrik, det finns laktasenzym att köpa på Apoteket. Jag kombinerar det med eko-grädde. Funkar bra. 🙂

 37. 37

  Laktosfri grädde 40 % från Garant innehåller inte karragenan e407

  ystenzym som finns i alla nästan ostar är ifrån mögelsvamp Aspergillus Oryzae

 38. 38

  ystenzym är citronsyra menade jag och är ifrån Aspergillus Niger som är svartmögel

 39. 39
  XMargareta säger

  Citronsyra framställs industriellt av Aspergillus Niger.
  En del menar att den denna industriellt framställda citronsyra ger allergiska reaktioner och de brukar undra om den är tillräckligt renad.
  Används citronsyra som ystenzym? Det visste inte jag i alla fall. Ett enzym är ett protein.
  Menar du att ystenzymet, löpe, är framställt av Aspergillus niger, eller av citronsyra framställt av samma svartmögel?

 40. 40

  Ja ystenzym utvinns av Aspergillus Niger.
  Det har jag fått bekräftat av Facebook gruppen
  Fri från att undvika citronsyra e330

  Viola: Du kanske skulle prova på stenålderskost utan mejerier PALEO jag kör med det när inte LCHF fungerade för mig.

 41. 41
  Solveig säger

  Vad ni än gör ät inte mejeriprodukter gjorda med YSTENZYM det är utvinning från Aspergillus Niger som dom flesta mögelallergiker inte tål.
  Jag tål inte jästen i brödet och i flingor. Jäst och mögel går inte ihop.

 42. 42
  Solveig säger

  Glömde en sak, om man har ibs har man ofta brist på.D-vitamin vilket jag även med IBS har brist på. Utan D-vitamin stannar min tarm. D-vitamin kan bli räddningen för många eftersom det gör så att tarmrörelserna går igång. Jag äter b12, b6, mangan, d-vitamin. Prova gärna saltsyra HCL eller matsmältningsenzymer till maten.

  IBS beror enkelt på att man i själva verket har för lite magsyra imagen. Det sade kvinnan på hälsokost som rekommenderade matsmältningsenzymer åt mig eller HCL+Pepsin. (Saltsyra) man kan även få halsbränna sura uppstötningar av för lite magsyra med.

 43. 43
  Eva Wahlbeck säger

  Solveig, är syrningskultur samma som ystenzym? Eller är det löpe? Köpte en svensk ost, Allerum greve’, som innehåller både syrningskultur och löpe.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa