SLV:s inspirerande recept

Nu har Livsmedelsverket börjat med inspirerande nyckelhålsrecept på sin hemsida.
Även på Facebook.

 

Comments

 1. 1

  Pastarecept??? Lättsaltat??? Tröttsamt!!!

 2. 2
  Konsument i Sverige säger

  Är SLV verkligen en statlig myndighet?

 3. 3

  Mycket tveksamt om en statlig myndighet ska ägna sig åt sånt här.
  Påståendet som ”inspirerande”, ”nyttigt” och ”hälsosamt” är värderingar, inte fakta eller bevisat i forskning och beprövad erfarenhet, som jag skulle hålla mig till som akademisk lärare.
  Jag tycker att man borde ha lärt sig av historien och växt ifrån pekpinnar från förr: ”6-8 skivor bröd om dagen”.

 4. 4
  Pre-diabetiker säger

  Örtig tomatsoppa med potatis och kikärtor:
  https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/text-pa-forpackning-markning/nyckelhalet/nyckelhalsrecept/soppor/ortig-tomatsoppa-med-potatis-och-kikartor/

  Rätten innehåller (räknat på en skiva bröd per person): 400 kcal, 14 g protein (14E%), 13 g fett (28E%) och 52 g kolhydrater (58E%).

  Ingenting för diabetiker alltså!
  Potatisen går bort och likaså kikärtorna, matyoghurten och fullkornsbrödet.

 5. 5

  Man tappar hakan!

  ’Livsfarlighetsverket’ borde läggas ner!

 6. 6

  Kanske även en åldrande SLVpersonal istället borde intressera sig för att det nu finns klara samband mellan lägre HDLnivåer och mer Alzheimer’s. Så att denna nya folksjukdom bland pensionärer inte börjar sprida sig ännu snabbare även till ännu yngre. Att HDL-nivåerna sjunker med en lågfettkost av nyckelhålstyp och att dessa höjs av mättat fett som t.ex smör bör vara av intresse åtminstone för oss som ännu inte diagnosticerats med den ökande åldringsfarsoten.Två länkar om HDL/Alzheimer’s -koppling: https://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=801799
  https://www.ucdmc.ucdavis.edu/publish/news/newsroom/8555

  @ Javo: Som du säkert nu vet finns det varken vetenskapliga bevis eller beprövad erfarenhet som stöder nyckelhålsmärkning. Alltså gör SLV för en gångs skull rätt när dom presenterar åsikter utan att hävda att dessa är riktiga. Dom borde dock lägga till brasklappen att det rör sig endast om åsikter så att t.ex troende dietister inte tar det för nya påbud.

 7. 7
  Nisse Hult säger

  God Fortsättning på nya året Annika och alla andra

  Påminner bara om ett program på Sjuan i kväll om övervikt & fetma

  Sänds kl. 20:00

  https://www.sjuan.se/

 8. 8

  Doktor Mikael, och våran kändis Halva Lindha Vikström medverkar.

 9. 9
  Nisse Hult säger

  Endera blir programmet seriöst eller också drar det iväg in i ”ät mindre spring mera träsket med kaloriräkning etc.”
  Spännande å se om man törs utmana industrin med några tuffa uttalanden

 10. 10

  Konsument i Sverige Skrev:

  Är SLV verkligen en statlig myndighet?

  Ja man kan ju undra. Men som det fattas beslut numera, så är det högst sannolikt att beslut inom SLV fattas på lika lösa grunder som beslutet med ID-kontrollerna vid överfart på Öresundsbron från Danmark. Min svärdotter som arbetspendlat i mer än 10 år från Malmö till Köpenhamn, med enbart en större handväska som bagage och med en kasse från nått varuhus och en bukett blommor tillbaka till Malmö, blir nu kraftigt försenad på hemvägen. Vi farföräldrar får nu hämta barnbarnen på dagis/förskola veckans alla dagar, eftersom vår sons arbetstider inte möjliggör det.

 11. 11
  Nisse Hult säger

  Roade mig att ta detta recept och kolla innehåll på kostbevakningen.se

  https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/text-pa-forpackning-markning/nyckelhalet/nyckelhalsrecept/soppor/fisksoppa-med-aioli/

  Ser ut så här på 4 port

  Totalt:

  Energi 2903 kcal

  Protein 680 kcal / 167g / E% 23%

  Fett 750 kcal / 85g / E% 26%

  Kolhydrater 1371 kcal / 338g / E% 47%

  Fibrer 101 kcal / 53g / E% 3%

  Nyckelhålsmärkt, dvs med mindre socker var det nått jag läste om 🙂

 12. 12

  Går man in på https://www.livsmedelsverket.se/ och skrollar ner
  där står det:

  ”Alla ska känna matglädje och må bra av maten. Därför arbetar Livsmedelsverket för säker mat och bra dricksvatten, för att ingen konsument ska bli lurad om vad maten innehåller och för bra matvanor. Det är vårt recept på matglädje.”

  Tänk om de kunde fokusera på sina kärnvärden, så skulle de inte framstå som pajasar!

  Många saker de gör är faktiskt bra som att minska smittspridning, märkning av tillsatser, allergener, vattenkvalitet, antibiotikaresistens mm så varför istället svamla om vad folk ska äta utan att ha torrt på fötterna.

  De ger råd åt friska och de stackare som blir sjuka av kostråden ska vända sig till sjukvården, där de får informationen av dietister som i sin tur (i stor utsträckning) fått undervisningen i kostråden av livsmedelsverket. Om du inte orkar bryta cirkeln själv är det lätt sitta med en pillerburk i handen med små utsikter att bli friskare.

 13. 13

  @ Majsan:
  ”Tänk om de kunde fokusera på sina kärnvärden, så skulle de inte framstå som som pajasar!”

  Du har rätt Majsan! Pajasar är just precis vad det är fråga om på högsta beslutande nivå i landet dessa dagar.

  Regeringens Öresundsbrobeslut om ID-kontroller, som utöver på en underbemannad poliskår även läggs på bussbolag och andra transportörer utan nödvändig kompetens eller språkkunskaper för att kolla om en ”ID-handling” på arabiska, afghanska, etc.. är äkta eller falsk. Inrikesministerns korkade svar: ”…man får göra en sannolikhetsbedömning…”. Om sannolikhetsbedömningen är fel, så åker transportören på 50 000 kr i böter.

  Har regeringen tur, så är det en invandrare som är chaufför. Här i Malmö är nog minst hälften av buss- och taxichaufförerna av utländskt ursprung. Några är säkert även högutbildade akademiker inom olika discipliner.

  Sannolikheten för att att SLV:s ”påbud” om den hälsosamma Nyckelhålsmaten är rätt är lika liten som påbudet att äta ”6-8 skivor bröd per dag”. Vad är nu sannolikheten för att SLV:s receptsamling leder till bättre hälsa? Ja, i inläggen ovan ser vi flera analyser av recepten som visar att sannolikheten för fortsatt insjuknande i diabetes och fetma även framöver kommer att vara fortsatt hög.

  Så den soppa som regeringen nu SeLV tillrett, kanske utifrån dottern SeLVas receptsamling, är inte god! Jag som älskar god mat här i Skåne vill inte ha vare sig den ena eller den andra soppvarianten.
  Jag är kosmopolit både vad gäller mat och gener. Har gener från judar (morfar), fransk högadel (via mormors far från en av Napoleons marskalkar), Danmark (Sverige tog ju oss skåningar med våld), via mormors mor från nånstans i Georgien, Kazakstan, Azerbajdzjan nåra 1000 år tillbaka (vi har kollat mitokondrieDNA´t) och säkert annat oxå.

  I det breda perspektivet är vi alla invandrare. Så ock ingredienserna i den mat vi äter eller bör äta utifrån andra recept än SLV´s. Jag satsar hellre på Anna Aobadias Matkärlek (LCHF) än SLV´s.

  Ursäkta om jag blandade in Öresundsbron, men idag är jag så himla arg, att jag tyckte det passade in i rikssoppsörjan vi fått oss serverade ifrån maktens boningar! Och soppa som soppa…!

 14. 14

  Det måste ha snurrat om rejält för Livsmedelsverket!!! Nyckelhålsmärkt i dessa upplysta tider. Helt idiotiskt, när det finns LCHF och Paleo… https://kikkisandstrom.se/recept

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa