Orustfjord avgår

Orustfjord avgår efter diverse interna klagomål. Annica Sohlström , tidigare chefsnutritionist på SLV, vikarierar tills efterträdare är utsedd.

Det är nog inte så lätt att vara gd för Livsmedelsverket. Det stormar troligen för jämnan där.

 

Comments

 1. 1
 2. 2

  Jaha, åtminstone är det noll risk att våra kommentarer fördröjde -fjordens avgång. Dessvärre blir det väl samma skrot och korn från SNF och andra ILSI – lierade institutioner som drar in istället. Som tur är så är det fritt fram att inte följa SLV-råden, men bara så länge man har råd att hålla sig undan den fria vården. Skriver en optimistisk pensionär som numera lever gott på LCHF.

  Rekommenderar en (åter-) läsning av den Svenska studien nedan som i tabell 5 visar en fördubbling i dödlighet och sjukhusvård av hjärtsjukdom (CVD) genom att följa SLV-råden att äta lågfeta mjölkprodukter jmf med att fortsätta med feta mjölkprodukter som före 1970-talet, då dom nya råden infördes. Helt utan föregående studier, till hela landet på en gång, som vi vet.
  SLV och deras rådgivare har följaktligen många liv på sitt ”samvete”.

  Om man dessutom följer SLV-råden och äter frukt och grönt dagligen 4-dubblas samma risk jmf med när man äter frukt och grönt kombinerat med gammaldags högfeta mjölkprodukter, som sänker risken, förmodligen då viktiga antioxidanter kräver fett för att kunna absorberas väl. (Att fiberinnehållet i frukt gör fruktsocker nyttigt kan alltså vara en ren gissning !)
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2790097/ Se tabell 5, som dock inte kan sägas vara pedagogisk !

  Läkartidningen refererade studien 2010 här: https://ww2.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=14179
  Här finns iaf siffrorna tydligt, men man har helt missat dom viktiga slutsatserna!

  Sammanfattningsvis baseras både de beskrivna riskernafaktorerna med lågfett och risk från rökning (nödvändigtvis) på observationsstudier.
  Att röka 1-4 cig per dag dubblar risken för CVD, alltså samma resultat som att byta till lågfett utan att äta frukt och grönt.

  Intressant nog följer ovan även den Indiska järnvägsläkaren Malhotras fynd på 1960-talet, där en sjufaldig sjukdomsriskökning (etc.) visades för de lågfettsätande indierna i södra änden av järnvägen jmf med de högfettkonsumerande indierna i norr, Punjab tror jag det var.
  Det viktiga fyndet finns beskrivet i boken ”The big fat surprise” av Nina Teicholz. Över en miljon (magra) järnvägsarbetare ingick. ”Betakaroten” är bara en av en mångfald fettlösliga antioxidanter som går förlorade (dyr urin etc.) vid lågfettkost.

 3. 3

  Ett utmärkt tillfälle, nu när pengar behövs till flyktingadministrationen, lägga ner eller åtminstone kraftigt rationalisera och ta bort onödigt späck i verksamheten.

  Det är märkligt att vi har en ordning där det är de drabbade som skall bevisa att en viss produkt är skadlig. Det borde snarare vara den som för ut produkten på marknaden som skall bevisa att produkten inte är skadlig, i något avseende, för allmänheten.

  När nu Livsmedelsverket är så säkra är det väl lämpligt att de visar stöd för sina påståenden eller stoppar produkten till dess det påvisas att den inte är skadlig,

 4. 4

  @3 Hans

  I princip håller jag med dig men protesterar mot ordvalet.
  Numera har jag svårt att se ”späck” som något onödigt…

 5. 5
  Thomas Jansson säger

  Det sker en mindre revolution i Sverige – ännu så länge i tysthet men det kommer mera,,,,

  Vi har fått ett land med DDR som förebild, en regering som är som en gymnasieklass ute på sin första praktik- nu räcker det!

  Att bli av med en okunnig figur som Orustfjord är en bit på vägen men det räcker så klart inte.

  Ralf Sundberg har nog en del med avgången att göra – han borde utses till ny GD.

  Under tiden får vi hoppas att Annica Sohlström har repeterat gymnasiekursen i biologi så att hon kan det mest grundläggande inom området och slipper göra bort sig flera gånger,,,,

 6. 6

  Thomas Jansson Skrev:

  Vi har fått ett land med DDR som förebild,

  Tänk, det var precis det som mina tyskspråkiga medarbetare och jag kommit fram till innan vi flyttade ut från Sverige 1983.

 7. 7
 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 jala:
  De enda jag känner till i den listan är Ingrid Larsson, Elisabet Rothenberg och Alicia Wolk.
  Alla etablissemangsföreträdare. Vad ska denna grupp kunna åstadkomma?

 9. 9

  @ Annika Dahlqvist:
  Ja det är väl mycket tveksamt om vi lär märka någon förändring. Kanske dyker det upp någon här som har kunskap om några av de andra personerna i listan.

 10. 10
  Docent Göran säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Alla etablissemangsföreträdare.

  Ja – det är ju det som är problemet.

  Folk med avvikande uppfattningar lär knappast ha blivit inbjudna.

  Jag läser just nu i boken ”Defending Beef” den sorgliga historien om hur etablissemanget med Ancel Key’s i spetsen under 1970-talet ’mobbade ut’ den avvikare, John Yudkin, som stod för hypotesen att det är sockret och inte det mättade fettet som är boven i vår kost. Det ruskiga var att ALLA forskare inom medicinen då vände honom ryggen. Han blev helt enkelt utfryst på alla sätt och vis. Yudkin som stod för verklig vetenskap dog 1995 och hann därför inte uppleva den upprättelse han idag trots allt håller på att få.

  Extra sorgligt är det förstås att konstatera att Svenska Livsmedelsverket fortfarande efter femtio år hävdar att mättat fett är farligt utan att ha några vetenskapliga fakta som stöder detta.

  Man kan ju undra hur man kan få tag i ett så vetenskapligt ’bottenskrap’ men med så ’fina’ titlar. Det säger förstås någonting om den sanna vetenskapens låga status i dagens akademiska värld.

 11. 11
 12. 12

  Hopplösa Livsmedelsverket. Läs vad Smarta Diabetiker skriver om det nygamla gänget.
  https://www.smartadiabetiker.com/wp/nyheter/inget-hopp-for-livsmedelsverket/

 13. 13
 14. 14
  Konsument i Sverige säger

  Snart dags för ny Generaldirektör – Litsfeldt kanske?
  https://www.aftonbladet.se/debatt/article22427400.ab

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa