Vegetarianer lever inte längre än köttätare

Mortality in vegetarians.  Man har tittat på ett stort antal av vegetarianer, inkl veganer, låg kött-ätare, fiskätare och vanliga köttätare. Man fann ingen signifikant skillnad i livslängd.
Vegetarianer och veganer anför ofta hälsoskäl till sitt kostval. ”Vanliga köttätare” innefattar sannolikt många som inte funderat över sambandet mat och hälsa, och många som äter mycket skräpmat. Ändå fick inte vegetarianerna förlängd livstid.
Vi som äter LCHF har ofta märkt en dramatiskt förbättrad hälsa efter kostomläggningen. Det vore ju intressant om någon gjorde en uppföljning av våra sjukdomar och vår dödsålder.

 

Comments

 1. 1

  Har du en källhänvisning på att de blir det av hälsoskäl? Vad jag tror och är rätt säker på är att de flesta veganer och vegetarianer är det av etiska & moraliska skäl eller i vissa fall religiösa.

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Hanne:
  Nej jag har inte tänkt på någon källhänvisning till det. Men jag har pratat med många vegetarianer som anger hälsoskäl till sin vegetarianism, förutom etiska skäl då.
  Alla hälsohem som fanns förr och propagerade och serverade vegetariskt angav hälsoskäl till detta.
  Fortfarande finns Österåsens hälsohem i Västernorrland, landstingsägt, som hävdar detta.
  I tidningar och böcker som förespråkar vegetariskt anges ofta hälsoskäl.

 3. 3

  Under alla mina år som grundlurad vegetarian så kallade vi oss inte vegetarianer. Vi åt vegetarisk mat men kallade oss ”hälsokostare”. Vi trodde då, liksom dagens lurade ungdomar nu, att vegetarisk mat är nyttig. Jag förstod inte då varför jag alltid var hungrig och åt så fruktansvärt mycket mat.

  Sedan hittade jag den finska livsmedelsdatabasen, fineli.fi och jag insåg att kött, mjölk och ägg är det som de facto är näringsrikt. Det fanns ingen möjlighet att hålla någon näringsbalans med vegetarisk kost. Man kanske lever lika länge med näringsbrister. Men livet blir så mycket svårare då.

  Jag har nu väntat i ett tiotal år på att vetenskapen ska förkasta vegetarisk kosthålllning. Men det går åt fel håll. Jag lider med dessa idealistiska ungdomar som nu bygger det metabola syndromet om tjugo tretti år. Det de har att hantera är en trasig tarm på ålderdomen och tarmförkortningar är en mänsklig katastrof som man kan få leva med i många år. Egentligen är det hela religiös fanatism, utan vetenskaplig förankring, hos blivande makthavare. Dessa kolhydratstinna ungdomar slår oss lätt i samhällsdebatten. Och de kräver att bli intellektuellt krossade med respekt, annars blir de tjuriga.

 4. 4
  I Like Neil Young säger

  @ Georg W:
  ” Och de kräver att bli intellektuellt krossade med respekt, annars blir de tjuriga.”

  Den var BRA – och så sann som den bara nånsin kan bli!

 5. 5

  Tänk om det är så att vi inte kan tala om vad som är hälsosamt utan att väga in alla inblandade?

  http://www.djurfabriken.se

  VARFÖR uppmuntra folk att äta mer animaliskt? Känns lite psykopatisk. . .

 6. 6

  Jag har inga som helst problem med de som är vegetarianer pga att de inte vill äta gulliga lammet. Jag har flera gånger lagat vegetariskt till andra av den anledningen. Men när diskussionerna kommer till ”det är så nyttigt” eller ”det är mer miljövänligt”, då växer hornen ut på mig. Jag har själv provat att leva vegetariskt en kortare period när jag trodde att min IBS blev värre av kött, ack så fel jag hade… Om de menar att det är hälsosamt att konstant ha trasig mage så kan jag skriva upp att det stämmer. Fy sjutton vilken upprörd mage jag får av bönor och linser, hua! Nä, det gulliga lammet passar utmärkt bra på min tallrik 😉

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Maria:
  Vi uppmanar inte till en ökad animalieproduktion i första hand, utan att utnyttja hela djuret till mat. Mycket av djuret, särskilt fettet, går till destruktion idag.

 8. 8

  @ 5 Maria:
  LCHF handlar inte om att uppmuntra folk att äta mer animaliskt. LCHF är att äta färre kolhydrater och mer fett (olivolja, avokado, kokosolja …) och samma mängd protein.
  Har du provat vegetarisk LCHF?

 9. 9

  @ Maria:

  Jag tror de flesta är bekymrade över vad som visas i bl a siten djurfabrikens material. Bra att det kommer fram. Djurhållningen kan helt klart förbättras bl a genom att konsumenter väljer det som producerats etiskt osv.
  Ang. miljön så ska man även där väga in så många faktorer som möjligt och inte bara kossornas fisande. Betänk att även grönsaker och vegetariskt har sina sidor.
  t ex:
  ”Att äta sallad istället för bacon kan vara farligare för miljön, enligt en ny studie.
  Utsläppen av växthusgaser är tre gånger större per kalori när det gäller salladen.”

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article21950655.ab

 10. 10
  Docent Göran säger

  Stefan Skrev:

  Jag tror de flesta är bekymrade över vad som visas i bl a siten djurfabrikens material. Bra att det kommer fram. Djurhållningen kan helt klart förbättras bl a genom att konsumenter väljer det som producerats etiskt osv.

  Ja – det är lätt att bli upprörd när man får se hur djur behandlas i djurfabrikerna. Därför stöder jag själv den djuruppfödning och slakt som bedrivs av Norrbete i Östersundstrakten genom att köpa deras lådor med fryst varor.

  Här är det garanterat frågan om det nyttigaste gräsbetade kött man kan få tag i samtidigt som slakten bedrivs på ett etiskt försvarbart sätt med korta transporter och att djuren sedan stressas så lite som det över huvud taget är möjligt vid själva slakten i det lokala slakteriet.

  https://www.norrbete.se

  Jag har en känsla av att de kämpar för att verksamheten skall överleva – de är verkligen värda allt vårt stöd i form av beställningar.

 11. 11

  Levde som vegan i närmare 25 år, av etiska skäl. De sista 5 åren fick jag mer och mer problem med magen. Till slut fick jag tacka nej till de flesta evenemang, kom knappt utanom dörren. Bestämde mej för att testa lchf då jag läste om allt det positiva det skulle medföra. Redan efter första dagen med lchf var jag så gott som helt bra i magen! En otroligt skön upplevelse!

  Det plågar mej att jag måste äta andra levande varelser, men jag har egentligen inget val…

 12. 12

  @ Lolise:

  Om jag får fråga;
  Kunde du få fram om det var nåt speciellt som du reagerade negativt på?
  Typ, bönor, linser, soja, div. olika mjöl/spannmål osv.
  Hur var/är det mejeriprodukter? Fetter?

  Idag; nån speciell form av kött?
  mvh

 13. 13
  Docent Göran säger

  @ Lolise:

  Intressant berättelse!

  Den påminner om den som Lierre Keith berättar om sig själv i hennes fantastiska bok ”Vegomyten”. En av de bästa böcker jag läst men den har tydligen väckt upp mycket hat bland veganer.

 14. 14

  Den lär vara behäftad med så många faktafel, dock har ingen lyckats förklara vika felen är.
  Jag skulle vilja säga att den är ett rött skynke för veganer, som mycket annat.

 15. 15
  Rolf Löfgren säger

  Grunden för veganism är ett totalt missförstånd.

  Människan är ett däggdjur med sin speciella plats i den stora naturliga ordning, som kan kallas Moder Jord. Moder Jord är öppet eko-system där den stora tillförseln av energi sker av vår sol, som jag kallar Fader Sol.

  I Norden är de perenna gräsen, örter och buskar de viktigaste omvandlarna av solenergin till sockerarter och andra näringsämnen. Människor kan inte äta dessa växter, men det kan våra idisslande vänner, kor, får och getter, även hästar. Däremot är mjölk och kött av dessa djur perfekt föda för människor, och det är naturens ordning att det ska vara så. Höns och grisar är kretsloppsdjur, som äter överskottet i den övriga produktionen. Dessa djur ger också värdefull art-egen föda för människor.

  Den naturliga ordningen gör att all mark får ett täcke av växter mycket snabbt. Det märker man snabbt när man rensat grusgången. Det är en mycket stark kraft att täcka all naken jord, det är livsviktigt för Moder Jord, att skydda jorden med växter.
  De ett-åriga grödorna, som spannmål mm, måste ses som icke naturliga, genom att de kräver öppen jord, och det är en skada i huden på Moder Jord.

  Grunden för ett hållbart jordbruk är att nyttja de perenna växterna i samspel med husdjur på ett naturenligt sätt. Permakultur är ett begrepp för detta. Hållbart jordbruk kan endast bedrivas som småbruk. Dagens industri-jordbruk är långt från hållbart jordbruk.

 16. 16
  Rolf Löfgren säger

  Docent Göran, något OT. Jag har ett minne om att du skrivit om Borrelia.

  FB gruppen: Demens, Alzheimers och vår omsorg samt äldrevård
  https://www.facebook.com/groups/424016584376101/

 17. 17
  Docent Göran säger

  Rolf Löfgren Skrev:

  Grunden för ett hållbart jordbruk är att nyttja de perenna växterna i samspel med husdjur på ett naturenligt sätt. Permakultur är ett begrepp för detta. Hållbart jordbruk kan endast bedrivas som småbruk.

  Ja – detta med permakultur har jag skrivit krönikor om.

  https://annikadahlqvist.com/2015/06/07/jorden-kommer-att-radda-oss/

  Jag tror att vår framtid måste ligga i ett sådant förhållande till naturen om Homo Sapiens nu inte skall gå samma öde tillmötes som alla människoarter före henne.

  Vad gäller Borrelia hade jag nästan glömt att jag skrivit en krönika om våra egna erfarenheter – en av mina tidigare krönikor.

  https://annikadahlqvist.com/2012/10/17/nar-ar-man-frisk-och-nar-ar-man-sjuk/

  Erfarenheterna av sjukvården när det gäller denna sjukdom bekräftar bara för mig att sjukvården styrs av religiösa dogmer som har väldigt lite med vetenskap att göra. Som vanligt måste man lösa sina egna problem med nyfikenhet och öppenhet i sann vetenskaplig anda när sjukvårdens dogmer inte fungerar.

  Denna inställning har fungerat bra för oss själva när det gäller Borrelian, hjärtsjukdomen och diabetesen.

  Vilka vetenskapliga ”mirakel” vi har upplevt 🙂

 18. 18
  Docent Göran säger

  Docent Göran Skrev:

  Vilka vetenskapliga ”mirakel” vi har upplevt

  Detta var tyvärr en felaktig formulering. ”Mirakel” är något obegripligt som har med Gudarnas aktiviteter på jorden att göra och det korrekta vetenskapliga namnet ska därför istället vara ”helbrägdagörelser” men i våra fall dock inte initierade av Gudarnas företrädare inom medicinen utan tvärtom genom vår förutsättningslöst hedniska forskning på oss själva i sann Hippokratisk anda 🙂

 19. 19

  Stefan!
  Svårt säga. Åt av allt varje dag, det säger ju näringsläran att man måste 🙂 Min mor blandar ströbröd i sina köttbullar och det reagerar jag på. Klarar inte heller morötter och brysselkål nu så jag undrar om det kan vara så att de är mer svårsmälta? Men tror iaf att framförallt bönor är en bov i dramat. Linser var jag inte så förtjust i.

  Doc Göran!

  Har inte läst boken. Men jag är ju väldigt bekant med sorgen, ilskan och frustrationen 🙂 Vill fortfarande djurens väl och hoppas djurhållningen blir bättre, det behövs. Transport och slakt …

 20. 20

  Stefan!

  Lyckades inte med att redigera (mobil).

  Som vegan använder man inte mjölkprodukter. Dricker inte mjölk idag heller, tycker inte om. Men grädde och smör använder jag och det går bra. Har heller inga problem med nåt kött. Det blir gris-nötkött, kyckling och fisk. Använde mest solrosolja tidigare – nu smör och kokosolja, nån gång olivolja. Tror inte solrosoljan var något problem för magen.

 21. 21

  Lolise,
  Det finns kopplingar mellan solrosolja (omega 6) och tarmsjukdomar som Ulcerös colit, så att du påverkades är väl troligt, men det är ju en mera långsam påverkan.

 22. 22

  @MickeB

  Det kände jag inte till! Men symtomen som beskrivs om uc på 1177.se stämmer inte med mina problem. Jag hade ballongmage, otroligt gasig, magknip och smärta så jag knappt kunde stå upprätt och illamående. Det var nog nåt mer men har glömt just nu. Sökte aldrig för det så jag vet inte vad det var jag drabbades av.

 23. 23
  Docent Göran säger

  Lolise Skrev:

  Jag hade ballongmage, otroligt gasig, magknip och smärta så jag knappt kunde stå upprätt och illamående.

  Du beskrev tidigare att dessa problem försvann ”mirakulöst” när du gått över till LCHF. För min fru som hade brottats med liknande problem i 30 år försvann symptomen nästan lika ”mirakulöst” även om det i hennes fall tog tre dagar att bli av med dom efter vår övergången till strikt LCHF 2009.

  Vi hade dock inte varit vegetarianer även om vi hade haft en stark dragning åt den kosten.

 24. 24

  @Doc Göran

  Antar din fru blev lika positivt överraskad som jag! Känslan att bara helt plösligt vara symtomfri går egentligen inte att beskriva med ord.

  Tack för du delade med dig 🙂

 25. 25

  @ Lolise:
  Jag måste få fråga. Hur känns det nu efteråt? Känner du liksom jag, att vi varit grundlurade i massor av år av våra liv och förstört vår grundläggande hälsa? Har du liksom jag släppt tron på att ”jag vet bäst”?

  Tycker du att vi har en skyldighet att informera veggisar/veganer om att de är fel ute i sin metabolism? Trots att de blir förb. på oss.

 26. 26

  @ Georg W

  Har helt klart blivit ödmjukare, är inte besserwissern längre. Upp till var och en att äta som man vill.

  Vill inte säga att jag blivit lurad, precis. Kände det var fel att döda och äta andra levande varelser, det var så jag kom in på det. Tog reda på hur jag skulle byta ut proteinerna m.m innan jag körde igång. Ingenting kunde stoppa mej då, så jag tror inte det är så lätt att påverka ”veggisarna”. Men att försöka informera tycker jag visst man ska göra, de försöker också påverka, fråga mej 😉 Sen kanske inte alla kommer drabbas av problem, eller vad tror ni?

  Mår bra idag, fått lägre blodtryck t.ex. Men har autoimmun sjukdom också. Tiden får utvisa om lchf kan hjälpa där, vilket jag hoppas 🙂

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  @ 22 Lolise:
  Dina besvär låter som typiska IBS, Irritable Bowel syndrome, tarmkatarr på svenska. Det är nog det vanligaste besväret som omgående brukar bli bättre på LCHF-kost. Det är troligen kolhydrater: socker, stärkelse och fibrer som mest orsakar IBS-besvären.

 28. 28
  Docent Göran säger

  Så här på söndagsförmiddagen 4:e advent ligger ”andliga” frågor i luften och vi har precis tänt det fjärde ljuset i adventsstaken.

  Det är knappast någon tvekan om att harmonin i vårt centrala nervsystem, där dessa frågor huserar, är viktig för vårt välbefinnande och de fyra ljusen i mörkret bidrar nu utan tvekan till detta välbefinnande.

  Alla inser vi att vi inte mår bra av att bli stressade på det sätt vi ständigt blir i dagens samhälle och detta stressande var förutom mitt kakfrossande en viktig anledning till att jag hamnade på akutmottagningen 1999. Att stress påverkar vårt matsmältningssystem är det få som ifrågasätter.

  Alla försöker vi av naturliga skäl hitta strategier som gör att vi kan hantera stressen vi utsätts för från alla håll och nu på morgonen öppnar jag ett nyhetsbrev från Dr. Mercola, som har en stark förkärlek för just den ”andliga” dimensionen av det som hör till alternativ medicin och vår hälsa. I detta nyhetsbrev har han en intervju med en företrädare, James Redfield, som tillhör den andliga gruppen av sökare efter ”sanningen”.

  Vad som slår mig som naturvetenskaplig forskare är hur ”gemene man” har så lätt att köpa de mest absurda kosmologiska förklaringsmodellerna och därmed tar avstånd från de naturvetenskapliga förklaringsmodeller av verkligheten som jag själv är en så stark anhängare av. Enligt nobelpristagaren Edelman kan detta förklaras av att vårt centrala nervsystem är konstruerat på ett sådant sätt att vi lätt köper tankesystem som skapar harmoni i systemet även om detta inte har det minsta med naturvetenskap att göra.

  För att må bra och ”stå ut” kanske vi därför måste ”lura oss själva” att tro på något övernaturligt även om detta strider mot sunt naturvetenskapligt förnuft. Frågan är på intet sätt ny utan motsättningarna mellan en naturvetenskaplig syn på världen och en religiös sådan diskuterades intensivt redan av naturfilosoferna i Grekland för 2500 år sedan. Sokrates som definitivt var en andlig sökare dömdes absurt nog till döden då att han anklagades för ogudaktighet men han var nog bara en i raden om vi går vidare i historien.

  James Redfields böcker har sålts i miljonupplagor vilket säger mig något om behovet av en helhetssyn på tillvaron och som gör att man kan ”stå ut”.

 29. 29

  Som jag ser det så befinner sig vår civilisation i fritt fall. Monokulturer och urbanisation ödelägger grunden för vår existens, en natur i ett självförsörjande kretslopp. Vi gör det för mänskligheten äter idag traditionellt vetemjöl med grönsaksröror. I västerlandet är brödet också stapelvara även om alla mjölsorter konsumeras här, gärna fullkorn.

  En värld som ska räddas måste innebära att monokulturer byts ut mot grönbete och permakultur. Hela planetens befolkning måste sluta att äta sin traditionella basvara, bröd!!! Bröd är mänsklighetens fiende nr 1 och vegetarianens elefant i vardagsrummet. Vegetarianer lever ofta på smörgåsar.

  Det kommer inte att ske förrän nuvarande system för industriell framställning av livsmedel tvingas upphöra. Och då kommer alla brödätare som är metabolt försvagade förmodligen att stryka med. Perspektiven är hisnande. Men vi kan inget göra åt det och vi dras med i fallet. Brödätarna vinner ständigt nya ungdomar med sina religiösa kärleksfilosofier (från Disneys tecknade låtsasvärld) och i Afrika och Asien är det religion och tradition att leva med näringsfattig mat.

  Ska man bilda sig en uppfattning om vår situation så kan man se innehållet i våra livsmedelsbutiker. ALLT där konsumeras, vi som helhet är dömda.

  Studerar man sedan olika kulturers mattraditioner, så saknas alla former av metabol kunskap och maten är mättande men mindrevärdig och näringsfattig. Hela världen går under på grund av brödproduktionen.

  Vi får börja lobba på FN-nivå.

 30. 30

  @Annika Dahlqvist

  De symtomen stämmer bättre. Nu fick jag även förklaringen till varför jag var tvungen ta en massa novalucol och omeprazol. Däremot inga problem med avföringen. Det var först när jag började med lchf som jag (till att börja med) blev förstoppad 😀

  @Doc Göran

  ”För att må bra… Stå ut… Lura sej själv…” Det köper jag! Passar verkligen in på mej, för jag led/lider verkligen med djuren. Men jag kan hantera det bättre idag.

  Vad jag vet så har ingen lyssnat på mej när jag försökt omvända dem till veganism. Vad hemskt om jag hade lyckats!

 31. 31

  Georg W Skrev:

  Studerar man sedan olika kulturers mattraditioner, så saknas alla former av metabol kunskap och maten är mättande men mindrevärdig och näringsfattig. Hela världen går under på grund av brödproduktionen.

  Historien förtäljer att alla kulturer (hittills) har haft samma skede: Uppgång, Blomstring, Dekadens och Fall. Vår kultur kommer säkerligen att gå under pga att vi äter ihjäl oss!

 32. 32

  Docent Göran Skrev:

  Alla inser vi att vi inte mår bra av att bli stressade på det sätt vi ständigt blir i dagens samhälle och detta stressande var förutom mitt kakfrossande en viktig anledning till att jag hamnade på akutmottagningen 1999. Att stress påverkar vårt matsmältningssystem är det få som ifrågasätter.

  Stress och utmattning har som regel sk psykiska symtom, vilket haft till följd att hjärnskrynklarna har tagit sig an terapin. Få har dragit slutsatsen att utmattning och energilöshet kan bero på ett utmattat hormonellt system med binjurar och hypotalamus som huvudrollsinnehavare. Därför visar bl a diagnoskriterierna för utmattningssyndrom upp en fantasifull samling symtom.

 33. 33

  Det är ju oerhört skrämmande hur lite ni verkar veta om kosthållning öht när ni sitter här och dömer ut vegetarianer och veganer. ”Vegetarianer lever ofta på smörgåsar” Det är ju direkt lögn. Det är få som vet så mycket om näringslära och är så hemma i regelrätt matlagning som vi som valt bort kött. Så ska ni diskutera vad andra äter, så kanske ni ska välja något ni kan något om.

  Lustigt också att uppfinnaren av en ”diet” som de flesta andra med kunskap i hälsa och näringslära hånskrattar åt (fett kommer aldrig att bli nyttigt, hur gärna du än vill) ska sitta och göra sig lustig över en kosthållning som får miljarder människor världen över att frodas.

 34. 34

  33 Camilla

  Skulle vara intressant att förstå vad du själv vet om näringslära och varifrån du har fått dina idéer….
  Läsa det du skriver om att ”fett aldrig kommer att bli nyttigt hur gärna vissa LCHF-anhängare än vill” är helt taget ur luften och så totalt fel att jag bara baxnar….
  Den enda makronutrienten, som kan ge oss energi för den vardagliga underhållningen av vår metabolism, är det mättade fettet…denna reaktion försiggår i de nu för tiden välkända mitokondrierna och avslutas med ATP produktionen i andningskedjan, vars upptäckt gjordes av Peter Mitchell och ledde till Nobelpriset år 1978….du behöver bara öppna en biokemibok och läsa…
  De nödvändiga kolhydraterna i begränsad mängd, som man helst ska skaffa sej genom plantbased food, alltså helst grönsaker, har som huvudsaklig uppgift att bygga upp kroppen och tillföra den ”reducing power” som behövs för biosyntes av alla de livsviktiga substanser som DNA, RNA, ACETIL COA, ATP etc förutom
  att det alltså behövs glukos, som oxideras till ribos och nödvändigtvis ingår i alla dessa livsviktiga molekyler, plus många andra lika livsviktiga…
  De animaliska produkterna är lika livsviktiga, utan dessa substanser med betydligt högre halt av proteiner än de blad och frukter som våra föregångare i trädkronorna hittade som föda, skulle vi inta ha utvecklats till de homonoida varelser vi är i dag, typ H. Sapiens attuale, utan vara kvar på en lägre nivå utan större framtidsutsikter och med en relativt liten hjärna….
  Plus att en annan viktig substans, kanske ännu viktigare än det högre protein-innehållet som finns i kött och animalisk föda, är carnitina, som det pratas alldeles för litet om, trots att den upptäcktes för över 100 år sedan, men som lär vara otroligt viktig…vi kan kanske syntetisera en mindre percentual själva, men genom vårt intag av animalisk föda får vi i oss cirka 75%….enligt vissa forskare av primär betydelse för vår hälsa och nödvändig för vår förmåga att förbränna fett till energi.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa