Så blev matåret 2015

Vi får i brevlådan en gång i  veckan en gratistidning: Sundsvalls Nyheter. Däri skriver flera krönikörer.
En återkommande krönikör är Kicki Theander. Hon är VD och grundare av företaget Middagsfrid, som säljer matkassar.
Kicki själv är uppenbarligen vegetarian och det är där som hennes känslor finns, men hon har även matkassar med animaliska ingredienser.
Hon skriver i veckans nummer om matåret 2015. Där skriver hon att ”dieter som LCHF som varit så populära har börjat ifrågasättas från akademiskt såväl som från populistiskt håll” (Vad menar hon med populistiskt?). 5:2 har varit på allas läppar under året. Hennes intryck är dock att användningen av dessa dieter är ganska låg i praktiken. Men ändå uppfattar hon att vi har befunnit oss i ett ”köttkoma” de senaste åren, men hon hoppas att 2015 ska ha inneburit ett uppsving för vegetarisk kost.

Man får lust att bemöta henne med att LCHF främst är till för de som har problem med hälsan, eller vill förebygga att få hälsoproblem. De andra får äta som de vill så länge de vill.

 

Comments

 1. 1
  Maud Strömbergson säger

  Hej underbara Annika!!

  Tack för allt arbete du gör och är en sådan fin förebild för riktig o god kost, speciellt, som du skriver: för dem som har hälsoproblem.
  Som Näringsmedicinsk terapeut, har jag numera erfarenhet av att just de kostråd som du förespråkar är mycket bra.Har nästan dagligen anledning att förespråka LCHF för de klienter, som kommer till mig för hälsoanalyser och kostråd.

  Har läst boken ”Vegomyten, maten, rättvisan och en hållbar framtid” av Lierre Keith.

  Den är tänkvärd för alla som just är veg. av alla sorter….(har själv varit där, av alla skäl man kan tänka och upptäckte att jag samtidigt var kannibal!!)…Är numera tack vare dej m.fl inom LCHF.. frisk och muskelstark igen….

  Vet att denna bok är starkt ifrågasatt, men vi har ju också Lars Wilsson, som i sin bok: ”Välfärdens ohälsa”, bla. skriver att människan inte någonsin under evolutionen varit helt vegetarian…
  Så det är inte naturligt för oss att vara vegetariska, som jag förstår det!!

  Nu önskar jag dej o alla LCHF:are en RIKTIGT GOD JUL OCH ETT BRA O FINT NYTT LCHF.ÅR!
  Med vänliga hälsningar:
  Maud Strömbergson
  Leg. SSK. Vårdlärare o. Näringsmed. terapeut.
  Mellerud

 2. 2

  Vegetarianer och Lchf har mycket gemensamt.

  Ovanjordgrönsaker som man riktigt kan frossa i.
  De flesta kan även äta rotsaker.
  Smör och olivolja som är så gott till.

  Sedan bör tillägget av det viktiga proteinet vara av hög kvalité.
  Dvs. kött, fisk, fågel, ägg.

  Det man bör undvika är torrfoder.
  Bröd, pasta, ris, bönor mm.
  Mycket växtgifter där med innehållande värk.

 3. 3

  Man blir ledsen när man läser en krönikör som svamlar om något hon inte alls är insatt i. En krönikör kan väl tycka en massa men i de flesta fall måste de ange källor. Hur är det med journalisthedern nuförtiden?

 4. 4
  Docent Göran säger

  Här är en liten solskensberättelse kring LCHF som jag fångade upp i en kommentar av en läkare, Dr Robin Willcourt, på Dr. Malcom Kendricks senaste tråd där en intressant debatt har blossat upp.

  ”Interesting that the recent WHO headline about ‘red meat causes cancer’ garnered attention in the Australia media: the missing headline from the same week was the BMJ paper, showing statins don’t work. This July announcement didn’t make the Aussie press either.

  I have polled over 200 people since the BMJ paper came out and asked, “What life extension do you think your doctor has in mind wne he/she says you need a statin to save your life?”
  The overwhelming response is 5-10 years. They are flabbergasted when I tell them it is, er, 3 to 4 days- and I explain that even is likely to be an exaggeration!

  Having over 2000 people switch to LCHF and following the blood work for up to 3 years (obviously I don’t have data on recent ‘switchers’) shows that cholesterol stays the same or goes up a little, triglycerides plummet, HDL rises as does LDL (in most cases). The oxidized LDL particle falls in most cases. When it doesn’t I look for other inflammarory conditions that I may have missed, esp periodontal disease.

  While most people feel so much better, women were slower to ‘like’ the change in the eating pattern. The love of fruit, bread, cake and biscuits, and their severe restriction was the usual source of this disaffection with the LCHF diet in these women. While they did lower their intake of carbohydrates, the fear of getting fat, or not losing weight, because of eating fat, left these women with an insufficient energy source LC, Low F) and they felt terrible. Coupled with the loss of sodium as the glycogen stores fell also contributed to this lethargy and malaise. Once we added more salt, more fat and less carbs, the system worked.”

 5. 5
  Docent Göran säger

  Jag hade faktiskt inte hört talas om denne Dr Robin Willcourt men i vår ’underbara’ internetvärld är det lätt att ordna till sådan brister. Här fångade jag upp ett föredrag av honom som verkar väldigt lovande efter att ha lyssnat på det under någon minut.

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=3ztQ_0e6BrE

 6. 6
  Lchf-Bengt säger

  @ Docent Göran:

  Tack för videon, mycket bra föreläsare.

 7. 7
  Docent Göran säger

  Lchf-Bengt Skrev:

  Tack för videon, mycket bra föreläsare.

  Otroligt!

  Den föreläsningen var verkligen en ”knock-out”!

  Där har jag verkligen något att lära mig!

  Den föreläsningen ger mig faktiskt hopp om möjligheten att kunna förändra världen till en bättre.

  Nu har jag just tagit hand om ett vildsvin på 20 kg – passar bra till mitt välbefinnande inför julen 🙂

 8. 8
  Lars Henrik säger

  Docent Göran Skrev:

  Nu har jag just tagit hand om ett vildsvin på 20 kg – passar bra till mitt välbefinnande inför julen

  Vi har precis börjat avnjuta vårt första egenodlade och egenproducerade surkål. Det blev mycket bättre än jag vågade hoppas på. Nästa år kommer vi att odla fler plantor. Nu vet vi hur man ska göra 🙂

  I mellandagarna väntar vi en laddning getkött. Det ska bli spännande!

 9. 9
  Docent Göran säger

  Lars Henrik Skrev:

  Nu vet vi hur man ska göra

  Fermenterade grönsaker verkar vara en höjdare för hälsan om tarmarna nu tål grönsaker över huvud taget. Frågan om resistent stärkelse och de ’goda’ tarmbakterierna dyker ofelbart upp. Apropå detta är det intressant att läsa Skaldemans funderingar kring detta ämne och överviktsfrågor i senaste numret av LCHF-magasinet. Stämmer med mina egna erfarenheter.

  Vi köper EKO-vitkål och med en matberedare är det löjligt enkelt att strimla den. På med rejält med havssalt (flingsalt tror vi just nu på) och massera in saltet och sedan ned i en bra lergodskruka.

  Enligt tradition ska man ha en tallrik och en tyngd ovanpå så kålen trycks ned och hela tiden är täckt med vätska men detta är ganska krångligt att få till på ett bra sätt och vi har nu testat med en lagom stor plastpåse med vatten som fungerar oändligt mycket bättre som press. Det är viktigt att luft inte kommer in i processen – då är det ’kört’. Vi tömmer efter behov på lite flaskvatten. Man kan för övrigt använda vätskan som blir över från den tidigare omgången för att starta upp en ny omgång snabbt.

 10. 10

  Hej Annika och alla LCHF:are! Jag är inte så negativ till LCHF som man kanske kan tro. Inte heller är jag vegetarian. Däremot är jag väldigt angelägen om att vi som kan ställer om vår kost så att planeten räddas. Då behöver vi äta mindre kött. Att LCHF är ifrågasatt både av akademiker och folk i allmänhet är ju inget som jag har hittat på utan detta är min samlade bild från året som gått. En krönikör brukar inte ange källor i en simpel krönika, men om man tittar på krönikan och vad jag ordagrant skrivit så citerar jag faktiskt en annan krönikör som pratade just om ”köttkoma”. Inte heller det var något som jag hittade på själv. Här är krönikan om matåret 2015: https://www.kickisblogg.se/allmant/2015/12/sa-blev-mataret-2015/

  Sen har jag också skrivit följande om LCHF i en annan krönika:

  ”Både för och emot LCHF
  Numera finns det ju olika ”skolor” när det gäller vad som är bra att äta och inte. Dieter med lite kolhydrater och mycket fett har blivit väldigt populära, eftersom de har visat sig vara effektiva när det gäller att gå ner i vikt. Om man kämpat med vikten och/eller sockersug och matstörningar och testat Viktväktarna eller andra fettsnåla dieter utan att lyckas, kan jag förstå hur skönt det måste vara att äntligen hitta hem när man hittar ett sätt att äta som funkar. Jag har på nära håll sett att LCHF verkligen fungerar. Jag ser att de som följer dieten mår bra, åtminstone i nuet. Om dieten sen är bra för hälsan på sikt eller inte råder det nu delade meningar om.
  Nu väcks kritiska röster om att den här dieten är ohållbar för planeten. En person som strikt följer LCHF äter varken äpplen, rotfrukter eller baljväxter. Den riktigt klimatsmarta maten är inte lämplig för blodsockret pga. att den innehåller kolhydrater. Därför undviker LCHF:aren den här maten och väljer istället animaliskt protein för att bli mätt. Dock är det felaktigt att de äter otroligt mycket kött – enligt regelboken ska LCHF:aren äta normala mängder kött och protein. Däremot äter de mer fett och mindre kolhydrater. Men behöver den här dieten vara klimatvidrig? Nja, dieten är ju inte optimal ur miljösynvinkel. Mitt intryck är att mycket få LCHF:are i första hand väljer nötter, avokado och olivolja, medan många primärt väljer grädde, smör och ost. Dock vore det möjligt att med LCHF äta någorlunda klimatsmart.
  Jag anser att den som behöver äta LCHF för att få ordning på sitt sockersug, blodsocker eller övervikt ska få göra det. De flesta har dock inte de problemen. De flesta av oss kan gå ner i vikt och må bra även om vi äter kolhydrater i form av spannmål och rotfrukter och att vi emellanåt byter ut animaliskt protein mot baljväxter. Min uppfattning är att det inte är potatisen som är problemet. Det är wienerbröd, snacks, läsk och alkohol för att ta några exempel. Det är de här extragrejerna som vi egentligen inte behöver plus att vi inte rör på oss ordentligt som gör att vi går upp i vikt. Många som som håller sig till normala portioner av vanlig mat lyckas i regel hålla en bra vikt. Så för att sammanfatta; vi som inte har ”issues” med vikt/mat bör dra vårt strå till stacken och äta klimatsmart i form av rotfrukter och baljväxter. De som känner att de måste får fortsätta med LCHF.
  Kicki Theander”

  För att avsluta, jag träffar gärna dig Annika. Det vore verkligen trevligt och intressant. Vi har faktiskt setts en gång och det var på bokreleasen för din första kokbok om jag minns rätt.

  Vänliga hälsningar
  Kicki Theander

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Kicki Theander:
  hej Kicki!
  Som jag skrev i inlägget är det främst för hälsan som vi äter LCHF. Inte viktnedgång i första hand, men den kan komma som en bonus.
  Jag tycker också att ett mindre intag av potatis är ok, så länge det inte höjer blodsockret.
  Det är sockret som vi främst ska undvika. Det är bara till skada. Och industriprocesser och -kemikalier. Där är vi ense.
  Huruvida vegetariskt är mera klimatsmart än animaliskt är diskutabelt. Vi har funnit bevis för att uppfödning av gräsbetande djur som verkligen får beta gräs och äta hö, är både klimatsmart och befrämjande av hälsa hos både djur och människor. Se tex film om Alan Savory på YouTube och Google. Se också filmen med Robin Willcourt högre upp i kommentarstråden.

 12. 12
  Lars Henrik säger

  Docent Göran Skrev:

  Vi köper EKO-vitkål och med en matberedare är det löjligt enkelt att strimla den. På med rejält med havssalt (flingsalt tror vi just nu på) och massera in saltet och sedan ned i en bra lergodskruka.

  Enligt tradition ska man ha en tallrik och en tyngd ovanpå så kålen trycks ned och hela tiden är täckt med vätska men detta är ganska krångligt att få till på ett bra sätt och vi har nu testat med en lagom stor plastpåse med vatten som fungerar oändligt mycket bättre som press.

  Vi har tidigare försökt odla kålväxter men de har alltid blivit så angripna av kålfjärilslarver och annat smått. Nu odlade vi under fiberduk och det löste problemet!

  Jag köpte också en tysk syrningskruka om fem liter men den kunde vi inte använda oss av denna gång då mängden vitkål inte var tillräckligt stor (vi kunde förståss ha köpt eko-vikål från butiken men ville göra 100% eget denna gång 🙂 ) . Enligt ’instruktionerna’ skulle krukan fyllas till 80%, alltså fyra liter. Det fick bli ett par större glasburkar istället.

  Tillsammans med krukan beställdes en liten bok om syrning. Både bok och kruka hittas här: https://www.kvarnspecialisten.se/. Se under menylänken ”Mjölksyrningskrukor m.m.”
  Jag har för mig att herrn som driver shoppen också har en butiksförsäljning i Göteborg.

 13. 13
  Lars Henrik säger

  Kicki Theander Skrev:

  Om man kämpat med vikten och/eller sockersug och matstörningar och testat Viktväktarna eller andra fettsnåla dieter utan att lyckas, kan jag förstå hur skönt det måste vara att äntligen hitta hem när man hittar ett sätt att äta som funkar.

  Ja, idag kan man på Kostdoktorn.se läsa om ”LCHF-ingenjören” My och hur hon lyckats.

  https://www.kostdoktorn.se/lchf-ingenjoren-halverad-kroppsvikt-trots-svart-sockerberoende

  Tänk om fler som kämpat länge med vikten hade gett detta en chans istället för att ”gå med på” en GBP- operation med oreversibla effekter.

 14. 14
  Pre-diabetiker säger

  Kicki Theander Skrev:

  Mitt intryck är att mycket få LCHF:are i första hand väljer nötter, avokado och olivolja, medan många primärt väljer grädde, smör och ost

  Ditt intryck är inte helt riktigt!
  Som tidningsskribent borde du ta större ansvar för vad du skriver!

 15. 15

  En kost som LCHF, som leder till att diabetiker kan minska på medicineringen alt. sluta medicinera kan knappast vara hälsovådlig för friska. Det logiska vore väl att man antar att den förebygger diabetes.
  För läkemedelsindustrin och dess förlängda arm är den så klart närmast livsfarlig 😉

 16. 16
 17. 17

  Jag måste väl få skriva om det som är mitt intryck? När LCHF var som populärast handlade det mycket om kött, grädde, ost och chark bland mina bekanta. Tittade man i LCHF-kokböcker som kom ut då var det mycket bacon, korv och kött och inte så mycket nötter, avokado och olivolja. Jag har ganska många LCHF-kokböcker eftersom förlagen skickar dem till mig.

  Kritiken mot LCHF handlar främst om långsiktiga effekter som vi kanske inte känner till idag? Att hålla blodsockret i schack kan jag absolut köpa, även om jag inte är läkare. Och jag förstår också att LCHF inte bara handlar om viktnedgång utan om att känna sig nöjd, mätt och balanserad när inte sockret åker upp och ner. Och att det blir mindre belastande för de inre organen när inte insulinet pumpar hela tiden. Men för många som jag känner är viktnedgång det som motiverat dem att testa metoden. Jag känner en tjej som påstår att hennes pappa dött av LCHF och det är inte den enda historien som jag hört under året. Många läkare anser att metoden är farlig. Läkare för framtiden publicerar på sin sajt en hel del vetenskapliga studier som indikerar att LCHF kanske inte är så lyckad ur hälsosynpunkt.Kan det vara så att olika dieter passar olika människor?

 18. 18

  Kicki Theander Skrev:

  Kritiken mot LCHF handlar främst om långsiktiga effekter som vi kanske inte känner till idag?

  Långsiktiga effekter av ”fettsnålt” känner vi ju till, så därför är det väl dags att avsluta fettsnålt! Fettsnålt har ju 30 år på nacken och folkhälsan är sämre än någonsin:
  trots…
  bra bostäder,
  en mängd vårdcentraler,
  en massa sjukhus,
  tusen och åter tusen läkemedel,
  5-6 veckors semester,
  reglerad arbetstid,
  ett antal helgdagar med lön,
  relativt tidig pensionsålder.

  Är det försäljning av dina matkassar som driver dig här på bloggen och som krönikör?

 19. 19
  Docent Göran säger

  Kicki Theander Skrev:

  Jag känner en tjej som påstår att hennes pappa dött av LCHF och det är inte den enda historien som jag hört under året. Många läkare anser att metoden är farlig. Läkare för framtiden publicerar på sin sajt en hel del vetenskapliga studier som indikerar att LCHF kanske inte är så lyckad ur hälsosynpunkt.

  Det där med pappan som dött av LCHF låter i mina öron mer som en ’vandringssägen’ av typ ”Råttan i pizzan” om du nu inte har lite mer substans att berätta.

  Nu är jag själv bevisligen en naturvetenskaplig forskare och måste ärligt säga att det jag sett hos opponenterna till LCHF, vilket tyvärr inkluderar den största delen av läkarkåren, i mina ögon inte har så mycket med den naturvetenskap som jag själv är bekant med. Det verkar mest vara frågan om tro och tyckande när man synar det som framförs men som påstås vara vetenskap.

  Men vill man vara politiskt korrekt idag bör man nog tro på att världens framtid är vegetarisk men inte heller detta tror jag klarar av en solid vetenskaplig granskning. Politik och vetenskap har sällan gått hand i hand. Men vegetariskt låter trots allt på något sätt som ’moraliskt’ riktig och sådant är inte att leka med och det var det inte heller på 70-talet.

 20. 20
  Konsument i Sverige säger

  Kicki Theander Skrev:

  Jag känner en tjej som påstår att hennes pappa dött av LCHF och det är inte den enda historien som jag hört under året.

  Nu börjar Kicki bli minst sagt lite pinsam och hennes krönika faller pladask.

 21. 21
  Thomas Jansson säger

  De synpunkter som Kicki torgför visar att hon är minst 10 år efter sin tid!

  Och ”Läkare för framtiden” är nog mera politisk propaganda än vetenskap – vi känner väl till dessa figurer och kan mala sönder deras argument i atomer om så behövs!

  Det var ju det här med att vara källkritisk,,,,

  Här har vi dock en läkare som pratar i klartext, Tore Persson. Om man läser hans inlägg och ser hans videor så har man kommit en bra bit på vägen. Behöver man mera så finns hur mycket forskning som helst, både jag och docent Göran har båda ägnat tusentals timmar för att läsa alla de forskningsrapporter och böcker som finns i ämnet.

  Och är man fortsatt tveksam kan det ju vara en bra ide att studera evolutionen och verkligheten,,,,

  https://www.st.nu/opinion/debatt/lchf-ar-traditionell-mat

 22. 22

  Hej Kicki Theander

  En kort undran?

  Med vad ska vi gödsla världens åkrar om vi inte kan använda naturgödsel fr kreatur. Detta eftersom kreatur inte längre behövs. Detta gödsel har ju visat sig vara SUPER i alla tider. Tillfört alla de mineraler vi behöver.
  Tror Du på konstgödsel & GMO ???

  Nä det tror jag inte

 23. 23
  Nisse Hult säger

  @ Kicki Theander:
  Och jag känner en hel hög människor som ”gått under” sen dom köpt vego matkassar.
  Känn hur korkat detta låter eller hur.
  Och läkare som i sin tur är halvmutade av piller & sockerindustrin blir oroliga om folket börjar
  bli för friska för då tappar dom sina inkomster pga. färre kunder.

 24. 24

  Kicki Theander Skrev:

  Jag anser att den som behöver äta LCHF för att få ordning på sitt sockersug, blodsocker eller övervikt ska få göra det. De flesta har dock inte de problemen. De flesta av oss kan gå ner i vikt och må bra även om vi äter kolhydrater i form av spannmål och rotfrukter och att vi emellanåt byter ut animaliskt protein mot baljväxter

  En ruskigt stor del av oss är överkänsliga vad gäller kolhydrater utan att känna till det. För att få en typ-2 diabetes diagnosbar krävs att man arbetar på det och det tar ett tiotal år innan man lyckas. Under tiden växer insulinresistensen sakta till sig och vikten går upp hos en del och hjärta/kärl anfäktas av låggradig inflammation. Ofta debuterar märkbara symtom med en hjärtinfarkt. Inte alla insulinresistenta blir överviktiga, men en liten kulmage avslöjar de flesta. Inte alla insulinresistenta får typ-2diabetes, men deras kärl förstörs så sakteliga.
  De allra flesta av oss får på sikt skador av kolhydratrik kost. Vad är det för mening med att rädda planeten om vi blir sjuka på kuppen? Vi måste hitta andra lösningar!

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  @ 17 Kicki Theander:
  Läkare för framtiden är en förening för veganer, som man kan misstänka för selektivt urval av vetenskapliga studier.

 26. 26
  Thomas Jansson säger

  @ Annika Dahlqvist:

  ”Läkare för framtid” har vi studerat rätt så ingående i olika grupper på FB, de gör som alla andra kostskojare, luras utan att ljuga!
  Det handlar om studier där man har bestämt resultatet i förväg, det handlar om studier där grundläggande felaktigheter tas för givet – typiskt är att kolhydrater anses essentiellt – ja, för annars blir man ju som bekant dum i huvudet,,,,

  Det vore bättre att de jobbade för ett bättre djurskydd, mindre enheter, dyrare mat (det kostar att ha en etisk djurhållning).

  Men de har valt veganstuket utan helhetsbild – tyvärr.

  Och eftersom de flesta vanliga läkare faktiskt inte kan särskilt mycket om vare sig kost eller hälsa så är de inte särskilt trovärdiga heller,,,,

  Däremot är de ju väldigt duktiga på att snabbt hala fram receptblocket i varje tänkbar situation.

 27. 27

  @ Thomas Jansson: ” … typiskt är att kolhydrater anses essentiellt – ja, för annars blir man ju som bekant dum i huvudet ,,,”

  Mattias Ribbing, trefaldig svensk minnesmästare, gjorde sina bästa resultat på strikt LCHF 🙂

 28. 28

  Hej alla! Jag hinner inte kommentera idag pga stress före jul men ska absolut kolla länkar och läsa era argument i lugn och ro. Att jag nämnde en kompis pappa berodde på att läkarens bedömning var att hans strikta LCHF- KOST orsakat hans död. Att flertalet läkare är skeptiska betyder ju någonting. Att rött kött och särskilt chark anses hälsofarliga är ju allmänt vedertaget. Men jag håller inte med läkaretablissemanget om allt. Är t ex inte trygg med det allmänna vaccinationsprogrammet även om jag inte tänker gå in i den debatten offentligt. Processad mat är jag mycket skeptisk till men då inte bara kolhydrater. Återkommer…

 29. 29
  Annika Dahlqvist säger

  @ 28 Kicki Theander:
  Läkarna är upplärda att naturligt mättat fett är farligt att äta, och det medför att flertalet läkare tror att en LCHF-are som dör gör det pga LCHF. Att lågfettätare dör anser de bara är naturligt.
  Vi bör ha en sund skepsis till de oinsatta läkarnas skepsis till LCHF. De har ingen aning.
  Att flertalet läkare är skeptiska till LCHF betyder i sammanhanget ingenting.

 30. 30

  @ Kicki Theander:

  Bra att det det lugnt ett tag!

  Förkovra dig även ang. det ”vedertagna ” att rött kött är hälsofarligt!
  Börja t ex här:
  https://www.journalisten.se/debatt/lchf-ar-ingen-religion

 31. 31

  Kicki Theander Skrev:

  Att flertalet läkare är skeptiska betyder ju någonting

  Det kanske finns en och annan läkare, som av eget intresse läst på om nutrition, men svenska läkare i allmänhet har ingen utbildning i hur maten påverker vår hälsa – det anses inte viktigt i utbildningen och har hänskjutits till dietisterna, som dessutom vilseförts av traditionella och inte vetenskapligt baserade lärosatser. Ancel Keys anda vilar altjämt över dessa sedan ett 50-tal år tillbaka.

 32. 32
  Thomas Jansson säger

  @ Kicki Theander:
  Det finns stora ekonomiska intressen för att misskreditera animaliska produkter, finns inget som tyder på att rött kött skulle vara skadligt. Däremot är djuren ofta uppfödda på spannmål vilket ger ett dåligt kött, tillsatser av antibiotika likaså. Naturligtvis är djurhållningen många gånger under all kritik,,,

  Själva äter vi relativt mycket fisk, vilket är den kost som är förhållandevis oförstörd, Dock aldrig odlad lax,,,,

  Läs gärna boken ”Forskningsfusket” av Ralf Sundberg så får du en bra bakgrund till varför det ser ut som det gör. Börja med att Googla så hittar du mycket av honom på nätet.

 33. 33
  Hanveden säger

  @ Erling

  Dietisterna Christina Svanström, Marlene Olivares-Dahlby och ordförande Elisabet Rothenberg som anmält doktor Annika D och doktor Jörgen Vesti Nielsens och led nederlag hos Socialstyrelsen.

  Dietisterna måste ha lobbats hårt från läkemedelsindustrin att inte ta någon notis om utslagen från Socialstyrelsen.

  På något annat sätt kan man inte förklara att dietisterna fortsatte på sin inslagna väg med tallriksmodellen och då insulinbehov vid diabetes typ2…

  När dietisterna vaknar upp för hur många diabetiker de förorsakat mycket lidande och förtidig död hoppas jag dietisterna tar kraftigt avstånd från läkemedelsindustrin som deras främsta fortbildare…

  LCHF och vetenskapen utanför läkemedelsindustrin har en framgångsrik väg till ett långt liv utan blindkäpp, rullstol och dialys även för diabetiker typ2 och de flesta diabetiker typ1…

  GOD JUL och GOTT NYTT ÅR med LCHF hälsar Hanveden

 34. 34
  Thomas Jansson säger

  @ Hanveden:
  DRF var ju mycket produktiva ett tag när det gäller att misskreditera LCHF men verkar ha gått under jorden helt, åtminstone Marlene Olivares-Dahlby har gått i pension för flera år sedan. Hon hade flera totalt korkade inlägg i bl a NWT så hon skämde nog ut kåren rejält bland de flesta,,,,

 35. 35

  Thomas Jansson Skrev:

  @ Hanveden:
  DRF var ju mycket produktiva ett tag när det gäller att misskreditera LCHF men verkar ha gått under jorden helt, åtminstone Marlene Olivares-Dahlby har gått i pension för flera år sedan. Hon hade flera totalt korkade inlägg i bl a NWT så hon skämde nog ut kåren rejält bland de flesta,,,,

  https://www.kostdoktorn.se/marlene-olivares-dahlby-mytspridande-dietist

 36. 36
  Marie Andersson säger

  God jul Annika och tack för att du vågade gå emot strömmen även om du förlorade jobbet. Både jag och min man har fått förbättrad hälsa och en större framtidstro tack vare dig! Varma julhälsningar Marie Andersson

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa