Den som inte har fattat vid det här laget

Krönika i Sundsvalls Tidning av Deniz Fryksell.

Deniz är vegetarian sedan ett par år. Hon tycker att hon har svar på alla frågor, och vegetariskt är svaret på allt. Hon anser att de som försvarar köttätande hycklar.

Hon menar att djuruppfödning är den främsta orsaken till förorening av luft och vatten, värre än all fordonstrafik i världen. Den orsakar mer än hälften av växthuseffekten. Största anledningen till skövling av regnskogar. Främsta anledningen till att djurarter dör ut. Metangasen från djuren är 86 gånger mer destruktivt än CO2 från fordonstrafiken. 46% av marken och 30% av vattnet förbrukas av djuruppfödning. 50% av allt ätbart går till djuren.
Vegetabilisk mat använder mycket mindre mark, vatten och olja.
Den som argumenterar om ekologiskt och närproducerat avfärdas med att den hycklar. Det kan göra skillnad om hundra år, medan köttfritt gör skillnad idag.

Hennes siffror måste vara tagna från en veganskrift.
Näruppfödda gräsbetande djur behöver ingen olja för transporter. De kan gå själva. De ska inte utfodras med antibiotika och kraftfoder för att växa fortare. Metangasen djuren producerar ger ingen nettoökning  av kol, utan den ingår i kolkretsloppet. Det är fossila bränslen till vegetabilisk odling och transporter som ger nettoökning av kol. Ingen regnskog behöver skövlas för gräsätande djur. Det finns stora arealer av gräsbetesmark som inte brukas idag, och när det oanvända gräset multnar produceras mängder av metan.
Hon skriver att vegetarisk odling ger mer näring per mark, vatten och olja. Då har hon knappast räknat per mängd protein och fett, men i stället per mängd kolhydrater och vatten.

Man blir helt utmattad av veganernas enträgna hackande. De är lika envetna som nutritionisterna med sin fettskräck.
Att hon skriver detta i en krönika, och inte som debattartikel, ger en känsla av att hon står för tidningens officiella åsikt.

Jag mailade till Deniz att jag har skrivit detta blogginlägg. Hon svarade att jag ska titta på filmen Cowspiracy, som finns bl a på Netflix.
Där finns alla siffror,  skriver hon. Är det någon som har sett filmen och kan kommentera den?

 

Comments

 1. 1
  Maud Johansson säger

  På -90-talet var jag vegetarian en period. Jag har aldrig varit så gasig i magen som då. Undrar om veganerna räknat sådan metangas??

 2. 2
  I Like Neil Young säger

  Som jag skrivit förut:
  När man är ung är man kraftfull – det säger sig självt att kraftfullheten leder till kraftfull övertygelse och likaledes kraftfull dumhet rätt ofta. Man kan ta som exempel – DAESH(IS)krigare kanske eller varför inte politiska ungdomsförbund – där brukar övertygelsen och viljan att förändra vara som störst. Jag var EXAKT likadan själv i den där åldern – stenhårdare än hårt övertygad om att just jag satt inne med sanningen och minsann visste hur det låg till. Det visste jag ju inte, långt därifrån, det inser och förstår jag ju så här när jag klockat en del över 50. Jag kan småskratta åt mig själv ibland när nåt minne dyker upp av hur jobbig jag måste ha varit för äldre i min omgivning med mitt propagerande. Med det inte sagt att man inte kan vara logiskt intelligent när man är ung – där är man kanske som vassast. Men det är inte samma sak som att vara erfaren. Och låt mig också snabbt tillägga innan nån tar till storsläggan – att vara erfaren innebär i mina ögon inte att man är självgod. Tvärtom – ödmjukhet gör sig bäst.

  Så veganism ja – jag förstår det ur lite andra synvinklar idag. Jag kan förstå det ur en moralisk synvinkel. Helt klart. Jag förstår också om man vill ta avstånd generellt från den alltmer perverterade storskaliga djurindustrin som bara siktar till att ta fram billigt, billigt, billigt oavsett om det gäller fisk, fågel eller fä.

  Ser man ur en evolutionär, näringsmässig, och småskalig ekologisk synvinkel så blir ju veganers argument nästan lite löjliga rent ut sagt. Precis som Annika påpekade.

  Alla har ju givetvis rätt till en åsikt – men gäller det nåt viktigt och komplext kan det ju vara bra att läsa på i några år och ta till sig alla möjliga fakta innan man börjar twittra å blogga å facebooka å gud vet vad..

 3. 3
  XMargareta säger

  Jag saknar fortfarande, ett expertuttalande från någon, på SLU t ex, som offentligt kan sätta siffrorna rätt, när det gäller gräsbete, metangas etc.
  Det smäller nog lite högre än att någon annan påpekar att gräsbetat är mer miljö/klimatvänligt än vad veganer osv. vill göra gällande..

 4. 4
  I Like Neil Young säger

  @ XMargareta:
  Är dessa siffror bara garanterat fria från jäv åt nåt håll så kan det kanske vara bra.

 5. 5
  Ewa Håkansson säger
 6. 6

  Jo… – Ewa – Din länk är MYCKET intressant i de här resonemangen.

  MÄNSKLIGHETENS FRAMTID HÄNGER PÅ KORNA: …och vi behöver först skämmas, sedan be dem om ursäkt och lova bättre respekt för vårt 8000 år gamla samarbetsavtal”, skriver Jörgen Andersson.

  När kor och andra betesdjur får uttrycka sig naturligt, samspela med gräs, svampar och mikrober som miljoner år av evolution lärt dem, då pumpas koldioxid från atmosfären ner i matjorden som därmed blir mer mullrik och bördig för varje år som går.

  Utan betande djur bryts det här samspelet och mullhalten sjunker, med ökande koldioxidhalt i atmosfären som resultat.

 7. 7
  I Like Neil Young säger

  @ Ewa Håkansson:
  Den där filmen är ju fantastisk.

 8. 8

  Jag har sett Cowspiracy och den innehåller mycket veganpropaganda. T ex är alla tillfrågade ”experter” uttalade veganer…

 9. 9
  Lars Henrik säger

  Här finns lite uppgifter från en viss David Bryngelsson, forskare vid institutionen för Energi och miljö vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

  Det handlar visserligen igen om kossors idisslare men kanske är utsläppsuppgifterna korrekta?

  https://mobil.dn.se/nyheter/vetenskap/svart-att-fa-bukt-med-gasen-fran-idisslande-kor/

  En personlig reflektion: är det mest här i Sverige som det tjatas så erbarmligt mycket om kossors metan och har blivit så plötsligt tyst om alla andra utsläppskällor? Jag får verkligen det intrycket.

 10. 10
  Lars Henrik säger

  Lars Henrik Skrev:

  Här finns lite uppgifter från en viss David Bryngelsson, forskare vid institutionen för Energi och miljö vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

  Det handlar visserligen igen om kossors idisslare men kanske är utsläppsuppgifterna korrekta?

  Om det nu är Davids utsläppsuppgifter i DN-artikeln vill säga?

 11. 11
  Peter Andersson säger

  Tipsa henne om den här boken istället (den svenska översättningen verkar dock vara slutsåld):

  https://www.bokus.com/bok/9789172411876/vegomyten-maten-rattvisan-och-en-hallbar-framtid/

 12. 12
  LCHF-Bengt säger

  Tittar man på vad veganerna äter verkar miljöpåverkan inte betyda något. Soya, spannmål och majs från stora industriodlingar på andra sidan jordklotet verkar inte vara något problem. Konstgödsel och besprutningsmedel har jag inte sett är förbjudet. Socker och margariner verkar också ingå. Tittar man på näringsinnehållet tycker jag att det ser ut som en sockerkost, som kommer att skapa problem efter några år.

  Folk får ha vilken livsstil som helst, men borde man inte fundera lite innan man drar till.

 13. 13
  Cristina Kronlund säger

  Under ca 180 000 tusen år har vår hjärna utvecklats till vad den är i dag. Vi började vår vandring i Sydafrika, levde i små grupper och livnärde oss på vad havet gav samt det vilt vi lyckades fälla. Vår hjärna blev mer o mer sofistikerad av den diet vi tillförde. För ca 80 000 tusen år sedan tog vi klivet ut ur Afrika och började kolonisera Asien, Australien och Europa. För ca 10 000 tusen år sedan började vi med boskapsskötsel och jordbruk o blev bofasta. Då började problemen med metabola sjukdomar och förslitningsskador. Vår sofistikerade hjärna krympte något. Där är vi rent genetiskt i dag. Hade vi levt som vegetarianer under denna tid skulle vi förmodligen leva i små grupper i Afrika om vi inte rent utav hade varit ersatta av en annan art. Att förvägra hjärnan den naturliga näringen hade varit katastrofalt för oss som art. Något för vegetarianer och veganer att fundera på.

 14. 14
  Rolf Löfgren säger

  Det förundrar mig, denna vegan-propaganda som pågått i flera år nu. Jag misstänker att det ligger en hund begraven i detta. Att det finns krafter som trycker på, men som inte vill bli sedda. Samma sak med klimat-uppvärmningen.

  Där har Lars Bern klargjort vad som är fakta, och det skiljer sig radikalt från det som klimat-lobbyn förfäktar.

  Vad ligger bakom vegan-propagandan?

 15. 15

  Cristina Kronlund Skrev:

  Att förvägra hjärnan den naturliga näringen hade varit katastrofalt för oss som art.

  Jo… – Christina – hjärnan består till ca 60 % av animaliskt fett https://www.naturligtomhalsa.se/parser.php?did=805:299 – och det förbrukas kontinuerligt och behöver fyllas på.

 16. 16
 17. 17
  I Like Neil Young säger

  @ Rolf Löfgren:
  Ja där slog du huvudet på spiken. Nån har en agenda det är helt klart. Det som är så lurigt med både klimat och veganfrågan är ju att dom är delvis sanna ur vissa synvinklar, så vi har med nån form av dubbelbluff, missionimpossible-affär att göra.

  Det tycker dom flesta av oss är för krångligt – vi vill ha enkla svar. Det är därför det hela är uppstyrt på det här sättet. Det ska liksom te sig helt ologiskt och för dumt för att vara sant. Men börjar man tänka på vem som sitter på den ekonomiska makten och vad dessa kan tänkas ha för bevekelsegrunder börjar det klarna. Och dom jobbar på lååång tidshorisont också. Det är min uppfattning.

 18. 18
  Lars Henrik säger

  @ Lars Henrik:
  Skit i David från Chalmers och glöm allt jag skrev tidigare 🙂 Här är hans rätta ansikte:

  https://www.svt.se/nyheter/regionalt/vast/chalmersforskarnas-rad-bli-vegan-och-radda-klimatet

  Annelie Skrev:

  Bra recension av Cowspiracy:
  https://www.quora.com/How-accurate-is-the-movie-Cowspiracy

  Här är en till:

  https://www.examiner.com/article/la-chefs-movie-review-cowspiracy-a-pile-of-imitation-vegan-bs

 19. 19
  Docent Göran säger

  I Like Neil Young Skrev:

  Men börjar man tänka på vem som sitter på den ekonomiska makten och vad dessa kan tänkas ha för bevekelsegrunder börjar det klarna.

  Jag tror att du har helt rätt i detta!

  Då framstår helt plötsligt det som idag påstås vara ”vänster” (läs VP, MP och FI) som en samling välmenande ”idioter” som spelar med i det elaka spel som just dirigeras av den ekonomiska elit som bevisligen är betydligt ”smartare” än detta opportunistiska, ”flummiga” och tandlösa gäng och ett gäng som därför hålls under armarna av samma etablissemanget och av samma skäl. Veganrörelsen är en del av detta välmenande gäng och det är alltför sorgligt att se hur deras idealism och moraliska indignation så totalt missar målet.

  Jag är mycket imponerad av Lars Berns analyser och anser att dessa är helt riktiga, speciellt då han pekar på Soros uppbackning av detta gängs agenda. Varför han påstår att detta gäng har något med vänster att göra på något sätt, om man nu med vänster menar något som är progressivt och som vill bryta med en odemokratisk maktordning, förstår jag inte riktigt. Det är ju betecknande att detta gäng med en sömngångares säkerhet attackerar det som hotar den bestående ordningen, dvs. attackerar vår gräsrotsrörelse som vilar på vetenskapen.

  När man väl insett detta är det lätt att bli dystopisk. När man sedan läser vad sådana intelligenta personer som LIerre Keith (med ”Vegomyten”) och Derrick Jensen, som insett detta, skriver och att även de har hamnat i ett ideolgiskt postmodernistiskt ”flum” och därför förnekar själva naturvetenskapen blir i alla fall jag ännu mer dystopisk och tvivlar på att det är möjligt att bryta mänsklighetens vandring mot sin egen undergång.

  Hemska mörka tankar så här på nattkröken.

 20. 20
  Lars Henrik säger

  Docent Göran Skrev:

  blir i alla fall jag ännu mer dystopisk och tvivlar på att det är möjligt att bryta mänsklighetens vandring mot sin egen undergång.
  Hemska mörka tankar så här på nattkröken.

  Om det är till någon tröst så delar jag din syn. Men vi lever kanske i en tidsålder då man klarar sig alldeles utmärkt utan att läsa på. Och kanske är det alldeles precis så som somliga vill ha det.

 21. 21
  Docent Göran säger

  Låt mig nu istället sprida lite ”hopp” istället! Vi behöver verkligen lite av den varan också.

  Hos min favorit Mercola så jag följande fantastiska korta video i Allan Savorys anda.

  https://vimeo.com/80518559

  Det går att rädda jorden om vi vill!

 22. 22
  Hanveden säger

  Här hämtade jag och min fru i fredags vårt anguskött i år från en kviga…

  Ekens Styckeri

  https://www.facebook.com/ekensstyckeri/videos/565045600303934/

  Gården Östra Eketorp är belägen på den vackra halvön Södra Råda som ligger i sjön Skagern, där de tre landskapen Värmland, Västergötland och Närke möts.

  https://www.ekensstyckeri.se/index.html

  Allt kött är nu förpackat och placerat i två frysar.

  mLCHFh 😉 .

 23. 23

  Någon har skrivit att under 1600- och 1700-talen lärde sig engelsmän och holländare boskapsskötsel vilket lättade på hungersnöden under lilla Istiden. Fransmännen fortsatte med sin spannmålsodling och blev offer för dåligt väder med skördar som frös och regnade bort eller förstördes av mögel. Vilket ledde till franska revolutionen.
  En del människor är så tvärsäkra på att vi är inne i en evig klimatuppvärmning. Om solforskare har rätt så står världen inför tre, fyra decennier med allt kallare väder. Då blir det dålig växtlighet. Vi kommer inte att kunna importera mat. Och den mat vi får in kommer att bli mycket dyr. Då gäller det att vi har våra betesmarker och våra kor, får och grisar.
  Det vore bra om människor inte vore så EN-faldiga utan förberedde så på alla typer risker.
  För övrigt är väl veganerna mer eller mindre medvetet tillskyndare av en massa pesticider, insecticider eftersom de skulle inte få särskilt mycket mat om de skulle förlita sig enbart till ekologiskt.

 24. 24
  Cristina Kronlund säger

  För 60-70 år sedan var hanteringen av boskap liknande den i filmen. jag fick som barn följa
  med när kossorna flyttades mellan olika beteshagar. På sensommaren slogs vallen och fick
  torka på hässjor. När det torkat körde man in höet med häst o vagn till logen för att sparas
  till vinterns mat till kossorna. I hagarna frodades klöver blåklint och andra växter. fanns gott
  om humlor bin o fjärilar. Under första världskriget klarade vi livsmedelsförsörjningen tack vare
  våra bönder och deras djurbesättningar. Utan dem hade många fått svälta. Vi har mycket att
  tacka våra kossor och grisa för.

  Under nödåren på 1800-talet o tidigt 1900-tal klarade de sig som hade en eller några kor en eller
  några grisar. Kon gav ett värdefullt tillskott av mjölk och grisen gav kött som saltades för håll-
  barhet. Något spannmål var det inte tal om skörden frös eller möglade. Det enda odlingsbara
  var potatisen som till stor del även den möglade eller frös. Människor emigrerade till Amerika.
  .

 25. 25
  Cristina Kronlund säger

  Ingen vegetarian eller vegan skulle ha överlevt de tiderna.

 26. 26

  Ett positivt tecken kom idag från ”Organic Consumer’s Association”:
  Man stämmer Monsanto, just för bl.a. jordförstöring som omvandlar CO2-sänkande matjord till CO2-läckor.
  Dessutom minskad vatten- och näringshållningskapacitet med tunnare humuslager: Mer översvämmningar och mer algblomning som förstör fiske både i hav och vattendrag.
  Det gäller inte bara GMO eftersom det cancerframkallande Roundup /Glyfosat används flitigt även utan GMOväxter. Med GMO-växter kan man däremot ”ösa på ordentligt” eftersom dessa manipulerats just för att motstå växtgift. (Monsanto kallar växtgift idag för ”växtskydd” så att en del slipper tänka på giftresterna som blir kvar i alla besprutade produkter)

  Klagar inte veganer och vegeterianer på ökat växtgiftinnehåll i sin mat? Ju mer spannmål och frukt& Grönt man äter ju mer ”förstahandsgifter ” lär man få i sig, såvida inte eko-odlat.
  Här länk till artikel om OCA’s stämmning av Monsanto.
  https://www.organicconsumers.org/press/global-food-farming-and-environmental-justice-groups-put-monsanto-trial-crimes-against-human

 27. 27

  På ett stall uppe i en liten by i Sydtyrolen, dit vi åker ibland, står det inristat i trä-väggen..”Es ist kein Herr so hoch im Land dass nicht lebt von Bauernstand” …är så sant som det är sagt..!!

 28. 28

  Ho-ho! Idag är det värre att säga att man tycker om kött än att svära i kyrkan … he-he-helsjukt! 😉

 29. 29
  Rolf Löfgren säger

  Chalmersforskarnas råd: ”Bli vegan och rädda klimatet”.

  Detta är en sorglig artikel med väldigt mycket kyrko-tro på veganism och lite modern forskning och kunskap. Vad ligger bakom sådana här artiklar? Vem styr denna mångfald av vetenskaps-fientliga artiklar?

  https://www.svt.se/nyheter/regionalt/vast/chalmersforskarnas-rad-bli-vegan-och-radda-klimatet

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  @ 29 Rolf Löfgren:
  David Brynglesson och Fredrik Hedenus är tydligen aktiva veganer. På Google:
  https://www.mistraurbanfutures.org/sites/default/files/scenarier_for_klimatpaverkan_fran_matkonsumtionen_2050.pdf
  Vad gör man?

 31. 31
  Docent Göran säger

  Jag det är verkligen en pesudodebatt som pågår på flera olika plan.

  Det som jag tycker är det allra tristaste av allt är hur detta postmodernistiska, antivetenskapliga flum håller på att ta över även naturvetenskaperna. Under mina sista år på Chalmers var denna tendens allt tydligare. Jag noterade även samma tendens på KTH när jag var med och utvärderade deras utbildningssystem för några år sedan.

  Om vi tror att vetenskapen kan förklara verkligheten på ett övertygande sätt får vi till att börja med inte släppa taget om vår verklighet och flumma iväg åt det håll de politiskt korrekta vindarna blåser. Lars Bern har insett detta även om han, till skillnad mot mig själv, kallar detta flum för vänster. Själv anser jag att detta svammel endast tjänar de ekonomiska krafter som styr världen och dessa krafter är knappast några vänsterkrafter. Det är i mina ögon synd att dessa människor som ”menar väl” och är uppriktigt moraliskt indignerade förbrukar all sin kraft i pseudodebatter och där till etablissemangets förtjusning bekämpar det som skulle kunna förändra världen i positiv riktning, dvs. vår LCHF-rörelse. Det är knappast någon tillfällighet att de ges stort utrymme i våra korrupta media.

  De ekonomiska krafterna är inte intresserad av någon vetenskap som förklarar hur världen verkligen ser ut på ett övergripande plan. På detaljnivå, t.ex. inom den molekylära cellbiologin, bedrivs ofta imponerande ”vetenskaplig” forskning men det är när denna sätts in i ett större sammanhang, t.ex.i GMO som, den verkliga och ovetenskapliga politiska agendan dyker upp och vetenskapen trampas ned i smutsen.

  Jag önskar att vi skulle kunna återerövra den övergripande vetenskapen på samma sätt som man gjorde för 500 år sedan under renässansen men jag ser tyvärr inte hur detta skulle kunna gå till idag. Mitt enda hopp är som sagt vår gräsrotsrörelse och inte minst de amerikanska bönderna som praktiskt vänder jordbruksindustrin och giftjordbruket ryggen som videon jag länkade till klart visade.

 32. 32

  Men har ni kollat in prince Charles och hans Duchy Home Farm?? Tycker det verkar tröstande och kan säkert göra betydlig nytta för organic farming concept..!?

 33. 33
  I Like Neil Young säger

  @ Docent Göran:
  ”Jag önskar att vi skulle kunna återerövra den övergripande vetenskapen på samma sätt som man gjorde för 500 år sedan under renässansen men jag ser tyvärr inte hur detta skulle kunna gå till idag. Mitt enda hopp är som sagt vår gräsrotsrörelse och inte minst de amerikanska bönderna som praktiskt vänder jordbruksindustrin och giftjordbruket ryggen som videon jag länkade till klart visade”

  Det här är intressant och här är bromsklossen:

  https://www.bbc.com/news/business-30875633

  Om vi nu förutsätter att den här texten är ungefär sann d.v.s att ca 1% eller vad det nu är, i alla fall en väldigt liten procent, äger i stort sett halva jorden i realiteten – så har vi ju bara där – om vi börjar där, ett gigantiskt problem som bromsar vetenskapen. Ingen människa, inte ens dom mest rå-blåa människor kan ju stå upp i en församling av slumpvis utvalda människor och hävda att detta är rätt och riktigt. En så sned fördelning skapar ju givetvis gigantiska obalanser. Småbarn förstår ju att det finns ett ”problem” här. Förnekelsen börjar ju här – på just den här nivån. Utan rättvisa – ingen riktig vetenskap.

  Det mest fundamentala – om hela planeten ska blomstra och må bra på ett riktigt sätt – är en korrekt fördelning av resurser. Att misslyckas med att styra upp detta störtar mänskligheten i fördärvet. Krig och förintelse kommer att följa.

  Det är därför vi har alla pseudodebatter åt höger och vänster – grundproblemet – fördelningsproblemet, är nog vårt allra största problem just nu. Det är också därför man från vissa kretsar är så ivriga att störta nationalstaterna, d.v.s dem som via sina korrekt tillämpade (nåja) demokratiska system kan se till att resursfördela hyfsat väl. Det är ingen slump att USA skapar/trycker pengar på löpande band via FED (USA:s PRIVATÄGDA riksbank som trycker pengar). Det systemet vill man införa i Europa också vi EU, EURO, SCHENGEN, ECB, TTIP

  Lyckas man med det spelar det ingen roll vad du som enskild medborgare röstar på för parti i framtiden – FED, dom som äger USA:s pengatryckningsmaskin – kommer i effekt att bestämma om det mesta – även i Sverige. Dom kommer att bestämma om vi ska ha hög eller låg arbetslöshet, hög eller låg sjukförsäkring, a-kassa och pension(om ens någon) Om vi ska hugga lite eller mycket skog. Om vi ska märka GMO eller inte (GMO kommer vi inte att kunna hindra). Vilken natur som kan skyddas och inte. Hur skola ska utformas etc. Vi kommer helt enkelt inte att ha nåt att säga till om.

  Det kan låta idiotiskt allt detta – men det är där vi hamnar på sikt.

 34. 34
  Docent Göran säger

  @ I Like Neil Young:

  Du verkar ha läget fullständigt klart för dig.

  Fördelningsfrågan som du tar upp är uråldrig och troligen fanns den där hos Homo Sapiens från början där ”de starkaste” på alla sätt, inte minst ideologiska, kom på listiga sätt att ”roffa åt sig”. De ”konstnärliga aktiviteterna” i de berömda grottor är troligen en indikator på just dessa de ideologiska aktiviteterna hos ”överklassen” för 50 000 år sedan.

  Jag läser med intresse nu Platons samlade verk – en av fördelarna med ha ständig semester :). I den dialogform som de filosofiska diskussionerna tar sig i Platons verk läser jag nu I ”Giorgias” hur Sokrates argumenterar mot den starkes rätt att ”sno åt sig” från de svaga och det omoraliska i ett sådant beteende. Ett ständigt tema i alla religioner också.

  Som sagt den här frågan är på intet sätt ny och alla vet att det ligger till på detta sätt i grund och botten. Detta faktum återspeglas ibland i populärmusiken – sann musik i sin ’banalitet’!

  Detta är utan tvekan också den ”största elefanten i rummet” och det är väl kanske betecknande att det ofta var några barn från den yppersta överklassens på universiteten som blev radikala på 70-talet för att de in på bara skinnet hade sett igenom hyckleriet hos sin egen klass när de växte upp – barn brukar ha en fin känsla för hyckleri. Det är säkert av samma anledning det nästan är på gränsen till helt tabu att idag tala om ”samhällsklasser” (hemska tanke!) eller att tala i termer av ”fattiga och rika”.

  Tyvärr verkar det nu bli så att det är de fattiga med låg utbildning som som vanligt drar det kortaste strået när det hälsan eftersom den hälsosamma EKO-maten både kräver att man är bra på att skaffa sig kunskap men även att man har mer pengar i sin plånbok. Som en del påpekar så behöver det inte bli dyrare i det långa loppet med riktig mat men då krävs som sagt att man skaffar sig ordentligt med kunskap.

 35. 35
  I Like Neil Young säger

  @ Docent Göran:
  Ja du. Hur ska man få dom rika och starka att motstå sina tvångssyndrom att sno åt sig även sjuka, svaga, fattiga och mindre bemedlades delar. Stor fråga. Det borde vara den naturligaste sak i världen tycker man – men kanske är universum till sin grundläggande natur predatoriskt precis som vissa naturfolk tror.

 36. 36
  Docent Göran säger

  I Like Neil Young Skrev:

  Det borde vara den naturligaste sak i världen tycker man

  Ja – själva idén med ett samhälle är förstås den grundläggande principen om sammanhållning (samhälle!) vilket som du är inne på inte hindrar överklassen från att roffa åt sig så mycket den klarar av. Slaveriet genom tiderna har tagit sig många olika former men har ständigt varit närvarande. För den som tycker om att läsa bibeln kan man med våra insikter hitta en hel del intressant. I bibeln kallar man förstås slavarna för ”tjänare” istället – det låter bättre på något sätt. Platon skräder dock inte orden och hade inga problem att försvara slaveriet som den slavägare och ”fria man” han var – intressant läsning här också.

  Djingis Kahn var en intressant ledare för att han själv i sin ungdom hade varit slav och förbjöd sedan slaveriet när han fått makten om jag nu inte minns fel. Han var för sin tid (1200-talet) i jämförelse med det medeltida Europa en mycket progressiv ledare trots all illvillig propaganda mot honom från överklassen (?). När han erövrat ett nytt område halshögg han med stor förtjusning överklassen så en sådan motvilja mot honom från deras sida är helt begriplig.

  Tyvärr visar historien ständigt att sådana överklasser dyker upp som svampar dyker upp när omständigheterna blir gynnsamma – se på Ryssland och Kina för att nämna två nutida exempel.

 37. 37

  ”När en regering är beroende av bankirer för pengarna, är det bankirerna och inte ledarna för regeringen som kontrollerar situationen, eftersom den hand som ger är ovanför handen som tar. Pengar har inget fosterland, finansiärer är utan patriotism och utan anständighet. Deras enda syfte är vinst”

  – sagt av Napoleon Bonaparte 1815.

  Men så länge som det finns Liv i Oss av vanligt folk = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i världens länder – så finns det hopp – därför att allt som har en början har ett slut.

  Bl a därför att Wi av vanligt folk är ju så ”oändligt” många fler än oligarkerna och deras medlöpare som missleder Oss är.

 38. 38
  I Like Neil Young säger

  @ Docent Göran:
  Förmodligen är roffarmentalitet inbyggt i det mänskliga genomet.

  Where have all the flowers gone?, young girls picked them, everyone, when will they ever learn, when will they ever learn……

  Det brukar dock för alla kulturer i alla tider komma en stund där roffarmentalitet ställs mot överlevnad – oddsen ser väl inte så väldigt bra ut….kan man lungt säga. Mänskliga kulturer har ju en fin historia av att gå under…..vi får hoppas att vi som art överlever denna gång också.

 39. 39

  @ I Like Neil Young:
  Det gäller inte bara mänskligheten. Ser ut som om nästan alla arter mår bäst av ”balans”.
  Får att gå tillbaks till Alan Savory så sköter boskapen om marken bäst när det finns rovdjur som får dem att hålla ihop och effektivt äta av och gödsla ett område innan de -ibland- ”flyr” till nästa och inte kommer åter förrän långt efter så att gräs mm hinner växa till både ovan och under jorden under tiden.
  Kaninstammar utan räv exploderar och rävstam utan kaniner resulterar i invasion av ”inbrott” i våra domäner… På mikrolivsplanet gäller bl.a. att zooplankton utan skydd av rötter eller vass lätt kan ätas ned ”fullständigt” så att återväxten upphör. Hur man bäst kontrollerar mänskligheten från att förstöra existerande resurser till den grad att de försvinner eller förgiftar inte bara oss är ännu okänt.
  Hur frackingförespråkande oljebolag lyckats manipulera många av oss till att tro att nuvarande uppvärmning av jorden i snitt inte har något att göra med CO2 visar vad man kan göra med sofistikerad propaganda och lögner.
  Om TTIP går igenom kommer det bli oerhört dyrt att ”friköpa” Sverige från fracking pga det nya slaveri som TTIP genom våra ”folkvalda” nu försöker sälja oss till.
  Vem vill ha investeringar i fracking som skapar tuesentals jobb under ett par konstruktionsår och sedan lämnar lösningsmedelscirkulerande borrtorn i markerna under 20 -100 år som knappt behöver några jobbare, jämfört med en enorm konstruktionsfas, och sedan levererar huvudinkomsterna till utländska oljeföretag som inte ens beskattas i landet?
  Afrika är ett typexempel på hur (överflöd av) naturtillgångar exploateras av utländska investerare vilket resulterar i ökad istf minskad fattigdom i dom ”investeringsdrabbade” länderna.
  Mineraler, fiske, regnskogar körs ned i botten utan ”balans”. I sverige finns det fortfarande mycket ”intressant”, inte bara fracking. Alltså mycket små tillskott av permanenta jobb genon TTIP.
  Men investeringar är viktiga när dessa skapar långtidsjobb:
  Med TTIP och TPP går emellertid sådana jobb från utvecklade höglöneländer till låglöneländermedlemmar som ”investeringskyddats” genom de nya avtalen så att stora långtidsinvesteringar kan göras där.
  Ett antal i stort sett ”skattebefriade” stater finns i det nya nätverket, där man kan ha sitt beskattade huvudkontor. Alltså en flerdubbel whammy rakt åt fel håll genom TTIP.
  Detta överstatliga avtal kan även tillåta att exploatering av resurser kan gå helt i botten utan den balans som våra regelverk idag försöker se till. Låt oss slå denna Trojanska häst helt i spillror och redovisa mer av innehållet.

 40. 40
  Docent Göran säger

  I Like Neil Young Skrev:

  Förmodligen är roffarmentalitet inbyggt i det mänskliga genomet.

  Where have all the flowers gone?, young girls picked them, everyone, when will they ever learn, when will they ever learn……

  Det brukar dock för alla kulturer i alla tider komma en stund där roffarmentalitet ställs mot överlevnad – oddsen ser väl inte så väldigt bra ut….kan man lungt säga. Mänskliga kulturer har ju en fin historia av att gå under…..vi får hoppas att vi som art överlever denna gång också.

  Herregud!

  Det verkar nästan som du tillhör samma generation som jag själv som hade vår ungdom på 60 – 70-talet.

  Du kanske till och med som jag kan spela och sjunga den låten till gitarr 🙂

 41. 41
  I Like Neil Young säger

  @ Docent Göran:
  Jag är ju strax över 50 – och det kan jag allt…;)

 42. 42
  I Like Neil Young säger

  @ stenB:
  Det är just det här du skriver om – vilket är väldigt väl uttrycket för övrigt – som gör att jag önskar Sverige ut ur EU fortare än kvickt.

 43. 43
  Bo Blomberg säger

  @Sten B
  Co2 är inget problem och det var inte nån ”frackingindustri” som hittat på det. Men det är en helt annan fråga som passar bättre på nån annan blogg.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa